Лайка и смрадлика помагат при пародонтоза

Лайка и смрадлика помагат при пародонтоза Лошият дъх винаги се дължи на заболявания, които обаче ние не възприемаме като такива. Това са скритите причини за появата му. Зъбният кариес, пулпитът и гангрената, особено ако не са съпроводени с болка, могат да се окажат скритата причина за ада в устата. При всяко хранене, в оформените патологични кухини се задържа храна, която веднага се подлага на гнилостни изменения от нормалните бактерии, обитаващи устата, отделят се неприятно миришещи газове и поставят началото на нашите притеснения.

Зъбните коронки и мостове, направени некачествено и заграждащи трудно достъпни за почистване и измиване кухини, спокойно могат да изиграят ролята на болен зъб. Намиращите се в устната кухина сливици, при хронично възпаление, също могат да станат изт чник на гнилостна миризма - резултат от загнездване в техните джобчета на храна и бактерии. Друга скрита причина за лош дъх са хроничните възпаления на околоносните синуси, т. нар. синузити.

ВНИМАНИЕ!
Ако имате някое от тези оплаквания, консултирайте се със зъболекар или специалист по уши, нос и гърло Старателно мийте зъбите си след всяко хранене. Ходете редовно на профилактични прегледи при стоматолог; не подценявайте леките болки в гърлото или запушения нос, особено ако ви направи впечатление, че дълго време не можете да се справите е тях.

ВНИМАНИЕ!
Пародонтозата е увреждане на крайния периодонт (венци) и дълбокия периодонт с възпалителен или дистрофичен характер. Причинява се от общи фактори и локални нарушения. Придобитите фактори са ендокринни, хематологични (във връзка с кръвни заболявания), фармакологични, диетични. Локалните фактори са: бактериалната плака, която се смята за главен етиологичен фактор на пародонтозата, ятрогенни причини (лошо поставени протези), както и неправилна захапка. Най-честата от тези причини, както вече споменахме, е бактериалната плака, дължаща се на лоша зъбна хигиена. Симптомите са кървене на венците при миене с четка, като впоследствие се развиват „джобове" от отлепване на венечния ръб от зъба, клатене на зъбите, болка, образуване на гной и периодонтални абсцеси (пиорея). Тези патологични нарушения водят постепенно до загуба на зъба.

Пародонтозата се лекува, като се спазва правилна хигиена на устната кухина, предшествана от премахване на зъбната плака и зъбния камък.

При необходимост се извършва корекция на захапката, накрая се провежда хирургично, или ултразвуково лечение на „джобовете" и частично резорбираната кост.

Против възпалени венци ви препоръчваме една изключително ефикасна рецепта:

И ТЯ Е СЛЕДНАТА:
По една супена лъжица лайка и смрадлика и една чаена лъжичка сода бикарбонат врят в 500 милилитра вода.

Сместа се прецежда и с получената отвара се жабурят венците.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 10007 пъти (23 септември 2008   19:17)

  09 август 2011 12:23   |   zlati   |   asenovgrad   |  
Ще пробвам рецептата на НИКОЛАЙ и ще пиша!
  30 март 2011 12:40   |   nely   |   varna   |  
тоva pomaga li
  17 февруари 2010 14:19   |   Nikolay   |   Хасково   |  
В 1 литър вряща вода се слагат 2 супени лъжици лайка.
Ври 10 минути.
Кисне 1 час.
Прецежда се и се смесва с 5 суп. лъжици сол + 12 суп. лъжици оцет + 1 суп. лъжица сода бикарбонат.
Налива се в шише и се съхранява в хладилник.
Жабурка се 2 пъти дневно по 2 минути.
До пълно оздравяване.
  27 ноември 2009 15:13   |   nina   |   st.zagora   |  
ne podcenqvaite zabnata xigiena,xodete redovno na pregledi.vajno e

lekar.bg препоръчва: