Мозъчен исхемичен инсулт

Мозъчен исхемичен инсулт се дължи на намален приток на кръв в мозъчната тъкан, най-често при стеснение на артериален съд, запушването му от тромб /тромбоза/, ембол /емболия/, спазъм или нарушение в регулацията на съдовия тонус на големите мозъчни съдове и тяхните клонове. В резултат настъпва исхемично /поради обезкървяване/ размекване на мозъчната тъкан.

Основна причина за исхемичния мозъчен инсулт е атеросклерозата. Съчетанието й с артериална хипертония е много често. Голям е относителният дял на болните, при които исхемичният инсулт се дължи на придобити или вродени сърдечни пороци и други заболявания на сърцето /напр. сърдечен инфаркт с пристенен тромб/.

Мозъчният исхемичен тромботичен инсулт обикновено се среща в средна и напред ала възраст. Той настъпва нощем или пък през деня по време на покой, предшествуван от психично напрежение или физическо усилие. Неврологичните симптоми се развиват остро или постепенно в продължение на няколко часа или дни. Съзнанието обикновено е запазено. Загуба на съзнанието настъпва при запушване на по-големи артериални съдове и се предшествува от огнищна неврологична симптоматика, която дава представа за локализацията на огнището /тромбоза/. Лицето е бледо, пулсът е отслабен, сърдечните тонове - глуховати, зениците - стеснени. Артериалното налягане е нормално понижено, а понякога повишено. Неврологичната симптоматика се изразява в главоболие, световъртеж, причерняване пред очите, забавяне на мисловния процес, дезориентация. Найчесто се установяват нарушения в кръвоснабдяването в района на средната мозъчна артерия.

Мозъчната емболия е друга причина за исхемичния мозъчен инсулт. Тя настъпва в резултат на откъсване на тромб /или част от него/,намиращ се най-често в сърцето.

Бактериалната емболия възниква при ендокардит. Понякога емболът се откъсва от тромб, намиращ се в контакт със съдовата стена на периферна артерия.

Въздушна/газова/ емболия се получава при хирургически интервенции на сърцето, ангиография /контрастно рентгеново изследване на артериални съдове/, навлизане на въздух в плевралната кухина, декомпресионна болест /при работа при по-високо или по-ниско от атмосферното налягане/. Емболията нерядко се последва и от тромбоза на мозъчните артерии. Тя възниква най-често денем след психическо напрежение или физически усилия у млади лица. Инсултът настъпва остро без предшествуващи симптоми.

При ендокардит емболията се предшествува от влошаване на общото състояние - слабост, задух, сърцебиене, повишена температура. При емболичният инсулт лицето побледнява, пулсът се учестява и става аритмичен. Установява се и учестено дишане, разтрисане, краткотрайна загуба на съзнанието. Зениците могат да бъдат разширени. Неврологичните симптоми зависят от това коя мозъчна артерия е засегната. Най-често те са частична или пълна загуба на двигателната активност /парези или парализи/, нарушена сетивност, нарушено зрение, епилептични припадъци.

Лечението има за цел подобряване на сърдечната дейност, предпазване и борба срещу мозъчния оток, пневмония и венозни тромбози по крайниците. Широко се прилагат антиагрегатни препарати /ацетизал, антистенокардин/. За предпазване от застойна пневмония болните трябва да се обръщат често и се назначават антибиотици. Полагат се грижи за предотвратяване на декубитуси /пролежки/. През първите часове на инсулта е полезно даването на кислород.



« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2674 пъти (27 май 2007   10:56)

  24 септември 2010 18:27   |   desislava   |   sliven   |  
детето ми има гастрит лекува ли се каква е диетата и много често има "алергична" кашлица
  01 май 2009 17:25   |   елеонора   |   Горна Оряховица   |  
Възрастна жена на 77 години с мозъчен инсулт-възтановяване и последваща застойна пневмония.Компетентно мнение!
  08 април 2009 14:02   |   Диляна Иванова   |   Монтана   |  
на 46год получих исхемичен инсулт ,как да се предпаза от нов , и как да продължа да живея ,като си мисля ,че отново ще получа.
  05 януари 2009 12:47   |   Nikolay   |   Silistra   |  
ba6ta mi poluchi zatrudnenie pri dvigenie na desniq krak ot kolqnoto nadolu.Prieha go dnes v bolnica no mi e lubopitno na kakvo se dulgi tova.Dali e mozu4en insult ili ne e?Izslevaniqta sa 4ak utre,a ne mi se 4aka,iskam da razbera ako moge?Blagodarq predvaritelno.
  09 август 2008 16:41   |   любка   |   пазарджик   |  
баща ми няма апетит всички изследвания са добри от какво може да е той е на 69 години в момента пие бетасерт за разширение на мозъчните клетки от какво няма апетит какво лечение трябва да се приложи и на какъв специалист трябва да отиде
  15 април 2008 12:33   |   катя   |   плевен   |  
при инсулт дядо ми вдига висока шемпература от какво може де е

lekar.bg препоръчва: