Склерозата

СЪДОВЕТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗЧИСТЕНИ!

Склерозата Списание "Sante" /Здраве/ помести интересна статия за склерозата, която особено интересува възрастните хора. Тя е върху най-нови проучвания в САЩ и Япония, че е възможно не само да се спре склерозирането, но и частично да се стопят склеротични плаки от съдовете. Според модерните хипотези за склерозата са нужни три условия.

1. Тя се развива върху съдове, чиито вътрешни стени са наследствено слаби, но освен това се увреждат от различни отрови.

2. По увредените артерии започва много слабо, но продължаващо с години възпаление.

3. В кръвта е повишен "лошият" холестерол, който натрупва склеротичните плаки.

Срещу наследствено слабите съдове противодействието е

ДА СЕ ЗАСИЛЯТ СТЕНИТЕ НА СЪДОВЕТЕ.

За укрепване на арт риите се дават:

1. Коензим Q10 по 100 милиграма дневно. Това модерно лекарство повишава здравината на пласта от клетки, който обвива артериите отвътре.

2. Рутин. Действието му е като на Q10. Взема се ежедневно с храната. Полезни са и някои хранителни добавки - алое вера. прополис, ехинацеа.


ДА СЕ НАМАЛИ УВРЕЖДАНЕТО НА АРТЕРИИТЕ.

На трапезата трябва да има храни с много антиоксиданти /предимно от цветните зеленчуци/, които обезсилват вредните свободни радикали. Препоръчват се също витамините С и А, както и микроелементите селен и цинк в мултивитаминни хапчета. Да се намали до минимум никотинът. Работата с професионални отрови да се избегне. Да се прегледат лекарствата, които възрастният взема и най-токсичните от тях да се изоставят или заменят.


ДА СЕ СПРЕ ВЪЗПАЛЕНИЕТО В СЪДОВЕТЕ.

Взема се витамин С в дневни дози между 500 и 800 милиграма и аспирин в малки дози - 250 до 300 милиграма дневно, като след двуседмично лечение се прави почивка една седмица. При непоносимост към аспирин той може да се замени с малки дози диклофенак - по 20 милиграма дневно, почивки както при аспирина.


БОРБА С "ЛОШИЯ" ХОЛЕСТЕРОЛ.

Има десетки диети за прочистване на червата и черния дроб. Но основното е, че трябва да се консумират храни с повече ненаситени мазнини Омега-3 и Омега-6. Има ги предимно в мазните риби - тон, сьомга, скумрия. Те понижават нивото на "лошия" холестерол в кръвта и пречат да се образуват склеротични плаки по съдовете. Храната трябва да се приготвя с растителни масла, да се консумират повече плодове и зеленчуци и особено - чесън, специфично средство срещу високия холестерол.

Модерните проучвания смятат, че при планомерна борба със склерозата организмът на възрастния намира достатъчно сили, за да се освободи, макар и частично, от плаките, които спират кръвообращението.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1141 пъти (10 декември 2008   23:00)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: