Как се живее без жлъчка

Как се живее без жлъчка Жлъчният мехур е малка торбичка, в която се натрупва жлъчния сок, изработен от черния дроб Жлъчният сок разтваря мазнините, действайки на храната. След преработването на храната в стомаха, където става течна, тя постъпва в дванадесетопръстника, При здравите хора жлъчката вече чака срещата с храната, защото именно раздразването на дванадесетопръстника от жлъчния сок предизвиква чувството за глад. Гладът, това е усещането, когато ти се иска да хапнеш поне коричка хляб, но много хора бъркат това усещане с апетита.

ПАЗЕТЕ НЕРВИТЕ СИ, ЗА ДА ПАЗИТЕ И ЖЛЪЧКАТА
Важна роля при жлъчнокаменната болест играе и нервната система. У гневните, раздразнителни хора, жлъчният мехур се свива, жлъчният сок се излива не навреме в дванадесетопръстника, а когато се излее, жлъчната киселина е толкова много, че се всмуква от тънките черва и предизвиква интоксикация на мозъка и мигрена, а в последствие в някои случаи - мастопатия и възпаление на ставите. При продължително постъпване на тези киселини, те се складират в тъканите на млечната жлеза, в ставите. А камъните се образуват при нарушение на минералната обмяна, най-често на калция. Ако в организма не постъпва достатъчно от него с храната или той се усвоява лошо, възниква дефицит на калций в кръвта и организмът тегли собствения си калций от костите. След използването му, този калций се натрупва в кухините "за запас" и там се образуват камъни и солни отлагания. Като добавка, ако има калциево ядро, към него бързо се прилепват други соли (оксалати, урати) и камъкът расте. Ако човек яде много месо, върху калциевите соли се отлагат още солите на пикочната киселина и се появява подагра, ставите започват силно да болят. По-добре е да се предотврати образуването и разрастването на камъните, отколкото да се надяваме на тяхното разтваряне. Това става с насищане на организма с калций.

ДИЕТАТАЕ НАЙ-ВАЖНОТО ПРИ ОТСТРАНЕН ОРГАН
Набитата с камъни и възпалена жлъчка трябва да се отстрани. За да не се налага, трябва да обърнем сериозно внимание на диетата. Отсъствието на жлъчен мехур стимулира гнилостните процеси в червата, тъй като обработването на храната с необходимите ферменти и жлъчка е станала по-трудна. В същото време жлъчният сок, който сега е свързан с дванадесетопръстника директно, предизвиква постоянно чувство на глад. Затова се приема лека храна - повече плодове, каши, едрозърнест хляб. Месото и месните изделия, са трудно смилаема храна и трябва да се ограничават. Консумират се продукти, богати на целулоза. Те утоляват и глада, и разграждането им не е толкова трудно, като на месото. Ползата от целулозата е в това, че тя има свойството да поема течността и да набъбва, заемайки част от стомаха, но не носи на организма нито една калория. А също така продуктите, богати на целулоза, се разграждат по-сложно, по-дълго, отколкото мастните продукти. Значи, ще напъхате в стомаха си доста по-малко храна до момента, в който рецепторите му ще изпратят сигнал в мозъка за огладняване.

ЯЖТЕ БОГАТИ НА ЦЕЛУАОЗА ПРОДУКТИ
ТРИЦИТЕ са основен доставчик на целулоза. Яжте хляб с трици, добавяйте ги във вторите блюда,
правете тиганици с тях.

ЗЪРНА - Използвайте кафяв ориз. Той е много по-полезен от белия.

БОБОВИ ХРАНИ - леща, боб, грах.

ПЛОДОВЕ - Целите са по-богати на целулоза, отколкото соковете им.

ЗЕЛЕ - Незаменимо като гарнитура! Сварете леко накълцаното зеле и го подправете с босилек или майорана, чукнете едно яйце и го подръжте малко в тигана, ще се получи чудесно блюдо, не много калорично и вкусно! Ако съвсем не можете без месо и баница, трябва да приемате ферменти по време на ядене.

Какво е необходимо, за да поддържате черния дроб? Той "обича" сладкото, тъй като това го сондира, гони жлъчния сок, а също обича да си почива нощем, затова не яжте през нощта. Много хора обожават сладкото, особено децата. И това не е случайно, а за да разкарат жлъчния сок. Същата работа могат да свършат леката вегетарианска храна, сладките сочни плодове, медът и положителните емоции.

Може да се правят и специални поддържащи процедури - така нареченото сляпо сондиране на черния дроб. За целта трябВа да се изяде лъжичка мед преди сън или лъжичка стафиди, или да се изпие половин чашка настойка от цвекло - след това се ляга на дясната страна, като отдолу се подлага грейка в областта на черния дроб. Такава процедура няма да навреди дори на здравите, ако се прави поне веднъж в седмицата.

ОПАСНИТЕ ОТРОВИ
Казват, че идеалната храносмилателна система преработва храната четири часа. Здравият човек яде тогава, когато го "загложди под лъжичката". В момента на приема на храната дванадесетопръстникът му е
освободен от предишната порция храна, а в жлъчния мехур се е събрала достатъчно течност, за да размекне хранителната топка. Ако жлъчният сок е малко или съвсем липсва, както се случва при нередовно хранене, уморен черен дроб и след отстраняване на жлъчния мехур, разтваряне на мазнините не се получава.

УМОРА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ
Възниква при интоксикацията му. Цялата кръв на организма преминава през черния дроб, за да бъдат обезвредени в него всички отровни вещества. Те иде бъдат видоизменени и изхвърлени в жлъчката, а кръвта, пречистена, ще тръгне из организма. Но най-често отровите са толкова много или толкова силни, че дробът не може да ги обезвреди, но не може и да ги пропусне обратно в кръвта. Затова те се натрупват в чернодробните клетки. Ако човек яде много месна, консервирана, неестествена храна, приема лекарства, наркотици, алкохол, умората настъпва по-бързо.

Ако черният дроб е неспособен да обработи хранителната топка с жлъчен сок (храната е в голямо количество или постъпва непрекъснато, или е много мазна), тя, преминавайки в тънките черва, започва да трови организма. В чревния тракт мазнините започват да гранясват и да активират процесите на гниене. Непреработените мазнини се натрупват в подкожно-мастната мрежа. Такъв е процесът на напълняването, целулита, атеросклерозата. За да компенсира поне малко този недостатък при преработването на храната, в работа се включва

ЗАДСТОМАШНАТА ЖЛЕЗА
Този орган отговаря не само за изработването на инсулин и преработването на захарите, но и изработва ферменти за преработването на храната. У лакомниците клетките на задстомашната жлеза се пресилват, за да преработят храната. Ако човек се храни редовно и по малко, той помага на задстомашната си жлеза да остане здрава дълго време. Но ако постъпващият обем и качеството на храната не съответстват на възможностите на задстомашната жлеза да я преработи, това води до повишаване на захарта в кръвта, без да се намалява изработването на инсулин.

Възниква неинсулинозависим захарен диабет. Наричат го болестта на лакомниците. Много често това заболяванесе проявява след отстраняването на жлъчния мехур, тъй като преработването на храната, и без това не особено добро, след тази операция се влошава.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 9452 пъти (13 май 2008   20:47)

  17 септември 2011 09:57   |   snejana ilieva   |   varna   |  
  05 септември 2011 19:10   |   Гергана   |   London   |  
Здравей Мариела,аз се пазих два месеца,работя си нормално и хапвам почти всичко,като избягвам пикантни храни,пържено и яйца за сега нямам проблеми и дано е така и за напред.Пробвай постепенно да хапваш по малко от всичко ,то организма ще ти покаже имали проблем или не.желая ти късмет
  04 септември 2011 15:10   |   mariela   |   d.orqhovica   |  
zdraveite na vsi4ki.predi 8 meseca mi mahnaha jla4kata i iskam da popita do koga tqbva da se pazq ot hrani i da ne vdigam tejko i kakvo moga da qm v momenta ako nqkoi moje da mi otgovori neka da pi6e
  09 май 2011 13:15   |   Гергана   |   London   |  
Здравейте! На 2 май се оперирах и ми извадиха жлъчния мехур с множество малки камъни.за колко време може да се възтанови организма и да започна работа.Работя в Лондон-почисване на домове.И какви диетие добреда се спазват.Благодаря
  22 март 2011 23:11   |   maia   |   sofia   |  
Zdraveite na vsi4ki, mojete li da mi dadete savet za predpazvane na jla4kata? mersi
  13 февруари 2011 12:06   |   Kameliq   |   Pleven   |  
predi 1 sedmica mi mahnaha jla4kata,sega kato hapna ne6to ,nqma zna4enie kakvo mi varvqt kiselini,normalno li e?
  24 август 2010 17:57   |   Vanq   |   Petri4   |  
Zdarveite az sam na 21 god.i predi 2 godini sled rajdane mi otkriha kamani v jla4kata,polu4avah mn krizi i se naloji da q premahnem.Bqh dalgo vreme na dieta i me be6e strah da hapvam dosta ne6ta a pak i bqh dosta napalnqla,Lekarite mi kazaha 4e ve4e moje da si hapvam vsi4ko i az zapo4nah malko strahlivo da hapvam ot vsi4ko po-malko.Ot nqkolko dni imam sa6tite bolki kakto kogato imah kamanite i se strahuvam dali e vazmojno da se obrazuvat novi v jla4nite kanali.MOLQ AKO NA NQKOI MU SE E SLU4ILO PODOBNO NE6TO DA PI6E
  03 юни 2010 19:08   |   zhelko   |   Sofia   |  
na 40 godini sam i imam kamche v jlachkata. iskam da popitam, moga li da piq alkohol?
  17 май 2010 18:15   |   АННА   |   SOFIA   |  
МНОГО Е ЛОШО БЕЗ ЖЛЪЧКА И ЗАТОВА СЕ ПАЗЕТЕ!
  13 май 2010 23:49   |   krasi   |   sofia   |  
zdraveite na vsi4ki iskam da popitam nqkoi ot vas imal li e sledniq problem predi okolo 5
godini mi se slu4isledniqt slu4ei v prodaljenie na dve sedmici imah silni bolki v blizost do zla4kata kato go zatoplqh v banqta s edna havliena karpa me otpuskase no kato izlqza ot banqta pak pak bolki i tova prodalji dori pove4e ot 2 sedmici nesam hodil na lekar no predpolagam 4e e svarzano s zla4kata zastoto sled tova usestah vse edno nesto me gadali4ase na sastoto mqsto ot togava izminaha 5 godini no ve4e nese obajda no me pritesnqva fakta 4e mnogo barzo napalnqh i to samo v koremnata oblast
  23 януари 2010 20:13   |   Ani   |   Sofia   |  
Imam kamak v jlachkata.SAMO operaciata li e reshenie.Ima li lekarstvo,koeto da razgrajda kamani v jlachka?
  17 ноември 2009 12:31   |   petar   |   lom   |  
zdraveite,iskam da popitam sled otstraniavane na jlachkata kolko vreme sled tova
se vastanoviava chovek,tai kato maika mi e bavachka v Italia i gledashe baba,moje li da raboti ili po-dobre da se pribira?
  08 ноември 2009 19:01   |   Даниела Попова   |   Пловдив   |  
Колко време след операция за премахване на жлъчката,мога да забременея?Май месец ме оперираха и я махнаха понеже се беше възпалила и имаше камъни в нея.Имам син на 5 години и искаме второ дете,но кога?
  20 август 2009 12:19   |   Димитрова   |   Пловдив   |  
Какви плодове мога да консумирам след оперирана жлъчка?Може ли лимони?Черният дроб ми е уголемен.
  01 юли 2009 17:17   |   екатерина   |   исла плана испания   |  
Преди 5 години ми открха камък в жлъчката.Без да спазвам диета досега не съм получавала криза.Наскоро видях че камъкът е станал 18 мм.Сега оганичавам мазнините месата и всичко което прочета в интернет.Смятам да се оперирам защото тук в Испания лечението е само такова.Имам наднормено тегло и дано диетата която спазвам да с е отрази благотворно на жлъчката и да не получавам криза.Чувала съм че кризите са страшни
  12 януари 2009 16:22   |   Стоян   |   Ямбол   |  
Аз също се оперирах от жлъчка скоро и спазвам диетите на д-р Стефанов от Враца.Ето и сайта:http://steffanov.dir.bg/diet14.html.
  01 януари 2009 22:30   |   marieta   |   ruse   |  
skoro mi premahnaha jla4kata v koyato ima6e kamak kakva dieta tryabva da spazvam kato taka i imam bolki v dyasnata si strana vazmojno li e da e ot operaciyata
  29 декември 2008 21:44   |   Лиана   |   Пазарджик   |  
Това значи ли, че при камъни в бъбфеците и в жлъчката трябва да се приема повече Ca?

lekar.bg препоръчва: