Кървенето след менопаузата е тревожен сигнал

Кървенето след менопаузата е тревожен сигнал Постменопаузалното кьрвене се определя като кървене, което настъпва след 12-месечна липса на менструация. За патологично се смята и наличието на менструация след навършване на 55-годишна възраст. Това са тревожни симптоми, които могат да сигнализират за злокачествено заболяване, затова се налага своевременно посещение при гинеколог и провеждане на съответните изследвания.

Най-честите причини за постменопаузално кървене са изтъняване на маточната лигавица (атрофия на ендометриума), хормонозаместителна терапия, полипи, хиперплазия на ендометриума (прекомерно разрастване на лигавицата), ендометриален карцином. Други по-редки причини за постменопаузално кървене са възпаления на матката и маточната шийка, хронични заболявания, като проблеми с щитовидната жлеза, приложение на определени медикаменти и някои онкологични заболявания с друга локализация.

На всеки 8 пациентки с постменопаузално кървене при една се установява рак на ендометриума, като кървенето е относително ранен симптом и при своевременно поставена диагноза лечението най-често е успешно. Рискови фактори за постменопаузално кървене са наднормено тегло, късна менопауза, липса на овулация и нередовни менструални цикли, поликистозни яйчници, рак на яйчника, на млечната жлеза или на дебелото черво, фамилна анамнеза за рак на ендометриума.

Повече от половината жени, които провеждат хормонозаместителна терапия (ХЗТ), се оплакват от вагинално кървене с различна интензивност, което спира на 6-ия месец от началото на приема на хормони. Пациентки, които минават на ХЗТ по-рано от третата година след спиране на мензиса, по-често страдат от такова кървене. То буди тревога, ако продължава повече от 6 месеца след началото на терапията или ако се появява след липса на кървене,

При наличие на постменопаузално кървене е наложително извършването на гинекологичен преглед. С помощта на ултразвук се изследват матката и яйчниците. След това се прави кюретаж на матката за хистологично изследване на маточната лигавица, което поставя окончателната диагноза.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 16719 пъти (01 юли 2008   21:05)

  09 юли 2012 17:11   |   Съни   |   Пловдив   |  
В менопауза съм от 10 години. В продължение на 4 години ми правиха 3 абразио за съвсем леко зацапване. Казаха ми, че ако се появи пак ще трябва да ме изчистят. А резултатът от изследването е хубав. Не разбирам защо
  07 април 2010 16:18   |   Светла   |   Бургас   |  
Здравейте!На 46г.съм и от 10г.съм в менопауза.Гинекологично винаги съм била здрава.Не съм имала никакви проблеми.С две нормално износени бремености и раждания.На 18.02.2010г.имах малко зацапване,което беше съвсем инцидентно и еднократно.Гинекологичния преглед установи,че нямам никакви възпъления,а цитонамазката е 2-ра група.Въпреки това ми назначиха и направиха абразио.Хистологичния резултат е отрицателен,но така и никой не ми обясни причината,както и дали ще трябва да се изнасям пак спешно за друго абразио,ако се повтори?!Мога само да предполагам,че матката ми атрофира и стените й изтъняват.Може би това е довело до проблема.
  12 февруари 2010 16:36   |   Ели   |   София   |  
На 49 г. съм През целия месец зацапвам и отвреме на време малко прокървявам и така - вече месеци.Направиха си кюртаж - отстраниха полип на цервикалния канал.Три месеца нямаше нищо - сега пак старата песен на нов глас.Лекарката само сумти и вдига рамене - с половин уста ми каза ,че в такива случаи по-добреда се извади всичко.Ама аз нямам кръвоизливи и хистологичните ми изследвания бяха наред.Хормони не ми дава.Не знам към кого да се обърна.Лекарката е известна ,би трябвало да е компетентна.Ако някой може да ме насочи ще бъда благодарна.
  27 октомври 2009 14:19   |   Саша   |   гр Варна   |  
Здравейте на 56год. съм от година и половина нямам менопауза преди това около година имаше после не през месец два та до сега. Страдам и от заболяване на щитовидна жлеза и съм на подържаща терапия с ЕУТРОКС 50 до 75 гами ,топли вълни при физическа при ядове както доди докторите казват спокоино няма проблем.Моля Ви даите съвет. Благодаря предварително.

lekar.bg препоръчва: