Сърдечни въпроси и сърдечни отговори

Сърдечни въпроси и сърдечни отговори КАК РАБОТИ СЪРЦЕТО?

Ако трябва да го кажем с две думи, сърцето е този орган, който изтласква кръвта по нашите артерии. Тази кръв се нарича артериална, тя е наситена с кислород, глюкоза, минерали и витамини. Когато премине по кръвоносните съдове, организмът се насища е всичко необходимо и пътем се избавя от излишното. Например от въглеродния двуокис, който се образува 6 жизнения процес.
Извършвайки пълен кръг по нашето тяло и отдавайки му всичко полезно, кръвта се връща пак към сърцето, но този път то я изпгшасква 8 белите дробове. Там кръвта отново се насища с кислород, освобождава се от въглеродния двуокис и се връща в сърцето. Там всичко пак започва отначало.

ЗАРАЗНИ ЛИ СА СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ?

Да. И някои дори много. Сърцето, как о и всеки друг орган, може да бъде атакувано от зараза. Най-разпространената заразна сърдечна болест е инфекциозният ендокардит. Той засяга по-често мъжете.

КАК МОЖЕ ЧОВЕК ДА ОПРЕДЕЛИ, ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМИ СЪС СЪРЦЕТО?

Симптомите и косвените признаци на сърдечните нарушения са много. Сред тях са болки в гърдите, отоци в долната част на торса и краката, за-дъхване, безсъние (възниква поради нарушено дишане по време на сън), главо-замайване, умора и появяване на наднормено тегло.

Всичко това може да бъде предизвикано и по други причини, но нищо няма да ви пречи да прегледате сърцето си.

ЕДИН ИНФАРКТ ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ НЕПРЕМЕННО ЩЕ ИМА И ВТОРИ?

Много често - да. За съжаление, сърдечният пристъп не е мълния. Затова може да „удари" втори път на същото място. Ако вие вече сте прекарали инфаркт или инсулт, рискът да получите още един е няколко пъти по-висок, отколкото при останалите хора.

ПРЕДАВАТ ЛИ СЕ ПО НАСЛЕДСТВО СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ?

Да. Както са установили учените, генетичният фактор определя до 5 процента случаите на сърдечни заболявания.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЛЕКУВА СЪРЦЕТО С... АЛКОХОЛ?

Да се лекува - едва ли. Но умерени количества алкохол могат да защитят нашия „двигател". Малка порция алкохол повишава нивото на „добрия" холестерол в кръвта и спомага за поддържане здравето на кръвоносните съдове. Освен това до известна степен алкохолът разрежда кръвта. А така подобрява кръвотока. Специалистите съветват да се пие малко, и то най-добре наред с яденето.

ДОКОЛКО СЕ ВЛОШАВА СЪСТОЯНИЕТО НА СЪРЦЕТО С ВЪЗРАСТТА?

С възрастта рискът от някои сърдечносъдови заболявания действително нараства. Например коронарната болест. Колкото повече остарява човек, толкова повече намалява еластичността на кръвоносните съдове. Оттук се появява повишеното кръвно налягане, нараства рискът от инфаркти и инсулти. Случват се инфаркти и на 40, и на 35 години, но това са единични случаи. Много по-често подобни проблеми се наблюдават при хора над 60 години.

ОТКАЗЪТ ОТ ПУШЕНЕТО НАМАЛЯВА ЛИ РИСКА ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Както са пресметнали учените, ако откажете цигарите, вие намалявате с цели 36 % вероятността да умрете от сърдечен пристъп.

КОИ СА С ПО-СЛАБО СЪРЦЕ - МЪЖЕТЕ ИЛИ ЖЕНИТЕ?

Всичко зависи от болестта. Както вече казахме, мъжкото сърце по-често страда от инфекции. Но когато говорим за проблемите с кръвното налягане, тук всичко е по-сложно. Във възрастта от 30 до 44 години при мъжете по-често се наблюдава високо кръвно налягане, а след 55-годишна възраст повече хипертоници има сред жените.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА НА СЪРЦЕТО ЗАГУБАТА НА КРЪВ?

Отразява се косвено. След загуба на известно количество кръв на човек му спада кръвното налягане, започва да му
генетичният фактор определя до 50 процента случаите на сърдечни заболявания.

КАК ВЛИЯЕ НА СЪРЦЕТО РАННОТО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ?

Отрицателно. Пълните деца са по-предразположени към сърдечносъдови болести по-нататък като пораснат. Дори и да са нормализирали теглото си впоследствие. Съгласно статистиката около 155 милиона деца по целия свят (около 10 % от децата между 5 и 17 години) страдат от наднормено тегло или затлъстяване.

МОЖЕЛИ ВИАГРАТА ДА СТАНЕ ПРИЧИНА ЗА СЪРДЕЧЕН ПРИСТЪП?

Поначало този препарат, който сега се продава под наименованието виагра, се е разработвал като лекарства от раздел сърдечни болести. „Страничният ефект" на тази вълшебна таблетка бил открит случайно в хода на клиничните изпитвания. Когато силденафилът (истинското наименование на веществото) се появило на пазара, някои
лекари действително заявили, че тези таблетки са убили техни пациенти. Обаче по-нататъшни изследвания показали, че процентът смъртност и сърдечни пристъпи сред тези, които пият въпросното лекарство, е почти същият, може би съвсем малко по-висок, отколкото при останалите сърдечно-болни хора.
КОЕ КРЪВНО Е НОРМАЛНО?

Както показали наскорошни изследвания, най-малък процент сърдечно болни има сред тези, които поддържат кръвно налягане с показатели 130/80.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗЛЕКУВА ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ?

Все още не. Обикновено изходът за хипертониците е прием на таблетки. Повечето такива лекарства действат в продължение на 24 часа, затова всеки ден трябва да се приема нова доза.

ДОКОЛКО ВРЕДНО Е КАФЕТО ЗА НАШЕТО СЪРЦЕ?

Кофеинът действително повишава сърцебиенето, но това не вреди на здравото сърце. Ако обаче вече сте имали проблеми с този орган или предпоставки за такива, най-добре е да се пазите. Не забравяйте, че кофеин се съдържа и в други напитки - особено зеления чай, кока-колата и почти всички енергийни напитки.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 4846 пъти (17 октомври 2009   14:21)

  23 юни 2011 15:55   |   Димитрова   |   Асеновград   |  
Колко дълго се живее със стент,трябва ли да се подновява стент и въобще по-вече за живота със стент л
  09 декември 2009 15:11   |   Григорова   |   София   |  
.лекува ли се аритмията,колко дълго се живее със стенд,трябва ли да се подновява стент и въобще по-вече за живота със стентМоже ли човек да живее спокойно и да е дълголетник при исхимия След стент човек може ли -при положение че няма клиника-да се счита здрав?
  18 ноември 2009 10:40   |   Недева   |   Русе   |  
Благодаря за изчерпателните отговори. Беше ми полезно, а някой може ли да каже нещо за смутената вътрепредсъдна проводимост
  05 ноември 2009 22:40   |   Кирилов   |   <a href="http://xn----7sbapcdgeoe1afqft.com"> Анджелина Дж   |  
И от мен благодаря за чудесната статия
  25 октомври 2009 21:45   |   Таня   |   Пловдив   |  
Благодаря,за тази информация?

lekar.bg препоръчва: