Бронхит? Не бързайте с диагнозата!

Бронхит? Не бързайте с диагнозата! През този сезон кашлят ако не всички, то почти всички. «Бронхит» - обикновено казват околните. Не бързайте да си поставяте диагноза. Кашлицата е симптом при много заболявания. Диагнозата «бронхит» може да постави само лекар
Бронхитът няма специфични проявления. Симптомите, които се наблюдават у болните от бронхит, са възможни и при “банални” фарингити и при пневмонии. Затова само лекарят може да установи точната диагноза, да назначи правилното лечение и да обезпечи необходимия контрол върху развитието на болестта.

Обикновено бронхитът възниква след сериозна хрема или заедно с остра респираторна инфекция. Основните спътници на болестта са чувството на отпадналост и слабост. При тежко протичане на заболяването се вдига висока темпе атура и се по-явява задушаване.
Визитната картичка на това заболяване е кашлицата. Понякога тя е толкова мъчителна, че от пренапрежение на мускулите могат да се появят болки в долната част на гърдите, а също и в корема. В особено тежките случаи продължителната кашлица завършва с повръщане.

«Добрата» кашлица - това е продуктивната кашлица: влажна, с течни храчки, които изчистват дихателните пътища от патогенните микроорганизми. При сухата кашлица се назначават отхрачващи препарати.
При кашлица добре помага инхалация с подгрята минерална вода.При лечение на бронхита много добре се отразяват народните средства - отвара от маточина, корени от девесил, съцветия от липа, сок от ряпа с мед. Ако температурата е нормална, болният може да положи на гърдите си синапена лапа.

ПРАВИЛА ЗА БОЛНИТЕ ОТ БРОНХИТ
АКО ИСКАТЕ ДА ДИШАТЕ С ПЪЛНИ ГЪРДИ

1. Чист и влажен въздух в помещенията. Той може да се овлажнява с обикновен пулверизатор. Или просто да се постави съд с вода на котлона. Ако бронхитът ви е настигнал през лятото, поставете на няколко места в спалнята мокри кърпи.
2. Обилни и топли питиета, които разреждат храчките.
3. Режим на почивка и пълноценно хранене.
4. Диспансерно наблюдение при лекар специалист.

РЕЦЕПТИТЕ НА НАРОДА
При изнурителна кашлица
СОК ОТ ЧЕРНА РЯПА С МЕД
Изстържете на ренде черна ряпа и изцедете сока през марля. Към 250 мл сок добавете 100 г мед. Пийте по 2 супени лъжички преди ядене и преди сън.

ЛИСТ ОТ АЛОЕ
Смесете 300 г мед, половин чаша вода и един лист ситно нарязано алое. Получената смес варете на слаб огън 2 часа. След това разбъркайте и изстудете. Съхранявайте на прохладно място. Приемайте по 1 супена лъжичка три пъти на ден.

НАЙ-ПРОСТИЯТ МЕТОД - ЛУК
Много добър ефект при бронхита оказва лукът. Най-простият метод: сварете настърган лук със захар и приемайте по 1 супена лъжичка на всеки два часа през деня. Добър ефект има и лукът, сварен с мляко. Пуснете изчистена глава лук в 1 чаша мляко и поставете съда на котлона.
Варете, докато лукът омекне, около 3-4 минути. Лукът се изстудява, на-рязва се и се яде.

ВИРУСИТЕ НЕ СЕ ПОВЛИЯВАТ ОТ АНТИБИОТИЦИ

Основното при лечение на бронхита е подходящ режим на почивка и обилни топли питиета, които спомагат разреждането на храчките
Подобряване на състоянието обикновено настъпва от 7-ия до 14-ия ден от началото на болест-та. Само кашлицата може да продължи две-три седмици.

Въпреки разпространеното мнение при лечение на бронхит невинаги се предписват антибиотици, защото най-често възбудители на острия бронхит са вирусите. А те по никакъв начин не се повлияват от антибиотици. Ако болестта се съпътства с висока температура и затруднено
дишане, курсът на антибактериална терапия не може да се избегне. Най-добре спазвайте съветите и препоръките на лекаря. Ако не се предприе-ме правилно лечение, бронхитът може да прерасне в хроничен. А това вече е съвсем друга, по-сложна история.

КАК ДА ЖИВЕЕМ СЛЕД БОЛЕСТТА
Здравословният начин на живот е първият фактор, който предпазва от заболяване на дихателните органи. Човек трябва да живее правилно и да се храни пълноценно.
• Трябва да се пазите от простудяване, а ако прилага-те закаляващи процедури, то това трябва да става под наблюдението на лекар. След прекаран бронхит ле-карите обикновено препоръчват занимания със спорт, защото физическите упражнения подобряват изчистването на бронхите и облекчават изкарването на слуз-та. За бързо възстановяване след болестта е много полезна дихателната гимнастика. Както е известно, болестите на дихателните органи се «страхуват» от чистия въздух Затова при бронхита, а и след излекуването му, е полезно по-дългото прекарване в парка, на улицата, но не в мрачно време. Непременно трябва да се проветряват помещенията и да се спи при отворен прозорец.
• При бронхита обикновено намалява имунитетът, затова на болните се назначават специални препарати, подобряващи състоянието на имунната система, назначават се и витамини.
• Диагнозата «бронхит» е повод човек да стане малко по-лаком. Правилното и балансирано хранене е неотменна част от рехабилитацията на болните от бронхит. Полезно е да се ядат пресни плодове и по-мазна риба, сухо месо и тиквени семки. А с вредните навици се налага да се разделите. Болните от бронхит трябва да избягват алкохола и кофеина, а пушенето е абсолютно противопоказано.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 3678 пъти (07 декември 2007   19:17)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: