Oткъде тръгват автоимунните заболявания

Oткъде тръгват автоимунните заболявания Възпалението в организма възниква в отговор на вредни въздействия отвън. Този естествен процес трябва да завърши с излекуване. Но ако острото възпаление не се лекува, то може да премине в хронично, което, от своя страна, може да стане причина за опасни болести - инфаркт, инсулт, диабет, рак.

Как да се противопоставим на хроничното възпаление и как да предотвратим неговите тежки последствия?

Ролята на имунитета
Човек случайно си порязва пръста, изгаря се с горещ чай или е одрал коляното си - с всеки може да се случи. На пострадалия участък се появява зачервяване или подуване, той започва да боли - така възпалението се проявява външно. А в организма в това време се случват скрити за очите процеси: т.нар. клетки маковаги прихваща микробите, клетките убийци ги атакуват и унищожават увредените от вирусите клетки. По този начин имунната система защитава организма.

Имунният отговор по отношение на възпаленията е позволил на човека да оцелява милиони години в борбата с инфекциите и чуждите вещества, проникващи от околната среда.

Изследвайки обаче причините за възникването на болестите на сърцето и на кръвоносните съдове, на рака и диабета, учените открили една обща за всички тях особеност. Оказало се, че именно естественият механизъм за защита на организма, във вид на възпалителен процес може да стане причина за тези тежки болести.

Още през ХХ век било установено, че хроничният възпалителен процес в организма е основна причина за така наречените автоимунни заболявания. Става дума за ревматоидния артрит, бронхиалната астма, множествената склероза, някои тежки заболявания на червата (болест на Крон, например). А наскоро била открита пагубната роля на хроничното възпаление и за получаването на инфаркт, диабет, рак. Това дава възможности да се намерят нови пътища за профилактиката и лечението им.

Хроничният възпалителен процес сам по себе си не се прекратява и имунната система продължава да изработва антитела. Но те могат да се обърнат и да атакуват клетките на собствения си организъм.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 4367 пъти (01 май 2008   22:09)

  27 май 2012 18:16   |   Елизабет   |   София   |  
Аз съм съгласна с прочетеното до момента. Майка ми има дисфункция на щитовидната жлеза и това стана повод да науча много по темата. Да, нещо изключително важно е да се постигне енергиен баланс и причината за повечето проблеми е именно липсата му. Проблемът е, че твърде малко хора успяват да се справят достатъчно ефективно по този начин. Храната е енергия. Здравето ни в най-голям процент зависи от именно от храненето, но не на стомаха, а на целият ни организъм, и с това си знание сега с радост мога да кажа, че помагам на много хора да решат свой проблеми, включително и автоимунни. Неповторимо е да виждам как здравето на мама стремително се подобрява за един относително кратък период от време само подобрявайки храненето и.
  15 декември 2011 21:55   |   Иван   |   София   |  
Има лек за справяне с автоимунните заболявания. Прави се иницииране на чакрите,за събуждане на енергията, ребалансинг терапия за отключване на блокажите в тялото, за да може тази енергия да се движи своодно в тялото - в facebook има доста инфо, разглеждат се с психо-емоционалните модели на поведение.
Рсботи се по възстановяване на изначалната хармония и баланс в тялото, ума и чувствата на човека
  13 март 2011 18:27   |   Веселина   |   Бургас   |  
.Една от основните причина за автоимунните заболявания е неправилното функциониране на имунната система или по-точно нейната хиперактивност.В този смисъл не трябва да се дават имуностимулатори,те само биха влошили състоянието на пациента.Единстевеното възможно решение е използването на ИМУНОМОДУЛАТОРИ.ТРАНСФЕР ФАКТОР е единствения естествен имуномодулатор с,който са постигнати резултати като оздравяване при заболявания като псориазис,ревматоиден артрит,алергии,ветилиго ,хашимото и др.
  29 септември 2009 18:52   |   П.Андонова   |   София   |  
До всички лекари които не са на мнение че всичко знаят, и искат да продължат да учат. Нека си дадат сметка, че техните знания се базират на известното. Но сигурни ли са, че онзи организъм който те приемат като основа за здрав, е наистина здрав. Ще ви посоча проблем, за който досега се считаше, че не е проблем, даже се смята за нещо добро и божествено. Аз го наричам ПАРАЗИТ. 7главни жлези: 21 второстепенни енергиини центрове: 49 малки енергиини центрове: + голяма група микроцентрове, известни като акопунктурни точки. Ако се поинтересувате какво наистина представляват тези акопунктурни точки, ще разберете, че те са миниатюрни гнойни кистички, свързани помежду си, обхващащи целия организъм, оказващи въздействие върху функцията на мозъка и нервната система. А при намеса там, винаги се появява проблем. В крайна сметка Бога на тялото е мозъка, и ако искаш да владееш едно тяло, не би ли превзел първо командния център, по този начин можеш да командваш и армията, и ако можеш да предадеш и на всичко това божествен характер, можеш да си сигурен че си успял. Нали всички ние вярваме че с бог не се воюва. И на всичкото отгоре се кланяме на жертвата, като по този начин ние самите ставаме жертви. Добра стратегия. Проблема е че тази така наречена божествена система е гнойна и в крайна сметка ни изяжда. Аз неискам да ми вярвате, искам да ме оборите. Проверете тази информация, ще се радвам, ако не се окажа права. С уважение към всички български лекари, които не са се превърнали в търговци и все още тачат Хипократовата клетва.
  16 октомври 2008 14:34   |   Ани   |   Sofia   |  
Ако засилваме инмунната система, влошават ли се симптомита на автоимунните заболявания?

lekar.bg препоръчва: