Трябва ли да се оперират полипите?

Трябва ли да се оперират полипите? Полипите са познати на човека много отдавна, но никога броят на страдащите от това неприятно заболяване е е бил по-голям, отколкото през последните години
•Най-вероятна причина за полипите е лошата екологична среда, качеството на водата, «химизираната»храна, стресовете, а може би и нещо друго, за което медицината не знае. Тя обаче със сигурност знае, че полипите трябва да бъдат отстранени, или по-точно казано - полипите може и трябва да бъдат лекувани.

«Излишните» тъкани
Нежната лигавица, покриваща всички наши вътрешни органи, изведнъж започва да се разраства и се появява доброкачествен тумор, напомнящ аденом. Ето това е полип. Понякога полипите се появяват във вид на грозд, и тогава се казва, че болният страда от полипоза. Поли и могат да се появят навсякъде - в дихателната система, като се започне от носа и се стигне до бронхите. Могат да се появят в храносмилателния тракт, като се започне от устата и се стигне до ануса. Те могат да засегнат и жлъчния мехур, и пикочния мехур, и шийката на матката.

По своето разнообразие и форма полипите съвсем малко отстъпват на гъбичките. Те са меки и твърди, плътно разположени и “на крачета”. Състоят се или от тръбички, или от власинки, или представляват смесени епителни клетки. Понякога са едва забележими, но понякога са толкова големи, че заемат цялата кухина на съответния засегнат орган. Сами по себе си полипите не са опасни, но лошото е, че има и такива, способни да се изродят в рак.

Не ги пренебрегвайте,
за да не отидете след
време при онколога

Проходимостта на дихателните пътища в носа може да се наруши по различни причини - от свиване на носовите проходи или изкривена носова преградка до банална хрема, синузит или алергичен ринит. Лечението на инфекцията и алергията обикновено възстановява носовото дишане, но невинаги. Едно от тези изключения се появява тогава, когато в носната кухина се появят полипи. Тези образувания понякога могат да запълнят цялата носна кухина -чак до носоглътката и дори да стигнат до мекото небце. Най-често от полипи в носа се оплакват хора, които дълго и упорито са страдали от алергичен ринит. Отнесете се към това заболяване много сериозно. Полипите са доброкачествени новообразувания, но ако не се лекуват, нищо чудно след време да опрете до услугите на онколога. Освен това полипите в носната кухина често “отключват” развитието на бронхиална астма.

Те са проблем и за гинеколозите
Полипите на женските полови органи са едни от най-разпространените проблеми в гинекологията. Те са на шийката на матката и маточното тяло, на ендометриума (лигавицата на матката), на цервикалния канал, на плацентата. Любимото им място все пак е шийката на матката.

По-рано се смяташе, че полипи се получават само при жените, които са раждали и са във възрастта между 30 и 50 години. Сега обаче полипи се откриват както при много по-възрастни жени, така и при млади момичета.
Причината за това заболяване и до този момент не е изяснена, въпреки че се смята, че полипите израстват на фона на хормонални нарушения, ерозии или възпалителен процес.
Обикновено лекарите предписват отлепване, отстраняване на полипите или изскубване. Но ако полипите се образуват по време на бременност или по-рано, те се лекуват успешно. Не е изключено да изчезнат от само себе си след раждането.

Представляват
опасност
за червата

Най-сериозна опасност ни грози, ако полипите се появят по стените на червата и запълнят пространството им. Причината в този случай много често е хронично възпаление. Повечето доброкачествени, както и много от злокачествените, полипи на дебелото и правото черво могат да се отстранят с помощта на колоноскоп. Това е дълъг сгъваем оптичен апарат. Другите видове се отстраняват чрез операция и във всички случаи се изследват за евентуално наличие на злокачествени клетки.
Това се отнася и за така наречените ювенилни полипи, които се срещат в дебелото черво при децата и юношите. Полипите могат да не бъдат открити с години, затова лекарите смятат, че всеки, стигнал 50-годишна възраст, е длъжен да прегледа червата си. Това е основната мярка за профилактика на рака.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ТЕЗИ ИЗРАСТЪЦИ?
По принцип лекарите най-често предлагат полипите да се отстранят по хирургичен път. Съществуват по-малко травматични методи, които се прилагат в добрите клиники със съвременно оборудване. За нещастие обаче полипите имат навика да рецидивират. След като бъдат отстранени хирургично, те израстват много бързо в двойно по-голямо количество.
Големите дози хормонални препарати са способни да потиснат разрастването на полипите, но това носи повече вреда, отколкото полза.

Затова в някои клиники прилагат методи, при които лекарството се нанася директно върху полипите със специални впръскватели, съчетано с вътрешен прием.
Но най-голям ефект дава комплексното лечение. В много случаи помагат и народните методи.

Първо, отстранете причината

Полипите възникват на фона на нарушена обмяна на веществата. Това са занемарени гастрити, колити, гинекологични заболявания, болести на бъбреците и т.н. Под влияние на ефикасното лечение на основното заболяване полипите могат да изчезнат от само себе си.
Такива случаи се срещат много в медицинската практика. Оттук следва, че могат да се прилагат успешно и методите на натуропатите за лечение на болестите на вътрешните органи. Става дума за прочистване на организма, гладуване, специални диети, суровоядство, физкултура и т.н. Когато неразположението в организма е преодоляно, полипите “губят почва под краката си”.

Гъби против полипите

Някои видове гъби успешно се справят с полипите, особено в съчетание с настойка от невен. Приготвя се настойка с водка или вода и се прилага във вид на клизма при полипи в женската полова система. Настойките могат да се приемат също така и вътрешно.
Много често след едномесечна или двумесечна терапия полипите изчезват, като предизвикват само леко кървене.

В допълнение към настойката от невен и гъби се приема и сребърен разтвор.
В по-голяма концентрация сребърните йони се използват за впръскване или клизми, а по-слабите разтвори могат да се приемат и вътрешно.

Змийското мляко също помага
Лечебните свойства на това растение са широко известни, но сега лекарите са решили да го изпробват и в борбата с полипите на дебелото черво. На една част смляна зелена маса от растението се падат 10 части вода. За една процедура са достатъчни най-много 50 г от растението. На болния се прави първо изчистваща клизма, а след 3 часа се вкарва екстракт от змийско мляко, пак във вид на клизма. След 10-20 процедури полипите изчезват.

Вместо екстракт могат да се използват и отвари от сушена билка. На една чаша вода се пада една супена лъжица от суровината.
Съществува дори методика с използването на сок от змийско мляко. Той се събира през лятото и се консервира в спирт - на 2 части сок се слага една част спирт. За клизма е достатъчна една чаена лъжичка такъв сок.

Екстрактът от змийско мляко трябва да “встъпи” в пряк контакт с полипите с помощта на впръсквания или клизми. Вътрешният прием се препоръчва само при полипи на жлъчния мехур и черния дроб, защото невенът избирателно се натрупва в тези органи.

Това, с което можем да си помогнем
НАРОДНИ СРЕДСТВА ПРОТИВ ПОЛИПАЗАТА

• При полипи и аденоиди в носа в половин литър гореща вода се слага една супена лъжица готварска сол. След като солта се разтвори, се прелива в друг съд и може да се изплаква гърлото. Процедурата се повтаря 2 пъти на ден в продължение на 9-10 дни. Друг метод: капват се по 1-2 капки сок от змийско мляко във всяка ноздра. Капкомерът се вкарва, колкото се може, по-навътре. След като отмине лекото пощипване (4-5 минути), процедурата се повтаря.

•При полипоза на правото черво се провежда 3-дневно гладуване по всички правила. Преди началото на гладуването се приготвя смес от 3 части змийско мляко, 2 части невен, 3 части блатен тъжник, 2 части жълт кантарион и една част сюнгер (пресноводна гъба). Една лъжица от тази смес се залива с 300 мл гореща вода, престоява 6 часа и се прецежда. Със сместа се правят микроклизми (с по 50 мл настойка). Прави се един час преди сън по време на 3-дневното гладуване. Процедурата продължава до излекуването на полипите.

•При полипи в стомашно-чревния тракт ви предлагаме следното средство: 3 пъти на ден между приемите на храна се приема по половин чаша солен разтвор. Това се прави 5 дни, после следва 5-дневна почивка. Провеждат се 4 курса на лечение. Или друго: една чаена лъжичка змийско мляко се залива с чаша гореща вода. Приема се по една супена лъжица 20-30 минути преди ядене. Курсът на лечение е 2 месеца с прекъсвания от 6-7 дни на месец.

•При полипи на шийката на матката се взема голяма скилидка чесън и се смила, слага се в марля и се завързва с по-дълъг конец. През нощта този своеобразен тампон се вкарва във влагалището. На сутринта се изхвърля. Това се повтаря всеки ден, докато полипите изчезнат.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 18436 пъти (08 януари 2008   22:43)

  29 март 2013 21:28   |   Мария   |   Пловдив   |  
Здравейте, искам да споделя с вас тревогата си и дано някой ми помогне и успокои. Преди 4-5 м. почуствах раничка в едната ноздра. Не й обърнах внимание отначало, после започнах да я мажа с крем здраве и други подобни за рани, но нищо не помагаше. Отидох на лекар и тя ми каза, че имам херпес и да го горя с йод. Направих го , но не помогна. Отидох пак и тя ми предписа лекарство за херпес... естествено и това не ми помогна. Дълго отлагах поредното отиване при джипито, защото все си мислех, че ще мине или пък е маловажно. Днес имах свободно време и отидох... каза ми че имам полип. Много, много се притесни, защото преди месец моя приятелка я оперираха от полипи в дебелото черво и после на шестия ден получи инсулт... и после белодробна емболия.... и да не ви казвам в какъв шок съм....Моля да ми кажете някакви успокоителни действия, които мога да предприема и които имат положителен резултат... Благодаря предварително
  12 март 2013 00:16   |   georgi   |   sofiq   |  
Хора относно полипите в носа вариантите са два или операция или да се изгорят по някакъв начин при всеки е различно всички други глупости само объркват повече и повече но една качествено направена операция и последващо лечение мога да кажа че решава проблема на 90 процента според състоянието другото е излишно
  04 май 2012 21:49   |   rozalia   |   Златоград   |  
Еми, включвам се, защото искам да ти помогна. Синът ми бе с постоянно течащ нос и раздразнена лигавица на носа повече от месец. Дишаше тежко, а нощно време през устата .Мислехме, че е синузит и опитвахме да се лекува, но като не мина преди две седмици отиде на специалист по УНГ . Лекарят казал, че в следствие на продължителното възпаление е получил носни полипи, които запушват носните проходи. Погледнах в носа му, като го осветих с фенерче и бях потресена - видях полипите. Четох много и реших да приложа медолечение на своя отговорност-сутрин, обяд и вечер. Сега слагаме вече 3 ден.Ефектът е поразителен - проходите са чисти. Всичко изчезна като магия. В понеделник ще отидем на лекар, за да видим на вътре как е. Поставяй си захаросан мед. Леко пари, но ефекта е поразителен. Не се бой, няма да ти навреди, а ще видиш още на втория ден ефекта.
  01 май 2012 10:32   |   еми   |   Пловдив   |  
Здравейте!
Исках да ви попитам някой дали има отзиви за процедурата с лазер?
Наскоро бях при лекар, който ми препоръча интервенция с лазер, но аз нямам полипи.
Оплакванията ми са постоянно течащ нос и раздразнена лигавица на носа, но без наличие на синузит или полипи. Виждам, че тази процедура ви я препоръчват за полипи някой знае ли дали е подходяща за моя случай?
  22 януари 2012 12:05   |   Мария   |   София   |  
В този форем има много запитвания как да се избавим от полипите в носа. Аз имам алергичен ринит и поне 10 пъти са ми махали полипите. Последният път беше с пълна упойкар беше кошмарно. И вече след 3 години ги имам отново, въпреки че капя назонекс всеки ден по мнение на лекар. Моля ако някой се е отървал от тях, а също и да ми предложи добър лекар УНГ , да пищи, ще му бъда много блогодарна. Бих искала да знам дали хомеопатията помага в този случай, или солите на д-р Шуслер. Благодаря предварително.
  19 юни 2011 09:38   |   Ceco   |   Bulgaria   |  
От 5 дена използвам Етерично Масло Мента и полипито намаля и вече мога да дишам със ноздрата където е полипито,мажа маслото върху полипито със клечки за уши или със пръст,първия ден намазах около 5 пъти и като видях че се смалява увеличих на 10на пъти,като намалее полипито и не бута стените на носа като се маже ментата не се усешта,така че от начало може малко да щипе. Ето снимка на продукта взех го от аптеката http://imageshack.us/photo/my-images/811/p1906110917.jpg/
  02 април 2011 00:26   |   Алекс   |   София   |  
При полипи в носа вече може и да не се налага операция! Популярното лекарствено средство – назален стероиден аерозол, използван основно за лечение на остри алергични ринити, може да помогне и на тези, които страдат от полипи в носа.
След обстойни изследвания Федералната агенция на САЩ по контрол на медикаментите и храните FDA разреши използването на препаратите, базирани на мометазон фуроат за консервативно лечение на полипите.
Резултатите от направеното проучване показват, че пациентите, страдащи от аденоиди, се повлияват значително от тези медикаменти.
До този момент нямаше ефективен метод за консервативно лечение на полипозата на носа и пациентите бяха принудени да се подлагат на операция, която обаче в доста случаи води до намаляване на обонянието.
Повечето американски специалисти смятат, че новият метод ще стане средство на първи избор при лечение на заболяването. Назалният спрей е с наименование НАЗОНЕКС. За видими резултати е необходимо лечението да продължи поне три месеца с комбинация от медикамента ЕРИУС.
  23 март 2011 10:12   |   нели   |   Варна   |  
Някой да е чувал за изгаряне на полипи - с лазер или по друг начин
  28 януари 2011 20:17   |   Vili   |   Sofia   |  
За лечение на полипи в носа мога да ви препоръчам доц. Джамбазов от Пловдив.
http://www.sinumed.net/ung/dr_jambazov.html
Аз също страдах от полипи в носа и са ми правени две операции - много стресиращи и болезнени. Но преди 5 години открих този прекрасен лекар, който ми оперира изкривена носна преграда, получена от полипите и някакви съвсем малки полипи, които е видял по време на операцията. От тогава нямам никакви проблеми с носа, даже хрема не получавам толкова често.
  26 ноември 2010 12:52   |   sonya   |   Sofia   |  
Страдам от полипи в носа вече 35 години.Имала съм и полип на цервикалния канал- слава Богу-еднократно. Между първата и втората операция на полипите в носа минаха повече от 15 години и после започна кошмара - операции през година -две.Доволна съм от лекарите в ИСУЛ и бившата Транспортна болница.Но никой не ми предложи друго освен операция.Само питат дали съм алергична.Направих си сама изследвания и резултатите бяха отрицателни.Сега отново съм за операция, но я отлагам като на 1-2 месеца си слагам инжекция кортикостероид и ползвам т.н. овлажнител за ноздрите GeloSitin и противоалергични капки за нос-неоринактив. Знам, че кортикостероидите не са безопасни, но не искам да се оперирам отново и ще карам така докато се открие нещо ново.
  01 август 2010 21:18   |   мими   |   русе   |  
Възможно ли е кислородния концентратор,който ползва майка ми да подхранва полипите в носа й?Благодаря
  30 юли 2010 16:03   |   Galq   |   Plevan   |  
Zdravei te.Predi 10god.mi otkriha za parvi pat polip na siikata na matkata.Mahnaxa go i posle na vseki pregled/1 pat v god./mi otkrivat polip.I taka 7-8 pati.Sega pak imam i neznam kakvo da pravq.Moqt lekar iska da go maxa.Ot4aqnq sam,zastoto vseki pat mi kazvat kolko dobre e iz4isteni s tok posle go gorixa i pak vseki pat imam nov.Ako nqkoi znae neso molqvi pisete mi.Iskam da znam pri4inata za poqvqvaneto mu.Blagodarq
  26 юли 2010 20:40   |   martina   |   sofia   |  
Niakoi opital li e da premahne polip na shiikata na matkata chrez postaviane na tampon s smlian chesan v vlagalishteto? Az opitavm v momenta i e strashno bolezneno! Mooia pishete!!
  11 юли 2010 12:39   |   нели   |   Бургас   |  
Иво много си прав всеки си пише а всащност няма специалист който да отговори на въпросите ни .Аз също имам полип на жлъчката от година и половина преди правих кризи казаха ми че имам камък а в последствие се оказаха полипи.За сега нямам проблеми и не ми пречат обаче се страхувам да не стане нещо по сериозно трябвали да се оперирам или има по удачен метод за премахването му.Надявам се някой лекар да прочете коментарите и да баде така добър да отговори.Ако някой е имал сащия проблем и го е решил без оперативен пат нека пише.Благодаря Ви предварително
  22 юни 2010 12:13   |   Иво   |   sofiq   |  
Мдаа, прави впечатление, че няма отговор от специалист на никой от въпросите. Явно тук нещата се пишат и се хвърлят в пространството ей тъй на! Абе хора, сложете някой, който поне веднъж месечно да прочита мненията!
  30 май 2010 19:37   |   georgm   |   София   |  
Имам полип на шийката на матката колкото половин грахово зърно. Зная, че полипите рецидивират и се страхувам да го отстраня. Не разбрах точно как се прилагат гъби, невен и сребърен разтвор за матката. Моля да ми отговорите: правят ли се промивки на влагалището, защото тук пише КЛИЗМА? Как става лечението със свещички и медикаментозно? От лечение с чесън се боя, защото имам раничка на входа на влагалището и може да се възпали. Ако може, бихте ли ми препоръчали и нещо за тази раничка. Намазката показва РАР2. С благодарност: Мария Георгиева
  27 май 2010 05:04   |   Красимир   |   Русе   |  
Преди 6 месеца ми направиха операция на полипите в едната ноздра. Общо взето много неприятна операция, под пълна упойка и след операцията 15 дена с памуци в носа и пластмасов разширител. Проблема беше след това че с тия памуци не можах да спя всичкото това време или по точно спях по няколко минути и се събуждах от липсата на кислород. Преди месец усетих , че и в другата ноздра се появяват полипи. Опитах с един кламер ,малко разпънат но пак сгънат да не се одращя да се опитам да махна поне слузта от носа ми. И тогава усетих , че с тоя кламер напуках полипите и потече малко кръв по кламера. Смърках солена вода и на другия ден усетих , че полипите ги нямаИ сега се чувствам много добре и все още не мога да повярвам че с един кламер ги махнах. Сигурно това е временно , но все пак по добре от операция с пълна упойка.
  12 април 2010 12:56   |   Атанаска   |   Девня   |  
Прилагал ли е някой лечение на полипи в носа със змийско мляко?Моля ,споделете резултата!
  27 март 2010 09:13   |   Николай   |   Плевен   |  
Искам да ви се похваля.От 27 години имам проблем със синузит и полипи трипъти са ми ги къртили ,лекарства ,капки и темподобни,пункции.Но преди една година и 4 месеца посетих д-р УНГ в воена болница в Плевен ,предписа ми капки и един антибиотик който се пие двапати по едно шишенце наведнъж през една седмица.Капките се казват "Flixonase" струватн 22лв.Вече година и нещо се чуствам прекрасно дишам си нормално,толкова много ми помгнаха тези капки че неми се вярва че съм се излекувал.Но преди 20 години ми правеха гастроскопия и ми казаха ,че имам полипи в стомаха което ме притеснява и незнам какво да правя с тях въпреки ,че щом са минали 20 год. и неса ми правили проблем може и така да си остант ама знаели човек.
  26 март 2010 19:27   |   Stefka Petkova   |   gr.Silistra   |  
Ba6ta mi ima polipi v nosa.Operiran e 4 p1ti,no polipite otnovo i otnovo izrastvat.Osobeno kogato nastine ne moje da i6a.V momenta e re6il da se operira s lazer.Ako znaete dali sled lazernoto premahvane dali otnovo se poqvavat,molq vi pi6ete mi ! 6te vi b1da mnogo blagodarna.
  25 март 2010 13:20   |   ElenaPogoncheva   |   Varna   |  
Имам алергичен ринит. Полипи в носа и от там дойде и инфекциозно алергичната астма.
Чета Вашите мнения и коментари, но не разбрах каква гъба може да помогне, за да не се стига до операция, в какво съотношение може да се слага прополис смесен с вода в ноздрите?
Ако някой може да ми пише, ще Ви бъда много благодарна, защото иначе трябва да се оперирам за сетен път.
  06 февруари 2010 21:52   |   Тони   |   Благоевград   |  
Преди 10 г. ми откриха цервикален полип, но не предприеха никакво лечение. Даже след години забременях и родих.Ссега също имам полип, но докторът иска да го махне, и то без упойка.Каза, че ставало бързо и било безболезнено. Посъветвайте ме какво да правя! Благодаря ви предварително!
  18 януари 2010 20:06   |   адем   |   пловдив   |  
защо не пишете трябва ли да се махне с операция
  12 декември 2009 19:36   |   мария   |   софия   |  
как да се избавя от полип на жлъчката без операция
  30 ноември 2009 15:23   |   тенева   |   Kazanlak   |  
На дуодениум 2 полипа 5 мм,от биопсията-части от жлезисто-папилиферно образование,липсва мембрана или "съдово-суединитело тъканно краче"

Надебелоо черво:сигма-на 30 см полип на краче 10мм.Биопсия:сигма-вилозен полип.в отделни вили-дисплазия I ст на тапициращия епител.
Мнениео на лекуващия:да се премахнат полипите .Но аз ще отсъствам от страната за няколко месеца.Моля ако някой може да ми каже опасно ли е ако не ги махна и няма ли възможнст да се реши проблема чрез лекарства или народна медицина.
Жена съм на 65 год. Благодаря предварително
  19 ноември 2009 11:10   |   galq   |   ruse   |  
predi edna sedmica mi otstraniha polipi na matkata i lekarq kaza okolo tri dni 6te imam karvene no uvi prodaljava i imam silni bolki ako nqkoi e prejivql takova ne6to molq da mi pi6ete dali ste imali bolki
  01 юни 2009 17:49   |   Красимира   |   Стара Загора   |  
Откриха ми полипи на жлъчния мехур. Моля за съвет за лечение. Предварително благодаря!
  17 януари 2009 12:37   |   tanya   |   st.zagora   |  
imam polipi v nosa.pravixa mi operacia avgust 2008,no otnovo se poqvixa.otnovo zapochva ko6mara.molq ako nqkoi znae lekarstvo da mi pi6e.interesuva me i za lechebnia glad.ni6to li ne se qde,moje li da se pie ne6to.molq koito znae ne6to da mi pomogne.
  03 декември 2008 11:15   |   Grigorov   |   София   |  
За полипите. Мисля,че първо трябва да се спре храненето им. Да се използват лекарства ограничаващи притока на кръв към тях. Например шпрейове против хрема.Второ, смятам че повечето имат бактериален произход или вирусен, затова предлагам използавнето на пчелни продукти, като прополис, като се прави гаргара или се капе в носа. Трябва да се има предвид ,че той е спиртен разтвор, затова да се разрежда с вода, иначе може да предизвика силно дразнене. Пчелните продукти имат антибиотици, към които не са привикналирезистенти съвременните мrкроби и бактерии.
  29 ноември 2008 15:32   |   Иван   |   Сливен   |  
на 28 ноември ми беше направено изследване и откриха много голям полип със силно кървене от ануса . полипа се намира на около 15 до 20 см. отначалото на ануса.може ли някой да помогне да не е оперативно, защото ми казаха че ми предстои много лоша операция която неизбежно ще доведе да изхвърлям изпражненията през корема за цял живот. много ви моля. не вярвам да няма някое народно лечение с което да се оправи проблема. благодаря предварително.
  21 ноември 2008 10:23   |   Галя   |   Пловдив   |  
Откриха ми полип на цервикалния канал.Лекарят ми препоръча оперативна намеса под обща анестезия, за да има възможност освен канала да се огледа матката.До тук добре, звучи логично.Но.....доколко хирургичната намеса е повод да смятам, че съм се "отървала" от тези полипи?Ако някой от Вас е имал подобен проблем и знае друг начин , било то народна медицина или комбинация от гъби....изобщо необвързан с анестезия начин, моля да го сподели с мен и всички тук.Ще бъда безкрайно благодарна на всички които се отзоват!!!!
  14 октомври 2008 10:52   |   veselina   |   Бургас   |  
Откриха ми израстък на задната страна на влагалището. Моля дайте ми съвет.Опасно ли е?
  30 септември 2008 16:24   |   Красимира   |   София   |  
Имам полипи на жлъчния мехур. Ако някой се е преборил с подобно заболяване, моля да ми даде съвет за лечение. Предварително благодаря!!!
  15 юли 2008 12:30   |   Снежина Минчева   |   Ловеч   |  
Аз съм привърженик на лечебното гладуване. Всички болести, които са ме връхлитали до сега съм излекувала с гладолечение. Абсолютно съм убедена в ползата му и в случая на полип на шийката на матката. Когато станах на 50 години ми откриха полип там, вероятно в резултат на хормоналия дисбаланс.
Доктора беше категоричен, че е необходима операция, но аз си знам с какво да се лекувам. Първо слагах тампони, напоени с чист пчелан мед във влагалището.
Полипа намаля, но не изчезна напълно. След две гладувания по 12 дни по метода на Лидия Ковачева се разделих с него.
При прегледа доктора мислеше, че съм ходила някъде да се оперирам. Не можеше да повчрва, че е изчезнал сам.
  16 юни 2008 22:11   |   sisi   |   svoge   |  
ako niakoi se e lekuval ot zapu6en slun4en kanal da mi pi6e.dve godini niama lek.molia ako niakoi e pil nasto koeto mu e pomognalo da pi6e.
  06 април 2008 10:27   |   Katia   |   Yambol   |  
През януари 2007 г. ми отстраниха полипи в носа за шести път и в момента пак имам рецидив. Имам следния въпрос:
Какво лекарство или лечение би могло да се направи, за да потискаме рецидивирането им?
  06 март 2008 16:27   |   Tsvetko   |   Sofia   |  
Здравейте!
Преди време ми откриха полипи в носа и ми предложиха оперативното им отстраняване /с пълна или частична упойка, с т.нар. петелка/.От различни места научих, че след операцията полипите рецидивират, при това с по-голяма бързина и повече на брой. Възможно ли е да се приложи по-щадящ метод за отстраняване и с по-голяма гаранция против рецидивидане на полипите? Вие предлагате нещо, което ме заинтересува. Моля, дайте в резюме /съгласно горепосоченото/ някаква допълнителна информация.
  02 март 2008 16:52   |   Мартин Желязков   |   Камено   |  
имам полипи в носа с какав вид гъба мога да ги лекувам и как трябва да се приема
  18 февруари 2008 23:14   |   reni terziyska   |   sofia   |  
az sashto se interesyvam koi vid gabi se polzvat i v kakvo saotnoshenie gabi i neven
  08 февруари 2008 11:30   |   misstral   |   Varna   |  
Откриха ми полипи в стомаха,при първа хистология-хамартомни при втора-аденоматозни-тубуларни аденоми....Махнаха доколкота разбрах всичко чрез ендоскоп но аз се притеснявам от рецидив, затова бих искал ако е възможно да ми кажете по-подробно за кои гъби става въпрос в горната статия? Дали това са шийтаке, майтаке, рейши и агарикус...или нещо друго и как по точно е комбинацията им с невена?

lekar.bg препоръчва: