Всяка втора жена страда от дистония

Всяка втора жена страда от дистония Преди изпит или разговор с шефа, пък и понякога ей-така, без видима причина, изведнъж започват да ни побиват тръпки, ръцете ни изстиват, кръвта ни нахлува към лицето, сърцето ни замира, главата ни сякаш отплува нанякъде... При някои става и по-лошо - започва да ни се гади, че и диария ги сполита. Случвало ли ви се е и на вас? Тези панически атаки са "подарък" от вегетодистонията.

ВАЖНО!
Ако паническите атаки са предизвикани от нервно-психически причини, то те възникват по принцип в моменти на стрес, на силни преживявания.

Ако ли пък причината е в заболяване на вътрешните органи /например порок на митралния клапан на сърцето/, то пароксизмите могат да възникнат и в период на напрежение, и като че ли без нищо / когато ни тормо и болният орган/.

Има два типа дистония – симпатоадреналова и парасимпатическа /ацетилхолинова/. Адреналинът възбужда, предизвиква чувство на горещина, прилив на кръв към главата, повишено кръвно налягане, изпотяване, агресивна раздразнителност, дисфория /раздразнителномрачно настроение/.

Ацетилхолинът, напротив, понижава кръвното, предизвиква студена пот, тръпки, раздразнителна слабост, усещане на тъга и немощ.

А при някои хора се срещат смесени пароксизми - когато ацетилхолиновата и адреналиновата реакция се редуват. Това води до скокове на кръвното, човек буквално ту се разгорещява, ту трепери от студ.

SOS - имам среща и... разстройство!
Цялото това безобразие се съпровожда от дисфункции на другите органи - възникват и стомашно-чревни разстройства от запек до диария, и задух, и колики, и болки в сърцето, и изтръпване на ръцете и краката. И почти винаги - страх от смъртта.

Това, което е радостно, е, че да се умре от дистония на практика е нереално. Казано по-просто - ако от хипертония, възникнала на фона на съдови проблеми /атеросклероза/, човек може просто да си докара инсулт, то от вегетодистония, която също се съпровожда от вдигане на кръвното, още никой не си е отишъл.

Лекува ли се това?
Да! Битува мнението, че вегетодистонията е "пожизнено" състояние. На практика обаче това съвсем не е така. За начало трябва да изясним в какво е причината за вашите панически атаки. Тук са нужни комплексен подход и пълно изследване. Най-напред трябва да посетите:

- ендокринолог /тестове за хормоните, проверка на щитовидната жлеза/;

- кардиолог /ЕКГ, ехография, проби с натоварване/;

- невролог /да се направи електроенцефалография, да се провери дали нямате проблеми с други вътрешни органи/.

8 причини да ни "мачка и сплесква"
Вегетосъдовата дистония е синдром, който може да съпровожда куп заболявания и състояния на човека. Ние имаме вегетативна /периферна/ нервна система, която отговаря за регулирането на функциите на целия организъм - не за "висшите сфери", мисленето или емоциите, а за дихателната, сърдечната, храносмилателната и прочие системи. Тя регулира всичките ни вътрешни органи. Но понякога започва да "куца". Причините за вегетативните неразположения са само осем:

1. Конституционални особености - вродена слабост на вегетативната система.
2. Ендокринни пренастройки - не нарушения! В периода на половото съзряване например в организма на всеки човек настъпват ендокринни изменения. При някои те протичат като по масло. А при други вървят неравномерно, което може да предизвика реакция от страна на вегетатиката. Тогава говорим за вегетодистония на пубертета.

3. Нервно-психични разстройства.

4. Поражения на ендокринните жлези - на първо място на щитовидната жлеза.

5. Алергични реакции, които дразнят вегетатиката.

6. Заболявания на вътрешните органи - сърцето, стомаха, белите дробове.

7. Органични поражения на главния мозък на нивото на дълбинните структури.

8. Нарушения на самата вегетативна система.

Какво да правим
Ако няма никакви органични нарушения, значи става въпрос за функционално разстройство. Тогава смело вървете при психотерапевт. От вегетодистонията ще ви отърве именно той.

• Важно е да промените психологическата си нагласа към тази болест. Да осъзнаете, че от вегетодистония никой не е отишъл на оня свят. Това не е органично поражение, а функционално разстройство - реакция на стрес, напрежение, което успешно се лекува.

• Трябва да се избавите от страха от пристъпите на дистония. Могат да ви помогнат успокоителните препарати – от традиционните валериан и валидол до леките транквиланти валиум и диазепам. Конкретната схема ще ви препоръча добрият психотерапевт - в зависимост от типа личност, физическите и психическите особености на пациента.

ВАЖНО! Най-добре е да се обърнете към специалист, който се занимава с така наречената малка психиатрия, тоест с граничните състояния.

• Психотренингът се прави индивидуално. Той трябва да бъде насочен към снемане на вътрешното напрежение и "затвореността", а също и към мобилизиране на психическите сили и укрепване на волята.

• Закаляването тренира устойчивостта на организма, включително на вегетатиката.

• Съблюдаване на солния и захарния баланс. Особено внимавайте за нивото на захарта - вегетатиката зависи много от работата на задстомашната жлеза.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 3533 пъти (18 септември 2008   00:55)

  05 юли 2010 11:24   |   Михайлова   |   София   |  
Великолепна,много изчерпателна статия по проблема! Никой лекар никога няма да отдели време,за да "ни просветли " теоретично в състоянието ни!Лично за мен това е много важно за изясняване му и мобилизиране на силите за справяне!

lekar.bg препоръчва: