При мозъчно сътресение болните губят съзнание

При мозъчно сътресение болните губят съзнание Мозъчното сътресение спада към групата на закритите черепномозъчни травми. Заболяването е причина за поява на процеси на задържане (потискане) в кората на главния мозък. След това процесът на задържане последователно отслабва в подкоровите структури и се съсредоточава в големите мозъчни полукълба.

При леките степени на сътресение (комоцио) липсват видими промени в мозъчните структури, но при по-тежките травми се установяват точковидни кръвоизливи в мозъка, в основата на които стоят рефлексни съдови нарушения. Наблюдават се отоци или набъбване на мозъка, разширяване на ликворните пространства, които са изпълнени с цереброспинална течност / ликвор/. Вените на мозъка са разширени.

В повечето случаи след травмата болните губят съзнание. Това е най-важният признак на мозъчното сътресение. Понякога се наблюдава само леко помрачаване на съзнанието, кратковременна дезориентираност, световъртеж. Установяват се понижен мускулен тонус, хипорефлексия, тазоворезервуарни нарушения / свързани с уринирането/, забавена сърдечна дейност, спадане на артериалното налягане, разстройство на дишането.

След проясняване на съзнанието се отбелязват паметови нарушения, загуба на паметта за събития преди или след мозъчното сътресение, промяна във фиксационната памет, дезориентация за време. Много често болните се оплакват от главоболие и повръщане. По-късно се наблюдават комоционна психоза, усилени вегетативни рефлекси, главоболие, безсъние, световъртеж.

При леките степени на мозъчно сътресение общомозъчните симптоми преминават още в същия ден или през следващите дни. Типична е краткотрайната загуба на съзнанието. След няколко минути болният идва в съзнание, като преминава фазата на краткотрайна дезориентираност със или без спомен за случилото се.

В други случаи при тежка форма на мозъчното сътресение оплакванията продължават със седмици и месеци. Особено продължителни и неприятни са вегетативните прояви - изпотяване, зачервяване или пребледняване, цианоза /посиняване/ на лицето, учестяване на сърдечната дейност, световъртеж, шум в ушите, главоболие, разстройство на съня, нарушения на дишането.

Лечението на болните с мозъчно сътресение се провежда в болнично заведение от лекар-специалист.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1264 пъти (09 юли 2008   20:39)

  16 май 2009 21:29   |   ивета   |   русе   |  
ами ако болният от мозачно сътресение има и температура от какво може да е температурата
  04 април 2009 17:57   |   jgg   |   sofiq   |  
n bbmb

lekar.bg препоръчва: