Нараняване на външните полови органи

Нараняване на външните полови органи Нараняванията на външните полови органи могат да бъдат контузии, прободни, порезни или комбинирани, с различна големина, локализация и тежест. В благоприятните случаи те остават локализирани в областта на външните полови органи и влагалището, но понякога проникнат 6 тазовата и коремната празнина и в такъв случай могат да застрашат дори живота на пострадалата жена или дете.

Причините са различни - транспортни или професионални злополуки, падане върху остри предмети, спортуване, побой, полово изнасилване, полови извращения, онанизъм и др.

При контузиите наранявания има болка, подуване и насиняване по външните полови органи без отворена рана и кръвотечение.

При разкъсаните прободни и порезни наранявания съобразно тяхната локализация и тежест се наблюдава видима или невидима (при дълбоки наранявания на влагалището) рана, болка, кръвотечение, а в най-тежките случаи - шок, непроизволно изпускане на урина и изпражнения и др.

При всяко, макар и на пръв поглед малко нараняване или контузия на външните полови органи, тоябва спешно да се потърси медицинска помощ.

Преди лекарския преглед не трябва да се правят опити да се оглежда нараняването, нито да се пипа и прониква в раната. Ако има на разположение стерилна марля и памук, достатъчно е да се покрие раната с марля и отгоре с дебел пласт памук, а бедрата на пострадалата жена да се притиснат едно към друго и да се изчака идването на лекаря.

Забранено е да се дават на пострадалата каквито и да са лекарства, да се правят обезболяващи инжекции, да се дава вода или други течности. Единственото разумно в тези случаи е да се осигури най-бърз транспорт до акушеро-гинекологично отделение.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1319 пъти (28 май 2009   23:27)

  07 април 2010 15:47   |   Катя   |   Пловдив   |  
Янче, ти или си някой задръстен извратеняк,който се представя за жена, или си доста проста за възрастта си!
  22 февруари 2010 18:42   |   яна   |   бургас   |  
Аз съм на 18 и вече отдавна с гаджето си сме го правили, но на скоро реших да мастурбирам с пръст анално и открих нещо ужасно - по пръста ми остават следи от моите испражнения и повярвайте не е защото ми се е ходило до тоялетна, ако това беше нормално и имаше просто обяснение то щеше да се случва и на други хора и те нямаше да правят анален секс, а това не е така. Ами ако някой ден с гаджето ми решим да го направим анално!! Ако стане нещо неприятно?! мисля че там докъдето достига пениса ректома не трябва да има испражнения а само в дебелото черво. може би сум се задръстила. една приятелка се пошегува че трябва да си направя клизма. моля пишете ми на имейла mr.yordan@abv.bg и ми обяснете
  25 октомври 2009 20:28   |   sneji   |   lom   |  
imam problem maju mi kazva 4e mu e za4erveno i mnogo go gadali4ka i za tova sv ur6va burzo kakvo da napravia da se pritesniavam li ili da utida da kupia neshto kakv o shte mi preporu4ate

lekar.bg препоръчва: