Какви признаци и симптоми предивиква ракът?

Какви признаци и симптоми предивиква ракът? Ракът е сред групата заболявания, които могат да бъдат съпроводени с всякакви признаци и симптоми. Признаците и симптомите зависят от размерите на тумора, месторазположението на рака и от това доколко са въвлечени в процеса околните органи или структури. В случай на разпространение (метастазиране) на рака симптомите могат да възникнат в различни части на организма.

Докато расте туморът започва да притиска близките органи, кръвоносните съдове и нерви. Този натиск води до пoявата на някои признаци и симптоми на рака. Ако туморът е в някоя особено важна област, например, в някои части на главния мозък, то даже туморът с малък размер може да доведе до ранна симптоматика.

Но понякога туморът възниква на такива места, че симптомите могат а не се проявят докато туморът съвсем не увеличи размерите си. Трудно е да се определи ракът на задстомашната жлеза само с външен преглед. Някои тумори с такава локализация не дават симптоми до момента, в който не бъдат въвлечени нервите, които пък водят до болки в гърба. Други тумори растат около жлъчните пътища и водят до изменение на цвета на кожата (жълтеница). За съжаление, признаците и симптомите на рака на простатата се проявяват едва когато той вече се е разпространил.

Ракът може да доведе и до поява на общи симптоми от рода на температура, повишена умора, отслабване. Това може да бъде предизвикано от туморните клетки, които отделят вещества, изменящи обменните процеси на организма. Такива симптоми могат да възникнат и в резултат на въздействието на тумора върху имунната система.

Понякога туморните клетки отделят вещества в кръвотока, които предизвикват симптоми, които обикновено не са характерни за тумори. Например, някои тумори на задстомашната жлеза изработват вещества, водещи до образуване на тромби в кръвоносните съдове на долните крайници. Някои видове рак на белите дробове изработват хормоноподобни вещества, които влияят на нивото на калций в кръвта, което оказва влияние на нервите и мускулите, водейки до слабост и световъртеж.

Роля на признаците и симптомите при диагностика на рака

Лечението е толкова по-ефективно, колкото по-рано бъде открит туморът. По-ранното откриване на тумора означава, че лечението ще започне при по-малък размер на рака, когато все още не е разпространен по други части на тялото. Обикновено това с голяма вероятност означава излекуване, особено ако първичното лечение е операция .

Добър пример за възможността за ранно откриване на туморите е меланомата на кожата. Тя лесно се премахва ако не е проникнала дълбоко в кожата. При това иначе 5-годишната прогноза живот в този случай е на 100%. Но в случай на разпространение на меланомата в други части на тялото този процент катастрофално намалява.

Понякога симптомите се игнорират понеже човек е наплашен от възможните последствия и или отказва да се обърне към лекар, или смята, че симптомът не е толкова съществен. Общите симптоми от типа повишена умора често не се свързват с рака и затова рядко им се обръща внимание, особено когато има явна причина или когато са временни. Аналогично на това, болната може да смята специфичният симптом за тумор на млечната жлеза за простата киста, която ще си мине от само себе си. Но такива симптоми не трябва да се игнорират, особено ако съществуват дълъг период от време например, седмица или се наблюдава отрицателна динамика.

В някои случаи е възможно ракът да бъде открит преди появата на симптоми. Това може да стане при специално изследване на хора, които нямат симптоми на рак. Но това не означава, че трябва да криете от лекаря.появилите се симптоми

Общи признаци и симптоми на рака

Важно е да знаете някои общи (неспецифични) признаци и симптоми на рака. Те включват необяснимо отслабване, повишена температура, бърза умора, болка и изменения на кожата. Разбира се, трябва да помните, че наличието на някои от тях не означава непременно, че има тумор. Има и много други състояния, които са съпроводени с подобни признаци и симптоми.

Необяснимо отслабване:
Болшинството хора болни от рак губят тегло в определен период от болестта. Необяснимото отслабване с 4–5 кг може да бъде първият признак на рака, особено при рак на задстомашната жлеза, стомаха, хранопровода или белите дробове.

Повишение на температурата (треска):
Повишението на температурата се наблюдава често при рак и то на-вече при разпространението му. Почти при всички болни на даден етап от болестта започва треска, особено лечението оказва влияние на имунната система и повишава възприемчивостта към инфекции. Много по-рядко повишението на температурата може да бъде ранен признак на рак, например, при болестта на Ходжкин (лимфогрануломатоза).

Повишена склонност към умора:
Повишената уморяемост може да бъде важен симптом за прогресиране на заболяването. заболявания. Но умората, слабостта може да възникне и на раннен етап, особено ако ракът предизвиква хроническа загуба на кръв, което се среща при рак на дебелото черво или стомаха..

Болка
Болката може да бъде ранен признак на някои тумори, например, на костите. Но най-често болката е симптом на разпространителния процес.

Изменения на кожата:
Освен при тумор на кожата и някои видове тумори на вътрешните органи могат да предизвикат видими кожни признаци от рода на потъмняване на кожата (хиперпигментация), пожълтяване (жълтеница), зачервяване (еритема), сърбеж или прекалено окосмяване.
Специфични признаци и симптоми на рака
Освен гореуказаните общи симптоми, трябва да се знаят и други общи симптоми, които могат да се наблюдават при рак. Трябва отново да се има предвид, че и тези, а и другите признаци и симптоми не говорят непременно в полза на рака защото могат да се срещнат и при други заболявания.

Нарушения в дефекацията или функциите на пикочния мехур:
хроничен запек, разстройство или промяна в количеството изпражнения може да бъде признак за наличие на рак на дебелото черво. Болката при уриниране, наличието на кръв в урината или изменението на функциите на пикочния мехур (по-често или по-рядко уриниране) могат да бъдат свързани с рак на пикочния мехур или на простатата. Веднага съобщете на лекаря з тези изменения.

Незарастваща рана или язва:
злокачествените тумори на кожата могат да кървят и да изглеждат като рана или язва. Продължително съществуващата рана в устата може да се окаже рак на устната кухина, особено при тези, които пушат, дъвчат тютюн или често употребяват алкохол. Язвите на половия член или във влагалището могат да бъдат както признаци на инфекция, така и на ранен стадий на рак и затова трябва да бъдат изследвани.

Необичайни кръвотечения
необичайно кръвотечение може да бъде признак на ранен или напреднал стадий на рак. Кръвта в храчката може да бъде признак на рак на белите дробове. Кръвта в изпражненията (или тъмни или черни изпражнения) може да бъде признак на рак на дебелото или правото черво. Рак на шийката на матката или на самата матка може да доведе до кръвотечения от влагалището. Кръвта в урината е признак на възможен рак на пикочния мехур или бъбреците. Кръвта, отделяна от зърната на гърдите може да е признак за рак на млечната жлеза.

Уплътнение или туморно образувание в млечната жлеза или други части на тялото:
Много тумори могат да бъдат напипани през кожата, особено тези на млечната жлеза, на лимфните възли и на меките тъкани на тялото. Уплътненията или туморните образувания могат да бъдат първи признаци на ранен или напреднал стадий на рак. Съобщете веднага на лекаря преди това уплътнение или тумор да е започнало да се увеличава.

Нарушения в храносмилането или затруднено гълтане:
Макар и тези симптоми да се срещат при различни заболявания, те могат да указват и наличие на рак на хранопровод, стомаха или гърлото.

Изменение в брадавиците и бенките:
трябва да се консултирате с лекар за всяко изменение в цвета, формата и размера натези образувания.Кожното огнище може да се окаже меланома, която при ранна диагностика се поддава на лечение.

Дразнеща кашлица или хрипкав глас:
дългата и непреминаваща кашлица може да бъде признак на рак на белите дробове. Хрипкавият глас може да бъде признак за рак на признак на рак на гърлото или на щитовидната жлеза.


« върни се назад
Посетена за седмицата: 65666 пъти (24 август 2007   10:34)

  08 декември 2011 09:37   |   Таня   |   Добрич   |  
След "комбинация" от евентуален исхемичен инсулт, лаймска болест и херпес зостер, по кожата на съпруга ми започнаха да се появяват голям брой червени петнар които впоследствие потъмняват и стават бенки. Дерматолозите /3-ма/ твърдятр че е генетично обусловено и питат има ли проблем с черния дроб. Според лабораторните изследвания и ехографа проблеми няма. А броят на бенките расте прогресивно! Какво да правим?
  11 октомври 2011 23:36   |   Ел   |   Varna   |  
смятам че статията е мн поучителна и всеки един от нас трябва да се замисли за здравето си,не трябва просто да чакаме да се случи нещо и чак тогава да се забързваме и да търсим лек.
Грижете се за себе си и се интересувайте.Аз разбрах че имам рак на кожата преди 2 месеца,повярвайте ми бях съсипана, не че сега не съм но има лек. И вие които смятате че статията е тъпа просто не знаете още какъв е кръговрата на живота. Пожелавам здраве на всички ви.Бъдете добри хора!
  13 септември 2011 20:44   |   Ella   |     |  
I cannot tell a lie, that rlelay helped.
  29 август 2011 14:57   |   nguen   |   burgas   |  
a mi tezi hora koito kazvat 4e statiqta e tapa iskam da sam pri tqh sled 20-30g i da gi pitam kak sa, mn sa sigyrni v sebe si, izglejda v glavata im se vartqt diskoteki i tam podobni gluposti, za tva se sme prosti i nekadarni balgarite za6toto vikame na vsi4ki i vsi4ko TAPO
  29 август 2011 11:42   |   Юлия   |   софия   |  
ДО HRISI | Търговище :

Отиди на ендокринолог за щитовидната жлеза:ПРИ СТРЕС/смъртта на роднина/, ТЯ СЕ РАЗСТРОЙВА И ИМА ТВОИТЕ ПРИЗНАЦИ...! УСПЕХ !
  03 юли 2011 18:43   |   CVETELINA   |   sandanski   |  
iskam da popitam brat mi za blizo mesec svali 5,6 kg .pravixa mu koloskopiq i ni kazaxa 4e ima samo 6 mm polip ,vazmojno li e d a ia rak .mqma apetit . blagodarq vi
  29 януари 2011 18:42   |   HRISI   |   Търговище   |  
Здравейте!И аз като всички тук имам своите притеснения.Преди 2 години загубих майка си....просто се събудих една събота и разбрах...че никога вече няма да усетя майчината ласка.Проблемите тръгнаха след това-вдигах кръвноа съм на 32 години.Чувтвам се постоянно изморена и отпаднала.Ходих на доста лекари...но единственното което ми установиха беше че имам малки кистички и малка миома които трябва само да наблюдавам.От 1 седмица съм с постоянна малка температура.Нямам признаци за грип или настинкабях при личната лекарка.Когато ходя пеша или правя нещо бързо се изморявам....отпаднала съм.Мои приятели вклучително и моята лична лекарка отдават това на депресиата която преживявам все още...Незнам какво да направя.....а може ли просто да имам онкологично заболяване???Дайте ми съвет...какво да направя....?!
  05 септември 2010 11:15   |   Мая Димитрова   |   Добрич   |  
Защо не пишете на кирилица?
Толкова ли е трудно да се научиш да пишеш на родния си език?
Статията не е тъпа, а и е обяснено,че не всеки който има симптомите е непременно болен от рак.
Аз самата съм боледувала от рак на яйчниците преди 16 години, и ако не беше навременната, макар и случайно поставена, диагноза отдавна щях да съм "гушнала букета".Лечението на рака в начален стадий е напълно възможно , но за това трябва да е поставена вярната диагноза. Затова и евентуалните пациенти трябва да се самонаблюдават и да се реагира навреме.
Имам позната с рак на гърдата, но за съжаление поради страх от евентуалната диагноза "рак " не е отишла навреме на лекар и сега се бори за живота си. :,
Имам позната на която диагностицираха рак на кожата, но е в начален стадий и ще се оправи :. Така,че всяко едно съмнение трябва да се провери, пък нека е само параноя!
С уважение към всички лекари и с поздрави за проф. Стамболов от София!
  28 април 2010 11:52   |   lidiq   |   lykovit   |  
zdraveite ,kade i kak moga da se izsledvam za rak. jivota mi e dosta napregnat i tejak. nepomnq koga za posledno sam bila spokoina .imam dosta prichini da se pritesnqvam. blagodarq
  26 март 2010 08:20   |   Nikol   |   Ruse   |  
A az zagubix i dvamata si roditeli v rastoqnie na 6 meseca.I dvamata se razbolqxa ot rak.Mnogo dalgo vreme mina dokato otkriqt na ba6a mi 3 meseca go ma4ixa po bolnicite.Dokato se nameri edin kadaren lekar i ni saob6i smartonosnata bolest.Posle minaxa 5 meseca i maika mi q zabolq krasta i nemoje6e da stava.Zavedox q na lekar i na neq i kazaxa tazi kovarna bolest bqx sasipana v razstoqnie na tolkova kratko vreme da zagubi6 nai cennite xora na sveta.Na 6 mesec ot zagubata na tate i mama si otide ostanax napalno sama s edinstvenata si da6erq.A moje bi si mislq 4e ako ne be6e i deteto az 6qx da otka4a .Zatova xora ne si mislete 4e tova sa tapi statii a xodete po 4esto na lekar.Tova zabolqvane e naistina kovarno i nqma lek za nego!!!!!!!
  05 декември 2009 23:02   |   Недко   |   Казанлък   |  
На 17 години съм последните 2 седмици наистина бяха най-лошите 2 седмици в живота ми.. Разболях се по времето на свинския грип,имах адски висока температура,приятелката ми ме заряза 2 дни сед като се разболях,изпаднах в необяснима депресия,по принцип не съм човек с лабилна психика и 2-ра седмица след тази случка не мога да си обясня как успях да стигна до такова психическо осакатяване..след като излязах от тази "депресия" и след като температурата спадна,когато уж оздравях забелязвам че продължавам да кашлям като магаре.Докторите казват че е бронхит.Тази събота счупих глезен,от училище ми казаха ,че едва ли ще избутам тази учебна година,преди 3-4 дни моя много добра приятелка катастрофира с колата си и е много по зле от мен...това донякаде срина психиката ми.Знам че човешкият мозък е способен да причини голям damage на организма..останах позитивен до ден днешен но преди 5-10 минутки напипах нещо което не мога да си обясня,незнайно защо реших че може да е рак веднага станах от леглото и потърсих статии със симптоми...Образованието наподобява малко топче малко над слабините на десния ми крак..моля да ми бъде обяснено по някакъв начин дали има шанс това да е рак за да знам дали да хуквам по разни институции с надеждата да се оправя или просто да си спа спокойно.Наистина звуча като наплашен или по скоро депресиран "пубертетчо" но просто не мога да си го обясня.
Пишете!
Благодаря предварително.
  22 ноември 2009 08:45   |   vasilev   |   Pleven   |  
Приятеи, наскоро водих мой близък в онкологията на дарвеница. Е посрещнаха го много добре и го лекуват качествено, вече трета година е жив, а го бяха отписали! Началника пое лечението и засега всичко си е на мястото. Пожелавам и на вас успех. Заболяването е наистина коварно!!!
  22 ноември 2009 08:42   |   petrov   |   Sofia   |  
когато става въпрос за рак на пикочния мехур не трябва да се разтакавате по разни самозвани специалисти. Пийте вода от извора при уролози-онколози, трима са в Ракова болница, имат достатъчен опит с такива болни. Какво се занимавате с разни доктори-халтурджии.
  28 октомври 2009 21:43   |   Ани   |   София   |  
Как ще е тъпа статията бе хора.Пише и за наличие на кръв и различни реакции на кожата като зачервяване-не всеки го има?! Наистина ме притеснява това, че много хора в България се разболяват и ми се ще да знам на какво се дължи...
  05 август 2009 11:42   |   Нели   |   София   |  
възможно ли е тъмните изпражнения да са свързани с увеличен прием на желязо тъй като започнаха да се променят след приложение на витамините ?
  14 май 2009 15:46   |   dani   |   Plovdiv   |  
относно статията на калоян/kiko miko@mail.bg/ Предполагам че си мъж. Искам да ти кажа че тъпият си ти а не статията,и вземи се научи да пишеш че само по това си личи колко си грамотен,погледни си грешките на 5 изричения колко са,явно си много зле и щом е така не се излагай да разсъждаваш по такива теми а седни се образовай!
  13 май 2009 20:39   |   Ivaila   |   Stara Zagora   |  
Maliiii az imam nqkoi priznaci ujas a nito pusha nito piq
  25 октомври 2008 14:39   |   qna nguen   |   gr. Burgas   |  
statiqta e mnoga dobra spored men, tova ni dava seriozno da se zamislim i da si poglednem zdraveto , imam blizak rodnina koito e bolen ot rak,taka che na vseki moje da se slychi, tova e mnogo tajno, v bulgariq sa mnogo tezi koito sa bolni ot rak, taka 4e ne prenebregvaite tazi statiq, molq. Az sam edva na 23 godini chestno li e da zagubq nai skapocennia chovek za men maika mi, koqto me e rodila, koqto mi e dala jivot za da jiveq, poneje se e razbolql ot rak...
  19 октомври 2008 09:07   |   калоян   |   Canada   |  
Zdraveite !
Statiqta naistina e TUPA ama MNOGO PUPA
to izliza che vsichki koito pushat vsichki koito urinirat vsichki koito gi boli glava zashtoto sa izmoreni ot rabota i vsichki koito kashlqt ot cigarite sa bolni ot rak!
No ot edna strana zashtitavam tazi statiq zashtoto po tozi nachin dokato horata q chetat
te vijdat za kakvo stava vapros i pochvat da se pritesnqvat.
taka otivat na lekar i si pravqt redovno pregledi
Nonemislq che vsichko tovakoeto e napisano e vqrno po skoro pomaga na psihikata
karate da se stresnesh za da si napravish preglet.sega katoq prochetoh priznavam si utre sum na lkear stiskaite palci da sam dobre.nadqvam se da nqmam nikakav rak nikakvi qzvi i takana tataka pojelavam vi go i na vas ot zdrave da ne se otarvete
aaa i pomnete zdraveto shte pobedi raka Love yaa ! :*:*
  18 септември 2008 22:17   |   silwiq   |   sofiq   |  
naj tupata statiq na sveta
to izliza 4e vsi4ki sa bolni ot rak
  14 април 2008 10:20   |   Стоянка   |   Стара Загора   |  
Съпругът ми отсабна с около 10 кг в продължение на година и половина. Преди време е опериран от язва на дванадесетопръстника. Сега правихме рентгеново изследване на хранопровод и стомах. По снимкмата не се вижда нищо обезпокояващо. Но той продължава да слабее.Не зная какво да правим

lekar.bg препоръчва: