Не прекалявайте с пиенето на вода - опасно е!

Не прекалявайте  с пиенето на вода - опасно е! Ако пиете вода прекалено много се разреждат минералите, играещи важна роля във вашия организъм. По този начин водата по-лесно попада вътре в клетките на нервната система. Това може да предизвика образуването на оток в мозъка, който е способен да убие човека.
Ранните симптоми, които помагат да се избегне бедата, включват прекалена умора, мускулни спазми, прилошаване, чувство на тревога, обърканост или помрачено съзнание, както и гърчове. Най-често с водата злоупотребяват спортистите. Затова за тях е препоръчително да се въздържат от големи количества вода по време или веднага след занимание със спорт. В резултат на хиперхидрация спортистите са заплашени и от друга беда - хипонатриемия - понижена концентрация на натрий в кръвната плазма.
По принцип половин литър вода е напълно достатъчен, за да се възстанови балансът на течности в организма след тренировка.
Изотоничната форма на хипонатриемията се проявява със следните симптоми: сънливост, объркано съзнание, дезориентация и гърчове. Наблюдава се промяна на теглото и усилено изпотяване. Може да се стигне до нарушаване на функциите на бъбреците, черния дроб и сърцето. Не прекалявайте с водата, за да помогнете на организма да възстанови минералния баланс!


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2717 пъти (23 март 2010   16:33)

  10 септември 2011 17:07   |   diana   |   plovdiv   |  
iskam da popitam normalno li e 2 god dete da pie po 3l voda na den,blagodarq
  21 юни 2011 10:55   |   nadezhda25   |   italia   |  
tuk doktorite karat xorata da piyat po 2-3 litra voda na den,zastoto bilo polezno
az piya po 100 do 250 grama na den
i sega da piya po ve4e ili i taka sam si dobre
  10 август 2010 10:37   |   нели димитрова   |   ruse   |  
"Вие не сте болен, а жаден", твърди Д-р Батманджелидж в книгити си за водата. За да не се получи хипонатриемия препоръчвам изпиването на чаша вода с половин чаена лъжичка йодирана сол и след това приемане на останалото количество вода , около 3 литра дневно, през останалата част от деня/ не наведнъж/.Проблем водата може да създаде само ако се задържа в белия дроб. В случай , че диурезата е равна на поетото количество вода проблем с минералите не може да има. Водата е богатство и трябва да сме благодарни , че все още я има. За лечебен ефект препоръчвам магнитна вода. За повече подробности се обръщайте на посочения е-mail.
  12 май 2010 09:48   |   Станислав   |   Varna   |  
Няма нищо по-полезно за организма от пиенето на вода!! Трябва да се пие равномерно през целия ден, не по време на ядене и да се внимава когато се пие по време на тренировка .... но да се твърди че може да се прекали с пиене на вода е пълна лудост... 30% от болестите се предизвикват от факта че хората не пият вода, а се наливат с безалкохолни и алкохолни напитки, и в следствие техните организми са напълно дехидратирани... все пак не забравяйте че вашия организъм е съставен от 80% вода .... ПИЙТЕ ПОСТОЯННО И УМЕРЕНО ВОДА ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ!

lekar.bg препоръчва: