Младостта се поддържа с витамин А

Младостта се поддържа с витамин А Много и различни вещества претендират за ролята на най-ефикасното средство за подмладяване на кожата - всякакви екстракти от плодове, водорасли, билки и т.н. Но по мнението на учените първо място в това отношение се пада на ретинола.

РЕТИНОЛЪТ СТИМУЛИРА ОБРАЗУВАНЕТО НА КОЛАГЕН – ОСНОВНАТА БЕЛТЪЧИНА НА КОЖНИТЕ КЛЕТКИ
Витамин А, същият този ретинол, бил открит през 1920 г. - първият открит витамин. Затова е имал “честта” да получи първата буква от алфавита. Съвсем наскоро изследователи от Университета по здравеопазване в Мичиган решили да проверят какъв ефект оказва този витамин върху кожата на възрастни хора. Експериментът продължил половин година, през която на всеки ежедневно бил нанасян на едната ръка лосион с ретинол, а на дру ата - обикновен лосион. Резултатът бил ясен - значително намалели бръчките и грубите участъци от кожата на ръката, на която бил нанасян лосион с ретинол.

Дерматолозите обясняват подмладяващия ефект на ретинола с това, че той стимулира образуването на колагена – основната строителна белтъчина на кожните клетки. Повече колаген - по-голяма скорост на обновяване, по-добра защита от различни увреждания.

Знаем, че с възрастта кожата изтънява и става по-уязвима. Учените открили, че ретинолът предпазва кожата и от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Витамин А е един от най-активните антиоксиданти. Той пречи на негативното влияние на околната среда и окислителните процеси, които могат да доведат до отмиране на живи клетки.

ВНИМАНИЕ!
За да запазите младостта и красотата си за по-дълго време, важно е не само да ползвате козметика с витамин А, но и правилно да се храните. Ретинолът се съдържа в храна, която е богата на мазнини. Преди всичко това са рибеното масло, говеждият черен дроб, хайверът, натуралното масло, сметаната, яйченият жълтък. В растителната храна се съдържа бета-каротин - предшественик на витамин А, който в организма се превръща в ретинол.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1166 пъти (10 август 2008   15:33)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: