Ако сте ударили главата

Ако сте ударили главата Преди три месеца преживях автомобилна катастрофа. В момента като че ли ми нямаше нищо, но сега започнах да чувствам едно постоянно и силно главоболие. Личният лекар ми каза, че съм имал травма в главата, която сега дава тези последствия. Кажете ми, това опасно ли е?
Черепно-мозъчната травма може да бъде u лека, u тежка. Вие не уточнявате точно каква е била вашата и затова ни е трудно да ви дадем съвет. Но трябва да знаете, че сътресението на мозъка е лека черепно-мозъчна травма и обикновено отшумява без проблеми. Затова при силен удар и кръвотечение (вътрешно-черепни хематоми) много

УВРЕЖДАНЕТО МОЖЕ ДА Е В РАЗЛИЧНИ СТЕПЕНИ
Понякога се развива така нареченото дисфузно аксонално увреждане на мозъка (една от ф рмите на травмиране), когато явни следи от удара не се забелязват, но човек се намира в тежко състояние. Сериозно са увредени нервните пътища, с помощта на които са свързани горе и долу намиращите се структури на мозъка. За да разберете какво става, си представете как са разположени двете полукълба на мозъка и ствола. В ствола има множество клетки, които определят нивото на съзнанието. Моментното състояние на човек зависи от качествените връзки между кората на големите полукълба и на ствола на мозъка. По време на травма мозъкът получава увреждане, което прилича на удар по пънчето на растяща гъба. Точно това се получава в момент на рязко заковаване на спирачки или обръщане на колата след удар. Връзките между структурите на мозъка се прекъсват и възниква грубо нарушение на съзнанието, тоест - кома. За съжаление понякога като следствие от травмата може да се развие атрофия на мозъка, което често води до интелектуални изменения, нарушения в паметта или в поведението.

ВНИМАНИЕ!
В областта на удара може да се образуват белези върху мозъчната обвивка или посттравматични кисти (понякога води до възникване на тремор), може да се развие хидроещефалит - събиране на течност в мозъка, а заедно с това и груби нарушения на паметта и познавателната дейност, нарушения в походката.
често се налага дълго лечение и възстановяване. През последните години често чуваме за младежи, пострадали в криминално-битови случаи след състояние на алкохолно опиянение. Отношенията между съпрузи, приятели или просто колеги по чашка се изясняват много често по най-простия начин -с удар по главата.


КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА СЛЕД МОЗЪЧНО СЪТРЕСЕНИЕ?
От всички хора, получили поради една или друга причина черепно-мозъчна травма, 70 на сто се оправят сравнително леко - със сътресение на мозъка и с леки рани от удара. На много от пострадалите зашиват раните и ги изпращат вкъщи. Ако нямат рани, не губят съзнание, не чувстват гадене и главозамайване (това са основните симптоми за сътресение на мозъка), пак е добре да се по-сети лекар. Рентгенът и ултразвуковото изследване, компютърната томография могат да покажат, че няма по-сериозни увреждания на мозъка

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ СЛЕД ДОКАЗАНО МОЗЪЧНО СЪТРЕСЕНИЕ

• Най-напред да се вземат обезболяващи и успокоителни препарати.
• Ако сътресението е съпроводено с открита рана, се предписват и антибиотици.
• Желателно е седмица да се полежи на тишина.
Ако не бъде обърнато достатъчно внимание на сътресението на мозъка, може да се получи пост-травматологична астения, която се изразява в обща слабост, главозамайване и други неприятни последици. Във всички останали случаи сътресението е обратима травма, която отшумява почти винаги без последствия.

НАТЪРТВАНЕТО
Близо 20 на сто от хората с черепно-мозъчна травма са с наранявания на главния мозък. Става въпрос за сериозно увреждане на мозъчната тъкан и мозъчните съдове, което се съпътства с кръвотечение. При това външни изменения, ако няма счупване на черепа, може и да няма. Въпреки всичко инвалидност и неблагоприятен изход са вероятни в 12-30 на сто от случаите в зависимост от характера на увреждането.
• Ако се наблюдават следните симптоми, най-вероятно човекът има засегнат главен мозък, спешно трябва да се обърне към невролог или неврохирург.
• Настъпва затормозяване на съзнанието: човекът не чува, вял е, апатичен, необходимо е да направи сериозни усилия, за да осъществи контакт.
• Може да развие паралич или да възникне нарушение на чувствителността.
• Често не може да докосне с брадичка гърдите си. Докато лежи, ако леко повдигне краката, не може добре да ги изправи (остават полусгънати).
• Движението на очите му е болезнено, появява се сълзене, дразнение от ярката светлина и силния звук.
• Появява се тревожното чувство, че главата ще се пръсне от болка.
• Възниква силното желание за повръщане, без то да е свързано с приемането на храна.

ХЕМАТОМЪТ НЕ Е Т0ЛК0В0 БЕЗОПАСЕН
КАКВО СЕ ПРАВИ ПО-НАТАТЪК?

Друга тежка форма на черепно-мозъчните травми е хематомът. Поточно - кръвоизлив под обвивката, над обвивката или в самия мозък. Хематомът, който представлява сам по себе си полутечно образувание от сгъстена кръв, осъществява натиск върху мозъка и частично го измества. От това страдат жизненоважни структури на мозъка като:
• центърът на дишането;
• двигателните и чувствителните пътища и др.
С това се обяснява високата смъртност при наличието на хематоми - от 38 до 42 на сто. Именно за това при пациенти с хематоми е наложителна спешна операция. Колкото по-рано е открит и премахнат хематомът, толкова резултатът ще е по-добър.

ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ НА МОЗЪЧНИЯ КРЪВОИЗЛИВ СА
• загуба на съзнание;
• главоболие;
• гадене и повръщане;
• страдащият често не помни събитията, предшестващи и събитията, станали непосредствено след травмата;
• появата на слабост в ръката или в крака (хемипареза).
Най-често срещаният симптом на тежката черепно-мозъчна травма, включително и на травма на мозъка, са хематоми с кръвоизливи в областта на очните ябълки, които се появя-
ват около 12 часа след травмата -това е признак за счупване основата на черепа.

ВНИМАНИЕ! Кръвоизливите в областта на очите или между очите, които възникват веднага след травмата, са признак на директна травма на лицето. Признак за счупване в основата на черепа може да бъде изтичане на светла или оцветена с кръв течност от носа и ушите.
Черепно-мозъчните травми могат да бъдат закрити (когато не се виждат външни увреждания), открити (когато има външни увреждания) и проникващи (когато има връзка между повърхността на черепа и външната среда).
Операцията за съжаление невинаги може да спаси живота на пострадалия. Всичко зависи от степента на увреждане на главния мозък и от това, какви са по-лучените травми. Често те са съпътствани от увреждания на гръбначния стълб, на органите в гръдната клетка, на корема и костите. За съжаление по-рано от две години след произшествието не може да се говори дали пострадалият се е възстано-вил напълно, или ще има последствия от получената травма. Това може да покаже само времето.
ми.
ВЪЗМОЖНИ са ранни усложнения - възпалителни процеси (менингит, енцефалит), появата на въздух в черепа (пневмоцефалия) или на течност (хидроцефалия) и др. Уви, главата е извънредно ценна част от организма и само с травмата или с хематома (първичните увреждания на главния мозък) страданията на болния не свършват. Често възникват вторични увреждания на главния мозък, т.е. измененията, които е причинила травмата.

ТОВА Е ВАЖНО! Ако в областта на черепа е попаднала кръв, тя притиска съдовете и в резултат възниква исхемия - нарушение в кръвообращението. Сред вторичните външночерепни увреждания са оток на мозъка, дислокация (преместване) на мозъка, високо вътрешно-черепно налягане. Може да се появят нарушение на дишането, слабост на сърдечната дейност, нарушение на функциите на стомашно-чревния тракт, повишена температура и др. Вторичните увреждания могат да бъ-дат предотвратени. Как да се постигне това, най-добре знаят неврохирурзите и реаниматорите в специализираните отделения. Затова след травма на главата трябва да се търси специализирана лекарска консултация. По външен оглед, неврологичен преглед и въз основата на специалните методи на изследване (снимки на черепа, ултразвукови изследвания, компютърна томография и при необходимост - изследване на съдовете на главния мозък) лекарят поставя диагноза, избира
метод за лечение - консервативен или хирургичен.

Операция ще е необходима, ако:
>> от раната тече кръв;
>>на пострадалия е открито счупване или хематом.
В някои случаи е възможно провеждане на две операции едновременно: например премахване на хематома и реконструкция на части от черепа. По-рано между двете хирургични намеси трябваше да мине доста време. Във всеки случай след травма на главния мозък е необходимо да се проведе интензивно лечение. Така може да се предотврати вторичното увреждане и да се обезпечи нормална дихателна и сърдечна дейност. Предписват препарати, които подобряват храненето и енергетиката на нервната тъкан. Всевъзможните биодобавки в клиничната практика не се използват. Рекламата на препарати, възстановяващи дейността на мозъка, е насочена към пациентите, които имат много средства и могат да си позволят скъпи хранителни добавки. Медиците не ги използват и не ги препоръчват, защото няма потвърждение за ефикасността им.

Единственият начин за профилактика на травмите е при възможност да се избягват! Да се тренира главата, е невъзможно. Дори всеки ден да я удряте с тухла, вие няма да закалите черепа си, най-вероятно е да получите постоянно главоболие! Но мозъкът може и е необходимо да се тренира постоянно с четене, с изучаване на чужди езици, запаметяване на стихотворения, игри на шах, нови впечатления от екскурзии, посещения на музеи, изложби, театри.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 32012 пъти (10 декември 2007   13:38)

  23 февруари 2014 01:11   |   Даниела   |   Хасково   |  
Благодаря първо на Бог.....а след това и на лекарите! Преди седмица баща ми при падане си удари главата в камък. След бързата намеса и реакция на лекарите в болницата в гр. Русе, Неврохирургия, д-р Игнатов и д-р Полиду, слава на Бога, баща ми се чувства добре.
  18 април 2013 15:27   |   galq   |   s malchika   |  
dnes moeto dete koeto e na 2 godinki padna i si ydari glavataot dqsnata strana nad vejdatat poqvise sinina i babanez golqm ima i ranichka no tq e ot yjylvaneto padna na cimentena nastilka plaka no vsichko beshe samo s palcha nqmamashe nikakvi drygi simtomii nito gadene nito sanlivost nishto daje sled kato se ydari sled 10 min stana i otnovo tragna da ticha da igraee sled 5 chasa podytinata vze da spada a sininata izchezvashe ostavashe samo ranichkata koqto majeh s ioda septa i tq vze da pravi korichka kajete mi molqvi zashtoto 4eteiki tyk komentarite sam malko yplashena normalno li e vsi4ko tova i na dobre li e ,smisalt taka li trqbva da e pravilno li go maja s ioda septa ,il tr neshto dr paka kazvam podytinata spada a sininite namalqvaat e imasi gi vse oshte no ne sa kakto kogato padna.
  27 март 2013 14:12   |   СС   |   Асаса   |  
Преди 2 месеца, получих травма с огромен хематом 42mm x 54mm. В болницата, лечението ми се проведе само с една банка манитол и приемане на трилептал 300ml, до сега. В момента имам идващо и отшумяващо главоболие. Не съм изпадал в безсъзнание и кома, нямам парализа.
Отговорете ми, дали главоболието е нормално - СПЕШНО!!!
  19 юли 2012 17:01   |   Елена   |   Свиленград   |  
здравейте. проблемът е че съм на 12 г. и днес си ударих главата. Днес карах колело и изведнъж колелото се засили и не можах да спра после натиснах спирачките и паднах.За щастие не си ударих главата , но колелото падна върху мен и ми направи рана . Имаше много кръв и бях насред улицата. Там нямаше никой а аз виках за помощ. Отидох вкъщи и си взех един студен душ. После промих раната и и сложих лед. Раната малко кървеше ,но сега като се бърша с кърпата винаги виждам капка кръв . Погледнах се в огледалото и видях че имам сини торбички под очите. Явно съм изгубила много кръв и се чувствам отпаднала. Какво да правя? Моля , дайте ми съвет!!!!!!!
  21 юни 2012 23:01   |   deizi   |   Bansko   |  
здравейте!!!Преди два дена си ударих главата и сега усештам някакъв дискконфорт.Пуяви се болка във врата и съвсем лека в главата както и дразнене на очите от ярка светлина.Какво да правя ?Взможно ли е да сум получил някакво увреждане?
  30 май 2012 21:03   |   Пламен   |   Русе   |  
Преди 1 година преживях катастрофа. Бях си ударил главата и след това съм изпаднал в безсъзнание. Ръката ми беше счупена. На другия ден изпитах болка в главата и едното ми око се замъгли. След това постоянно имах болки в главата и сълзене на очите. Може ли да е хематом. И ако е това какво трябва да знам за тази болест.
  07 януари 2012 13:14   |   Димка Пенчева   |   Г.Оряховица   |  
Мили хора никога не подценявайте мнението на лекарите.На 31 12 2011г имахме тежък инцидент не по наша вина с кола и един от нашите пътници беше с комоцио.Между втората и третата седмица от инцидента трябва задължително да се направи ядрено магнитен резонанс,за да се види увредени ли са меките тъкани.Ако не се вземат мерки след години пострадалият може да прави епилептични припадъци.Не се осланяйте само на един лекар,а искайте мнението на доказан специалист!!
  28 април 2011 20:11   |   Cvety   |   Sofiq   |  
Zdraveite brat mi katastrofira.Kogato postapi v bolnica doktorite mu postaviha diagnoza tejka cherepno mozachna travma.Kazaha,che ima i vatreshen hamatom.Dva pati go gledaha na skenera sled koeto doktorite ni uspokoiha,che vsichko e normalno i nqma za kakvo da se pritesnqvame.Moje li hematoma da izchezne bez operaciq???Kakvi mogat da badat posledstviqta ot tuk na tatak?Spomnq si minali sabitiq,no nqma spomen za neshta koito sa mu se sluchili naskoro darechem v ramkite na 1-2chasa.Tova shte otshumi li ili da ne se nadqvame?Shte se otrazi li na intelektualnoto mu nivo i ottuk natatak s kavo mojem da mu pomognem???Blagodarq
  10 април 2011 08:36   |   Дима Иванова   |   STRELCHA   |  
За съжаление ние трябва да казваме на лекарите какво да правят а аз разчитах на тях-сега го отчитам като грешка не правете като мен!!! Преди 1 месец мъжа ми падна много лошо назад и си удари главата на цимента/прилоша му следствие кръвоизлив от язва/ Приеха го в МБАЛ Пазарджик за кръвоизлива и всеки ден е казвал на лекуващия лекар ,че го боли главата и му се вие свят от сътресението ,но отговора бил ,че ще го лекува личния лекар.Сега получи силни болки в главата и го оперираха спешно в Пловдив,но е тряввало да се вземат по-рано мерки! Искат само големи заплати лекарите а дали ще ги заслужават!?
  17 март 2011 12:08   |   cvetomira ionkova   |   troyan   |  
zdraveite, predi 3dena si udarih mnogo losho na glavata i sam si glatnala ezika.sega imam ujasno glavobolie vidimi otoci i ne moga da pazq ravnovesie postoqnno mi 4ernee pred o4ite. vashiq savet kakav e.
  28 февруари 2011 20:07   |   Ане Анев   |   sofia   |  
здравейте!!!Преди два дена си ударих главата и сега усештам някакъв дискконфорт.Пуяви се болка във врата и съвсем лека в главата както и дразнене на очите от ярка светлина.Какво да правя ?Взможно ли е да сум получил някакво увреждане?
  28 февруари 2011 19:12   |   Ане Анев   |   sofia   |  
здравейте!!!Преди два дена си ударих главата и сега усештам някакъв дискконфорт.Пуяви се болка във врата и съвсем лека в главата както и дразнене на очите от ярка светлина.Какво да правя ?Взможно ли е да сум получил някакво увреждане?
  15 януари 2011 14:08   |   anik   |   Кубрат   |  
Здравейте!!! Имам близък на 70г. с мозъчно сътресение след тежко падане, първите часове беше в кома и лекарите не ни обнадеждиха . След 24 часа се сабуди видимо адекватен , но има кървене от ушите, до колкото разбрахме става въпрос за кръвоизлив. Ситуацията се усложнява и от факта че той преди травмата чуваше много слабо имаше и проблеми с вестибуларния апарад, използваше слухов апарат, за сега е много трудно да осъществим контакт с него. Той просто не чува, лекарите не могат да дадат пълна информация за диагноза трябвало да се изчака поне 4 дни. Моля ви за отговор какви са възможностите за въстановяването му и бихте ли могли да ми препоръчате добър специялист... Искрени благодарности!!!
  01 декември 2010 13:46   |   Десислава   |   Пловдив   |  
Здравейте,баба ми е на 83г.в следствие на високо кръвно падна на земята и си удари главата,получи се голямо образувание от лявата част на главата.След време то изчезна но тя отслабна страшно много.Имаше още няколко леки падания,но преди месец отново си удари главата от дясната част на челото с малка рана.Раната мина но 2 седмици след падането започна да получава халюцинации,неорентираност,агресивност,безсъние,тревожност.объркване.Повикахме невролог да я прегледа в домашни условия понеже тя е на легло след падането последния път,лекарят каза ,че най-вероятно има образуване на хематом в главата,лечението е хирургично,само че тя има слбо сурце и най вероятно янма да идържи операция.Следователно решението беше,че нощо не мойе да се направи.Изписа й ХЛОРПРОТИКСЕН,което трябваше да я приспива,успокоява и да подтиска халюцинациите,първите 4 дена имаше ефект през деня беше спокойна,през ноща мано пообъркана,но спокойна.От 2 дни насам по цял ден е неорентирана и през ноща се влошава,да не говорим че не спи.Знам,че не може мн да се направи в нейното положение ,но ако има начин малко да и помогнем да бъде по адекватна и поне нощем да спи ще облекчим мъките й.ако имате съвет към мен ще ви бъда благодарна!Предварително глагодаря!
  01 октомври 2010 13:01   |   Йорданка Димова   |   Атина, Гърция   |  
Здравейте! Преди броени дни претърпяхме катастрофа и петгодишната Деси беше с рана на главата, повръщане, жестоко главоболие, сънливост ... Слава Богу, вече всичко е наред. Но... Това, което искам да кажа е, че тук чета как зашивали раната на главата и пускали пациента, как с оток някое дете било изписано на втория ден и други. Искам да кажа на всички, че на момента, след зашиването на раната, на детето бе направен скенер: не се установиха травми по черепа, няма оток в мозъка, няма кръвоизливи СЛАВА БОГУ! и въпреки това детето остана в болница пет дни. Това се случи в Серес, Гърция на 26 септември т.г. Благодаря на Доктор Харисис и целия екип на Първо хирургично отделение при Общинска Обща болница Серес. Господ здраве да им дава!
  30 юни 2010 21:37   |   Асия   |   Varna   |  
Здравеите.Днес ни исписаха от болница моето дете падна и си удари глаата,започна да повраща и веднага ни посъветваха да отидем в спешна помощ.Направиха ни ренгенова снимка след това на доктора не му хреса и ни варна да му направим скенер.Настаниха ни в болница и се оказа че има уток в мозъка.Исписаха ни след 2 дни.Незная какво да правя толкова ли е сериозно? Какво може да стане някои може ли да ми помогне с нужната информация която тарся?
  14 март 2010 13:56   |   ивелина   |   софия   |  
здавейте,преди няколко месеца около 4 си ударих главата и сега почна да ме боли от време на време на мястото на травмата, а и като си пипам гавата е леко вдлъбната на едно място не е много но се осеща, дали съм си счупила черепа, моля ви отговорете ми опасно ли е?
  12 март 2010 14:19   |   ивелина   |   софия   |  
здавейте,преди няколко месеца около 4 си ударих главата и сега почна да ме боли от време на време на мястото на травмата, а и като си пипам гавата е леко вдлъбната на едно място не е много но се осеща, дали съм си счупила черепа, моля ви отговорете ми опасно ли е?
  12 март 2010 13:01   |   ивелина   |   софия   |  
здавейте,преди няколко месеца около 4 си ударих главата и сега почна да ме боли от време на време на мястото на травмата, а и като си пипам гавата е леко вдлъбната на едно място не е много но се осеща, дали съм си счупила черепа, моля ви отговорете ми опасно ли е?
  02 февруари 2010 17:29   |   Златина   |   Разград   |  
Здравейте!Баща ми падна преди 6 дена и си удари главата.Сега е в болницата в медикаментозна кома.Има щупване на черепа и вътрешен хематом.Не искат да го събуждат защото поддаржа постоянна температура.Някой ако знае има ли надежда да ми пише.Лекарите само изчкват.Трябва ли да предприемат някаква операция?Моля ви пишете ми!
  21 декември 2009 15:52   |   Aleksandrina   |   Dobrich   |  
здравейте, моля помогнете ми да разбера.
Баща ми падна на 9ти декември и си ударл главата.Сега го държат в медикаментозна кома уж да му помогнат да се възстанови. Има линеарно счупване на черепа и множество външни и вътрешни хематоми.Външните вече са изчезнали. Вчера са го сложили на кислородна маска и са му дали ди уретици за да отделя течностите по-ефективно. Във вашата статия се говори за операция за отстраняването на хематомите, а докторите казали,че просто нямало за какво да се хванели. Той отваря очи и реагира на болка. Правилно ли е че не се предприема операция? Моля помогнете.
  09 ноември 2009 12:24   |   мариянка   |   София   |  
Здравейте. Може ли някой да ни помогне? Става дума за задушаванв на бебе по време на раждане . След което се установява в последствие лека пареза на левите крайници, граничен интелект и едно много неприятно клатене на главата напред назад, което прави момчето неприятно и отхвърляно от обществото. Виждала съм такива клатещи се деца в домовете за изоставени деца. Никой, никъде не ни е казвал, че има лечение и това клатене да спре. Ако знаете нещо, моля помогнете ни.
  16 октомври 2009 10:42   |   Еми   |   Svishtov   |  
Здравейте! Преди две години си ударих силно главата,в момента като че ли ми нямаше нищо, но след около 3,4 месеца почна от време на време да ме боли мястото на травмата.Това опасно ли е? Моля ви за съвет!Благодаря предварително!
  15 май 2009 08:19   |   Петър   |   Пловдив   |  
Само се моля баща ми да оживее ; днес си одари главата и направо незнам .. ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВИ ! ;
  25 февруари 2009 16:13   |   илина   |   plowdiw   |  
zdraweite mnого ви моля за бърз съвет синът ми 1год се одари в болницата казаха 4е е леко сътресение, но прегледа траеше то4н 37сек не брше особено надежден сега тои е средно добре не знам какво да правя не е напълно добре вие му се свят не помни мн ого неща тел. мутемпература се мени 37,5към36,8-90 и обратно свен това се поеви слабост и за миг не отговаря и ръката му има тик моляви отгворете бързо може ли да е МОЗЪЧНИЯ КРЪВОИЗЛИВ???????????????????????????????????????????????
  02 февруари 2009 15:43   |   нели   |   софия   |  
здравейте! Аз съм Нели и съм на 18 години искам да попитам дали е възмижно да имам сътресение на мозъка след силен удър... НЕ желая да ходя на доктор, защото по този начин родителите ми ще разберат за удъра. След него изпадах 3 пъти в безсъзнание така поне ми казаха аз не помня, от тогава не е спирало да ми се вие свят, повръща ми се и да ме боли главата, не съм повръщала, но за сметка на това постоянно ми е студено и от време на време не мога да възприемам това, което чета или ми говорят. Бихте ли ми помогнали , Моля :
  07 октомври 2008 15:27   |   Пепи   |   Варна   |  
Възхитена съм - на достъпен език и толкова подробно !
  05 юли 2008 00:49   |   Петър   |   Ботевград   |  
Искам да попитам каде мога да задам подобен вапрос защото претарпях травма на главата и незнам как да постъпя
  01 юли 2008 14:46   |   ани   |   pleven   |  
страьотно обяснение

lekar.bg препоръчва: