Кога се оперира миомата?

Кога се оперира миомата? Миомата е доброкачествено туморно образувание на маточната тъкан, което може да бъде разположено както от външната страна, така и вътре в маточната кухина. Ако е повърхностна, тя може изобщо да не даде никакви оплаквания, дори по-бързо „умира" и изчезва, защото в повечето случаи храненето й с кръв е по-оскъдно.

Миома, разположена в кухината, също може да протече безсимптомно и постепенно да намалее и да изчезне в критическата възраст и в периода на менопаузата (защото този тумор е пряко свързан с хормоналната активност на жената, явява се в плодоносната й възраст). Проявите на миомата могат да започнат с по-обилна и продължителна менструация. Жената трябва да следи редовно състоянието си. Ако туморът нараства бързо, дава обилни кръвоизл ви или притиска околните органи, най-доброто решение е операцията. Оперативна намеса се налага също, ако се появят данни за некроза или за злокачествено израждане на миомата. Тук веднага трябва да кажем, че раковата прогноза на този вид образувания е изключително рядка, по-скоро теоретична. В такива случаи освен миоматозния възел най-често хирурзите изваждат цялата матка, особено ако жената няма вече желание или възможност да ражда деца. В миналото често се прибягваше до така наречената радикална терапия при жени в предкритична възраст, която се изразява в изваждане на матката и яйчниците, за да се предотврати евентуално раково заболяване на гениталната система. В наше време се прилага силно щадя
ща хирургична терапия с изрязване на възела и максимално запазване на детеродната способност на жената.

Понякога възлите могат да бъдат няколко и тогава говорим за миоматозна матка. В този случай безплодието на жената е по-често, а оперативното лечение - наложително.

ОПАСНА ЛИ Е МИОМАТА?
Всъщност не толкова, колкото се мисли. Почти всяка трета или четвърта жена в детеродна възраст има по някой друг миоматозен възел и в повечето случаи не се стига до никакви специални мерки, докато той изчезне от само себе си. Ако пациентката редовно следи развитието на тумора и ходи поне два пъти годишно на гинекологичен преглед, винаги могат да се вземат мерки за неговото лечение, преди да се стигне до хирургична намеса.

Лечението се предписва от специалист-гинеколог и е индивидуално, в зависимост от цялостната хормонална структура, възрастта и желанията на пациентката.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2476 пъти (13 ноември 2008   13:59)

  27 януари 2009 22:24   |   Лидия   |   Rjd.rs   |  
Когато всичко изрязано и матка и яичники. Може ли образуват миоми в груди. На 49 на мене направена такава операция.Сега аз на 58 чувствам добре.

lekar.bg препоръчва: