Опасни ли са кистите на яйчниците

Опасни ли са кистите на яйчниците ФУНКЦИОНАЛНИТЕ КИСТИ
могат да бъдат фолекуларни и лутеинови. фолекуларната киста се образува, когато яйчниковият фоликул (там, където се образува яйцеклетката) не отдели яйцеклетката, а продължи да се пълни с бистра течност. Така размерите му нарастват и той се превръща в киста. Тези кисти не са опасни и не изискват лечение, защото след няколко месеца организмът сам ги изхвърля. Има случаи обаче, когато кистата продължава да се уголемява и може да достигне големина на ябълка. Тогава започва да притиска други органи предизвиква болка и смущение във функциите им. В случаите, когато кистата се уголемява и започне да надминава седем сантиметра в диаметър, трябва да се започне медикаментозно лечение или иректно отстраняване.

ЛУТЕИНОВИ КИСТИ
се образуват, когато фоликулът се отвори, започнат нормалните процеси в организма ви, но след това той се напълни с кървава течност и пак се затваря. Тези кисти е възможно да предизвикат менструални смущения и болки, както и да се спукат, предизвиквайки болезнени симптоми. Но също като фолекуларните, те най-често изчезват от само себе си и не е задължителнода се третират.

Гинеколозите твърдят, че редовният прием на противозачатъчни таблетки предпазва почти на 100% от образуването на функционални кисти. Това не означава, че трябва безразборно да си назначавате подобни медикаменти, а само когато е препоръчително за конкретния случай. Органичните кисти имат по-сложен произход и той може да бъде много разнообразен. Тъй като е възможно да дегенерират в рак, оперативното им отстраняване е задължително!

ПОЛИКИСТОЗНИТЕ
яйчници са друг често срещан проблем при жените. Тази диагноза често се асоциира с евентуално безплодие, което не е невъзможно, защото при това състояние на яйчниците, овулацията много често не съществува. Средно около 10-20 фоликули започват да зреят във всеки яйчник, но те не се развиват напълно и остават в организма. В резултат на това върху яйчниците се появяват нови и нови фоликули. Затова овулацията почти изчезва, а менструацията става много обилна. С времето, поради големия брой фоликули обаче, се повишава и отделянето на някои хормони в кръвта. Това води до дисбаланс във функционирането на организма, а като резултат циклите на жената спират, възможно е напълняване, прекалено окосмяване, както и поява на акне. Лечението на поликистозата на яйчниците се извършва медикаментозно, но при по-тежките случаи се прави операция, която не е опасна.

Лекарите твърдят, че има силна връзка между емоционалното състояние на жената и появата на кисти. Обяснява се с факта, че яйчниците се контролират от хипофизната жлеза и ако сте много нервни и неспокойни, е възможно да се изпращат грешни сигнали към тях и така се нарушава функцията им. Симптомите най-често са болки долу в средата на корема или едностранни, възможно е много силна или много слаба менструация, силно течение, понякога с леко кървав цвят, както и тежки, болезнени спазми (обикновено при спукване на кистата). Може да имате киста и без дори да подозирате, защото в много от случаите няма никакви симптоми. Препоръчително е да се правят гинекологични прегледи през шест месеца.« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 5228 пъти (05 ноември 2008   23:08)

  13 юни 2013 13:57   |   Радка Илиева   |   София   |  
Според източната медицина кистите на яйчниците се появяват в кисело ph на тялото. Затова трябва да се погрижим за нормализиране на ph в организма - има алкални храни, които му въздействат и в рамките на няколко месеца може да имаме много добър резултат. Така по естествен път ще изчезнат и кистите на яйчниците. Ето някои алкални супер храни – спирулина, гъба рейши, кордицепс. Освен това те спомагат и за детоксикацията на организма. Тук може да намерите повече информация за продуктите: http://www.kafe-ganoderma.eu
  07 март 2010 10:45   |   MILENA   |   ATHINA   |  
Jiveq v GARCIQ.jenena sam 2 pat.ot parviq brak imam sin na 17g.az sam na 38.pravq opiti za 2.xodih na lekar i mi otkriha kisti i na 2 qichnika.i mai imam natrupvane na krav v oblasta na matkatav ponedelnik pak sam na lekar za da uto4nim le4enieto.oba4e az nqmam bolki.cikalat mi e redoven-28 dena.kravote4enieto e normalno-nito obilno,nito oskadno.STRAH ME E.
  25 октомври 2009 11:17   |   diana rasheva   |   haskovo   |  
zashto ne mi izpisvat le4enie na kistata.tq stana 8 sm,a mojeshe s indjeksii ili lekarstva da iz4ezne?

lekar.bg препоръчва: