Защо се появяват афтите

Защо се появяват афтите Афтите са плитки болезнени язвички в меките тъкани в устата. Те обикновено минават за около седмица до 10 дни, но при много хора се образуват постоянно и са упорити.

Възможни причинители
Най-добрият начин за предотвратяването и лечението на афтите е да се открие дали съществува отстранима причина за тяхната поява. Една от най-честите е нараняването на устата - при ходене на зъболекар, наличие на нащърбен зъб или твърде енергично четкане. Тези проблеми са сравнително лесно разрешими, но може да са налице и други фактори.

На първо място трябва да се уверите, че проблемът не се корени в неоткрито до момента заболяване. Хората, страдащи от целиакия и болестта на Крон, са склонни към образуване на афти, а те са често срещани и при такива състояния като синдром на Райтер (възпаление на уретрата, очите и ставите), болест на Бехчет (хронично възпаление на малките кръвоносни съдове), системен лупус еритематозус, жлеаиста треска (инфекциозна мононуклеоза), туберкулоза, сифилис, грануломатоза на Вегенер (хронично възпаление на малките и средноголеми кръвоносни съдове) и агранулоцитоза (загуба на бели кръвни клетки).

Определени лекарствени средства като сулфонамидите, пенициламина, барбитуратите, цитотоксиците, карбимазола и сулфасалазина могат също да ви предразположат към поява на афти.

Когато не са предизвикани от конкретно състояние или медикаменти, язвите в устата може да са свързани с чувствителност или алергия към някоя храна. Едно изследване откри доказателства за хранителна алергия при 50% от участниците с периодично образуващи се афти, а избягването на съответните храни довело до подобрение в почти 100% от случаите. Други изследвания демонстрират, че преминаването към безглутенова диета може да постигне пълна ремисия или значително подобрение при пациенти с целиакия, които страдат от такива афти, както и при здрави хора с повишена чувствителност към глутена.

Роля може да играе и дефицитът на определени вещества. При едно проучване на 330 души с периодично появяващи се афти 14,2% имали недостиг на желязо, фолиева киселина и/или витамин В12- Щом тези дефицити били отстранени с помощта на хранителни добавки, при повечето пациенти афтите напълно изчезнали. Друго - изследване показа, че при
страдащи от афти хора с недостиг на цинк приемането на добавки с този елемент може да бъде ефикасно.

Следователно консултацията със специалист диетолог е добър начин да определите дали в основата на вашия проблем не стоят алергии, чувствителност или дефицит на вещества.

Друга възможна причина за афтите е стресът, макар че резултатите от досегашните изследвания са разнопосочни. Едно изследване заключи, че „стресът може да играе роля... особено при пациенти, които имат склонност към безпокойство". При друго изпитание участници, подложени на терапия чрез релаксация и визуализация, постигнали съществено ограничаване на язвите в устата.

И накрая, още един възможен причинител е почистващото съединение натриев лаурил сулфат, което се съдържа в много от пастите за зъби. Изпитание, проведено в Норвегия, установи значително по-висока честота на появата на афти при хората, които мият зъбите си с такива пасти.

Природни средства за лечение
• Прополис. Това смолисто вещество, което пчелите събират от листните пъпки и кората на дърветата, се употребява в някои страни като природен лек за язвите в устата. В действителност то е доказало ефикасността си за намаляване на тяхната повторна поява и за подобряване качеството на живота на страдащите.

• Пробиотици. Локалната и/или орална употреба на Лактобацилус ацидофилус (с или без Лактобацилус булгарикус) може да ускори излекуването на афтите.

• Сладък корен. Клинично изпитание показа, че плакненето на устата с „деглициризиран" сладък корен (тоест билката с отстранена глициризинова киселина) и топла вода може да излекува афтите в рамките на три дни. Деглициризиран сладък корен се предлага и под формата на прах и таблетки за дъвчене.

• Адстрингентни билки. Те от векове се използват за жабурене с цел успокояване на болката при афти. Такива билки са например камшичето, здравецът, очиболецът, зимзеленът и кората от дъб. Лайката, хидрастисът и смирната също могат да помогнат.

• Лизин. При едно изпитание приемането на 500 мг дневно от тази аминокиселина помогнало за предотвратяване появата на афти, а на 1000 мг 4 пъти дневно - за по-бързото им излекуване. Но трябва да имате предвид, че прекомерното количество лизин в храната може да допринесе за повишаване на риска от атеросклероза. Допълнителният прием на по-малка доза аргинин (с който лизинът си съперничи) може да намали риска, но не е изяснено дали аргининът не пречи на лечебните ефекти на лизина.


« върни се назад
Посетена за седмицата: 5124 пъти (01 май 2008   21:29)

  29 май 2011 15:28   |   вики   |   плевен   |  
ами и аз имам две афти в устата ,но се надявам да не съм болна от нито една болест от изброените.може и да е от немити ръце,


незнам

lekar.bg препоръчва: