Какво представлява?

Симптоми, лечение, диети

Какво представлява? Това е заболяване на обмяната на веществата и по-специално на пурините. Най-често подаграта се свързва с подагрозния артрит, който обикновено засяга една става. Заболяването най-често засяга ставата на палеца на крака, която го свързва със стъпалото (метатарзо-фалангеалната става). Тя се подува, зачервява и е силно болезнена.

Най-често са засегнати мъже на средна възраст. На десет мъже боледува 1 жена, като след менопаузата дялът на двата пола се изравнява.

На какво се дължи заболяването?

Подаграта се причинява от отлагането на соли на пикочната киселина в ставите. Тази киселина е продукт на разграждането на пурините. Нормално тя напуска организма чрез урината, но при пациентите, предразположени към подагра, пикочната к селина кумулира в кръвта. При някои от тези хора се получава наситен разтвор на киселината и тя кристализира, като тези кристали могат да бъдат открити в ставите, бъбреците, кожата, стените на съдовете и други места.

Как се разболяваме от подагра?

Има два вида подагра:

Първична - тя е наследствено заболяване, причинено от аномалия в Х хромозомата, което води до превръщане на нуклеиновите киселини в пикочна киселина. В този случай, тялото не може да изхвърли достатъчно бързо непрекъснато увеличаващото се количество пикочна киселина и тя се натрупва в организма.

Вторична – Тя се дължи на други заболявания или лекарства ( диуретици, Аспирин и други). В тези случаи бъбреците не могат достатъчно бързо да отделят повишеното количество пикочна киселина.

Какви са симптомите?

Обикновено преди появата на симптомите на подаграта има безсимптомен период от няколко години, през който концентрацията на пикочната киселина постепенно расте. Около 95% от тези хора никога не се разболяват.

Първата криза.

Обикновено е през нощта. Засегнатият, обикновено се събужда от нетърпимата болка, а ставата на палеца ( може да е засегната и друга става ) е подута, силно зачервена. Дори най-малките движения и допир, като допира от чаршафа, я усилват още повече. Повишава се температурата. Болния е силно възбуден и лесно раздразним. Първата криза обикновено преминава за около седмица.

При около 10% от хората втора криза никога не се появява отново, при другите пациенти обаче, кризите стават все по-чести, болезнени и продължителни ако не бъдат лекувани. Своевременното лечение предпазва от трайно увреждане на ставата. Ако повишеното количество пикочна киселина не се лекува, в кожата се натрупват кристали от нея под формата на малки бучици, наречени тофи. Те могат да се видят около ставите и по ушната мида, сухожилията, лакета, костите, съдовете, клапите на сърцето, мозък, в очните структури. Понякога се разпукват и в тях се вижда прахообразна жълтеникава материя.

Кой е в най-голям риск?
Хора прекаляващи с алкохола, особено с бира,

Консумиране на храни богати на протеини и пурини (черен дроб, бъбреци, сардини, аншоа).

Затлъстяване.

Кървене от храносмилателния тракт.

Травма с разрушаване на голям обем от тъкани.

Тежка хирургична интервенция.

Заболявания, свързани с високо ниво клетъчно разрушаване - левкемия, лимфоми, псориазис.

Как се поставя диагнозата?

Симптомите, които описва пациента

Кръвни проби, показващи повишение на пикочната киселина в кръвта.

Рентгеново изследване на ставата и изследване на синовиалната течност, която се намира в ставите.

Прогноза.
Прогнозата при подагра е сравнително добра. При лечение със медикаменти заболелите имат същата продължителност на живота, както и здравите. Тя може да се намали при поява на бъбречни и други усложнения.

Около 60% от хората, които са имали подагрозна криза, се очаква повторна криза в рамките на следващата една година.
Заболяването може да се усложни, като се образуват бъбречни камъни.
Чрез съвременното лечение е доста по-лесно да се лекува подаграта.

Диетичен режим!
Лечението на подаграта задължително включва освен лекарствените средства и промяна в начина на живот.Препоръчително е да се избягват храни богати на пурини, вътрешности, бульони, тлъсти риби, гъби, да се ограничат месото и белтъчните храни.

Полезни съвети.

1. Прекратете консумацията на алкохол. Той блокира излъчването на пикочната киселина и увеличава синтеза на нови пурини, които се превръщат в нови количества пикочна киселина.

2. Избягвайте храни, които причиняват кризите - ( богати на протеини и пурини храни от група А са забранени-черен дроб, бъбреци, сардини, аншоа). Те съдържат150-1000 мг. пурини в 100 гр продукт.

3. Намалете теглото си.

4. Кристалите от пикочна киселина, могат да се отложат в бъбреците и да образуват камъни. Ето защо се препоръчва да пиете големи количества (2 - 2,5 л.) алкални води (Хисаря, Горна Баня)

5. Да се избягва контакт с токсични вещества- кадмии, олово и др.

6. Забранен е приема на захар, мед.

7. Могат да се приемат повече мляко и млечни произведения, както и неограничено количество плодове и зеленчуци,черен хляб, ориз, макарони, яйца, юфка, олио, кафе, чай. Те са храни от група В и съдържат 0-15 мг. пурини в 100 гр. продукт.

8.Умерено да се намали приема на храни от група Б – свинско и телешко месо, пилешко месо, шаран, мозък, шунка, сланина, миди, стриди, боб, леща, грах, както и на спанака, които съдържат около 50-150 мг. пурини. в 100 гр. от продукта.

Диетичен режим, който без строги мерки дава възможност да се намали пикочната киселина в организма e прием на 60 гр. - нетлъсто месо и 0.5-1л. мляко два пъти в седмицата, умерено ограничение на спанака, лещата, боба и граха.

« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 19356 пъти (28 май 2007   08:33)

  07 декември 2011 09:48   |   Трифонов   |   София   |  
Подаграта е много коварна болест. От нея страдат предимно мъже над средна възраст. В последно време има тенденция за нарастване броя на страдащите жени и по-млади хора.
Повечето от тях не подозират, че имат този проблем. Научават за него едва, когато започнат оплакванията. Най-често, това са силни болки в палеца на крака. Те могат да се появят на всевъзможни места, в лакътя, китката, глезена и дори в плешката.
Когато научат горчивата истина, единствената им утеха е, че имат царска болест. Тогава започва голямото четене, а то води до още по-голямото объркване. Излиза, че всичко, освен дестилираната вода, е вредно за консумация.
Причините за появата на подагра могат да бъдат различни. Би могло да се дължи на наследствена обремененост, на неправилно хранене, на проблем в обмяната на веществата или в работата на бъбреците.
Лекар специалист трябва да назначи нужните изследвания и да определи причината, за конкретения случай.
Като цяло, подаграта е повишена пикочна киселина в кръвта.
Това е продукт при обмяната на белтъчините. Особено вредни за хора с този проблем са храните, богати на пурини. Най-голяма концентрация от тях има в ядрата на младите клетки.
Съдържат се в изобилие в карантията, в червените меса, спанак, боб, леща, гъби и т.н. Списъкът е дълъг.
Подаграта е много индивидуална болест. Всеки пациент има различна чувствителност. От там е дошъл и раздутия списък от забранените храни и впечатлението, че едва ли не, всяка храна е вредна. Списъкът е доста объркващ и дори противоречащ. Истината е, че всеки трябва да намери своята персонална диета, да избере режим на хранене, без излишни лишения.
Преди няколко години се появиха глюкомерите. Те бързо навлязоха в живота на много диабетици и значително ги облекчиха.
За щастие, вече има и апарат за мониторинг на нивата пикочна киселина в кръвта.

EasyTouch GCU, превръща пациента в активен участник на своето лечение.
Лекуващият лекар назначава периодични изследвания, свързани с промени в хранителния режим. Пациентът следи и надлежно записва измерените стойности в приложения към уреда дневник. Така бързо се оптимизира индивидуалната диета на всеки, което дава възможност спокойно да се наслаждава на определени „забранени“ храни и напитки.

Поддържането на пикочната киселина в норма предотвратява възможността от трайни увреждания на организма. Не е нужно да чакаме болезнена криза, която да ни предупреди, че сме в риск. Това не е надеждна аларма за опастност. Възможно да имаме високи стойности с години без да получаваме криза. През това време тихо и неусетно здравето ни се уврежда.

В природата, човешкият организъм свежда цялата храна, която възприема до три основни дяла: въглехидрати, мазнини и белтъчини.

EasyTouch GCU е многофункционална система за мониторинг.
Изследва кръвна захар, холестерол и пикочна киселина.
На практика дава обща представа за това, как организмът ни се справя с целия спектър храни и напитки, които приемаме.

Хората, които имат проблеми с обмяната на веществата, трябва да контролират тревожните параметри и да ги държат в норма,
за да живеят по-дълго, пълноцено и щастливо.

EasyTouch GCU можете да намерите в www.easytrade.bg.
  09 май 2011 17:48   |   vanko_50   |   Plovdiv   |  
Скъпи Петьо, от Варна.
Забрави тлъстите скумрии, паламуди,солени чирози и бирата завинаги!
Забрави Омега3,аспирина...и т.н.
Пиши на пощата ми,за да мога да ти изпратя някои материали.
  04 май 2011 13:50   |   ПЕТЪР ПЕТКОВ   |   ВАРНА   |  
Здравей,Ванко! от форума разбрах, че имаш доста "стаж" 25г с тая болест и затова се обръщам към теб.Аз съм мъж на 64г от Варна.Живея на 100м от морето и цял живот съм работил корабостроене,не напразно изтъквам това,зашото тои факт ме подведе.от преди 2г краката ми около глезените започнаха да оттичат,но кризи до сега не съм получавал,само отток ,но той слава богу енапълно поносим.Та мисълта ми беше за този оток отначало,много познати и моряци в това число ми казваха,това е от влагата.Да ама през юли, август влагата намаля, а аз немога да си обуя и сандалите даже.Уплаших се да не би да събирам вода,зашото съм хипертоник от 25г умерена степен,но се оказа подагра.Мога ли да ям сладко,какво месо,не съм диабетик 4,6ммол/л захар,до5,5нормал 530ммол/л до420ммол/лнормалпик.киселина, холистерол леко над нормата,тегло 95кг при ръст 1,77смзавишеноказват никакви зелени плодове и зелнчуци!?!?!?! ПРИВЕТ!
  02 май 2011 01:41   |   EЛЕНА   |   ЯМБОЛ   |  
Blagodarq!
  01 май 2011 21:15   |   vanko_50   |   Plovdiv   |  
Много точно описание на "заболяването" подагра. При установена диагноза от лекар, приема на медикамента Милурит е задължителен за цял живот. Прекъсване може да има само при криза. Но след като тя премине, в зависимост от лечението с Колхицин или Пироксекам, Милурита се приема отново.
Очаквам в скоро време да науча името на един немски медикамент,който НЗОК ще впише в своите списъци за да облекчи страдащите от подагра и който може да обезсмисли по горе написаното от мен.
Елена, лично ще изпратя на вашата поща съвет. E-mail:vanko_50@abv.bg
  30 април 2011 13:39   |   EЛЕНА   |   ЯМБОЛ   |  
ZA VANKO_50,PLOVDIV ВАНКО ДАЙ МИ СЪВЕТ ЗА ПОДАГРА. ЕЛЕНА
  19 април 2010 23:19   |   Joro   |   kazanlak   |  
Pri men v slu4aq mi pomaga mn kombinaciqta ot Colhicin Dispert i Neorenal,milurita prechi na bubrecite,tova ot lichen opit.
  28 юли 2009 11:00   |   Стефан Василев Попов   |   София 1360   |  
Отдавна имам повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта . Дори вземах Милурит , Солуран, Урацид. После ги спрях. Дори дълго време бях забравил за това си състояние. Не съм имал никога проблеми. Може би , защото се движа много , ходейки пеша ....
Обаче сега ме заболя, неприятно е. Мястото е само на палеца на левия крак. Дори пропуснах редовния риболов с приятелите. Чакам да ми мине.
  12 юли 2009 19:15   |   vanko_50   |   Plovdiv   |  
Имам подагра повече от 25години.Мога до дам съвети на всеки,който пожелае да ми пише.
  08 май 2009 22:35   |   Zabolql   |   Sofia   |  
Скоро ми откриха това заболяване, мисля че има доста неясни продукти, които в един случай се препоръчват, в друг се отричат. Аз мисля да намаля приема на месни храни, които досега преобладаваха в менюто ми, и да наблегна на салати и млечни продукти. Алкохол така или иначе употребявам умерено- може би 1 път на 2-3 седмици. Ако някой има повече опит- моля да пише
  11 януари 2008 19:03   |   chovek   |   Sofia   |  
Imam zaboliavane "podagra".
Uchudvashto e, che poluchavam lekarski saveti, koito chesto ne si savpadat.
V povecheto sluchai me savetvat da konsumiram samo pileshko meso i riba edin pat sedmichno. Tuk pileshkoto meso se otricha. Mozak i slanina sa mi zabraneni - tuk se govori za namaliavane na upotrebata im. Kafeto mi e absoliutno zabraneno - tuk edva li ne se preporachva za konsumacia. I oshte mnogo drugi primeri imam, koito shte spestia za sega. Kakvo da mislia za tezi razlichni mnenia na lekarite?
A zashto nikoi ne govori, che krizite mogat da badat predizvikani ot stres. Pone pri men tova e taka, v koeto sam ubedena.lekar.bg препоръчва: