Диета при гастрит

Диета при гастрит При възпаление на острия гастрит се налага гладуване през деня, а след това спазването на подходяща диета в продължение на 3 до 7 дни, в зависимост от тежестта на симптомите. Храненето на болните от хроничен гастрит зависи от сложността и напредването на заболяването. Разрешени са храни, слабо стимулиращи стомашната секреция (мляко, настъргани зеленчуци и месни ястия, омлети на пара, сух хляб). Храната се приема под формата на пюрета и каши 5-6 пъти на ден. Всички ястия са варени или приготвени на пара.
Трябва да се изключат от менюто пържените, пушените ястия, месо, риба и гъбените супи и сосове, твърдите зеленчукови бульони, пикантни и солени закуски, кисели и мариновани зеленчуци и плодове, месо, богати на фибри хранителни прод кти, пикантни подправки и зеленчуци, кисели плодове, газирани напитки и др.
Какво се позволява при хранене?
При гастрит с понижена стомашна секреция са подходящи варени ястия на пара, печени, пюрета от храни, богати на съединителна тъкан и фибри. В диетата може да се включат и супи от нискомаслени месни и рибни бульони, супи от зеленчуци и гъби, супа от прясно зеле, червено цвекло, супа със ситно настъргани зеленчуци, от пресни домати, желета, леки сирена, шунка без тлъстини и други.
Какво се забранява?
От менюто на болния трябва да се изключат пресният хляб и сладкишите, млякото, супите с грах и фасул, тлъстото месо, осолената пушена риба и консервираните храни, твърдо сварените яйца, ряпата, репичките, гъбите, гроздовият сок и други твърди плодове и зеленчуци, мазни и пикантни сосове и подправки, вино безалкохолни напитки, мазно свинско, говеждо и овче месо, мазнини за готвене.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1521 пъти (18 март 2010   15:37)

  07 април 2012 03:04   |   Мел   |   Варна   |  
Малко си противоречите : "Разрешени са храни, слабо стимулиращи стомашната секреция мляко, настъргани зеленчуци и месни ястия, омлети на пара, сух хляб"
а същевременно: "От менюто на болния трябва да се изключат пресният хляб и сладкишите, млякото.."
Млякото е разрешено или се изключва??!!

lekar.bg препоръчва: