Панкреатитът е сериозна заплаха за живота

Панкреатитът е сериозна заплаха за живота Ако вземете едно парче месо и го сложите в буркан със сок от задстомашната жлеза, за няколко часа от него няма да остане нищо

Сега да си представим, че този сок не излиза от задстомашната жлеза и не отива в червата. Какво ще стане с жлезата? – Ще се разтвори в собствения си сок. Това не е някаква страшна фантазия – точно така се проявява панкреатитът.

В някои случаи това заболяване сериозно застрашава човешкия живот. Затова се налага интензивно лечение и то не къде да е, а в хирургичното отделение, а понякога и в реанимацията. За съжаление, профилактиката и диагностиката на това заболяване все още не са съвършени.

Панкреатитът е възпаление на задстомашната жлеза
Най-опасна за живота е острата форма на заболяването. Сокът, к йто произвежда панкреасът, съдържа голямо количество ферменти, които разтварят белтъците, мазнините и въглехидратите. При нормална ситуация този сок постъпва в червата и участва в храносмилането. Ако оттичането на сока се наруши по някакви причини, а жлезата продължава да го произвежда, агресивните ферменти влизат в коремната област и започват да убиват всичко, каквото срещнат по пътя си. Да не говорим за това, че при панкреатит всички тъкани в областта на задстомашната жлеза изглеждат като сварени. И това е лошо за целия организъм. Опасността от това заболяване идва от факта, че то предизвиква системни нарушения в няколко от системите в организма.

Възникват изменения в работата на бъбреците, черния дроб и сърцето
Получава се така, че в един момент в организма на болния могат да престанат да работят нормално всички системи. При тежка форма (според последната статистика в 15 процента от случаите) се развива пенкреоневроза - умъртвяване на задстомашната жлеза. Некротичният процес може да се разпространи и върху съседните органи, състоянието им да се усложни и да се развие перитонит.

ЖЕНИТЕ СИ ПАТЯТ ЗАРАДИ ЖЛЪЧНИ КАМЪНИ, МЪЖЕТЕ - ОТ АЛКОХОЛА
Най-често срещаната причина за описаните по-горе неприятности е камъкът, който излиза от жлъчния мехур и се застопорява някъде из жлъчните пътища.

Анатомично човекът е устроен така, че жлъчните пътища и протоците на задстомашната жлеза имат едно общо начало.
Ако камъкът го блокира, започва да се развива хипертензия, тоест повишено налягане на панкреатичния сок в задстомашната жлеза. За да се изчистят натрупаните ферменти и жлезата да заработи нормално, трябва да се отстрани камъкът.

Този вариант на заболяването по-скоро е характерен за жените, защото те много повече страдат от камъни в жлъчката.

При мъжетеисторията е по-различна
При тях главният виновник за панкреатита е алкохолът. Особено когато се приема в големи количества и с недобро качество. Колкото повече токсични вещества съдържа алкохолът, толкова по-трудно работи задстомашната жлеза.

За съжаление, механизмът, който отключва това заболяване в подобна ситуация, все още не е изучен на сто процента.

Много по-редки са случаите, когато панкреатитът възниква поради нанесена травма - например след силен удар в корема.

Възможно е панкреатит да възникне и след приемането на някои видове лекарства, които организмът не понася.

Да допуснем, че десет човека са отишли на ресторант и са вечеряли с не особено качествен продукт, заразен със салмонелоза. Девет от тези десет души се натравят и попадат в инфекциозното отделение, където са излекувани напълно. При един обаче салмонелозата е засегнала и други органи, освен стомашно-чревния тракт, и той се разболява от панкреатит. Разбира се, при такава ситуация и лечението на всеки болен е различно.

Ако панкреатитът е свързан с жлъчнокаменната болест, ще се наложи да се отстрани не само заседналият в жлъчните пътища камък, а и целият жлъчен мехур. Дори ако той не е възпален и няма никакви признаци за холецистит. Така че докато има опасност от заседналия в жлъчните пътища камък, има опасност и от това болният да се разболее от панкреатит.

При болните, които редовно всеки ден употребяват алкохол, изходът е един - да престанат да пият.

Панкреатитът се среща и при децата
Да, така е, панкреатит може да възникне и при десетгодишно дете, макар и не в такава агресивна форма, каквато е при възрастните. Причините за неговото възникване са различни:

_увредена задстомашна жлеза от различни микроорганизми;

_глисти;

_стафилококи;

_вируси и остри респираторни заболявания;

_недолекувано инфекциозно огнище в жлъчните пътища или в червата.

Диагнозата и у нас, и в чужбина най-често се поставя по оценка на основния фермент на задстомашната жлеза - амилаза. Този фермент разтваря въглехидратите.

Диагнозата може да се определи още по кръвта или по урината. Затова е добре при съмнение за панкреатит да се направят няколко вида изследване, за да не се сбърка последващото лечение.

Най-добра и детайлна информация за състоянието на задстомашната жлеза може да даде фермента, който разтваря мазнините - липаза. Но това изследване струва твърде скъпо и всеки не може да си го позволи, затова се прави от много малко хора.

Най-добре е обаче пациентът да се изследва чрез компютърна томография.

Като види картинката на разрушената или отекла задстомашна жлеза, лекарят може веднага да вземе необходимите мерки за лечение.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1744 пъти (19 юни 2008   23:06)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: