Джинджифилът е не само подправка, но и лекарство

Джинджифилът е не само подправка, но и лекарство Дрогата е отлично средство при язва, добре регулира храносмилането, спира гаденето и упоритото повръщане, облекчава болната и стопира развитието на инфекциите

Джинджифилът, наричан още зингибер, исиот (Zingiber officinale L), е популярна кулинарна подправка, която за съжаление не е достатъчно позната като лечебно средство. В медицинската практика се използват корените на растението. Те съдържат етерично масло, протеини, липиди, лецитин, бета-каротин, мастни киселини, протеази (протеинсмилащи ензими) и др.

Изолираните от корените на джинджифила вещества притежават разнообразни фармакологични свойства. Дрогата предпазва продуктите от животински произход от гранясване, тъй като е мощен антиоксидант. Доказано е, че тя може да запаз задълго качествата на замразеното месо. Наред с това джинджифилът е отличен регулатор на храносмилането, премахва гаденето, повръщането и газовете в червата. Препоръчва се при пътуване със самолет или с кораб. Половин час преди полета е добре да се изпие една чаена чаша чай, приготвен от равни части джинджифил, салвия, маточина и мента.

Ароматният корен е особено полезен зажени в първите месеци на бременността, които често повръщат. По лекарско предписание джинджифилът е подходящ за приложение и при бебета с колики, придружени с повръщане. Дрогата се препоръчва също така и при повръщане при болните, подложени на химиотерапия. Ако се комбинират джинджифил и алкалоидите на беладоната, и най-упоритото повръщане спира незабавно! Но тази комбинация трябва да се прилага само по лекарско предписание, тъй като беладоната е силно токсично растение.

При болните от язвена болест джинджифилът се явява отлично средство за потискане на стомашната секреция, на болката и особено на кръвоизливите. Предвид неговата безвредност и липса на странични ефекти, той се прилага успешно наред с модерните противоязвени средства.

Противовъзпалителното действие на джинджифила е добре изразено. То се проявява в потискането на простагландините (веществата, предизвикващи възпалителни процеси и като следствие - чувството за болка, бел. ред.). Аналгетичната му активност пък е свързана най-вероятно с потискане на брадикинина - субстанцията, която играе основна роля за възникването на болковия синдром. Дрогата пречи на съсирването на кръвта, понижава нивото на холестерола и триглицеридите. Тези качества на билката се използват при лечението на варикозната болест, флебита и атеросклерозата.

Джинджифилът влияе благоприятно при простудни заболявания, като понижава високата температура, облекчава мускулните и ставните болки, главоболието. Незаменимо средство е при болезнена менструация. Дрогата притежава антибактериални и противовирусни свойства и за
кратко време спира развитието на инфекции, причинени от трихомонас и салмонела, особено ако се комбинира с антибиотици.

Клиничната практика е установила, че джинджифилът и изолираните от корените му екстракти са нетоксични и могат да се приемат продължително време.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 34117 пъти (26 юни 2008   23:17)

  28 май 2013 20:57   |   Иво   |   София   |  
Цвети, кефир - около 300 мл всеки ден, на гладно /може и на веднъж/ и по 20 капки кислородна вода в чаша вода /200-250мл/, няколко пъти на ден /когато си жадна/.
И упражнения за панкреаса, разбира се, но тук не знам как се добавят файлове. Виж книжката на Малахов за пречистването на организма.
  16 януари 2013 22:20   |   Тsvetи   |   Sliven   |  
Диабетичка съм. Имам доста здравословни проблеми, но най много ме тормози редовно разхлабените ми черва, метеоризма, и артрозата по всички стави... Каквото и лекарство да ми изпишат..не мога да го пия, поради диарията, която ми предизвиква.. Надявам се, че някой ще даде рецепта и за тези оплаквания..
  11 декември 2012 17:25   |   Katia   |   Italia   |  
az stradam ot meteorizam s mnogo poduvane na korema i origaniq. dnes si kupix djinjifil koren pusnax edno malko 2 sm korenche, dva morkova i edna qbalka prez sokoizstiskvachkata napravix si naturalen prqsno izceden sok malko liutiv i mislq da piq pone edin mesez. kombinaziqta e dobra na vkus i mnogo polezna.
  27 май 2011 14:05   |   Виолета   |   София   |  
Рецептата, която искам да споделя се ползва при плевмония и ми е предадена от леля Дафинка от Кюстендил . Тя е следната:
Разбърква се 125 гр. масло с 125 гр.мед; 5 гр. канела; 5 гр. карамфил на прах; 5 гр. индийско орехче и 5 гр. исиод джинджифил на прах. Сместа се съхранява в хладилник и се взема по 1 супена лъжица сутрин и вечер, за деца по 1 чаена лъжичка.
  01 май 2011 16:11   |   Мария   |   Пазарджик   |  
Великолепна подправка и лекарство,от две години се лекуваме в къщи само с него както и аз така и децата!Ползвам го в чай като добавям една чаена лъжичка или същото количество разбъркано с мед в количество 2 части мед една джинджифил на прах.Аз лично го ползвам всеки ден,в чай в мед и малко канела и за мое учудване не боледувам!Малко е люта но се свиква и дори става приятна
  19 март 2011 21:45   |   нено   |   ямбол   |  
Не съм го пробвал още, но ще пробвам и аз!
За синузит препоръчвам на всички
1чл морска сол в 250мл вода разтворена
веднъж седмично промивка на нозрите първо
едната после другата, надигате главата и веднага
връщате надоло, да не влиза в гърлото, ефекта е много добър.
  01 март 2011 14:24   |   сашо   |   софия   |  
по рецепта на приятел индиец приготвям смес за която той твърди че пречиства кръвта и я консумира един месец всяка година.
РЕЦЕПТА: настъргва се на ренде ПРЕСЕН корен джинджифил, посолява се леко, поставя се в съд - буркан или гърне - и се залива с оцет да не остава
сух, поставя се половин до една чаена лъжичка на порция ядене. -
ускарява кръвообръщението и отттук идва ефекта на пречестването на кръвта
  19 януари 2011 23:24   |   Владимир   |   Sofia   |  
Уверих се в качествата на тази билка, но има и друго - тя е вкусна и вече я вземам за лично удоволствие. е, помага ми и на гастрита и на рефлукса. Но свикне ли човек с нея, просто не се отказва. а и няма защо а го прави:
  19 януари 2011 16:42   |   алена   |   София   |  
След тежък грип направих по съвет на моя близка следната смес - в буркан с 800 гр мед се разбъркват 50 гр джинджифил, 50 гр канела и 50 гр куркума.
Взимам по една чаена лъжичка, щом се сетя. Доста е лютиво на вкус, но ми помогна за кашлицата и гърлобола. Надявам се да облекчи и синузита ми.
  13 януари 2010 16:42   |   стефка   |   Сунгурларе   |  
джинджифилът помага и за кашлица,лъжичка мед с щипка джинжифил на прах се смесват и приемат три пъти на ден.Искам даразбера как трябва да се приема за язва.
  24 ноември 2009 14:23   |   хали   |   търговище   |  
аз ще пробвам джинджифил за синозит,четох някъде че помага,незам,ще опитам
  05 септември 2008 18:31   |   Влядимир   |   Sofia   |  
Да, реших да ползвам джинджифил като допинг средство със силна какаова напитка, но приети в различно време. Просто настъргвам корена, смесвам със захар в съотношение 5 с.л. настърган предварително измит и обелен корен с една с.л. пудра захар. Сместа е адски лютива, буквално всяка сутрин я изпивам бързо с чаша хладка минерална вода - като поставям в основата на езика си лъжичка обработен вече джинджифил и поглъщам мигновено след това чашата минерална вода. И така открих нещо невероятно - гастрита и рефлукса ми вече не ме притесняват. Но трябва да съм коректен и да споделя и друго - пет минути преди джинджифила, заради стомашни проблеми изпивам до 200 гр. настойка от ленено семе. Трябва да ви кажа, че от два месеца се чувствам перфектно. И комай ще се окаже вярно че този корен има и антиоксидантни свойства - умората ми от седмици намалява, а все така живия в Адът наречен София.
  05 септември 2008 18:27   |   станислава   |   Видин   |  
много съм възхитена от статията,но как се употребява джинджифила на прах ли или настърган от суров вид и по колкол защото го знам,че много люти.

lekar.bg препоръчва: