Черният дроб не боли, но страда

Половината българи имат проблеми с този важен орган, но не го знаят

Черният дроб не боли, но страда След дългото зимно натоварване и пролетната умора, черният дроб на всеки от нас е особено уязвим и все по-трудно се справя с натоварването. Това най-вече важи за онези хора, които не искат да постят. През лятото основният филтър на организма - черният дроб, изисква повишено внимание.

Той е органът, който не боли, но страда
Често чуваме някой да казва, че го боли черният дроб. Всъщност не е така - тези хора грешат. Болката в дясното подребрие е признак за проблеми с жлъчните пътища и задстомашната жлеза. Самият черен дроб не боли, той няма нервни окончания. Затова при проблеми с черния дроб можем само да усещаме тежест в дясната половина на гръдния кош. Но в повечето случаи ние дори не се досещаме, че черният дроб страда и оттам идват всичките ни проблеми.

Как можем да проверим дали е в ред черният ни дроб?

Разбира се, по тревожните сигнали
Да разберем дали имаме проблеми с дроба, ще ни помогнат следните симптоми:

_киселини след всяко хранене;

_горчивина в устата;

_слабост, намаляване на работоспособността;

_червени петна по кожата;

_твърде гладки и сякаш са лакирани дланите ни;

_жълти кръгове около очите, а бялото в окото почервенява;

_често появяващи се главоболие и тежест в слепоочията.

Ако тези симптоми започнат да се появяват по-често, трябва веднага да си направите биохимичен анализ на кръвта. Хубаво е да ви изпратят и на ултразвуково изследване. Така ще можете да видите дали е нарушена структурата на черния ви дроб, неговите размери, мастната му дистрофия, дали нямате хепатит или цироза. Това е необходимо, за да не допуснете сериозни нарушения във функциите на черния дроб, защото се лекуват много трудно.

ПЕТТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА
Трябва да помните, че вашето здраве, най-напред зависи от самите вас. За да помогнете на уморения през зимата и през пролетта черен дроб, най-важното е да не му пречите да работи нормално. За това можеше да ви помогне постенето, но ако не го практикувате, просто се спрете на традициите на здравословното хранене.

А за това има конкретни правила

ПЪРВО ПРАВИЛО: не преяждайте!
Никак не е случайно, че йогите обичат да казват: “Ако си преял, значи си се отровил”. През пролетта в клетките на черния ви дроб са се натрупали излишъци от мазнини и захар и те вече не могат да работят нормално.

ВТОРО ПРАВИЛО: използвайте растителните мазнини!
В тях е много по-малко количеството на холестерола и токсините по лесно се изхвърлят от организма.

ТРЕТО ПРАВИЛО: избягвайте да се храните с пържено!
Не се увличайте по пържените кюфтета, картофи, филийки и т.н. Веществата, които се образуват при пърженето, са вредни за черния ви дроб

ЧЕТВЪРТО ПРАВИЛО: яжте само до 19 часа!
След това време процесите на храносмилането в организма са много забавени и мазнините се натрупват в черния дроб.

ПЕТО ПРАВИЛО: започвайте утрото със закуската!
Ако сутринта не ви се яде, е най-добре да погладувате един ден. Така на следващата сутрин ще закусите с огромен апетит.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 16606 пъти (19 юни 2008   23:06)

  07 февруари 2012 14:50   |   Митко М.   |   Петрич   |  
Изв.за написаното,но:Нанси,ако желаеш,можем да опитаме.Както ми е увеличен билирубина,така ми се увеличава и оная работа,ако си готина,а не някой крокодил.Но и за крокодили имам човек в Петрич,Радо прашката,който ще те направи по-кротка и може би щастлива,а не такава гневна самотница.Ако искаш и манафи,в Петрич ще намерим и такива,да ги породухат смръдливияат задник
  07 февруари 2012 09:18   |   Николай   |   гр.Варна   |  
Много полезна статия, благодаря Ви. Щадете си наистина черният дроб, защото ако не го жалите,ще имате много проблеми след това .
  26 май 2011 15:35   |   нанси   |   никопол   |  
Митко проблема с билирубина та сериозен нуждаеш се от спешно,сериозна физиотерапиялечение в болнична обстановка,с така увеличен черен дроб и билирубин над 49,5 препоръчванме незабавно 3 до 4 пъти на ден рендосване на пациента от подбрани манафи,жълтеницата на края ти избива през очите във вид на сълзи
  26 май 2011 15:34   |   лекар   |   вонеща РІРѕРґР°   |  
Митко проблема с билирубина та сериозен нуждаеш се от спешно,сериозна физиотерапиялечение в болнична обстановка,с така увеличен черен дроб и билирубин над 49,5 препоръчванме незабавно 3 до 4 пъти на ден рендосване на пациента от подбрани манафи,жълтеницата на края ти избива през очите във вид на сълзи
  17 януари 2010 20:51   |   mitacheto   |   Samokov   |  
Taka e, obache 89% ot naselenieto ne gi spazva tezi pravila
  24 юли 2008 19:49   |   МИТКО М.   |   ПЕТРИЧ   |  
СТАТИЯТА ВИ Е МНОГО ПОУЧИТЕЛНА И ВЯРНА.ЛОШОТО Е ЧЕ НИЕ НЕ СПАЗВАМЕ ПРАВИЛАТА.АКО ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ ПО-ДЪЛГО,ТРЯБВА ДА ПОСЛУШАМЕ СЪВЕТИТЕ ВИ.БЛАГОДАРЯ ВИ.МОЛЯ ВИ ДА НАПИШЕТЕ ПОДРОБНО ЗА БИЛИРУБИНОБИЯТА/ПОСТОЯННО МИ Е ПОВИШЕН НАД НОРМАТА-28,36 ДО 60 БИЛИРУБИНА.ТОВА СКЪСЯВА ЛИ ЖИВОТА,ЗАЩОТО ИМАМ И УВЕЛИЧЕН ЧЕРЕН ДРОБ.БОЛЕДУВАЛ СЪМ КАТО УЧЕНИК ОТ ЖЪЛНЕНИЦА.БЛАГОДАРЯ.

lekar.bg препоръчва: