Какво ще покаже УЗИ на сърцето?

Какво ще покаже УЗИ на сърцето? Във интерес е да преминете през такова изследване. Работата е в това, че ехокардиография (УЗИ) на сърцето като диагностичен метод е доста по- информативна, отколкото електрокардиограмата, с която сме свикнали.
Методът се основава на свойствата на ултразувковите вълни, които се отразяват от структури с различна плътност и изменят своята скорост и честота. Отразените сигнали веднага се обработват от компютър и се извеждат на екрана на монитора във вид на изображение на работещото сърце в режим реално време. При това лекарят може да направи не само качествен анализ на отделните структури на сърцето (стените, клапаните, подклапанните структури), но и да измери много параметри. Например, дебелината на стените, размерите на предсърдията, на ве трикулите, големите съдове (аортата, пулмонарната артерия), клапаните.

Лекарят също може да види и патологичните изменения на сърдечните клапани, дефектите на меджукамерния септум, признаци на сърдечна недостатъчност дори и в най-началния й, предклиничен стадий, инфаркт и изменения на миокрада, перикардит и тромби, аневризъм на аортата. Освен ъова, въоръжен с този метод, лекарят може да измери посоката и скоростта на кръвотока във вътрешността на сърцето, да изчисли ред параметри и индекси, благодарение на които да постави много точна диагноза, да определи стадия на заболяването и като резултат по-оптимално да подбере лечението (консервативно или хирургично), а също и да контролира неговата ефективност.

на въпроси на посетители на сайта отговаря д-р Калоян Маджаров


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2002 пъти (23 август 2007   11:05)

  22 февруари 2008 22:03   |   kqpa   |   BURGAS   |  
D-R MADJAROV IMAM EKSTRASISTOLI. USE6TAM GI KATO SILEN UDAR V GARDITE , I V GARLOTO.NABROI STIGAT DO 50. OPASNI LI SA .
PRVIHA MI KARDIOGRAMA NO NEBQHA ZASQKANI.
HOLISTEROLA , TRIGLISERIDI SA V NORMA.NA 38 GODINI SAM.
IMA LI OPASTNOST OT INFARKT
  07 януари 2008 22:15   |   Цецка Лазарова   |   София   |  
Добрата ехография - това е добрата диагностика. Но след това е особено важно да се направи майсторска терапия. Много важна е връзката е между двамата специалисти, които работейки в екип могат да постигнат добър терапевтичен резултат.

lekar.bg препоръчва: