Мъдрецът в повечето случaи пречи

Мъдрецът в повечето случaи пречи Мъдреците в повечето случи образуват кариеси или пречат на зъбите около тях, тъй като са израснали на криво. Не винаги е мъдро решение да искате да си запазите мъдреца!
Четирите кътни зъба, започаващи да растат последни, на възраст между 17 и 21 години, се намират в четирите края на зъбните редици. В много случаи тяхното израстване е свързано с неприятни и болезнени процедури като цепване на венеца, за да може зъбът да избие по лесно. Човек има 28 зъба без мъдреците и тъй като мъдреците израстват последни, често няма достатъчно място за тях и те започват да си пробиват път рушейки останалите зъби.
Ако имате проблеми с тези зъби, вашият зъболекар ще направи панорамна
зъбна снимка, за да види дали има нужда да се отстранят, за да не ви създадат по-сериозни проблеми и да загубите здрав зъб. Обикновено ваденето се извършва от специалист хирург, който поставя мястото под упойка и отстранява зъба, заедно с корените му. Тъй като сте живели без този зъб и преди сигурно няма да ви липсва и след като го извадят. Като изключим дискомфорта свързан с интервенцията, други последствия за зъбите ви не се наблюдават.


« върни се назад
Посетена за седмицата: 9263 пъти (18 юли 2009   15:17)

  11 ноември 2011 19:56   |   Problemen-shiban-mudrec   |   Sofia   |  
Днес с изненада разбрах че имам мъдрец, след като бях извадил всичките, и то превантивно, но не съм борил до 4, просто защото последния не е бил израснал.По-миналата година си вадих 8 зъб, изненадващо днес разбрах че той е поникнал на вече изваденив 8-ми!!!!!!!!!!!!!Направиха ми снимка и ми казаха.."Виж сега, имаш прблем, мъфрца ти е развален и ти е за вадене, имаш възпалени под него и вече ти "работят" патогенни микроорганизми отдолу.
Директно ми каза да отида в Стоматологията на Медицинска академия, защото там са най-добрите.Какво почувстах аз, за да отида на зъболекар днес, болка долу ляво гловоболие необяснимо една седмица преди това, интересно и странно претръване н лявата част на лицето ми , дори и на окото!!!!Присветна ми че има нещо общо и реших да отида, като снимката го потвърди.Утре отивам да го вадя при хирург.МАМА ИМ ДЕЕБА на тея шибани зъби.


  23 октомври 2011 09:34   |   галя   |   софия   |  
Мили Боже, какви 15г. 20г. аз съм на 39г. и току що установих , че ми расте мъдрец. А останалите? сигурно на 80г. ще ми израснат! Ох , ама и аз, какво се изненадвам. На 31 ми извадиха млечен зъб. Мили хора, пожелайте ми успех в новото ми начинание- растене на мъдреци.
  29 септември 2011 22:58   |   таня   |   пловдив   |  
Направо ужас,и аз имам израстващ мъдрец хоризонтално долу в ляво и е някъв ад.Първо започна със силни болки в лявото ухо,после в челюстта,мислих си че всичко е заради един зъб леко развален,но уви зъболекарката каза че е от мъдреца.Прати ме на хирург,обясни ми как стоят нещата,звучи ми страшно тая операция-едно че много пари,друго че още по-голяма болка и подуване и антибиотик ,пък и болнични да си взимам ужас направо.Реших да си трая и да търпя докато му писне на мъдреца да палува,но ме притеснява това колко време ще трае-7,20,30 дни,година?
  14 октомври 2010 14:19   |   Късметлийката   |   Казанлък   |  
Мъдреците са изключително неприятно нещо. Поздрави на късметлиите, на които все пак са пробили коста и са поникнали, защото моите и четирите се оказаха огромни зъби поникнали хоризонтално в костта, обикновенно с корени кацнали на някои важен нерв, и сега ги вадя с операция, за всеки зъб по една. Изключително неприятно възстановяване . Единствено единият от долните някога ме е болял, като симптом че там расте зъб. Открихме ги по съвсем страничини симптоми и най- вече непрестанно дразнене и болка в пети зъб без да има причина за болката и споделен кофти опит на една приятелка. Оказа се че Мъдрецът натиска седми зъб и го измества и създава напрежение в челюста. Представете си четири години, повече от половината време да ви боли силно глава и да имате лош сън. Мислех си , че е мигрена причинена от стрес, но като извадих долните ми мина. Сега събирам кураж за горните. Пожелавам ви при вас да мине леко и си направете една панорамна снимка към 25-28-та година за всеки случай, че току виж ви чака изненада.
  19 август 2010 09:01   |   emineremzi   |   burgas   |  
до сега нито един зъб не ми създаваше проблеми, но от вчера като видях зъба който до сега нямаше нищо, миех редовно от скъпите паста за зъби, направо ме изнерви и се намира точно предпоследно в горния ми челюст, а пък аз дори немога толкова да си отворя устата
  22 август 2009 16:23   |   Milena   |   France   |  
A ako nqmame problemi s madrecite karies etc, i imame dostatachno mqsto na cheliustite za 32 zaba i harmonichna okluzia, ne e li po-razumno da badat zapazeni za eventualni protetichni namesi v po-kasna vazrast za most, proteza ???
  19 юли 2009 11:18   |   Димитрова   |   Пловдив   |  
Преди 15 години ми извадиха мъдрец,който ми създаваше големи проблемирастеше хоризонтално.Цепиха ми венеца и го извадиха много трудно.Там сега има сериозна деформация,която понякога ме боли много.Бях при хирурзи,които се съмняваха в нещо,но като разбраха ,че зъбът ми е ваден от един от най -добрите хирурзи ,отхвърлиха предположението си.И така страдам вече толкова години,без да ми обяснят какво е станало.

lekar.bg препоръчва: