ўитовидната жлеза: ∆ивот след операци€та

ўитовидната жлеза: ∆ивот след операци€та »ма методи, които дават възможност на пациентката, оперирана от щитовидна жлеза, да живее нормално. —тава въпрос за заместителна терапи€ или с други думи - за приемането на хормони, които изработва липсващи€т вече орган. –азбира се, те тр€бва да бъдат в лекарствена форма.
ќперирана ми е щитовидната жлеза и продължавам да пи€ лекарствата, които ми предписа лекар€т. ƒокога ще тр€бва да ги пи€? ѕосто€нно ли?

ƒа, хормоналните препарати, които ви е предписал лекар€т, ще тр€бва да вземате ц€л живот. ¬земат се само сутрин, на гладно, тази доза от препарата, ко€то обикновено се пресм€та на килограм от теглото на т€лото. »зключително важно е да спазвате точно препоръката и предписанието на ендокринолога, да не се анимавате със самолечение. » нещо, което малко хора спазват - да приемате медикаменти, а не разпространените напоследък хранителни добавки. “е в никакъв случай н€ма да ви помогнат, а в повечето случаи струват много пари.

Ќе всеки човек с болна щитовидна жлеза е готов да легне на операционната маса. ќсвен това н€кои, особено жените, се страхуват от дъба, който остава след операци€та.
–азбира се, че ще остане ръб след операци€та, но не може да се каже, че той обезобраз€ва ши€та. —ъвременните технологии позвол€ват операци€та да се направи така, че практически да не останат забележими следи. ўо се отнас€ до самата операци€, като вс€ка оперативна намеса и този на щитовидната жлеза крие опасности и носи рискове. Ќо ако се налага операци€та, тр€бва да се направи въпреки всичко.

» ¬—≈ ѕј   ќ√ј „ќ¬≈  “–яЅ¬ј ƒј —≈ ѕќƒЋќ∆» Ќј ќѕ≈–ј÷»я? ѕоказани€та за операци€ винаги определ€ лекар€т-специалист в тази област. –азбира се, най-добре е той да бъде квалифициран специалист-ендокринолог. Ќо ако имате съмнени€, може и да не се доверите на лекар€. Ќаправете си допълнителна консултаци€ поне с още двама специалисти, вземете техните мнени€ и тогава на тази база вземете решение дали да се оперирате или не.

ѕри какво количество възли в щитовидната жлеза е необходима операци€?
ƒори и да имате само един възел, и той да е по-гол€м от 3 см, това вече е показател, че тр€бва да се оперирате. ѕроблемът е в това, че в областта на ши€та н€ма чак толкова много м€сто и възелът с по-големи размери започва да притиска близките органи: трахе€та, хранопровода, пречи на дишането, на преглъщането на храната.
ѕри такива обсто€телства операци€та е задължителна.

јко възелът е доброкачествен, колоиден, и не с гол€м размер, а щитовидната жлеза работи нормално, тр€бва да се изчака с операци€та. Ќо при всеки възел има една задължителна процедура -пункционна биопси€. “€ ще покаже как да се постъпи по-нататък - или да се лекува медикаментозно, или да се отстрани оперативно, или да се ограничи само с наблюдение.

»ма ли н€какви ограничени€ при храненето след отстран€ване на щитовидната жлеза?
Ќе! Ќ€ма такива ограничени€, не е необходимо да се поддържат н€какви диети, болни€т може да се храни както винаги го е правил.  огато щитовидната жлеза е отстранена, въобще н€ма да помогнат продуктите, които съдържат йод, като морското зеле например.

ѕон€кога възлите на щитовидната жлеза са толкова малки, че е изключително трудно да им се направи пункии€.  ак се действа при такива обсто€телства

јко възлите са по-малки от 1 см, тр€бва само да се наблюдават и да се предприеме йодна профилакти-ка. «а сведение - такъв пациент тр€бва задължително да приема йодирана сол.
јко обаче възелът е по- гол€м от 1 см, ще тр€бва да му се направи пунктиране, защото и в най-малки€ възел на щитовидната жлеза може да се крие рак, при нормален фон на хормоните. ќсвен това, ако допуснем, че е отстранена само една част от щитовидната жлеза, има опасност да се по€ви възел в останалата. ¬ такива случаи на пациента предписват комбинирани препарати, които ще предпаз€т останалата част на щитовидната жлеза от формиране на нов възел. Ќо по принцип, при една такава операци€ на щитовидната жлеза не би тр€бвало да остава част от не€ в организма. «атова е добре подобни операции да се прав€т в реномирани медицински заведени€ и при добри хирурзи и ендокринолози.

ѕромен€ ли се човек, след като му е извадена щитовидната жлеза?  акво става с негови€ характер?
 акто е известно, при повишено изработване на хормони човек става раздразнителен, много по-деен. ѕри хипотиреоза точно обратното - болни€т става пасивен и апатичен. “акъв ще бъде болни€т и след операци€та, ако не получава заместителна терапи€. јко започне да приема необходимите лекарства в адекватни количества, характерът му въобще н€ма да се промени. Ќо той тр€бва да продължи да ходи на контролни прегледи при ендокринолога. “ова е необходимо, за да може да се контролира дозата на приеманите лекарства. ƒостатъчно е веднъж в година-та да се изследва кръвта на болни€.

ѕатологи€та на щитовидната жлеза често е причина за възникването на различни женски забол€вани€. Ќа какво тр€бва да се обърне внимание при такъв случай? ∆ените в периода на климакс често имат проблеми с щитовидната жлеза. ¬прочем, тук проблемите са взаимосвързани. ¬ този опасен за жената период често се по€в€ва миома на матката, мастопати€, защото в организма се извършват хиперпластични процеси, които могат да доведат да възникването на възли в щитовидната жлеза.


 ажете ми може ли човек да живее с отстранена щитовидна жлеза ако откаже да приема каквито и да било медикаменти?
јко е отстранена ц€лата ви щитовидната жлеза и откажете да приемате хормонални препарати, можете да живеете нормално около месец. —лед това ще започнат да се по€в€ват един след друг симптомите, които вод€т до изключително непри€тни последстви€. јко жлезата е отстранена частично, симптомите се по€в€ват по-р€дко, но все едно - качеството на живота ви ще се наруши. –азбира се, че живеете, но ще започнете да пълнеете много бързо, все по-често ще се усещате безсилна, в€ла, ще се по€ви и запек, ще се увеличи нивото на холестерина, ще започне да прогресира атеросклерозата. ¬сичко това рано или късно ще доведе до необратими последстви€ и най-вече ще се изрази в
нарушена сърдечна дейност.

¬€рно е, много хора се страхуват да приемат хормони, но когато щитовидната жлеза си е на м€стото и работи нормално, т€ си ги произвежда толкова, колкото е необходимо за организма. Ќо когато щитовидната жлеза не работи нормално или е отстранена, некомпенсираната хипотиреоза може да доведе до много сериозни последстви€.

јко човек по н€какви причини дълго време не е приемал хормони, не е изключено да изпадне в хипотиреоидна кома като крайната про€ва на болестта, което може да доведе болни€ до летален изход. «а щастие с подобни случаи медиците се срещат много р€дко. Ќай-често се наблюдава разстройство от страна на сърдечносъдовата система, безплодие при хората с некомпенсирана хипотиреоза.

“ќ¬ј “–яЅ¬ј ƒј ѕќћЌ»

јко при 50-годишна жена възникне примерно миома, т€ непременно тр€бва да си направи ултразвуково изследване на щитовидната жлеза, за да се види дали там не се е по€вило нещо друго. јко на млада жена е отстранена щитовидната жлеза и т€ иска да си има дете, задължително тр€бва да приема лекарства, които са й предписани от лекар и не тр€бва да прекъсва приема им дори и по време на бременността. ¬ такъв момент наблюдението от страна на ендокринолога е задължително и тогава всичко ще бъде наред.


« върни се назад

јвтор: –едактор
ѕосетена за седмицата: 5526 пъти (17 декември 2007   09:18)

  14 ноември 2013 13:47   |   √орица   |   ћонтана   |  
«дравейте, казвам се √орица и см от ћонтана, благодарение на една жена , ко€то през л€то мина покрай мен/ аз продавах сладолед/ вид€ гушата ми - огромна и грозна и ми предложи да ми помогне. Ќо мина врем готвех бала на дъщер€ ми, след бала дойдоха кандидатстването, приуха € в —” - ≈кологи€, дойде записването и за гушата все не стигаше време. Ќо моите работодатели решиха че вече н€мат нужда от мин и ми съобщиха че съм на работа до 15.09., леле ами сега отивам при лични€ и казвам че ще се оперирам и да ми дава направлени. “ой е прекрасен човек подготви го и благодарение на ¬иолина тази жена ко€то ви споменах в началото - свързах се с не€ т€ ми беше каза къде работи - аз заминах на софи€ ћ¬– болница на 14.10. 2013 година. “ам ме посрена доц. ћќЎ≈¬ , ей казвам ви такъв човек не б€х срещала при това и лекар - усмихнат , весел прегледа ме и вика - защо си чакала толкова време, аз вдигам рамене - виноват, но той ме успоко€ва , ще € махнем спокойно!» на 16.10. ме оперираха, оперира ме той, после разбирам че гушата ми е с размери 20-15 см, огромна, но екипа му се ее справил чудесно истински пофесионалисти. —естрите усмихнати, милички , внимателни, абе всички б€ха много , много добри! Ѕќ√ да ги благослови и да им дава √оспод здраве в семейството , щастие и много успехи в благородната им работа! —ъщото се отвнас€ и за ¬иолина от ћонтаан да е жива и здрава и т€ и ц€лото и семейство Ѕќ√ ƒј √» «ј Ћ»Ћя ¬—»„ »!
  25 декември 2012 15:25   |   ƒаниела   |   ѕловдив   |  
Ѕлагодар€,но вече го пуснаха отново по аптеките,дано не е временно !¬есели празници на всички и бъдете живи и здрави!!!!
  24 декември 2012 03:04   |   ≈лена   |   ѕловдив   |  
«дравейте,Rocaltrol може да намерете в гр.ѕловдив на ул.„учулига,в тази аптека има.ƒано съм ви помогнала,защото виждам, че запитването ви е от отдавна.
  05 септември 2012 11:45   |   ƒаниела   |   ѕловдив   |  
«дравейте и от мене. азвам се ƒаниела.ќперирана съм преди 11години.ѕремахната ми е щитовидната жлеза и по погрешка и паращитовидните.— хипопаратериодизъм съм както и с латентна титани€.Ќа лечение сим от тогава с –ќ јЋ“–ќЋ,L-тироксин,и калциеви таблетки.¬сичко е ок,но –окалтрола изчезна от Ѕългари€.» какво правим ние с това забол€ване,след като н€ма заместител???јко н€кой знае нещо,мол€ да ми пише!Ѕлагодар€ ви!
  29 март 2012 16:56   |   »ван »ванов   |   —офи€   |  
ћного съм разочарован от д-р ≈мил Ќачев. Ќе искам да го нарека мошенник защото все пак предписва пон€кога подход€щи лекарства но ме смущава следното:
1. —амохвалко без покритие
2.ѕри диагностиката с апаратура те постав€ да лежиш така ,че да не виждаш какво има на екрана
3. аквото и да е забол€ването ви ¬и предлага почти винаги снимки на бъбреците с дата 2003 година
4 » най лошото - от снимката на бъбреците ми съум€ да види остатаъчната урина на пикочни€ ми мехур което е направо престъпление.
— две думи Ќ≈ ћќ∆≈ ƒј –ј«„»“ј“≈ Ќј „≈—“Ќќ »«—Ћ≈ƒ¬јЌ≈ — јѕј–ј“”–ј“ј ћ” ¬  јЅ»Ќ≈“ј ¬ ЅјЌ»Ўќ–ј.
  15 февруари 2012 22:03   |   —теф   |   ѕловдив   |  
Ќа мен също ми предстои преглед при хирург след като ми б€ха открити н€колко възела на щитоводната жлеза, случаино при посещение при шиен ехограф ƒ- р √€урова в гр.ѕловдив. ѕред дилема съм да заплащам ли на лекар и избор на екип за операци€ при положение че съм здравно осигурена и и в момента съм безработна....точно днес имаше дискуси€ за това по телевизи€та, дали лекарите които не работ€т на частно и не взимат пари "под масата" както се казва не вършат работата си по съвестно и не обръщат повече внимание на пациентите си защото физически им е по възможно да го стор€т.
  15 декември 2011 23:36   |   √орица   |   ћонтана   |  
∆ела€ ти много здраве мима, аз мисл€ да се оперирам след нова година имам € гушата от десет години.ƒойде и времето най - после да € махна!Ќо д - р  ънев ми поиска 1100 лв , които са непосилни за мен.–абот€ за 320 лв с удръжките стават 250 е как да си позвол€ такава операци€.Ќезнам къде да отида , за да е по клинична патека, ако знаете пишете - ѕ–»я“Ќ» ѕ–ј«Ќ»÷» мили момичета!!!!
  14 декември 2011 15:09   |   ћима   |   —офи€   |  
ќперирах се в ћ¬– болница в —офи€ в хирурги€та при доц.ћошев. Ќаправиха ми две операции. ѕри втората ми отстраниха жлезата, тъй като хистологи€та показа злокачествено образование. ћного съм доволна от работата на цели€ екип в хирурги€та. Ќе съм плащала и нищо не са ми искали пари, но аз съм служител на ћ¬–. —ега ход€ на прегледи при проф.—абина «ахариева в ендокринологи€та - много добър специалист и като човек е страхотна. —ъщо при проф.“ат€на ’аджиева в »»—”Ћ, т€ е лъчетерапевт и също добър специалист. „уствам се добре, не съм напълн€ла, но имам проблеми с вестибуларни€ апарат и ранен климактериум. √ол€м стрес беше за мен, но вече свикнах . »мате ли възел непременно го оперирайте, защото не се знае какъв е. ¬ажно е да се успокои човек и да продължи живота си по същи€т начин както преди операци€та. ћного е важно да не псих€саш. и  олкото по-малко питаш и четеш, толкова по-добре. ѕийте си хапчето и си живейте живота.
  03 ноември 2011 17:52   |   Pepi   |   str zagora   |  
operrah se pri docent Dimov Plovdiv bolnica Kaspela. ;mnogo sam dovolna. S izbor dcenta da me operira vsi4ko struva 300 leva.
  03 ноември 2011 14:09   |   Ќевена ÷веткова   |   ѕловдив   |  
ѕиша отново за тези кои са на кръстопът дали да си оперират щитовидната жлеза или не. ƒилемата е много гол€ма, вече две години съм на хормонолна терапи€ с л тироксин. ѕроблема е да свикне организма и да си определите дозата от препарата. ¬ли€е се много от времето и температурите, см€ната на сезоните. Ќе знам какво ще се случи като вл€за в критическата. »майте в предвид, че около 1 година след операци€та и започвате подготовка за тази пром€на. —поред мен липсата на щитовидната жлеза е причина за ранен климакс. Ќай осезаемите промени са в килограмите при неподход€ща доза и най важното в психиката. Ќастроени€та и мислите ви се вли€т от това, колкото и странно да звучи. ƒруги€ най из€вен признак е перисталтиката на червата. »скам да ви кажа, че ако не си правите “—’ през месец много трудно ще контролирате дозата. ѕо здравна каса имаме право само на два теста, всичко друго си пащам по 13 лв. на тест. »скам да знаете, че ако н€кой ви поиска пари за тази операци€ е кражба и кожодерство. »ма клинична пътека, ко€то поема разходите. ѕлащате си такса за престо€ в болницата и евентуално частни прегледи при специалист. Ќе давайте пари, ако не желаете да направите избор на екип. операци€та не е сложна като изпълнение, търсете специалист хирург ендокринолог, който работи и има апарат за защита на гласните струни. “ака изб€гвате шанса да ви се промени тембъра на гласа или да онемеете. –€дко се случва, но е факт. ƒруго възможно усложнение е да ви докоснат паращитовидните жлези, което също е много опасно. «атова търсете имена в тази област. ƒобрите хирургични практики общо взето може да откриете във форумите по темата.  аспела в ѕловдив е пословично известна. ѕроблема там е че се чака много за преглед, може на частно, може и с направление. ѕлащате около 40 лв. за изследвани€ и престой в болницата, ко€то е като хотел.
  15 октомври 2011 10:54   |   –Я–µ–њ–Є   |   –°—В –Ч–∞–≥–Њ—А–∞   |  
–Ч–і—А–∞–≤–µ–є—В–µ,
–°—К—Й–Њ –Є–Љ–∞–Љ –њ—А–Њ–±–ї–µ–Љ —Б —Й–Є—В–Њ–≤–Є–і–љ–∞—В–∞ –ґ–ї–µ–Ј–∞. –Ю—В–Ї—А–Є—Е–∞ –Љ–Є –≤—К–Ј–µ–ї 3,5. –С–µ—И–µ –Љ–Є –Љ–љ–Њ–≥–Њ —В—А—Г–і–љ–Њ –і–∞ –љ–∞–њ—А–∞–≤—П –Є–Ј–±–Њ—А –Ї—К–і–µ –і–∞ —Б–µ –Њ–њ–µ—А–Є—А–∞–Љ. –Э–∞–≤—Б—П–Ї—К–і–µ –њ–∞—А–Є—В–µ, –Ї–Њ–Є—В–Њ –Є—Б–Ї–∞—В —Б–∞ –±–µ–Ј–±–ґ–љ–Є –Ј–∞ —Б–Ї—А–Њ–Љ–љ–Є—П –Љ–Є –±—О–і–ґ–µ—В. –С—П—Е —Б–µ –Њ—В—З–∞—П–ї–∞ –і–Њ—А–Є, —З–µ –љ—П–Љ–∞ –і–∞ –Є–Љ–∞–Љ –≤—К–Ј–Љ–Њ–ґ–љ–∞—Б—В –і–∞ —Б–µ –Њ–њ–µ—А–Є—А–∞–Љ. –Ю—В –Є–љ—В–µ—А–љ–µ—В –љ–∞—Г—З–Є—Е –Ј–∞ –і–Њ—Ж–µ–љ—В –Ф–Є–Љ–Њ–≤, –Ї–Њ–є—В–Њ —А–∞–±–Њ—В–Є –≤ –Ь–С–Р–Ы "–Ъ–∞—Б–њ–µ–ї–∞" –≥—А. –Я–ї–Њ–≤–і–Є–≤ - —А–∞–±–Њ—В–Є —Б—К—Б –Ј–і—А–∞–≤–љ–∞—В–∞ –Ї–∞—Б–∞. –Э–µ–≤–µ—А–Њ—П—В–µ–љ —Б–њ–µ—Ж–Є–∞–ї–Є—Б—В –Є –І–Њ–≤–µ–Ї. –Ґ–∞–Ї—Б–∞—В–∞ –Ј–∞ —Ж–µ–ї–Є—П –њ—А–µ—Б—В–Њ–є –≤ —Е–Є—А—Г—А–≥–Є—З–љ–Њ—В–Њ –Њ—В–і–µ–ї–µ–љ–Є–µ –µ 100 –ї–µ–≤–∞, –љ–Њ –∞–Ј –љ–∞–њ—А–∞–≤–Є—Е –Є –Є–Ј–±–Њ—А –љ–∞ –ї–µ–Ї–∞—А –Є –њ–ї–∞—В–Є—Е –Њ—Й–µ 200 –ї–≤. - –Њ–±—Й–Њ 300 –ї–≤.–Я—А–µ–і–Є 4 –і–љ–Є —Б–µ –Њ–њ–µ—А–Є—А–∞—Е —В–∞–Љ. –Т–µ—З–µ —Б—К–Љ —Г –і–Њ–Љ–∞ –Є —Б–µ –≤—К–Ј—Б—В–∞–љ–Њ–≤—П–≤–∞–Љ.
  05 септември 2011 11:40   |   ёли€ ƒраголова   |   —офи€   |  
ƒо √орица - аз имах телефона на д-р  ънев, но не бих дала толкова пари, а и в момента ги н€мам. » при мен всички преживени житеиски нещастни сас събрани в тези възли. » на мен ми пречи на сърцето, трудно дишам и се измор€вам лесно. ј за клиниката в ѕловдив не съм проучвала. јко провериш в интернет сигурно има данни за не€.
  03 септември 2011 22:57   |   √орица   |   ћонтана   |  
ј как да се свържа с тази болница имам всички осигуровки, но не ми се дават 1100 лв. —офи€ при кънев.Ќе че не мисл€ за здравето си ,макар че и това е от значение , че ние обръщаме внимание на всичко друго , само не и на здравето си.јко знаете сега как ме разиграват за жилищен кредит искат за три жгодини назад да си чист като сълза и тогава ти дават кредит. ¬сичко това го стискам в тази √уша.ƒано да и дойде ред и на не€ да € опрерирам , пречи ми на сърцето ,затрудн€ва ми се дишането,нерви , нерви колкото щеш .ј гушата ми е от десет години вече.јко има тел. за тази болница в ѕловдив мол€ пишете- Ѕлагодар€ ви.
  31 август 2011 16:33   |   ёли€ ƒраголова   |   —офи€   |  
Ѕлагодар€ на Ќевена за мнението много внимателно го четох, защото не знам дали да се оперирам, а така ми е много трудно с изц€ло увредена щитовидна жлеза.
  28 август 2011 17:04   |   Ќевена   |   ѕловдив   |  
ќт една година живе€ без щитовидна жлеза и съм на 44 години. ƒоктор ƒимов от  аспела в ѕловдив ме оперира. —м€там, че там е най доброто м€сто за този вид операции. ѕроблема е че тр€бва да промените начина си на живот до толкова, че да разпознавате симптомите на собствени€ си организъм когато сте извън норми и да си коригирате дозите на л-тироксина, който ще приемате докато сте живи. –анни€ климакс е неизбежен, проблема е в килограмите и депресиите в които изпадам, когато съм извън нормите. «а една година качих 5 кг. и сега съм 49 кг., което е проблем единствено за конфорта да се движиш по леко. ѕри мен това е много осезаемо. ”мората и сънливоста и най вече запекът са важни сигнали, че дозата на препарата тр€бва да се промени. Ќай опасни са депресивните състо€ни€ защото те съсипват живота, а не толкова качените килограми. ¬ече една година се опитвам да се науча да чувам и разбирам сигналите на организма си, за да вод€ нормален живот. “емпературните промени на времето също вли€€т на състо€нието ми. Ќай важното е да осъзнаем, че без щитовидна жлеза организмът губи най големи€ си пътеводител и разпоредител на всички функции и процеси в организма и затова е много важно да следим TSH винаги когато не се чувстваме дълго време добре. —лед операци€та промених коренно мирогледа си и взех много важни решени€, направих много смели постъпки, за да живе€ достойно и щастливо. »мах гол€м възел, но самата мисъл, че може да е злокачествен ме накара да взема решение и € махнах ц€лата, за да не се наложи след време повторна операци€. ¬  аспела услови€та са прекрасни, заплаща се от здравната каса по клинична пътека. ѕлаща се около 40-50 лв. такса за престой и изследвани€, защото болницата е частна. ƒоцент ƒимов е най добри€ специалист, работи с операционна техника, ко€то предпазва гласните струни. ѕреглед при него може и с направление от личен лекар, а може и на частно 30 лв. ѕроблема единствено е че за преглед тр€бва да чакаш ц€л ден защото всички лекари влизат в операции и в промеждутъците преглеждат. јко имате такива проблеми не се колебайте и вземете решение, защото една увредена щитовидна жлеза може да срине цели€т ви социален и физически живот.
  29 юли 2011 23:21   |   ёли€ ƒраголова   |   —офи€   |  
ƒо ћери - напълн€х малко като ме б€ха оперирали, после свалих и като ми откриха нови възли все нещо не ми е наред и аз качих 14-15 кг. —ега съм 71 кг. ƒобре че и аз тогава б€х добре с кг. че иначе не знам. —ега се чувствам доста некомфортно и аз и се умор€вам от нищо.
  29 юли 2011 07:39   |   meri   |   Haskovo   |  
—поделете , вие напълн€хте ли след операци€та на щит.жлеза ? Ќа мен ми се напрупаха към 15 кила , след тази операци€ , добре , че винаги б€х слабичка , та сега съм до 70 кг , ако съм била попринцип повече и + 15 отгоре , не ми се мисли ..и с умората , тези 2 неща ми тежат много , и не се чувствам комфортно .
  28 юли 2011 14:56   |   ёли€ ƒраголова   |   —офи€   |  
ƒо ћери - и аз така мисл€, как ще се изчест€т възлите с хапчета. Ќаистина както с хапчетата за отслабваве. Ќ€кой ако си е поръчвал хапчета Ћида - н€какви китайски - по телевизи€та казаха, че съдържат вредни билки, водещи до самоубийства. јз миналото л€то си поръчах н€колко пъти от тези хапчета и наистина ми навлизат в главата такива лоши мисли. “ака, че на тези билкови елементи, които не са изпитани въобще не сме€ да се довер€.
  27 юли 2011 15:37   |   meri   |   Haskovo   |  
To нa kakво да в€рваме вече .. акто казваш - скъпо , а не се и знае дали ще върши работа като хапчетата за отслабване , как ще ги изчист€т възлите , не знам , знае ли човек , може пък да има такива билки ....
∆ела€ ти успех ..
  26 юли 2011 14:16   |   ёли€ ƒраголова   |   —офи€   |  
ƒо ћери - проверих в Ѕ»ќ ƒј–, по телефона но консултаци€та е много скъпа, тр€бва да отида на м€сто и там да ми определ€т индевидуална програм, още не съм ходила защото сигурно на вс€ко посещение се плаща. јз имам една опелаци€, но сега остатъка от жлезата ми е цели€ във възли. » т€бва да се оперирам. ўе провер€ и в тази клиника в ѕловдив.
  25 юли 2011 10:42   |   meri   |   Haskovo   |  
√орица и ёли€ , пак ви казвам - "  аспела " ѕловдив , аз съм оперирана там без изнудване , може да прочетете за болницата в интернет , нищо че не е до ваши€ град , важното е да сте доволни . ёли€ , пиши какво ти казаха този център "" Ѕио ƒар "", дано да не е само реклама . јз пи€ L-“ироксин 50 мг. јз не разбрах защо пак тр€бва да те оперират , възел ли имаш , може да не ти достига дозата на хапчетата . » без щитовидна жлеза и с част от не€ както съм аз пак се пи€т хапчетата ц€л живот .
  24 юли 2011 19:54   |   ёли€ ƒраголова   |   —офи€   |  
ƒо √орица - много си права, дано се срещнем вече оперирани или поне намерили лекарска помощ. ”спех на операци€та. ѕише кето можеш.
  24 юли 2011 16:27   |   √орица   |   ћонтана   |  
ƒо ёли€ и на мен  ънев ми поиска 1100 лв, а за преглед който беше пет мин ми поиска 70 лв.Ќо н€ма да го огрее, те са само за запис , като влезеш и да си включиш телефончето на запис и т.н.ѕри€тен ден мила, дано се срещнем вече здрави"оперирани"!
  23 юли 2011 23:38   |   ёли€ ƒраголова   |   —офи€   |  
ƒо √орица: јз също съм склонна на опраци€, здравно осигурена съм, но ми искат 1200 при д-р  ънев за избор на екип. Ќавс€къде където отида, които лекар те хване ти иска пари за иззбор на екип. јко ми кажете къде ще се оперирате баз такава сума за избор на екип ще ¬и бъдаблагодарна.
  23 юли 2011 22:59   |   √орица   |   ћонтана   |  
ќт 2001 г имим струма нудоза , пи€ метизол , защото има дифузно увеличена жлеза! „ак сега 2011г ще се оперирам, не че ме е страх, но сега се реших.»скаха ми 1100 лв, професор  ънев, но н€ма да му дам ще се оперирам по клинична пътека, като свърши всичко ще ви пиша мили момичета.«ащо на нас се пада "честа" да € носим тази противна √”Ўјјјјјјјј!ще се оперирам и после да е живот и здраве .............ще ви пиша.
  23 юли 2011 22:39   |   ёли€ ƒраголова   |   —офи€   |  
ƒо meri. ѕрочетох твоето писмо. ѕи€ L-“ирокс 25 мг. , но нищо ни ми помага. Ћежа по ц€л ден изтощена и н€мам сили да стана да стана. —ега прочетох за медицицински център "Ѕ»ќ ƒј–", където се лекували възли на щитовидната жлеза по индивидуална програма. ћисл€ от понеделник нататък да се обад€ и да пробвем дали ще има резултат. Ќе защото ме е страх да се оперирам, а ме е страх, че все още съм млада и казват, че без щитовидна жлеза е много трудно, цал живот - на хапчета. Ѕлагодар€ на всички, които се отзоваха и написха мнение. “ака се успоко€вам, чи има много жени с такива проблеми и всички сме готови да си помогнем с мнение и опит от прежив€ното.
  23 юли 2011 20:43   |   √орица   |   ћонтана   |  
Ќаправих си изследвани€ в четвъртък, в норма съм ще се оперирам, но при  ънев н€ма да е иска ми 1100 лв, при условие че съм осигурена !
  23 юли 2011 18:20   |   meri   |   Haskovo   |  
ƒо ёли€ ƒ.
ћного бързо се измор€вам и аз , в горещините особено , се влача , н€мам сили . Ќе пиеш ли L-“ироксин ? Ќе тр€бва да ти вземат пари , спрете да давате пари по доктори !  ато си чела вс. коментари - отиди там където са писали по-долу , че не са ги изнудвали !
ѕрепоръчвам ти "  аспела " ѕловдив .
Oпераци€та е по каса .
»нтересува ме н€кой , ако има мнение за инпулсната терапи€,ко€то прав€т 2-ма лекари в —-€ , на щит.жлеза . ƒаваха ги преди време по ""«драве". јко н€кой е запознат , мол€ кажете !
  23 юли 2011 16:09   |   ёли€ ƒраголова   |   —офи€   |  
«дравейте, прочетох внимателно всички мнени€ о отношение на операциите на щитовидната жлеза. ќперирах се през 2003 г. съвсем млада. Ѕеше ми отстранена частично щитовидната жлеза. —ега м.юли 2011 г. вече съвсем грохнах - както пишеше "–енета" в рубриката н€мам сили за нищо, изтръпнали са ми ръцете и краката почти не излизам усещам гол€ма слабост и не мога да ход€. ’одих при специалисти и казаха, че тр€бва да се отстрани ц€лата щетовидна жлеза. ѕърво д-р  ънев в ≈ндокринологи€та ми каза 1200 лв. за избор на екип, ако н€кой знае за добър специалист и по-ниски такси мол€ да ми пише. Ќезнам дали след опраци€та ще мога да продължа да работ€. —ега както споменах съм получовек и вече съм склонна на операци€.
  21 юни 2011 23:46   |   ’осе   |   —офи€   |  
јз лично препоръчвам доц. —ечанов. ѕлатих си под масата 650 кинта, но по-скоро инициативата беше на лекуващи€ ме лекар. ѕо принцип не съм от тези, които дават такива пари, но в случа€ не б€х склонен да прав€ компромис и не сгреших.
  21 ноември 2010 14:27   |   meri   |   Haskovo   |  
«дравей √орица,аз ти препоръчвам да си направиш операци€та при тези лекари ,за които са писали по-долу читателите,че не са им искали пари! “ј«» ќѕ≈–ј÷»я ≈ —  Ћ»Ќ»„Ќј ѕЏ“≈ ј ! Ќе позвол€вай да те изнудват ! ѕлащаме здравни осигуровки,защо тр€бва да им даваме пари!?јз съм оперирана в ѕ-в.не са ми искали пари.—ега пак имам н€каква малка киста .»нтересува ме н€кой ,ако има мнение за инпулсната терапи€,ко€то прав€т 2-ма лекари в —-€,на щит.жлеза .ƒаваха ги преди време по ""«драве".јко н€кой е запознат,мол€ кажете ! Ѕлагодар€.
  19 ноември 2010 21:49   |   горица   |   с.ћедковец   |  
«дравейте, все още не съм се оперирала, не знам дали въобще ще се оперирам.ќткъде да им взема тези пари все не стигат...........
  19 ноември 2010 21:37   |   рум€на   |   ¬арна   |  
не само се дават пари за който се издава фактура а и
има и един анестезолог който иска пари от пациента точно преди операци€та за да ти сложи по добра упойка
дано всичко след операци€та да е наред
така че ако ви кажат за 800лв.,пригответе си поне още 120лв. за анестезолога,който е много любезен докато вземе парите след операци€та
  19 ноември 2010 15:59   |   Ѕќ∆јЌј   |   —ќ‘»я   |  
Ѕлагодари€ на доц.—ечанов и екипа му за професионализма и топлото отношение към мен и всички оперирани от него пациенти .Ќе съм платила и стотинка за операци€та и престо€ си в клиниката , колега съм и този жест ме прави горда .Ќатовареното медицинско ежедневие остава скрито за болни€ човек ,само добре свършената работа е награда за да продължиш да помагаш.Ѕлагодари€ и на цели€ персонал за труда им ,въпреки мизерните и обидно ниски заплати ,дано скоро настъп€т така дълго чаканите обществено признание и достойно заплащане.«а тези,които искат да се консултират с ендокринолог за щитовидна жлеза давам сво€та скромна препоръка - при д-р ≈мил Ќачев от същата Ѕолница по ендокринологи€ —офи€. ЅЋј√ќƒј–я !
  03 юли 2010 12:11   |   галина   |   varna   |  
«дравейте, претърп€х операци€ на щитовидната жлеза на 21.01.2010година в клиниката по гръдна хирурги€ на ”ћЅјЋ " —в. ћарина" гр. ¬арна. ќперира ме д-р –. Ќенков гл. асистент- неверо€тно земен човек със златни ръце и гол€мо сърце, както и всички сестри и санитарки. »ма дисциплина, профисионализъм но най-вече човешко отношение към нас пациентите. ѕет месеца след операци€та н€ма и следа от белег, аз се чувствам много добре. Ѕлагодар€ на бог, че все още има добри хора и специалисти като д-р –. Ќенков. ќпераци€та беше по каса.
  28 юни 2010 17:06   |   ћариана   |   Sofia   |  
«а доц. —ечанов съм чула, че е перфектен хирург, но тарифата му е 1000 евро "под масата ".»наче ще те оперира само ако си му " кум, сват или брат.".Ќо те в ендокринологи€та всички хирурзи " дерат от 500 до 1000 лева.јко искате операци€ по клинична пътека и без изнудване за пари , отидете във ¬оенно-медицинска академи€. “ам са и добри специалисти.
  23 май 2010 18:29   |   —Б—В–Њ—П–љ–Ї–∞   |   –†–∞–Ј–≥—А–∞–і   |  
–Э–Р 8 –Р–Я–†–Ш–Ы 2010 –У.–С–ѓ–• –Ю–Я–Х–†–Ш–†–Р–Э–Р –Т –£–Э–Ш–Т–Х–†–°–Ш–Ґ–Х–Ґ–°–Ъ–Р –С–Ю–Ы–Э–Ш–¶–Р –У–†–™–Ф–Э–Р
–•–Ш–†–£–†–У–Ш–ѓ –Т–Р–†–Э–Р –Ю–Ґ –Ф–Ю–¶.–Ф-–† –Э–Х–Э–Ъ–Ю–Т.–С–Х–®–Х –Ь–Ш –Ю–Ґ–°–Ґ–†–Р–Э–Х–Э–Р –©–Ш–Ґ–Ю–Т–Ш–Ф–Э–Р–Ґ–Р –Ц–Ы–Х–Ч–Р.–Ш–°–Ъ–Р–Ь –Ф–Р –С–Ы–Р–У–Ю–Ф–Р–†–ѓ –Э–Р –¶–Х–Ы–Ш–ѓ –Я–Х–†–°–Ю–Э–Р–Ы; –Ф–Ю–Ъ–Ґ–Ю–†–Ш,–Ь–Х–Ф–Ш–¶–Ш–Э–°–Ъ–Ш –°–Х–°–Ґ–†–Ш,–°–Р–Э–Ш–Ґ–Р–†–Ъ–Ш ,–Ъ–Ю–Ш–Ґ–Ю –Э–Х –Ь–Х –Ю–°–Ґ–Р–Т–Ш–•–Р –С–Х–Ч –Э–Р–Ф–Ч–Ю–† –Ф–Ю –Ш–Ч–Я–Ш–°–Т–Р–Э–Х–Ґ–Ю –Ь–Ш.–Ю–Я–Х–†–Ш–†–Р–Э–Р –С–ѓ–• –Я–Ю –Ъ–Ы–Ш–Э–Ш–І–Э–Р –Я–™–Ґ–Х–Ъ–Р –Ш –Э–Ш–Ъ–Ю–Щ –Ш –Э–Р–Ь–Х–Ъ –Ч–Р –Я–Р–†–Ш –Э–Х –Э–Р–Я–†–Р–Т–Ш.–С–Ы–Р–У–Ю–Ф–Р–†–ѓ –Т–Ш –Ю–Ґ –°–™–†–¶–Х!
  21 май 2010 18:23   |   √орица   |   с.ћедковец обл.ћонтана   |  
¬чера б€х в —офи€ на преглед при д-р  ънев в јлександровска болница-ћайчин дом, прегледа ме и на ехограф на часно съответно- 70 лв., но това нищо каза ми за операци€ 1100 лв, но като вл€за в норма след един месец. Ќе можах да пов€рвам толкова ли е скапа тази операци€ та чак 1100 лв.«нае ли н€кой по клинични пътеки как е?
  13 май 2010 11:29   |   нели   |   варна   |  
«драейте,претърп€х операци€ на щитовидната жлеза на 15.04.2010г в клиниката по гръдна хирурги€ към университетска болница ¬арна. ќперира ме доц.–адев-неверо€тен човек и специалист,както и всички в клиниката. »ма дисциплина и професионализъм,много добро отношение към пациента от всички-като започнем от доцента до санитарката. Ѕлагодар€ на Ѕог че ме срещна с такъв добър „овек със златни ръце и златно сърце като доцент –адев. ѕожелавам му да е жив и здрав дано Ѕог закрил€ ц€лото му семейство. ƒържа да отбележа че всичко това без да ми бъде поискана дори и една стотинка . ќперци€та беше по каса.
  02 май 2010 17:38   |   красимира петрова   |   Targovi6te   |  
«дравейте,аз съм оперирана от възел на щтит.жлеза22.04.2010.
Ќ€ма нищо страшно.ћога да ви препоръчам доц.—ечанов.—трахотен човек.
–аботи вклиниката по ендокринна хирурги€.
—ащо така искам да благодар€ на цели€ персонал в клиниката.
  03 март 2010 20:00   |   ванн   |   „икаго   |  
ћили хора, аз съм минаа по път€ за други болести, и занам, че като идеш при хирург, той ще иска да те оперира. както хлебар€ продава хлб, а месар€ месо. ¬ремената се измениха, доходите на лекарите, тук в јмерика го вид€х с широко отворени от ужас очи, не са вече доктори по призвание а лешо€ди, много от т€х, поне 90%. ƒа ме извин€т свестните такива, има ги слава богу, дано се промени та€ иде€ с ти€ здравни каси, че сме заникъде.
«нам, едно, търсете народната медицина, правете упражнени€ на врата, най прости за раздвижване. ∆ивотът ни е засто€л, щитовидната жлеза също. японките вс€ка сутрин си активират щитовидната жлеза се едно елементаро натискане отл€во и отд€сно. –езултатът ев, красиви хора, с чиста кожа. “ърсете народната медицина и физическите упражнени€. “ърсете алтернативи. Ќес се плашете от лекарските думи, такава им е професи€та, доверете се на ваши€ бог вътре във вас, него полсъшайте и започнете с упражнени€та на Ќорбеков да речем, за ши€та , врата, гръбнака. ≈лементарни и много активиращи. —портувайте задължително, не стойте пред екраните, е живейте живота на разни сериални актьори, живейте ваши€ живот
  26 €нуари 2010 18:18   |   ¬ерника   |   —офи€   |  
«дравейте
искам да попитам заплаща ли се операци€та на щитовидната жлеза или има клинична пътека.
  20 декември 2009 16:35   |   gelika   |   g delchev   |  
«дравейте!
ќткриха ми възел в щитовидната жлеза ими дадоха направление директно за д-р  ошов от ≤V градска. Ќ€кой знае ли нещо за него, че съм много притеснна. ƒобър специалист ли е?
  23 октомври 2009 10:27   |   marina   |   Ѕургас   |  
имам баэедова от 2г,не мога да пи€ метиэол и пропицил алергична съм,“р€бва операци€ но неэнам после какво ще стане
  20 септември 2009 20:36   |   —евделина   |   —офи€   |  
«рд.,молиа помогнете ми .ќткриха ми вьзел на щитовидната жлеза;ѕредлагат ми само оперативно лечение,да се подложа ли на операциа;Ѕлагодариа ¬и;;;
  20 август 2009 15:41   |   fatme.hasan   |   aitos   |  
zdr na 39 god ni sam minalata godina se operirah shtitovidnata naskoro pravix ehograf otkrixa vdesniq dql na shtitovidnata jleza hipoegenen heterogenen nodul s .d,14,5/13,4mm kapsolovn i na leviq dql kistozni lezii s d 6,5 i 6,3 mm sahto imam prazna turska sela tova se namira na hipofizata i hipofizata mie pritisnata kam poda na turskoto sedlo v kraq na meseca zaminavam vsofiq pri profesor zaxareva ako nqkoi znae podobar specialist neka mi pishe ot dve godinisam bez le4enie na glavata
  26 юни 2009 09:54   |   ƒида   |   Ѕългари€   |  
и аз имам нещо в гърлото си, което ме убива.”жасно се плаша от това, уж е от нервите, но не минава, пи€ антидепресанти но хич не е мръднало.ѕомощ!
  02 юни 2009 15:52   |   цветанка белниколовска   |   испани€   |  
исл€ 4е имам проблем съа щитовидната жлеза вие ми кажете проблема мие в това 4е 4устжам все едно имам залък в гърлото преди го осештах само в легнало положение а сега посто€нно преглъштам а то си стои в гърлото възможнолие да имам възел на щитовидната жлеза несам ходила на лекар все още мол€ отговорете ми на 44г. съм
  13 май 2009 21:48   |   ћари€  ариманска   |   гр,„ервен бр€г   |  
«дравейте и от мен.Ѕих искала да сподел€ мо€т проблем.ќткриха ми гуша преди 8 години/хашимото/.»зследвам си хурмоните на всеки 4 мес.¬ на4алото б€ха завишени с 1000 поне така ми каза ендокринолог.ѕосле се нормализираха и всичко беше добре.ѕи€ метизол от тогава до днес.’ормоните ми б€ха ту във норма ту завишени,съответно пиех метизола по схема.ќт7 хапчета на ден до1 през ден.«абремен€х и ендокринолога ми изписа да пи€ пропицил докато род€.¬сичко беше добре докато родих.—лед това пак хормоните ми се влошиха.Ќа ехографа н€мам възли ,но д.л.23/20 и л.л.22/20 истмус до 8мм това са размерите през 2006 год.Ќа следващата год са;д.л.20/18 л.л.23/18 истмус до 7мм.2008год размерите са апсулютно същите като 2007год.“ази год 2009-та са ; д.л. 20,9/19,2мм и л.л.24,6/20,0мм истмус до 8,2мм. и във момента пи€ метизола по 6 хап4ета на ден,защото фт4 е 88 . ј забравих изследвам левкоцити и чернодрбни в мес. веднъгж те са в норма.≈ндокринолога ми каза ,че съм за операци€,след като се мен€т така хормоните . » са склонни да се образуват кистови образовани€.
ћо€т въпрос е какво да прав€? ћетизола не вредили на черни€т дроб?—ъщо така имам полови проблеми и бронх€лна астма. Ѕлагодар€ ¬и предварително за отговора и съвета.
  30 март 2009 16:31   |   marina   |   stara zagora   |  
pri men zapo4na vsi4ko sled kato zapo4naha da obgazqvat stara zagora i do den dne6en nikoi ne obra6ta vnimanie,vapreki 4e se osigyrqvam trqbva6e da ida na 4asno da platq 180lv i da otkriqt 4e imam bazaltova bolest bez vazli,palneeh,otslabvah,nervite mi ponqkoga ne izdarjat,pisna mi ot jivota,ve4e mi e bezentiresno vsi4ko,lekarstvata neznam dali mi pomagat,no neznam kakvo da pravq imam nyjda ot pomo6t,nikoi sega ne me razbira,stanah nervna,pla4a dosta i barzo se zasqgam,izbyhvam lesno i vseki edin den e opit da prodalja napred........
  17 март 2009 20:28   |   meri   |   haskovo   |  
i az se protivopostavqh s/u operaciq,no otidoh,ne se 4uvstvam dobre,ostavena mi e 4ast ot jlezata,piq l-tiroksin,otpadnala sym,menstruaciqta se naru6i,napylnqh....mislq da otida pri 2-ta lekari ot s-q,deto gi davaha v "zdrave"za impulsna terapiq,molq ako nqkoi e hodi da mi kaje dovolen li e !
  13 февруари 2009 20:26   |   –енета   |   sofiq   |  
”жажаеми √оспода,Ћекари и ѕ–офесори! за първи път попадам на ваши€т сайт,бих искала да изкажа моето мнение и мо€т€ незатихваша болка! ќперирана сам от ;struma nodoza;, predi 6 години и от тогава започна моето мъчение......отстранена ми е само ддесни€т лоб..;но за6то попаднах под ножа? това е вапросът на които търс€ отгожор и никои не знае ;защо?; на 37 години сам-пи€ L-tiroks.-но дозатасама тр€бжа да си € определ€--отговор на специалисти.....от тогава се чувстжам половин човекинвалид,,в момента сам в болница,,отделениеневрологи€,защото не си усещам т€лото,н€мам сили,изтръпнали са ми крака,ръце, и не мога да ход€...всички изсследвани€ са в норма..каза ми ,че ако имам деца,ще бадат с аномалии-кретенчетамол€ ви,насочете ме кам Ћ≈ ј– - —ѕ≈÷»јЋ»—“,,набутаха ме с хапчета безбройантидепрес. от които припадах, успокоителни....езултат =0..мол€ ви,помогнете ми.ѕ–ќ—“ќ »— јћ ƒј ∆»¬≈я  ј“ќ ƒ–,’ќ–ј » ƒј –јЅќ“я,,,благодар€ ви предварително

lekar.bg препоръчва: