Лук, чесън и хрян вместо хапче

90 на сто от лекарствата, които се продават в аптеката, имат странични действия

Лук, чесън и хрян вместо хапче В последно време все по-често чуваме как хората споделят: “Едно лекуваме, друго увреждаме”. Проблемът е в това, че в аптечната мрежа се появиха прекалено много лекарства с вредни странични действия, особено опасни от които са антибиотиците. Но не трябва да гълтате таблетки при всяко неразположение! Нека да си спомним, че в природата има натурални растителни антибиотици.

Сред тях са трите познати на всички градински растения лук, чесън и хрян. Това са най-силните лекарствени средства срещу много болести.

ПОЛЗА ИЛИ ВРЕДА?
Още от детството си знаем, че причина за много заболявания са микробите. И, за щастие, далече в миналото останаха тези времена, когато епидемии са помитали населението на цели градове.

Човечеството е изобретило ант биотиците. И хората решиха, че те са дългоочакваната панацея срещу вредните бактерии. Наистина, оздравителните свойства на антибиотиците са неоспорими, понякога без тях не може да се мине. Но колко вреда нанасят те на организма! Това са и отслабен имунитет, и алергии... Заедно с причинителите на инфекции антибиотиците унищожават и полезната микрофлора. Но често това може да се избегне. Да си спомним за майката Природа и нейните растителни антибиотици!

ХРЯН СРЕЩУ МИКРОБИ
За ползата от това растение хората знаят отдавна, с хрян са лекували скорбут и проказа. Сред народа има дори поговорка: “Не изпускай от ръцете си хряна и лука”. А за какво можем да го използваме днес? Основното му оръжие е алилсинапеното масло, което се съдържа в листата и корените. Това масло има мощно бактерцидно действие, убива много видове микроби буквално за няколко минути.

В корените на хряна има и лизоцим – белтъчно вещество с действието на антибиотик. У здравия човек лизоцимът се съдържа в слюнката, в лигавиците на устата и очите. Но когато човек се разболее, това вещество се разрушава и хрянът помага за възстановяването на запасите от него: при простуда и грип пийте пресен сок от корените му, наполовина с мед. Но този “богатир” ни идва на помощ не само при заболявания на дихателните пътища. Подъвчете парченце хрян, за да се избавите от бактериите, които предизвикват кариес. Това се случва и при болести на стомашно-чревния тракт. Компресите с хрян действат отлично и при болести на ставите.

ЛУК СРЕЩУ СЕДЕМ БОЛЕСТИ
Да започнем с това, че лукът присъства на трапезата ни от памтивека. Сигурно всеки знае, че ако поставим на няколко места в дома си чинийки с нарязан лук, можем да избегнем грипа в период на епидемия. От какво друго може да ни опази този природен антибиотик?

Благодарение на серосъдържащите вещества (а това е отлична дезинфекция) кашицата и сокът от кромид лук се използват при пъпки и обриви, при изгаряния, като противовъзпалително средство. Лукът има също избелващо действие и се използва за премахване на лунички и пигментни петна.

Добър апетит и силен имунитет, намаляване на захарта и холестерола в кръвта, нормално артериално налягане – това съвсем не е пълният списък на полезните свойства на лука!

ВЪЛШЕБНАТА СКИЛИДКА
Много столетия вече човечеството безрезервно вярва в мистичната сила на чесъна. За това можем да поспорим, но оздравителната му способност никой не оспорва. Има легенда, че чесънът е станал причина за... първата стачка!

Строителите на пирамиди го приемали като общоукрепващо и обеззаразяващо средство. Но веднъж не докарали навреме чесън на строежа на Хеопсовата пирамида и работниците категорично отказали да продължат работата си, без да се страхуват от заплахата от смъртно наказание.

В Рим чесънът презрително бил наричан воняща глава, а в Англия – изчадие на ада. Но у нас той винаги е бил ценен и обичан. В старинните лечебни книги той е описван като “лечител на всички болести”. В листата на чесъна има много аскорбинова киселина, а също и манган, мед, кобалт...съставките са много, но главната тайна е във фитонцидите, съдържащи се в етеричното масло на чесъна. Неговият остър мирис и лютив вкус са в резултат на действието на това масло.

В състава на това растение има още два важни елемента - йод и германий. Първият осигурява добра работа на щитовидната жлеза, а второто вещество се съдържа и в такива “лекари”, като женшена и алоето.

И така, чесънът ни е необходим като жлъчегонно средство, при заболявания на сърдечносъдовата система, за лечение и профилактика на простуда и грип. Неговата миризлива скилидка притежава антисептично действие, което ефективно унищожава много разновидности на плесените и микробите.

НАЙ-СИЛНИТЕ...
Основните растителни антибиотици са ни познати от детството. Това са лукът, чесънът, ряпата, лимонът...Каква е ползата от тях? Растенията, които съдържат летливите вещества фитонциди, се
наричат растителни антибиотици. Това дори не е едно вещество, а цял комплекс от съединения, които осигуряват имунитета на самото растение. Те имат редица неоспорими преимущества пред медикаментите. На първо място, действието им е насочено не само към борба с микробите, а и към засилване на имунитета. На второ, вредни те микроорганизми загиват много по-бързо от растителните антибиотици. Например само за няколко минути летливите вещества от клонче песъкиня убиват бактериите в чаша с вода, поставена наблизо. И още един плюс: болестотворните микроорганизми след време се приспособяват към лекарствата, а “домашните лекари” продължават да действат така, както и преди сто години. Освен това при грамотно използване те практически нямат странични действия. За съжаление те не могат напълно да заменят антибиотиците и да спасят живота на човек в най-тежките случаи. Но с успех се прилагат при лечението и профилактиката на много заболявания.

И ОЩЕ ЕДНО ПРЕДИМСТВО
Например при грип аптечните антибиотици могат само да навредят на организма. Срещу вирусите те са безсилни. А растителните спасяват и от бактерии, и от вируси. Те се използват при простуда, ангина, болести на венците и зъбите, гнойници по кожата. При бронхо-белодробни заболявания добре действат инхалациите с етерични масла от тези растения.

ВЪЛШЕБНИ РЕЦЕПТИ
• При хрема залейте ситно нарязан лук и чесън със същото количество вряла вода, оставете да престои една нощ. Прецедете, разредете по равно с нерафинирано растително масло, след това добавете прясно изцеден сок от алое или каланхое (2-3 капки на 50 г смес). Капките за нос са готови.

• При хрема също помага вдишването на фитонциди през чучурчето на порцеланов чайник, на дъното на който е насипана кашица от лук или чесън.

• За очистване на водата сложете в нея за 10 минути корени от хрян.

• Сок от хрян (1 част), разреден с вода (5 части), се приема по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден като пикочогонно и отхрачващо средство. Използва се също за изплакване на устата и гърлото при стоматит, ангина, фарингит, зъбобол.

• При кашлица помага ситно нарязан или смлян хрян. Той се смесва по равно със захар или мед и се приема 2-3 пъти на ден по 1 супена лъжица.

• Ако гърлото е възпалено, препоръчва се следната рецепта. Разтриват се на кашица 8 големи скилидки чесън, добавят се 8 чаени лъжички натурален винен оцет и добре се разбъркват. Сместа се оставя за една нощ в хладилника. На следващия ден се добавя 60 г подгрят (не повече от 40 градуса) мед, най-добре тъмен, и отново се разбърква. Слагат се в устата 2 чаени лъжички от сместа и се държат до пълното им разтваряне, след това бавно се преглъща на малки глътки.

• След инсулт е трудно да се накара кръвта да циркулира в парализираните крайници - тук е необходимо силнодействащо средство. Опитайте да приготвите домашна смес за разтривка. Залейте половин чаша нарязани на ситно кори от черна ряпа, половин чаша сухи, ситно нарязани листа от хрян, 2-3 лютиви червени чушки, шепа преградки от орехи и толкова черупки от кедрови орехи с 0,5 л водка и оставете сместа да престои 10 дни. С готовата настойка внимателно разтривайте ръцете и краката на болния от крайчетата на пръстите нагоре. След процедурата измийте крайниците с вода и ги намажете с детски крем.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 7828 пъти (09 септември 2008   00:23)

  12 януари 2012 18:47   |   ina   |   sofia   |  
retseptite sa unikalni i efektivni i estestveno malko mirizlivi.za smetka na tova ti izliza doststa eftino
  22 октомври 2011 18:40   |   от толкова лекари   |   взех че станах знахарка   |  
Вчера дъщеричката ми беше зле кашляше повръаше имаше гноини налепи по цялото гърло с билки и БОЖИЯТА ПОМОЩ днес един път не я чух да кашля .Вярвам в силата на природата.ЗА ВСЯКА БОЛКА СИ ИМА БИЛКА.
  14 октомври 2011 21:27   |   krasi   |   london   |  
zdr.s dve gumi mnogo mi xaresa statiata blagodaria vi za koeto prodalgavaite i v badeshte da publikuvate po neshto taka polezno i interesno...
  16 май 2011 16:38   |   стойко   |   Горна оряховица   |  
прочетох статията и рецептите,който вярва във верноста на изписаните рецепти нека ги използува.Аз всяка есен сивадя корени от хрян смилам ги съхранявам в буркани без стерилизация иползува за супи,яхнии идруги ястия ивинаги се чувствам бодър.
  08 май 2011 09:26   |   Борис   |   Стара Загора   |  
Взема се средно голяма глава лук.Реже се "брадичката"и се прави срез на кръст не много дълбок в който се посипва малко сол.Увива се лука в кърпа и се смачква с юмрук.МЕЗЕ за всичко!!!
  19 януари 2011 03:40   |   впк   |   сливен   |  
Дядо ми не ядеше свинска пача без чесън и хрян. Да не говорим за лука. Даже маслините със ситно нарязан лук, деликатес.....
Яли ли сте смачкана глава лук, да си писне сокчето.
Питайте старите хора, докато не са си отишли и да пазим традициите!
  03 декември 2010 13:54   |   Вени   |   Варна   |  
Чесънът едва ли е универсалното лекартство и спасение както прочетох и тук http://zigun.eu/chesyn/statii-svyrzani-s-chesyn.htm но при всички положния е чудесна подправка и не си прдставям много ястия без него.
  29 август 2010 21:15   |   Софиянка   |   Silistra   |  
аз съм медицински работник,но ми прави удоволствие да използвам такива рецепти и ако някой ме помоли за съвет при определен проблем първо му казвам ако се сетя за такава рецепта а ако н еиска да я използва тогава му казвам за хапчета. вярно е че са потрудни за изпълнение но са чисти натурални и много по полезни.Дай боже д аима повече такива рецепти и най важното младите да обърнат повече внимание на тях.
  29 юни 2010 03:14   |   rumy   |   burgas   |  
blagodarja!
  02 юни 2010 15:32   |   Райчо Димов   |   Перник   |  
За съжаление все повече забравяме опита на предците си в лечението на много болести и увлечени от препускащото ежедневие, все повече разчитаме на химията и за лечение и за защита. Но се правим , че не забелязваме, че същата тази химия ни трови и ни отдалечава от природата. Нужни са още много такива статии от хората , които са запазили знанията на предците. Благодаря Ви и нисък поклон.
  01 април 2010 23:13   |   Наташа   |   Sofiq   |  
Прекрасна статия,преписах си рецептите и някой от тях много скоро ще приложа.Много се заинтригувах.Нека по често да срещаме такива вълшебни рецепти-Благодарности!
  17 ноември 2009 12:52   |   Мая   |   Sopot   |  
Бързо,лесно,практично и интересно! : С пожелание от сърце към всички хора да се пазят, за да в отлично здраве и да са заобиколени от мир,хармония и благополучие !!!
  30 октомври 2009 02:01   |   Valentin   |   Sofia   |  
4udestna statia
  17 януари 2009 09:22   |   деси   |   sofia   |  
mnogo dobra statia

lekar.bg препоръчва: