Фурункулите -инфекция или стафилококи в кръвта

Циреи

Фурункулите -инфекция или стафилококи в кръвта Почти всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с този неприятен проблем. Но сигурно не всички знаят, че това не е просто пъпка по тялото, а сериозно заболяване. Към фурункулите в никакъв случай не трябва да се отнасяме лекомислено. Първо - те не се лекуват толкова лесно, и второ - не е изключено зад тях да се крият различни заболявания, за които дори и не подозирате

Кожата на всеки човек е изпъстрена с множество торбички, наречени фоликули, в които се намират мастните жлези. Ако в тях проникнат инфекции, е възможно да възникне остро гнойно възпаление. Точно това наричаме фурункул. Ако той излезе един път на ръката или на крака, не е голяма беда. Но ако се появи в тъканите на кожата на носа или в слуховия проход, фурункулът може да докара такива неприятности на човека, че да обърка начина му на живот и здравето му за дълго време.

Първите признаци на болестта
Отначало се появява лек сърбеж, който след 2 дни вече се сменя със зачервяване и подпухване на кожата на това място. Най-често това е малко уплътнение -около 5 мм. Понякога конусообразната централна част на възпалението, в зависимост от степента на увреждане, може да достигне и до 2-3 см в диаметър. Ако няма усложнения, фурун-кулът напълно изчезва за около седмица и половина.
Ако обаче изведнъж се възпалят няколко съседни торбички (пори), се получава оток с много по-големи размери, отколкото при обикновения фурункул. Цветът на кожата в мястото на отока става червен, а е възможно да се отделя и гной. Такова обширно възпаление се нарича карбункул. Той често се съпровожда със силна болка, повишена температура, повръщане, а понякога дори и с припадъци.

Какво не трябва да се прави?
При откриване на фурункул по тялото, дори и в начален стадий, в никакъв случай не трябва да се прави това, което повечето хора правят -да се опитат да го отстранят, да го извадят. Това е най-важното, което трябва да се знае. Защото при увреждане огнището на възпаление е възможно по-нататъшно разпространение на инфекцията по целия организъм, и то с тежки последствия.

Особено опасно е да се пипа фурункул в областта на слабините, гърдите на кърмачките и на лицето. Ако се появят фурункули над нивото на устата, инфекцията може да проникне по кръвоносните съдове в главния мозък. Това може да доведе до разрушаване на мозъчната тъкан и дори до летален изход.
Освен това, разпространявайки се, инфекцията може да предизвика възпаление и на самите тъкани на кръвоносните съдове, което се превръща в тромбофлебит на повърхностните вени на лицето.

ЛЕКУВАЙ ЦИРЕЯ СИ САМ
Когато човек е на поход в планината например за няколко дни и му се случи нещо толкова неприятно, се налага да се лекува сам. И тук на помощ идва народната медицина, която обаче също трябва да се прилага много внимателно.
Първото правило е ръцете да се изчистят много добре, както и всички използвани подръчни средства. Използвайте сапун, за да се унищожат бактериите по ръцете. Една от най-популярните народни рецепти за лечение на фурункул е превръзка с печен лук.

Една глава лук се разрязва наполовина и се налага на огнището на възпалението. След няколко часа лукът се сменя. За да се спука фурункулът по-бързо, могат да се правят компреси от няколко лекарствени растения. Едно от най-силнодействащите растения в това отношение е брястът. Взе-
ма се парче кора от бряст и се стрива, след което се смесва с вода, докато се получи каша. Тази смес се слага на огнището на възпалението, но трябва да бъде максимално затоплена. Друго полезно растение, помагащо да се спука фурункулът, е столетникът. Вземат се листа, стриват се и се налагат на болното място.

Още по-просто, но достатъчно ефикасно средство е налагането на възпаленото място на разрязана глава чесън или кашица от смлян чесън.
Съществуват и по-екзотични методи, например с етерични масла. Така например за дезинфекция на тъканите около възпаленото място се използва 2-процентен разтвор на лавандулово етерично масло. От него могат да се правят горещи компреси.


КАКВО ВКЛЮЧВА ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗАБОЛЯВАНЕТО?
В начален стадий от развитието на фурункула, като първа помощ можете да наложите на мястото на възпалението компрес със спиртен разтвор. Но ако болката и зачервяването се засилят, задължително се обърнете към лекар. Ако няма усложнения, ще ви сложат превръзка с их-тиол, а след това ще ви назначат и други средства за по-бързо заздравяване и естетичен вид.
При абсцес, т.е. гноен процес зад пределите на торбичката, се налага хирургична намеса. Същото важи и за карбункула. Огнището на възпалението се отваря, гнойта и мъртвата тъкан се отделят и след това се прави превръзка с мехлем.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФУРУНКУЛОЗАТА
Ако фурункулът ви се е появил, но не е дал усложнения, нямате повод за сериозно безпокойство. Но ако след него се появи втори, след това трети и т.н., това означава, че боледувате от фурункулоза.
Причина за това състояние може да се окаже нарушаването на правилата за лична хигиена и прекалено силното изпотяване, особено през лятото. Именно затова фурункулите най-често се появяват в тези участъци от кожата, където се отделя най-много пот, а и мастните жлези работят най-интензивно.
Изходът от положението е повишаване на личната хигиена - по-често взимайте душ, сменяйте бельото и въобще облеклото си, използвайте различни антибактериални средства за кожата.
Обаче не само хигиената е причина за фурункулозата. За съжаление, нещата се усложняват много, ако тя е следствие от някакво заболяване. Една от най-разпространените причини е наличието на стафило-коки в кръвта. Захарният диабет или други заболявания, свързани с обмяната на веществата, също могат да доведат до фурункулоза. Не на последно място ще посочим намаляването на имунната защита на
организма или недостигът на витамини.

Много често от фурункулоза страдат хора, които се хранят неправилно, в смисъл приемат повече въглехидрати. В такива случаи е необходимо да се откажете от тестените и сладките храни.
А и общото нестабилно състояние на организма, това че е изтощен поради някаква причина, също може да се изрази във вид на фурункулоза.

Така че за откриване на точната причина за това заболяване се изискват сериозни медицински изследвания. Друг начин за решаване на проблема не съществува. За изключение може да се смята само ако болният е под 25-годишна възраст, защото в тези случаи болестта е вследствие хормоналното пренастройване на организма.

За възникването на фурункулозата помагат и различните микротравми на кожата, както и постоянното и дразнене с химични активни вещества.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 9764 пъти (26 януари 2008   15:23)

  27 април 2012 00:03   |   Д-р Ох боли   |   Земята   |  
Знаем, че проблемите с цирейте, ферунколозата и т.н., описани в статията могат да бъдат решени положително не с антибиотици. Но хората не искат да бъдат излекувани, тъй като трябва да дадат много от себе си ноне финикийски знаци!
  05 януари 2012 11:05   |   Вера   |   Варна   |  
Първия ми цирей се появи около 4 месечната ми бременност и оттогава средно на 6 месеца си ми излизаше по един. Страшно неприятно и отвратително нещо е циреят. Отидох на частен кабинет с цел да намеря лек не за следствието, а за причината. И го намерих, намерих лекарка която да лекува първопричината гамаглобулин по схема, която трябва да ви изпише лекар. Вече не си спомням моята.
  18 ноември 2010 18:03   |   Наско   |   sofia   |  
Ами последно ми казаха да пия бирена мая и найстина от нея нещата се подобряват доста. Евтина е, има я в аптеките и се ползва именно за прочистване на кръвта.Пробвайте и вие.
  17 ноември 2010 20:48   |   БИСТРА ЗЛАТКОВА   |   СОФИЯ   |  
ИМА ЛИ ЛЕК ПИТАМЕ ЗА ТЕЗИ СТАФИЛОКОКОВИ ИНФЕКЦИИ И КАКВИ СПОДЕЛЕТЕ ПОМОГНЕТЕ КАЖЕТЕ ТЕЗИ АНТИБИОТИЦИ МАЗИЛА И КВО ЛИ НЕ НЯМАТ ЕФЕКТ ,ВАКСИНИТЕ СЪЩО 21 ВЕК И КВО ПРАВИМ ПИШЕМ СИ И...................???????
  16 юли 2010 11:26   |   Sami   |   Vn   |  
Zdraveyte.Az sim na 23godini,mij.Izlizat mi takiva pipki mislya ce e furunkul.Predi 7 meseca imah lecenie na krasta i sled tova po4naha da mi izlizat edri pipki.Imam gi okolo polovite casti.Minavat i sled vreme pak izlizat.Molya vi za pomost!Kakvo da napravya?Lecenieto mi na krasta bese s ACAROL.Blagodarya vi!
  08 март 2010 13:25   |   Наско   |   sofiq   |  
Моя проблем е страшно голям,от доста години ми излизат през месец ,два цирей в областта на гардите и направо съм се видял в чудо.Аз съм мъж и това е по странно ,защото съм чувал, 4е това става обикновенно при жените.Лошото е че тези цирей изобщо не изчезват спукам един и после втори и така нататък.Знам че не едобре да се пукат, но само ихтиола не винаги пмага.Правиха ми микробиологично изследване и дори ходих при няколко лекари, но никои от тях не може да м каже каакво всащност ми има.Защото за разлика от повечето хора, моите така наречени цирей си стоят постоянно п гардте има сигурно над 50-на и прерз изжестно време някоя от тези пъп4ици се инфектира и става болезнен цирей.Аз сас болката съм свикнал вече,но целта ми еда с еизлекувам.Дадоха някакав антибиотик , но и с него резултата е мимолетен за няколко месеца и после пак започват да с еинфектират.Досега такъв случаи като моя не съм чел да има.Може би е стафилококова инфекция, както каза единия лекар пих различни неща ,но никакъв резултат.Ако някой знае добър специалист за моя случаи да пише.
  09 януари 2010 10:36   |   gle   |   sofia   |  
има две неща от народната медицина които изпитано много помагат
1.пчелна питка - мед и брашно се смесват до много твърдо тесто и се налагат на мястото
2.сланина - също се налага за да "изтегли"
въпросът е обаче че и задължително трябва да се консултирате с лекар и да поискате да ви изпише антибиотик действащ на кокови инфекции
  21 август 2009 23:46   |   des   |   usa   |  
zdraveite!!!v momenta stradam ot ostri bolki v lakatq.tam se poqvi vaprosniq furunkul na dqsnata raka.mnogo nepriqtno.ve4e sedmica sam taka.hodih na lekar.stisna me dva pati namaza mi rakata s nqkakvo mazilo i tova be6e.chao.tova be6e v4era.dnes rakata mi e dvoino po poduta.boli mnogo.ostra bolka to4no v centara na ogni6teto .imam 4uvstvoto 4e dalbae na vatre.rakata mi poduta i 4ervena.ako nqkoi nqkoga mi be6e kazal 4e ot edna malka pap4ica moje da stane takova goliamo ne6to ii da boli tolkova mnogo nqma6e da mu povqrvam.o zabravih da kaja 4e mi predpisaha antibiotik koito trqbva da piq 10 dni. dano da se opravq.6te pi6a pak.
  06 август 2009 11:41   |   Джена   |   София   |  
Прави се изследване на секретгнойв ХЕИ и антибиограма ,за да се види кое лекарство му действа. Ползвайте Бактробан за мазане на местата с потене, ингвинални гънки, под гърдите за жените и под мишниците.
  04 август 2009 21:09   |   Ужасссс   |   София   |  
Не знам за вас....но аз съм с псориазих и получих фурукулоза.
Не ми направиха изследвания обаче.НИКАКВИ.
ДАДОХА МИ АНТИБИОТИК КОЙТО НЕ МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ЗАРАДИ ЦЕНАТА МУ.И до тук.... повече нищо никой не направи.И сега пак търся помощ :
  09 юни 2009 21:20   |   Teodora   |   Sliven   |  
Здравейте!Преди 5 години започнаха да ми излизаат постоянно циреи и ечемици.Наложи се хирургическа намеса,правиха ми куб изследжания и накрая в София в една клиника до БАН започнаха да ме лекуват с инжекции.От тогава ми няма почти нищо.
  30 март 2009 19:20   |   АманОтДоктори   |   sf   |  
Като си микробиолог що не написа нещо полезно?
  16 септември 2008 21:35   |   rumi   |   София   |  
Здравейте!Аз съм инженер и имам само общи познания по медицина,но от няколко месеца синът ми има проблем с непрекъснато излизащи болезнени цирей.През м.юли дори се наложи хирургическа намеса в Пирогов.Но никой до сега не ми каза какви изследвания да се направят и къде , за да се уточни диагнозата.Той е на 21 год. Моля ,дайте съвет.
  23 април 2008 13:40   |   Iva Pavlina   |   Sf   |  
Здравейте!Микробиолог съм в Националния център по заразни и паразитни болести-Референтна лаборатория по Стафилококи.Стафилококи в кръвта звучи много несериозно от гледна точка на тази проблематика.Кръвта нормално е стерилна течност и всяко наличие в нея на каквито и да е бактерии означава септично състояние и шок - треска, температура 40 градуса и така нататък.

lekar.bg препоръчва: