Венозната тромбоза

Венозната тромбоза Всяка година над 6000 българи се регистрират с тромбоза на долните вени, а с емболия на белодробната артерия - около 1500.
Венозната тромбоза е сериозен проблем на съвременното здравеопазване. Най-опасно усложнение си остава емболията на белодробната артерия. Това се случва, когато при физическо натоварване тромбът се откъсва от венозната стена и движейки се с потока кръв, запушва белодробните артерии. Това може да направи човека инвалид, а може да доведе и до смъртен изход.

ФАКТОРИТЕ НА РИСКА
Тромбозата на вените в долните крайници възниква при най-различни житейски и клинични ситу-ации и усложнява протичането на много заболявния.
По статистика на 100 000 души население с тромбоза на долните вени всяка година се регист-рират 1 0 души, а с емболия на белодробната артерия - 50. Заболяемостта от тромбофлебит на долните вени е съпоставима със заболяемостта от хепатит и туберкулоза.

Битува мнението, че венозна тромбоза може да възникне само при болните от варикозна болест. Обаче рискът от развитие на венозна тромбоза е свързан с много фактори: прекарана по-рано тромбоза на долните вени и емболия на белодробната артерия; травми на костите; онкологични заболявания; оперативни намеси; варикозна болест; затлъстяване; факторът - възраст (например над 40 години); прием на хормонални противозачатъчни средства; нарушения в кръвообращението; продължителен режим на легло; инфекции; следродов период и др.
Колкото повече са факторите на риска, толкова опасността от възникване на венозна тромбоза и последващи усложнения е по-голяма.

Тези заболявания водят до увреждане или изменение на стените на кръвоносните съдове, до заба-вяне и спиране на кръвотока във вените, както и до нарушаване на съсирваемостта на кръвта. Смята се, че венозна тромбоза се получава тогава, когато са налице горепосочените три условия.


КАК ДА ПОПРЕЧИМ НА БОЛЕСТТА ДА СЕ РАЗВИВА
Към първата група се отнасят различни методи и начини за ускоряване на венозния кръвоток, което възпрепятства един от най-важните фактори за образуване на тромб, а именно застояването на кръв във вените на долните крайници. Мускулите на краката, заедно с вените, съставляват така наречената <<венозна помпа>>. При свиване на мускулите на краката кръвотокът по вените на долните крайници се засилва, предотвратявайки венозния застой. Всякакви физически упражнения, благодарение на които се свиват мускулите на краката, са подходящи и полезни за хора с висок риск от венозна тромбоза. Тези упражнения са двойно по-полезни, ако се изпълняват с еластични компреси на долните крайници.

При болните на легло и тези с тежка лимфовенозна недостатъчност се прилага т.нар. пневмо-компресия на краката. Трябва да се избягват статичните положения на тялото (седене или стоене на едно място), защото тогава “венозната помпа” не действа.
По време на полети или продължително пътуване с влак е необходимо от време на време да се изпълняват физически упражнения, а на хората, които имат по няколко заболявания, свързани с риск от развитие на венозна тромбоза, се препоръчва да правят еластични компреси на долните крайници. От болните с посттромбофлебична и варикозна болест се изисква да провеждат профилактично лечение на курсове 2-3 пъти в годината с препарати, подобряващи протичането на кръвта и намаляващи нейната “лепкавост”.
При локално лечение се използват мехлеми и гелове. Терапията се избира индивидуално от лекарите в зависимост от стадия и характера на заболяването.

ВНИМАНИЕ
Венозните тромбози се съпътстват с отоци на крайниците, с болки, с повишена локална (на отделни части от тялото) и об-ща температура. Колкото по-нагоре се е разпростряла венозната тромбоза, толкова отокът е по-голям. /При емболия на белодробната артерия се появява задушаване и чувство за недостиг на въздух. При появяването на такива симптоми незабавно се обърнете към лекар.

ЛЕЧЕНИЕТО Е КОМПЛЕКСНО
Лечението на пациентите с венозна тромбоза се провежда в отделенията по съдова хирургия. Използват се лекарствени препарати, намаляващи съсирваемостта на кръвта и подсилващи нейните свойства. Те са насочени към разтваряне на тромбите. Такива са антикоагулантите, тромболитиците. Консервативната терапия е насочена към предотвратяване на разпространението на тромбозата и развитието на емболия на белодробна-та артерия. Тя е насочена и към възстановяване проходимостта на тромбированите вени.

В случай на опасност от откъсване на тромба и от емболия на белодробната артерия се прилагат хирургични методи на лечение: например поставяне на специален филтър, оперативно отстраняване на тромба или превързване на вената над венозния тромб.

В момента с помощта на съвременните ултразвукови апарати, с използването на дуплексно или триплексно сканиране е възможно установяването на размера и разпространението на тромба, наличието на т.нар. флотиращ тромб, който може да се откъсне и да доведе до емболия на белодробната артерия. В зависимост от резултатите може да се промени и лечението, ако това се налага.
Едновременно с провежданото лечение се уста-новява причината за тромбообразуването и се определя видът на лечението на основното заболява-не, довело до тромбозата.

Когато липсва очевидна предпоставка за заболяването (травма, бременност, следоперационен период и др.), най-напред трябва да се изключат евентуални туморни заболявания, а при хората над 40-годишна възраст - да се отхвърли съмнението за наличието на вродени или придобити нарушения на съсирваемостта на кръвта.
След прекарана венозна тромбоза се получава частично разнасяне на тромбите - развива се посттромбофлебична болест, което изисква продължително лечение.
При първите симптоми на венозна тромбоза и емболия на белодробната артерия се налага настаняване на болния в специализирано отделение.
При масивно увреждане терапията продължава минимум 6 месеца.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 4493 пъти (21 януари 2008   14:35)

  16 октомври 2013 10:58   |   Кристина Чалева   |   София   |  
Плетал намерих в този форум :
http://www.elizabethvladilen.moetodete.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=4674
  14 юли 2012 20:30   |   Марияна   |   Димитровград   |  
Лекарството Pletal го купих днес от Турция на една позната и струва 70лв. за 60 таблетки.
  15 май 2012 12:09   |   elena   |   varna   |  
zdraveite ,az sashto iskam da kupq lekarstvoto Pletal, speshno ako moje nqkoi da mi pomogne ili naso4i kam nqkoq apteka ,blagodarq vi predvaritelno.
  15 август 2011 21:46   |   Ева   |   Елхово   |  
Продавам 4 бр. сребърни превръзки x 10 лв. и 2 опаковки IROXOL x 25 лв.
тел: 0478 82032; 0885 10 33 20
  21 декември 2010 17:19   |   Анета Великова   |   Варна   |  
Продавам Плетал skype sandra28241
  03 май 2009 16:45   |   Люба Петрова   |   Варна   |  
Към Яна Иванова : Съпругът ми е с ампутация на крак подколяното.Операцията е преди два месеца- на 16 март 2009 год. Приема PLETAL и се чувства добре. В Българияне се намира. Има го в Турция иГермания. Малката опаковка е около 120-130 лв за 2 месеца /60/бр., а голямата опаковка е 98 бр. ие около 24-260 лева. Взема сепо еднона ден.Съжалявам,сега прочетох за вашияпроблем. Успех!
  13 април 2009 18:27   |   ганка   |   софия   |  
флебит тромбофлебит на повърхностни съдове на долните кпайници-диагноза
в момента съм на синтром/по схема/
от два месеца, но болката продължава и е постоянна
страх ме е да започна билки и др.,незнам да ли няма да си навредя
може ли някой да ми каже, как да намаля болката
някаква диета трябва ли да се пази
благадаря ви
  15 септември 2008 22:11   |   A Dimitrova   |   Sofia   |  
Tova da ne e lekarstvvoto PLAVIX - praviha mi sarde4na manipulacija v Gemanija i mi go ispisaha - ima go v Germanija no ne i v BG
  12 май 2008 10:03   |   ianaivanova   |   credez   |  
Чух че има лекарство което го няма в България .Името му е ,,ПЛЕТАЛ,,.Някой може ли да каже нещо за него.Тое за отпушване на кръвоносните съдове.Баща ми е с одрязан крак зариди тромби и пак е със запушване на дугия крак по същата причина .Вече пет години са по болници и никой не може да му помогне.Всеки си прави експерименти с него и накрая си измиват ръцете като казват ,че повече нищо неможе да се направи.Обиколили са цялата страна по няколко пъти и продължава да е болки.Рязан е къде ли не , но накрая нищо.А със болки не се живее.Затова ако някой има сведение за това лекарство молля да ми пише.Благодаря предврително.

lekar.bg препоръчва: