Оперират безкръвно жлъчка

Оперират безкръвно жлъчка Всеки десети българин на възраст над 60 години страда от заболявания на жлъчката, най-често от камъни в жлъчния мехур, сочи неофициалната статистика. При само един пациент от петима обаче, заболяването протича с характерни симптоми, предупреждават столични хирурзи. В много случаи камъните са толкова малки, че се отделят от организма незабелязано, но понякога достигат 2,5 см в диаметър.

ПРИЧИНИТЕ
Образуването на камъните в жлъчката се дължи на нередовно хранене или на прекомерната консумация на мазнини, затова повечето от жлъчните камъни съдържат холестерол, жлъчни пигменти, соли и минерали, например калций, поясняват специалистите. Риск от заболяването съществува и при хормонална терапия, при прием на орални противозачатъчни сред тва и на някои лекарства за понижаване нивото на холестерола.

ЗАБОЛЯВАНЕТО ЗАСЯГА ПРЕДИМНО ХОРА С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
страдащи от запек или от непоносимост към дадена храна. То може да е съпътствано и от храносмилателни проблеми: при всеки втори с камъни в жлъчката е налице недостатъчно количество стомашна киселина, което води до недобро храносмилане или метеоризъм.

ЛЕЧЕНИЕТО
"Ако жлъчката започва да се пълни с камъни, значи има нарушения в жлъчкоотделянето или във функцията на жлъчния мехур. Става така, че каналчето към главния път се запушва. Образуват ли се камъни, особено ако има и чести болки, пациентът трябва да се оперира", категоричен е националният консултант по спешна медицинска помощ професор Шери Макс Таджер, който е шеф на секцията по спешна хирургия в "Пирогов".

Пациентът сам може да избира дали да бъде опериран безкръвно (лапароскoпски) или по традиционния начин - с разрез, разказва професорът, извършил стотици операции и по двата начина. Макар че Здравната каса поема заплащането и на стандартния метод, и на безкръвния, ако болните решат да се подложат на лапароскопска интервенция, трябва да приготвят определена сума. Причината е, че Здравната каса не поема заплащането на консумативите за безкръвната операция, а използваните там инструменти са за индивидуална употреба.

Както и при останалите лапароскопски операции, жлъчката се отстранява през три малки отвора.

ПРЕЗ 10-МИЛИМЕТРОВ РАЗРЕЗ СА ВКАРВА МИНИКАМЕРАТА
чрез която се наблюдава цялата коремна кухина. През втори разрез от 10 милиметра се вкарва и тръбичката с индивидуалния инструмент. Третият разрез е едва 5 милиметра и е необходим, за да може да се хване жлъчният мехур. Хирургът оперира, наблюдавайки монитора, а не пациента. Не е проблем да се живее без жлъчка, твърди професор Таджер. При безкръвните операции пациентът става ден след интервенцията, на втория или третия е изписан, а на 15-ия може спокойно да се върне на работа, разказва националният консултант.

СЪВЕТИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА ПРИ КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА
• Да се ограничи приема на животински мазнини - пълномаслено мляко, сирене, жълтък, масло, тлъсти червени меса, бисквити, сладкиши.

• Да се намали консумацията на белтъчини от животински произход и на захар.

• Да се увеличи приемът на зеленчуци, плодове и храни, богати на витамин С и Е, както и на ядки, съдържащи незаменими мастни киселини.

• Да се приемат пълнозърнестите продукти.

• Храненето да е редовно, да не се пропуска закуската, защото тя е особено важна.

• Да се консумират горчиви напитки, например тоник, за стимулиране на доброто храносмилане.

• Един час преди закуска задължително да се изпива чаша гореща вода със сока от половин лимон.

• По половин час всекидневни занимания с физкултура предотвратява образуването на камъни поради висок холестерол.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 3408 пъти (05 септември 2008   14:37)

  24 юли 2010 15:35   |   соня атанасова   |   silistra   |  
скоро ме опериреха по лапароскопския метод ,не сам платила нито лев за операцията,стига с тез суми които искат да се плащтат всичко се поема от касата,така бе6е до 30 юni,сега се плащтат само клипсите които струват по 10-12лв всяка.Пари искат само в софииските болници,искаха ми 1000лв. вьпреки че бях с направление,казаха че, било за консумативи.това си е жива корупция.

lekar.bg препоръчва: