15 въпроса за инфаркт на миокарда

Първият и основен симптом е болка В гръдната област

15 въпроса за инфаркт на миокарда Какви са причините за болестта?
- Острият инфаркт на миокарда почти винаги се причинява от запушване на коронарна артерия - кръвоносен съд, осигуряващ сърцето с наситена с кислород и с хранителни вещества кръв. Причината за запушването обикновено е образуване на тромб (кръвен съсирек) върху разязвена или разкъсана атероматозна плака. Самата плака се е образувала обикновено в предишен период от време, когато е била безсимптомна или е причинявала преходна гръдна болка - стенокардия.
Стенокардията (гръдна жаба) е израз на пълно запушване на коронарните артерии, което води до временна и частична недостатъчност на кръвоснабдяването на сърцето.

Какви са причините за образуването на атеросклеротичната плака?
- Комплексни - ниво на мазнините и холестерола в кръвта, високо артериално налягане, състояние на имунната система, тютюнопушене, токсични вещества в кръвта и много други. В резултат на всички тях се отлагат мастни вещества в стената на съда.

Каква е ролята на аспирина при инфаркт на миокарда?
- Той намалява честотата на коронарните тромбози и е особено подходящ за предотвратяване на миокардния инфаркт при нестабилна стенокардия. АСПИРИНЪТ е особено ефикасен при прилагане в началото на гръдната болка. Той намалява и честотата на повторните инфаркти при пациентите, вече преживяли един миокарден инфаркт. Играе ключова роля в лечението и в профилактиката на заболяването.

Зашо инфарктът обикновено настъпва в ранните сутрешни часове?
- Този факт се свързва със сутрешното активиране на симпатикусовата част от вегетативната нервна система. Тази част на нервната система активира организма при стресови състояния, покачва кръвното налягане, учестява сърдечната дейност, ускорява процесите на кръвосъсирване - т.е. подготвя организма за активни действия и възможни увреждания. Същите промени в организма се осъществяват и при събуждане.

Кои лекарства намаляват сутрешната поява на инфаркт на миокарда и внезапната сърдечна смърт?
- БЕТА-БЛОКЕРИТЕ.

Какви са симптомите, които насочват към диагнозата инфаркт на миокарда?
- Първи и основен симптом е БОЛКАТА В ГРЪДНАТА ОБЛАСТ. За нещастие на лекарите обаче до болка в „сърдечната област" могат да доведат поне още 20 различни причини, в огромната си част безобидни и неналагащи медицинско лечение, особено от спешен характер. Независимо от това, читателите трябва да запомнят - при поява на гръдна болка с неясен произход да потърсят лекарска консултация.

Кои са характерните черти на сърдечната болка?
- Обикновено продължава повече от 20 минути и често трае с часове.
Болката при инфаркт обаче можe да продължи и 15 минути и много рядко само няколко минути. При болни от захарна болест и при възрастни хора инфарктът може да протече и без болка. Обикновено тя е централно разположена зад гръдната кост. Болката е стягаща, притискаща, no-скоро като тежест в гърдите. Може да върви към лявото рамо и ръка, към гърлото, към горната част на корема или към гърба.

Какви други симптоми придружават сърдечната болка?
- Чувство за недостиг на въздух; гадене, повръщане, изпотяване, студена бледа кожа; чувство за студ, втрисане без повишена температура; замайване, световъртеж, причерняване пред очите, колабиране; рязко спадане на артериалното налягане и/или спадане на сърдечната честота под 60/мин.; при половината случаи се наблюдава учестяване на сърдечната честота до 110-120/мин. и повишаване на артериалното налягане; обикновено се придружава със силно чувство на страх и напрегнатост.

Какво трябва да предприемат близките при съмнение за настъпване на миокарден инфаркт?
• Да осигурят покой на легло, а ако състоянието се прид-ружава с чувство на недостиг на
въздух, да повдигнат горната половина на тялото с възглавници и с други подръчни средства при необходимост до седнало положение.
• Да осигурят чист въздух и да разкопчаят всички стягащи тялото дрехи.
• Да дадат на болния една таблетка АСПИРИН - да го сдъв-че.
• Да се обадят на „Бърза помощ".
• Ако човекът има собствен лекуващ лекар, да го уведомят.
• При възможност да измерят артериалното налягане и пулса.
• Ако артериалното налягане е над 150/90 и пулсът е над 90 в минута, да дадат на болния една таблетка БЕТА-БЛОКЕР -все едно какъв.
• Ако артериалното налягане е над 150/90 и пулсът под 90 в минута, да дадат НИТРАТЕН ПРЕПАРАТ - нитроглицерин, изодинит, монизид или друг, сдъв-кан под езика или до бузата.
• Ако е имало и предишни подобни кризи, да попитат с какво са преодолени те и да дадат подобни лекарства - обикновено болните ги носят в себе си.
• Да дадат една таблетка успокояващ препарат - реланиум, лексотан.
• Ако лекар не дойде до половин час и състоянието се влошава, да осигурят собствен транспорт до лечебно заведение. Човек със съмнение за остър миокарден инфаркт трябва да бъде пренесен или при невъзможност за това, да бъде подпомогнат до настаняването му в колата.

Какво става, в случай че лечението е успешно?
- Около 14-ия или 21-ия ден пациентите се изписват. При изписването си болният ще получи рецепта с лекарства. Лекарственото лечение е необходим фактор за пълноценното възстановяване. Но на първо
място в почти всички медицински ръководства като ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО №1 е посочена СМЯНАТА НА НАЧИНА НА жИВОТ! Непосредствено след изписването от болницата трябва да се започне физическа рехабилитация. Започва се от малки натоварвания с постоянно увеличаване. След втората седмица от изписването е добре 1-2 пъти дневно да се изкачват 2-4 ета-жа по стълби, дори и да имате асансьор. След 6-ата седмица може да започнете да бягате или да плувате.
Задължително изключете тютюнопушенето

Има ли промени в начина на хранене?
- Те са особено важни. Употребата на сол трябва да се ограничи до минимум, както и употребата на колбаси. Трябва да се ограничи употребата на мляко, масла и млечни произведения. Млякото е крайно неподходяща храна в случая. Не правете туршии и кисело зеле. Може-те да ядете колкото искате плодове и зеленчуци, нетлъсто телешко, пилешко в умерени количества и най-добре - риба.

Забранен ли е алкохолът?
- Умерените количества алкохол, не само че не са вредни, но дори имат благоприятен ефект. Намаляват нивото на стреса, леко намаляват артериалното налягане, подобряват отделянето на урина. Проучванията върху голям брой хора показват подобрение на преживяемостта при пациенти, употребяващи около 30 грама чист алкохол дневно.

Кафето вреди ли?
- Няма сериозни проучвания, които да доказват вредата на кафето. То активизира организма и повишава работата на сърцето. Най-разумното решение е да го ограничите по сила и по количество, без да се отказвате от него.

Възможен ли е секс след прекаран инфаркт?
- Сексът е нещо чудесно за постигане на спокойствие и за разтоварване от стреса. С изключение на крайно усложнените случаи е разрешен около втората седмица след изписването. И на първо време - без спортни изпълнения, в удобно легло! Преживяването на инфаркт на миокарда не ви прави импотентен, липсата на секс за няколко седмици също няма да ви направи такъв.

Кога болният може отново да се върне на работа?
- Това е сложен въпрос. Най-добрият вариант е да започнете активна работа след 3-6 месечен период на почивка. Не бързайте. Но пълното отказване от трудова дейност не е правилното решение.


Доц. Атанас МИХАЙЛОВ, кардиолог
Интервю на Здравка ПАЙТАШЕВА


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 6181 пъти (03 септември 2007   11:18)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: