Какво причинява липсата на витамин В12 в организма

Какво причинява липсата на витамин В12 в организма Организмът се нуждае от витамин В12, за да образува червени кръвни телца и за да може нервната система да функционира правилно. Продуктите, от които може да се набави са яйца, риба, месо и млечни продукти. В плодовете, зеленчуците и зърнените храни не се съдържа в значителни количества. В някой случаи трябва да се приемат до авки с витамин В12 под формата на таблетки, за предотвратяване на дефицит в организма.

Какви са признаците на липса на витамин В12?

Дефицитът се появява бавно симптомите понякога са толкова общи, че могат да бъдат пропуснати. Един от признаците е появата на анемия – слабост, отпадналост, умора и припадъци, сърцебиене, бледност и задух.
Липсата на този витамин може да причини и треперене на ръцете и краката, затруднения в ходенето, загуба на зрението, проблеми с паметта, халюцинации, необяснима тъга, личностни разстройства.
Малките деца и подрастващите, които имат липса на витамин В12 може да имат проблеми с растежа, мускулна слабост и обща отпадналост.

Кои са рисковите групи?

Рискът от дефицит на витамин В12 се повишава с напредването на възрастта, нелекувана предшестваща анемия, гастрит или стомашна операция, дълъг период на вегетарианска диета. При децата може да се наблюдава ако са кърмени от жени вегетарианки.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1849 пъти (14 август 2009   08:32)

  12 юни 2012 16:40   |   Стела   |   София   |  
Здравейте. Скоро ми направиха изследвания и се оказа, че витамин B12 е 70.61, което било доста под нормата.Фолиевата киселина - също С епилепсия съм и лекарствата ми ме правят отпусната и разсеяна, а сега и това с витамина...Хематолога ме увери, че само забравянето се дължи на липсата на B12.
Може би тук е мястото да споделя, че преди около 2 год. се бях вманиачила да отслабвам и пих някакви китайски капсули "Супер слим". Не са одобрени за продажба, но аз нали съм си суетна.... Та възможно ли е да съм си загубила витамините и фолиевата киселина там някъде

lekar.bg препоръчва: