Невралгията е увреждане на нерв

Невралгията е увреждане на нерв Невралгията е често срещано заболяване. Името и произхожда от гръцките думи "неврон" - нерв и "алгус" - болка. Става въпрос за особено болезнено усещане, дължащо се на увреждане на един или друг нерв. Най-характерните, оплаквания, дължащи се на невралгия са честите пристъпни болки, разпространяващи се по хода на засегнатия от заболяването нерв и чувството за парене. Тези оплаквания могат да бъдат налице, както в състояние на покой, така и при движение, или при допир на кожата. Възможно е невралгичните болки да бъдат провокирани дори от дразнители като силен шум и светлина или от нервно-психическо пренапрежение. Много често те се появяват в определено време от денонощието, а не рядко и през нощта. Обикновено тяхната продължителност е от яколко секунди до няколко минути, като в интервалите между пристъпите болният не усеща болка или тя е лека, тъпа и поносима.

Причините за поява на невралгия са различни. Към тях спадат вирусни и бактериални инфекции, захарен диабет, атеросклеротични промени на артериите, хранещи нервите, подагра, отравяния с различни вещества и др. Много честа причина за невралгия е травматичното увреждане на нервите, дължащо се на дегенеративни промени на гръбначния стълб. Не рядко невралгия се получава след излагане на течение или влажен студ. В човешкия организъм има няколко нерва, увреждането на които сравнително често води до поява на невралгична болка.

Невралгията на седалищния нерв се нарича ИШИАС. Характерна особеност на ишиаса е болката, разпространяваща се по задната повърхност на крака - от кръста до ходилото.

Невралгията на коренчета на гръбначния стълб се нарича РАДИКУЛИТ.

Когато говорим за ПЛЕКСИТ, най-често става въпрос за увреждане на голямото нервно сплетение (плексус) над рамото на ръката.

Не рядко явление е и невралгията на ТРОИЧНИЯ НЕРВ НА ЛИЦЕТО, характеризираща се с кратковременни, но изключително мъчителни пристъпи бедната половина на лицето.

МЕЖДУРЕБРЕНАТА НЕВРАЛГИЯ се дължи на увреждане на нервите, излизащи от гръбначния стълб и разпространяващи се по хода на междуребрията.

Лечението на невралгията зависи преди всичко от причината за нея.

ЗЕЛЕНА АПТЕКА
Смесват се 120 г цвят иглика, по 70 г стръкове ранилист и листа къпина, 50 г корени дилянка и 60 г листа ягода. 2 с. л. смес се залива с 500 мл вряща вода. Запарката се прецежда и се пие 4 пъти дневно по 100 мл преди хранене.

Счуква се 300 г синапено семе. Смесва се с 300 г мед и се налага 5-6 вечери на болното място.

Смилат се 50 г диви кестени. Добавя се половин с. л. водка. След 10 дни се пият по 30 капки 4 пъти дневно преди хранене. Със същия извлек се намазват болните места.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 4381 пъти (05 ноември 2008   23:06)

  26 май 2010 22:36   |   цвета   |   ямбол   |  
При скенер имам установена дискова херния но нямам болки в кръста а най вече в десния крак при загряване болката е по силна имам по някога опъване отзад в бедрото после се мести надолу по прасеца всрани на коляното както аз му казвам жилата много ме боли с какво ли не сьм го мазала полза никаква сега си бих локално в ноляното и еректус МОЛЯ за вашата помощ Цвета

lekar.bg препоръчва: