Ревматоидният артрит

винаги удря неочаквано

Ревматоидният артрит Доскоро сте пърхали и скачали като пеперуда, и изведнъж става така, че всяка крачка правите с труд. Пръстите на ръцете не ви слушат и не изпълняват работата си, която до вчера е била обичайна за тях. Те се изкривяват и подвижността на ставите бавно, но сигурно върви към нулата. А на всичкото отгоре и боли - угнетяваща, отравяща живота, засилваща се с всеки изминал ден болка. Това не е фрагмент от филм на ужасите за непознат вирус. Става дума за болест, известна на лекарите. И тя се нарича ревматоиден артрит.

При това заболяване диагностиката е много важна
Не е лесно да се повярва, че такова страшно заболяване може да се прояви при млада, цветуща, пълна с енергия жена. Звучи странно. Подобно описание повече подхожда на стара, изсушена от годините жена. По статистика обаче средната възраст на жените с ревматоиден артрит е 50 години. В света с това заболяване има регистрирани почти два пъти повече жени, отколкото мъже.
За нещастие, ревматоиден артрит се среща и при децата. Вяр но, доста по-рядко, отколкото при възрастните, и пак по-често при момичетата.

Според специалистите, при такова коварно заболяване като ревматоидния артрит, диагностиката е много важна. Колкото по-рано се постави точната диагноза, толкова поголе ми са шансовете за лекуване


А сега възможностите за диагностика са много по-големи. Докато по-рано са се осланяли единствено на рентгеновите снимки, сега вече магнитно-резонансната томография е методът, който дава много големи възможности за диагностика и съответно за лечение. Същността е следната: с точност се реагира при наличие в организма на специфични белтъчини, които носят информация за даденото заболяване. Планира се дори разработването на няколко вида такива биомаркери. Едните ще определят типа заболя ване, другите - ефективността на избраното лечение. Така лекарят ще има възможност навреме да промени терапията, ако са назначени ниско-ефикасни лекарства. Задачата на специалистите е да намерят универсален биомаркер, който да позволи правилното диагностициране на болестта в ранен стадий. Както и да може да се каже със сигурност, че това е заболяването, а не някое друго от групата на автоимунните болести.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ СЕ ПРИЛАГА СИМПТОМАТИЧНА ТЕРАПИЯ
•Нестероидни противовъзпалителни препарати, с които са лекували ревматоидния артрит още през 30-те години на миналия век -и класически като аспирина, и специфични инхибитори. Те са в състояние съществено да облекчат живота на болния, въпреки че е невъзможно ревматоидният артрит да бъде излекуван само нестероидни противовъзпалителни препарати.

•Аналгетиците служат само за отстраняване на болестните явления.
При развитие на заболяването се прилага патогенетична терапия

• Глюкокортикостероиди -
хормонална терапия, имаща редица противопоказания и усложнения: повишен риск от счупване на костите, повишаване на кръвното налягане и нивото на захарта в кръвта и т.н. Освен това, тъй като кор-тикостероидите са хормоните на стреса, пациентът може да се чувства добре само ако ги приема непрекъснато. Ако си позволи да ги смени или намали дозата, болестта се връща с двойна сила.

• Имуносупресори - препарати, модифициращи болестта. Това са средства, потискащи имунитета.

•Биологични агенти: а) инхибитори, смятани в последно време за революционни при лечението на ревматоидния артрит. Но в 25 на сто от случаите се оказали неефикасни или противопоказни за конкретни пациенти (например при туберкулозно болни), защото действат само на един от многобройните механизми на заболяването. През това време болестта може да се развива по друг път;
б) още по-нови поколения препарати, също от групата на биологичните агенти, но оказващи по-комплексно действие. Те се приемат в случаите, когато никаква друга терапия не помага. Повечето от лекарите, а и болните вярват в това ново поколение лекарства. Разработват се и нови препарати с подобно действие, като се взема предвид фактът, че и децата страдат от това заболяване. При тях то се нарича ювенилен артрит и води до смърт в детска възраст.

НЕПОЗНАТИЯТ ВИРУС СЕ РАЗВИВА МЪЛНИЕНОСНО
Ревматоидният артрит спада към авто-имунните заболявания. Списъкът на тези болести наброява 60 и най-разпространените сред тях са псориазисът, системната кожна туберкулоза, множествената склероза. Учените са установили, че около 10 на сто от населението страда от едно или друго автоимунно заболяване.

В този списък ревматоидният артрит заема второ място по разпространеност. Той, като един скрит враг, може известно време да се спотайва в организма, очаквайки удобен случай - да удари внезапно. При това развитието на болестта винаги протича мълниеносно. Учените предполагат, че това се дължи на промяна в имунното реагиране на организма по отношение на собствената съединителна тъкан. То може да бъде провокирано от редица вируси, чиито антитела понякога се намират в кръвта на болните от ревматоиден артрит.
Но това са само хипотези, затова причините за това заболяване си остават загадка.

Забелязано е, че тласък за развитието на ревматоиден артрит най-често дават прекарана остра инфекция, простудяване или стресова ситуация. Дори се допуска връзка между ревматоидния артрит, есенния и пролетния сезон. Връзка се допуска и между заболяването и периодите на физиологично пренастройване на организма - подрастваща възраст, следродов период, климакс. Но закономерност в тези процеси така или иначе не се открива. Няма отбелязан спад или бум на заболяването и по отношение на социалната и национална принадлежност на болните, или особеностите на климата, в който живеят.

Патологичното действие на В-лимфоцитите

Виновни за всичко са В-лимфоцитите, които са призвани да осъществяват благородна мисия в нашия организъм - да обезпечават неговата имунна защита. Но под въздействието на някакъв злобен вирус те изработват антитела, които, заедно с положителната функция, дадена им от природата, започват буквално да унищожават организма, и то отвътре. Така се проявява сривът в работата на имунната система, която изработва В-лимфоцити с патологично действие.

С какво се започва
Първите симптоми на ревматоидния артрит са неспецифични - общо неразположение, умора, треска, слабост, виене на свят, отслабване, периодични тъпи болки в мускулите, изпотяване и незначително покачване на температурата.
По-нататък се появяват болки в ставите -обикновено в китките на ръцете и стъпалата, при което уврежданията са симетрични.
Появява се чувство на скованост и ограниченост в движенията. Сутрин тези усещания са по-силни, вечер стават по-леки.

Колкото по-активно се развива заболяването, толкова по-продължителен е периодът на сутрешен дискомфорт. Пръстите в ставите подпухват, а когато острият възпалителен оток спадне, се получава деформация.
Първо се деформират малките стави, като се нарушават функциите на китките и еластичността на стъпалата. И лекарите представят една доста обезпокояваща цифра - 10 на сто от пациентите сядат на инвалидна количка още през първата година от заболяването, а 50 на сто от тях се превръщат в хора с ограничени възможности в продължение на 5 години след поставяне на диагнозата.


« върни се назад
Посетена за седмицата: 25740 пъти (19 февруари 2008   13:32)

  19 септември 2012 07:49   |   надя   |   Свиленград   |  
Юлия, аз също ползвах биологични лекарства миналата година даже споделих мнение тук , наистина има голямо облекчение, точно както го описваш. Но те също са нож с две остриета. Прекарах скрита плевропневмония с излив в белия дроб и да не описвам какви последици имаше след като ги спрях - сковах се за три месеца, не можех да стана от кревата, всички кръвни показатели се сринаха, преливаха ми кръв и т.н. да не Ви занимавам с подробности. Мисълта ми е че трябва много да се внимава, когато си слагаш инжекциите да не те хване някоя инфекция. Сега пия Метотрексат и Преднизолон.
  19 септември 2012 06:03   |   julia bineva   |   sofia   |  
Гренди ,

има биологични лекарства, не прави грешка да му давате Метотраксат и кортизон/о подобни..."За втори път пиша - тук след две години. Не че през тези две години съм се излекувала от РА но искам да споделя с всички Вас ползата от биолигичните инжекции: от м. януари започнах да ги използвам, след като от клиниката по ревматология в Пловдив ми ги изписаха. Мога да кажа че след 4-тата инжекция усетих значително подобряване - сковаността сутрин изчезна, болките значително намаляха и най-вече изследванията ми влезнаха в норма.Продължавам да ги слагам но в едно с другите медикаменти които съм пила до тогава. Инжекциите се изписват по здравна каса. Това е от мен. ...ДА СЕ ОПРАВИ ДУШИЧКАТА:шуслерови соли/хомеопати
-за туширане вредните последици от ваксините,доказано че ни докарват артрита и всички автоимунни болести...!!!
  19 септември 2012 00:33   |   Гренди   |   Plovdiv   |  
Здравйте!
Детето ми е на 2 г.4м. с диагноза Ювинилен артрит.От другата седмица искат да го пускат на Метотраксат, а аз много се тревожа за страничните ефекти върху толкова малко дете и незнам до каква степен е ефективен..Освен подутите колена и глезен ниам други клинични доказателства за тази диагноза..Моля, някой който го е пил да сподели опит!благодаря предварително!
  30 август 2012 23:21   |   ЮЛИЯ БИНЕВА   |   София   |  
ВАКСИНИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА АРТРИТА НИ,ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ЖИВАК,АЛУМИНИЙ И МН,ДР.ТЕЖКИ МЕТАЛИ И ОТРОВИ НИ ВКАРВАТ В ТЕЛАТА С ТЕЗИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНАЦИИ...САМО И САМО ДА ПЕ4ЕЛЯТ НА НАШ ГРЪБ АЛ4НИТЕ ФАРМА ГИГАНТИ,МУТИРАТ ВИРУС,ПРАВЯТ ВАКСИНА И ГО ПУСКАТ,СЛЕД 2 СЕДМ.НИ ПРОДАВАТ И ВАКСИНКАТА СИ...С 4УЖДИ ДНК МАТЕРИАЛИ,ВСЕ ПО БОЛНИ И ГЕНЕТИ4НО УВРЕДЕНИ ЩЕ СМЕ,АКО НЕ ГИ СПРЕМ...И АЗ ИЗВЕДНЪЖ НА 18 ОТ НИЩОТО И ЮХА...,А НА 17 СМЕ ИМАЛИ РЕДОВНИТЕ ДОЗИ ВАКСИНИ=ОТРОВИ Х 40 ПЪТИ ПРЕВИШЕНИ ДОПУСТИМИТЕ НЕТ.ДОЗИ НА ОТРОВИТЕ...ИМ...А БЕБЕНЦЕ НА 2 4АСА ЖИВОТ ПОЛУ4АВА СЪЩАТА КОНСКА ДОЗА ОТРОВИ,КАТО ВЪЗРАСТЕН И ТАКА ВС.МЕС....ДО 17Г....

  30 август 2012 14:51   |   Павел   |   Плевен   |  
Здравеите, аз съм на 18 години. Тренирал съм акробатика 8 години, от там получих травма на десния лакет, 2008 ми правиха операция която беше неуспешна, очевидно толкова бяха "добри докторите" няма да споменавам имена.
отидох в друга болница.Там бях при ортопед които ми казваше да не натоварвам раката и по принуда трябваше да спра акробатиката, въпреки че имах големи успехи това е друга тема, та 2 години ходих по други градове да правя процедури и наи различни работи никакво облекчение нямах, всеки ден дигах температура до 37-38 градуса.Никакви подобрения нямаше, след това ми направиха още една операция незнам дали беше успешна или неуспешна защото лекарите нищо не казваха. Още 2 години болки и почнаха да ме болят и другите стави - пръстите на краката, ахилеса на единия крак, китката, лактите
пръс на раката и някои от тях са симетрични. От там отидох При доцент Яблански за които споменава Дари, и още една докторка, 1-2 седмици престои в болницата и ми сложиха диагноза реактивен артрит но не бяха много сигорни, исписаха ми Вимово, пиех го 3-4 месеца мн малко облекчение почуставах, след което пак се осилиха болките и даже получих много страшна алегриа от Вимово, Благодарен съм 2ра база в Плевен там ми спряха алергията. След това обиколих и много други болници и се спрях на урвич 13, при един професор,наи различни иследвания правих и ми сложиха диагноза ЮХА детската форма на ревматоиден артрит, пия медрол и сулфасалазин от 2-3 месеца може и повече да са, но нямам никакво облекчение затова взимам и диклофенак които само подтиска болката за 1-2 дена и след това пак почва, но ме е страх да не получа някои страничен ефект от него, но мисля че е рано за биологични лекарства. Но засега нямам никакво облекчение от Традиционните лекарства.
  15 август 2012 17:46   |   ивелина   |   София   |  
Дъщеря ми е на 4,7 и е с диагноза Юношески артрит,пие Медрол и също изписаха Метотрексат,който ме е страх да давам.Моля ви кажете ми лекува ли се тази болест или само се подтиска с това което пие.Доколко са опасни Медрола и Метотрексата.Какво да правя незнам.Казаха ми за лечение в Мюнхен-Клиника на д-р Клер,ако някой знае за нея да ми пише.
  04 април 2012 16:42   |   Yolanta   |   CHerven brqg   |  
Zdraveite,izvinqvam se,4e 6te pi6a na latinica.Az sam s RA ot 9godini i blagodarenie na Docent Qblanski ot Pleven vse o6te se dvija.Ne se ot4aivaite a potarsete pomo6t na vreme.Sega ve4e ima programi za biologi4nite lekarstva,koito izcqlo se poemat ot zdravnata kasa.Tova sa nai-novite lekarstva za RA.Na vsi4ki jelaq kyraj i pozitivno mislene v borbata s RA.Kordinati na D-ent Qblanski tel.0648722020.
  14 септември 2011 23:10   |   rem   |   burgas   |  
Здравейте, Виви! Не искам да ви разочаровам, но внимавайте много с кортикостероидите. Брат ми е с Псориатичен артрит и продължително време го лекуваха с Метотпексат и Метилпреднизолон. Наистина се чувстваше сравнително добре, но получи необратими усложнения - ерозивен гастрит, асептична некроза на тазобедрени стави -едната вече е сменена- увредени менискуси на коляно и колянна става, която също ще трябва да се сменя.От половин година спря приема на Метилпреднизолон, много трудно премина периодът през който организмът трябваще да се пренастрои, но по-добре говорете с лекар за това.
  14 септември 2011 05:04   |   Johannah   |     |  
This article is a home run, pure and simlpe!
  25 август 2011 17:01   |   vivi   |   sofia   |  
Здравейте, при мен поставиха тази диагноза след 3 годишно ходене по мъките и може би още щеше да продължи ако случайно не бях попаднал при проф. Рашков, който е шеф на клиниката на " Урвич 13" При мен болестта започна не специфично със засягане само на 1 коляно. Никой не повярва на диагнозата, включително и аз. Осем месеца по-късно вече съм уверен в правотата и, защото процеса засегна другото коляно и всички останали стави. В момента съм съм на лечение с метотрексат и кортизон и се надявам в близкото бъдеще да съм добре.
На проф. Рашков и целия му екип сърдечно благодаря и го препоръчвам на всички
  19 август 2011 23:31   |   Julia Bineva   |   SOFIA   |  
Bravo na zdravnata kasa!!! Predi 3 g. i az 4uh mn.dobri otzivi za biolog.inzekzii,no bjaha sumati $ S 3 000,NEPOSILNI ZA RB,NO SLAVA BOGU SUM V REMISIA, USPEH:4etoh 4e te vuzstanovjavat stavata...osven 4e spira bolkata i vuzpalenieto...!
  17 август 2011 08:11   |   Надя   |   Свиленград   |  
За втори път пиша - тук след две години. Не че през тези две години съм се излекувала от РА но искам да споделя с всички Вас ползата от биолигичните инжекции: от м. януари започнах да ги използвам, след като от клиниката по ревматология в Пловдив ми ги изписаха. Мога да кажа че след 4-тата инжекция усетих значително подобряване - сковаността сутрин изчезна, болките значително намаляха и най-вече изследванията ми влезнаха в норма.Продължавам да ги слагам но в едно с другите медикаменти които съм пила до тогава. Инжекциите се изписват по здравна каса. Това е от мен.
  16 август 2011 23:04   |   П.Петрова   |   София   |  
Здравейте! Горещо препоръчвам за всякакви здравословни проблеми лечение с Хомеопатия. Това е бавен, но сигурен метод и при нас действа безотказно! Хората, които се занимават с хомеопатия са практикуващи лекари, които ще Ви насочат към конкретен специалист, след което ще приложат необходимото лечение. Имайте ВЯРА! :
  16 август 2011 01:26   |   karo   |   mz   |  
Здравейте! Моля за адекватно мнение!Оот преди година имам проблеми със зъбите.Стари керамични корони,не добре изработени,които са образували кисти и грануломи.Прибегнах до кореново лечение и нова,качествена керамика,но...
получих болки в ставите на дясната ръка,което е много отчайващо,като чета темата"Ревматизъм". Ходих в прословутата клиника на Урвич при Професор Шейтанов,но той ми предписа "Аулин",от което се впечатлих.Правила съм си изследвания,мисля че бяха AST,които в нашата клиника бяха определени с два пъти++.Казаха ми,че е някаква фаза на ревматизъм. В момента ставите над пръстите на дясната ръка ме болят постоянно,едва я ползвам и не зная къде да отида. Дали в Плевен ще ми помогнат?И кой да търся там?Моля за някое друго мнение,защото ръката не ме слуша и ми е доста притеснено!Благодаря предварително1
  15 август 2011 02:30   |   rumqna   |   targovisthe   |  
interesuvat me sisto koordinati na tatqna nikolova,ako nqkoi znae molq da mi kaje.4udq se pri koi lekar da otida.moqt problem zapo4na s poduvane na lqvata kolqna,sibra voda,sled izteglqne na vodata po4ti mina no mi se podu desniq glezenza4erven i boleznen.postaviha mi diagnoza revmatoiden artrit tip4at me s kortizoni ot koito polza nevijdam,druk lekar mi kaza 4e e reaktiven a treti 4e e infektsiozen artrit i nz na kogo da vqrvam.ako nqkoi moje da me orientira pravelno ili da mi dade nqkakiv sivet ste sim vi bezkraino blagodarna.
  14 август 2011 15:22   |   Дарина Дончева   |   Велико Търново   |  
064 87 20 20 е телефона на болницата - обадете се и попитайте кога може да си запишете час за Доцент Яблански - предполагам че трябва да се обадите поне седмица-две предварително, защото наистина е прекрасен лекар и има немалко пациенти. Ала не съм сигурна сега в отпускарския месец дали е на работа - обадете се все пак да попитате и да се уговорите там : Ако имате още няколко въпроси - пишете ми - ще ви отговоря :
  14 август 2011 14:39   |   rumqna   |   targovisthe   |  
zdraveite obristam se kim darina don4eva s molba za nqkakiv kontakt s tozi revmatolog ot pleven
  14 юли 2011 15:39   |   Dani   |   bulgariq   |  
Mersi za komentarite...veche ima i drugo neshto hodih i pri drug lekar, obache imunolog...i imunologa mi kaza...che izsledvaniqta moje da sa mi povliqni ot kortekosteroidite s koito me typcheha, kato me vkraha v bolnicata, zashtoto mene me vkaraha uj s diagnoza lupus i oshte ot nachaloto me vlivaha, dokato nakraq, ne kazaha che imam Bolest na stil, sled vsichkite izsledvaniq .... i che kato nqkakva anta mi bila otricatelna znachi ne sym imala avtoimunno zabolqvane... Vuzmojno li e bolesta mi izobshto da q nqma
  25 юни 2011 19:15   |   Дарина Дончева   |   Велико Търново   |  
Здравейте, Julia : Ходих точно около преди 20 дни на 8-ми юни в клиниката на "Урвич" 13 при един професор и останах твърде недоволна от пренебрежителното отношение и доста неприятно изненадана и затова намерих ревматолог в гр. Плевен от който останах очарована и бих го препоръчала на всеки човек, който има или се съмнява, че би имал подобен проблем. Не за да правя реклама на човека, тъй като го видях един-единствен път и не поддържам никакви близки отношения с него. Наистина останах очарована от : на първо място - човешко отношение, което според мен е най - важното за да може един лекар да подходи с внимание и съпричастност на своя пациент - така му би бил полезен. Тъй като точно в Урвич получих точно обратното. Исках да разбера от хора, които имат напредстава дали са възможни нещата, които попитах по-долу и съм искрено благодарна на хората, които ми отговориха и ви пожелавам успех :
  25 юни 2011 17:55   |   Julia   |   SOFIA   |  
Дари,

а ходила ли си в ревматологията на ул.Урвич в София - добри са и става х Здравна Каса - с направление от личният ти лекар....?! Близо е до ВМА-София. ..Успех!
  25 юни 2011 16:46   |   Дарина Дончева   |   Велико Търново   |  
Здравей, Еви : Изключително съм благодарна, че си отделила от времето и вниманието си за да ми отговориш! Моето запитване беше свързано с това, че исках да разбера дали е възможно да имам такова заболяване, без да имам никакви изследвания, които го доказват, като се изключат симптоми, които са подобни на заболяването, което ми поставиха в чужбина. Аз проведох там лечение точно миналото лято, където ми бяха поставени радиоактивни инжекции в ставите с веществото итрий, тук са известни като златни инжекции, които целят изсушаването на синовиалната обвивка, която има хиперфункция и произвежда повече течност от необходимото. И тъй като тези инжекции ми помогнаха много, ала за съжаление само за няколко месеца, ортопеда които ме лекува там ми каза да се посъветвам с ревматолог тук за да изкаже мнение дали се касае за артрит, тъй като нямах възможност да ида по това време и да се лекувам пак там.. И тъй като досега тук всички ревматолози са ми казвали, че е артрит, освен Доцента при който ходих последно - съменията ми тогава бяха нарастнали.. А аз имам право на по още 2 от тези специални инжекции и ако не се получи с тях се извършва синовектомия, което е премахването на тази обвивка с цел да спре да произвежда течност. Затова ще ходя пак в чужбина за да ми сложат по още една от тях, който за щастие нямат никакви странични ефекти върху здравето. Затова исках да разговарям с човек, който е компетентен или за съжаление страда от ревматоиден артрит. Знам, че той не може да се лекува, ала лекарствата, които вземах тогава впродължение на година и половина, дори не облекчиха болките ми на минимална степен, а напротив - увеличаваха се.. Затова продължих и да търся помощ и благодарение на доцента от Плевен разбрах, че в България има и и знаещи и можещи лекари, чиято мисия номер едно са не големите хонорари, а това да помагат на хората. Той бе първият лекар, на който попаднах тук и знаеше какво точно е вилонодуларен синовит и че то не е едно и също с ревматоидния артрит.. Ако някой се интересува от това и има съмения, че страда от тази болест - на драго сърце бих помогнала с някаква информация. Благодаря, ако се отзовете на думите ми !
  23 юни 2011 17:06   |   ева   |   софия област   |  
Здравей,Дари!Факт е ,че имаш вече болки и в другото коляно.Това означава,че имаш заболяване и не трябва да спираш до тук.Не може да имаш ревматоиден артрит и всички изследвания да са отрицателни.Когато ти пиеше предписаните лекарства,как се чувстваше?Имаш в предвид това,че тази болест не се лекува,нали?Предписаното лечение в такива случаи цели да отложи до колкото е възможно по-нататъшно увреждане на ставите.Лекарства се пият до живот.С другата болест не съм запозната,но ,ако тази диагноза ти е поставена в добра клиника,кое те накара да търсиш отново консулт?Това ,че се пият лекарства,пак ще повторя не значи,че си излекувана.Има хора,които в редки случаи влизат в ремисия.В общи линии болестта протича без особени силни болки,ако редовно се взимат лекарства.При преумора,натоварване и т.н. оплакванията могат да се засилят.Едва ли някой тук може да изясни заболяването,както ти самата се изразяваш.Моят съвет е:Отиваш във ВМА и там си избери сама при кой лекар да отидеш със всички изследвания.Аз от години се лекувам в друга болница,при друг лекар,но не ми се ще да казвам имена,защото ще прозвучи като реклама.Но много съм доволна от ВМА.Спри се на един лекар и изпълнявай това,което той е предписал.След около половин година,ако не си усетила подобрение-тогава потърси друг.Но помнете от мен-търсете наистина специалисти в тази област.Сега в много от болниците се прилагат вече биологични лекарства от ново поколение и всеки от вас има шанс безплатно да бъде лекуван по тези програми.Желая успех и,ако имате въпроси-питайте.Боря се години наред с тази болест и имам по неволя богат опит.
  23 юни 2011 12:59   |   Дарина Дончева   |   Велико Търново   |  
Здравейте ! Аз съм на 20 години и от 6 години имам заболяване в лявата колянна става и от 1 година в дясната. От началото ходя по различни лекари - ортопеди, ревматолози, включително и в споменатата от някои хора клиника на Урвич 13 и съм изключително разочарована. От началото ми поставиха диагноза юношески хроничен артрит, а след това Ревматоиден артрит.Лекувала съм се и в чужбина и тами ми поставиха диагноза Вилонодуларен Синовит, който по подобие на артрита е с възпаление на синовиалната мембрана.Последно преди седмица ходих в Плевен на ревматолог и там получих категорично мнение, че диагнозата ми е вилонодуларен синовит, докато лекарите навсякъде се колебаеха, че е ревматоиден артрит и години наред ми бе провеждано лечение за него без никакъв ефект. Правени са ми много пъти безброй и всички изследвания, които биха потвърдили Артрит, но всички винаги са били отрицателни, включително и хистология от взет материал от 2 артроскопии на ляво коляно. Нямам засегнати други стави. Моля ако има запознати хора с ревматоидния артрит да ми кажат дали е възможно да имам такава диагноза и всички изследвания да са отрицателни, а симптомите да клонят към синовита, за който лекари са ми предложили адекватно лечение в чужбина. Ще съм страшно благодарна, ако отделите минута на моя проблем - по - подробно представен, с цел да изясни заболяването ми в детайли. Благодаря ви предварително :
  24 април 2011 06:39   |   ева   |   софия област   |  
Във връзка със запитването на Дани:Лекарствата се спират само при постигната ремисия,след изследване на показателите и по преценка на лекуващият Ви лекар.По принцип базисното лечение продължава през целия живот.Ако имате проблеми със сърцето и смятате ,че те са провокирани от лекарсвата,които приемате,пак се обърнете към лекар.Той ще прецени дали да ги замени с други,или ще намали дозата.Дисциплина и постоянство са задължителни за контрол на болестта.Имайте вяра на лекарите!
  23 април 2011 23:44   |   Бисер Павлов   |   София   |  
Здравей Дани!
Първо лечението на ревматоидния артрит продължава цял живот.Но не се отчайвай.Хапчетата,който са ти предписали ги пий,щом имат ефект. Ако ги спреш,не се знае,но мисля,че болките ще се върнат.Винаги,когато се сменя времето ще те болят ставите.Това е лошото на тази болест.Тя удря първо най-слабите места в организма.Това са ставите.За сърцето трябва да идеш на кардиолог,но да е добър.Ако трябва да си платиш го направи,но да намериш правилния лекар.Но това е нормално предвид болеста.Лекарствата не съм ги чул,но ще проуча как действат,за да видя как лекуват и дали могат да се спрат за лятото.Ако имаш още въпроси,можеш да ми пишеш на мейл badreto@abv.bg .И най-вече никога не се отчайвай : Ако си го направиш както трябва живота ти ще е по лек,въпреки болеста.
  22 април 2011 15:31   |   Dani   |   sofiq   |  
na 20 godini sym, minalata godina sled mesec i polovina prestoi v bolnicata mi otkriha revmatuiden artrit... ot togava se lekuvam s medrol i rezohin, 4ustvam se perfektno, bolqt me kitkite i kolenata kogato se promenq vremeto samo.... syrceto mi mn uskoreno bie... na hapche i polovina sym do koga trqbva da prodyljava tova lechenie vseki mi kazva razlichno ot 3 do 5 godini che trqbva da se lekuva kazah mi che moga da gi spra tova lqto veche nz na koi da vqrvam
  30 септември 2010 13:46   |   д-р Джуров   |   София   |  
Завършил съм Китайска медицина в Китай. След 10 годишен престой там следване и работа сега работя към поликлиниката на Александровска болница. Имам няколко случая на артрит, които се излекуваха. Прилагам акупунктура и Ароматерапия. Заповядайте всеки ден от 8 до 14 часа в 12 кабинет тел 9230 567
  13 август 2010 19:01   |   Слави Вълев   |   Burgas   |  
от една година съм с диагноза серо позитивен ревматоиден артрит отначало в периот от шест месеца бях пълна дъска неподвижен от всякаде единственото нещо което можех да движа бяха клепачите през февруари 2009г постъпих в клиниката по ревматология при варненският медицински университет с завеждащ доцент КАДИНОВ и лекуващт лекар Д-р ДИМИТРОВ и Д-р ШИВАЧЕВА в продалжение на двадесет днип себориха с артритами между впрочем да вметна че след като влязох в клиниката на третият ден вече ходих напелно свободно обслужвахсе сам без чужда помощ със много слаби болки . Бях испосан на двадесет и вторият ден но ми препоръчаха след един месец да постъпя отново защото бях нсключително тежак случаи месец преди това бух претарпял операция на белият дроб в следствие на импием на плевра в дясно в много тежак стадии след месец отново постъпих в клиниката по ревматология за окол седемнадисет дни но без никакви болки . Засега съм подвижен без болки без скованост вярно че поражения има ито доста сериозни но несе забуждавайте че артрита и остио прозните поражения се лекуват теса като хипертонията високото кръвно лекувасе цял живот медикаментите които приемаме са само под държашти още никои нее излекувал остиопороза и артит иартритни заболявания гледам много реклами на разни таблетки крамове и Др от сорта на реставит ,артростоп,флексен,ревалит и тн и тн всичкотова е прах в очите това са наи обикновани болко успокояващи и хранителни добавки бадете сигурни че тенямадави изликуват . Неспоменавам какви медикаменти сам приемал в клиниката нито у дома тъикато Българинат има навик да пробва всичко дори и без лекарско набюдение без дасидава сметка че много медикаменти за артрит провокират много други заболявания както на келият дроб така и на стомаха бъбриците черният дроб и Др . Неправя рекрама на клиника Св Марина във Варна просто роверете сами приематсе пациенти от цялата страна ас самият съм от Бургас но тукнямаме свестни ревматолози. Всичко това в поподробен вит можете да прочетете на саита на клиниката. www.svetamarina.com / patients.php
  10 юли 2010 21:32   |   ева   |   софия област   |  
приятели ще ви дам един съвет ако желаете ме послушайте това е наистина коварна болест и не се самозалъгвайте с диети хомеопатия разни други продукти аз докато се усетих осакатях с трите пръста на дясната ръка обикалях от лекар на лекар цели три години всеки казваше че ми няма нищо накрая си платих изследванията и тогава всички видяха че изследванията които са специфични за тази болест са стигнали небето за да не смятате че правя реклама на някого няма да спомена къде се лекувам минах през метотрексат преднизолон и мога да напиша роман ако имате въпроси ще отговоря на всички когато мога ОТ МЕН ЗАПОМНЕТЕ ЕДНО-ТРЪГНЕТЕ ЛИ ПО ЛЕЧИТЕЛИ ВРАЧКИ И БАЯЧКИ много скоро ще се озовете в инвалиден стол
  01 юли 2010 13:15   |   Мария   |   София   |  
Здравейте на всички! Изчетох всички коментари и ще Ви препоръчам ная-добрата лекарка с най-доброто лечение. Казва се д-р Татяна Николова-ендокринолог.Добър специалист ,освен традиционната медицина тя препоръчва и прилага схеми за лечение с Корал Майн.www.fluidpower.eu ще намерите всичко.Лично аз съм с тиреоидит на Хашимото и ставни проблеми.Болки в гръбнака,кръста ,ставите .След прилагане на лечение с продуктите на Корал Клуб вече се чувствам лека като перо и многа жизнена.Д-р Николова е прекрасен лекар и провежда семинари за да може всеки да чуе и пита за себеси.
  28 март 2010 21:56   |   biliana   |   Petrich   |  
Zdraveite,eto me i men....s moiat artrit.Poveche ot tri godini se vlacha po bolnitzi i nikoi ne mi pomaga chydiat se kakvo mi e....Hodila sum v YRVICH i ne sum dovolna....ot Peicheva.napraviha mi edin kyp bolezneni isledvania i makar da se vijda na tiah,che imam revmatoiden artrit...te mi kajvatdaje v koridora,che mi niama nishto i me prshtat na psihiatar.Sytrin se sabyjdah skovana....edva ,edva se izpraviah i pristupvah..rutzete me boliaha yjasno,kato se zamislia,kakvo li ne me boleshe....podybaha mi se i rutze i kraka...az kachih 20kg.beshe koshmar....nakraia zapochna i surtzebieneto,koeto si go imashe zaedno s yjasnata ymora i tiagost ..NO veche mn.po-chesto i produljitelno...beshe si strashnichko.Moje da se kaje,che nasila me zavedoha na lekarstavashe mi losho samo kato chia dymata lekar i to v Petrich ot kudeto sum si.stavashe vupros veche za surtzeto...Tazi lekarka za pet min.mi postavi diognozata i razbra ot kude idva problema mi.sushto razgleda papkite s isled.i vidia,che oshte v Yrvich se vijda,che isled.ne mi sa dobri. Vsichko zapopcva s hremata...bakterii,koito se nastaniavat v inache odavna nenyjnite slivitzi .Izvadih vednaga slivitzite,svalih i kg.i sega sum dobre.eee za spomen shte si nosia tejkoto vreme na artrita...no to shte e pesen s tova ,koeto mina.ISKAM DA KAJA,CHE PONIAKOGA E NYJNO DA NI ISLYSHT VNIMATELNO ZA DA RAZBERAT KAKVO NIE.no i tova ne se slychva.Blagodaria na dok.Zdravka Metodieva che me vurna kum normal.jivot
  08 февруари 2010 16:42   |   Боряна   |   Копенхаген   |  
Току що получих кръвните си изследвания и тестът CCP-Ab е положителен, което е много симптоматично за ревматоиден артрит. 3 стави на безименния пръст на лявата ми тъка за подути и не мога да ги свивам.
От доста време чета за тази болест, аз съм на 28 и няма какво друго да е освен автоимунно заболяване. Попаднах да интересни книги, едната от тах на Пааво Аирола, който препоръчва пост като първа и неизменна стъпка в лечението на артрит. Постът може да се извърши вкъщи до 7-10 дни без медецинско наблюдение. Не се яде никаква твърда храна, но се пият много прясно приготвени сокове, особено морков и целина, магданоз и зеле. Пие се и вода в изобилие. Докато трае постът, трябва да се правят клизми един или два пъти дневно, най-добре сутрин. Клизмата е изключително важна при пост, тъй като тогава тялото няма възможност да се изчиства само и трябва да му се помага.
Правилното излизане от пост е от огромна важност--трябва да се добавят много малко храни постепенно в първите 3 -4 дни, например към соковете добавяме малка салата, на следващия ден --малко сирене и така. Никога не се преяжда. След пост е добре да се мине на сурова диета, без меса, сурови плодове и зеленчуци в изобилие без цитруси, всякакви ядки и зърна.
Аз не съм постила още, но приготвям тялото си за пост като вече от седмици ям само салати, плодове и естествени храни. Чувствам се великолепно, въпреки подутата става, имам много повече енергия.
Само веднъж през това време имах обилна вечеря от паста и не съм се чувствала така летаргично и гадно от много време. За това, мисля че е много важно, ние, болните от артрит да внимаваме какво ядем. Има много книги на тази тема. Нека не се отчайваме, а да помогнем на телата си по най-добрия начин. За съжаление, много от лекарствата описаи в този форум увреждат тялото, а не му помагат да се излекува само.
  13 януари 2010 19:07   |   Ивелина   |   Silistra   |  
в търсене на лекарство za artrit за баща ми което да не е така агресивно попаднах на следната информация:“На 53 години съм. Имам ужасен артрит на десния глезен от три години, който се появи от старо възпаление. Започна сериозно да се влошава дотам, че трудно можех да натискам педалите на колата при шофиране. Така се сетих за стара приятелка фризьорка, която имаше артрит на ръцете, толкова болезнен, че почти не можеше да държи ножицата. Беше сериозно притеснена, тъй като беше на път да загуби както здравето, така и работата и професията си изобщо. Тя ми каза, че след дълго търсене и пробване на различни медикаменти и добавки е открила капсулите Flax Oil на Barlean’s. Няколко седмици след приемането започнала да борави с ножицата с малко или почти никакви болки.
Спомняйки си за нейната история, започнах да пия капсулите Flax Oil, когато глезенът ми наистина беше станал зле. Продавачът ми каза, че този продукт ще ми донесе най-бърз резултат. Започнах с 5-6 капсули на ден, тъй като съветът беше, че само такова количество може наистина да повлияе ефективно. За две седмици болката определено утихна. На третата почти изчезна. Учудих се колко бързо действа. Ползвам Flax Oil всеки ден вече около 6 месеца и рядко усещам болки. Никога няма да спра да го пия! Flax Oil се превърна в част от ежедневието ми.” за лененото масло ФЛАКС ОИЛ на Барлеанс пък пише: "Има уникално противовъзпалително действие, особено при възпаления и болки в ставите и артрит...Едно от най-важните му действия е това, че намалява болката от всякакъв вид. Това го прави незаменим при хронични заболявания и травми. " Някой има ли потвърждение, че помага при артрит/ ревматоиден артрит? Благодаря.
  05 октомври 2009 14:36   |   Албена   |   Сирия   |  
Пиша отново,защото получих много писма в пощата си.Един малък цитат от Уикипедия:"Автоимунните заболявания са група заболявания характеризиращи се с хиперактивност на имунната система, която сама разрушава и унищожава здрави тъкани, клетки и органи в собствения си организъм. Болестите са предимно на имунната система, като повечето от тях пряко засягат и други органи бял дроб, щитовидна жлеза и др. Автоимунните заболявания протичат хронично, за тях няма лечение. Единствено могат да се облекчат симптомите, чрез прилагане на имуносупресанти. Те потискат имунната система и я правят по слаба, но негативния ефект на имуносупресантите прави организма лесно податлив на вирусни инфекции грип, саркоидоза и др. Към автоиммуните заболявания спадат ревматоиден артрит, множествена склероза, тиреоидит на Хашимото,синдром на Бехчет и други. За тези болести се знае малко. Не е ясно как и откъде се появяват, въпреки че съществуват множество теории за това. Приложението на имуносупресори е нож с две остриета. Появяват се нови рискове за възникване на нови дори банални инфекции, които могат да усложнят състоянието на пациента."Доколкото знам има някои известни причини за заболяването и те май са най-често стрептококи или наследствени.Лично аз вече си мисля ,че причините са в стреса и в начина на мислене.за справка -"Излекувай живота си" на Луиз ХейДостигнах до извода ,че макар да има общи симптоми при заболелите,всеки е индивидуален случай.Освен това РА е по срещан при по северните народи.По отношение на лекарствата моето мнение е като на АвиценаЪбн Сина:"Вашата храна е вашето лекарство".По-малко месоособено свинско,повече зеленчуци.Живея в Сирия и тук не са и чували за РА,камо ли да го лекуват.Съпруга ми е християнин,но никой не яде свинско,макар че го има.По-долу съм споменала за д-р Петров :Мога да препоръчам д-р Георги Петров от клиника "Тримонциум"гр. Пловдив.Стигнах до инвалидна количка , а сега мога да тичам благодарение на него.Той не е ревматолог ,а травматолог -ортопед.Но всъщност единствен той можа да ми обясни много за моето заболяване и да ме изправи на крака.
но пак повтарям :Той не е ревматолог ,а травматолог -ортопед.
  18 септември 2009 13:52   |   giulia   |   sofia   |  
Заслужава си да опитаме с това :
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=382374.0;topicseen

35г.Съжителка на РА от преди 20 години.
  09 септември 2009 08:42   |   надя   |   Svilengrad   |  
Здравейте на 36 г. съм. През 2006 г. ми откриха РА, след дълго боледуване и тежка операция на щитовидната жлеза - тиреотоксикоза. След откриването на РА започнах лечение с Метотрексат, Резохин и НСВП. След около година останах само на резохин след значително подобрение, но от миналата година кошмарът на болките започна отново. Всичко се развива страшно бързо. Колянните стави и двете са страшно засегнати и дясният лакът. Пак минах на Метотрексат. Ходя да се лекувам в клиниката по Ревматология в Пловдив, но колкото и странно да завучи след всяко посещение се чувствам не в подобрено а в още по окаяно състояние. На 21.08.09 ме изписаха от там и в момента и двата крака са като дърво. Единствено намирам успокоение след като си бия мускулно кортикостероиден препарат на около два месеца толкова продължава ефекта. Знам че кортизоновите препарати вредят но и на болки не се търпи. Миналат година ми правиха вътреставно Хиалган 5 инжекции но и от него няма ефект. А на смешното е като ми кажат докторите всички изследвания са добри с изключение на Ра фактора който е 60 и СУЕ - 50. Ако някои би ме посъветвал къде другаде да отида, някой лекар, моля да ми пише на e-mail. Благодаря Ви предварително.
  05 август 2009 20:41   |   meglena   |   ruse   |  
zdraveite na 22 godini sym...ot 6 meseca me tapchat s dehidrokortizon ot koito kachih 10kg...no bolkite sa si sashtite...otocite i chervenite petna i temperaturata sa nqkakv koshmar prosto...neznam kakvo da opitam...kazaha che s vremeto neshtata shet otihnat kato mi se zasili imunnata sistema poneje tq e srinata ot prekaranata infekciozna mononukleoza...molq daite savet kym koi da se obarna...posetih i klinika po revmatologiq...prof kolarov kaza da ne gubq nadejda...no kak :
  17 април 2009 23:21   |   Nikol   |   Sofia   |  
Zdraveite az sam na 22 i mi pstavih diagnoza RA, mnogo tupo za6toto vuob6te nikoi ne mi obqsnqva za kakvo stava vapros, a taka kato 4eta si e dosta gadno zabolqvane. samo mi kazaha, 4e ne se umira ot nego i 4e horata, koito stradat ot nego jiveqt mnogo dulgo. Ne znam dali e taka, ama sas sigurnost ne iskam da sqdam na invalidna koli4ka ili ne6to takova. Samo s lekarstvata li moje6 da se opravi6? i zaduljitelno li osakatiqva6?
  08 февруари 2009 15:50   |   Бисер Павлов   |   гр.Монтана   |  
Здравей Искра!На приятелката ми и поставиха диагнозатаРА преди около 6-7 месеца.Тя е на 22.Появи се внезапно и лекарите не могат да кажат от какво се получава.Но въпроса е другаде.Първо да ти кажа,че това ккоето си решила-да криеш от родителите си е грешно.Целта на лечението на РА е постигане на ремисия и задържането и в това положение.РА пртича така-на приливи и отливи.Кажи на родителите си.да помагат и те.Моят съвет е:отиваш във УМБАЛ"Света АННА" София,Младост 1 и търсиш д-р Даниела Янева.Решението е в най-новите лекатства които обаче са много скъпи,но са задължителни ако искаш да постигнеш дълготрайна ремисия.Наи-доброто за момента е HUMIRA което излиза към 1800лв.на месец.Ако не можеш да си го позволиш като мене търси източници или програми за лечение,но задължително трябва да го направиш бързо.Това заболяване ще те съпътства през целия ти живот,но ако имаш воля и желание за живот няма да се предадеш.Ако можеш ми пиши на имейла да се опитаме взаимно да си помогнем.Ако имаш въпроси пиши ще ти помогна колкото мога.
  30 октомври 2008 19:20   |   Искра   |   София   |  
Болна съм от РА от 6год. възраст- в момента съм на 23. След изкълчване на глезена ми беше поставен гипс, който все още смятам, че провокира РА да се появи. Започна се с подуване и на двата глезена, от там премина към коленните стави и ставите на ръцетелакти, китки и всички стави по пръстите. Изкарах 5 години по болниците-едва в 6ти клас ме пуснаха да ходя в нормално училище. Лечението ми продължи 10-11год. Минах 2 пъти през педиатричното отделение на клиниката за ревматични и колагенови заболявания в гр.София, където ми бяха направени пункции на коленните ставипо 1 и на двете. Лекували са ме с какво ли не, но предимно с Резохин, Метотрексат и Индометацин. Мога да кажа, че в 10ти клас се чувствах нов човек-без болки и подутини около ставите. Лечението ми беше спряно и се чувствах много добре!
Но съм била в ремисия допреди месец... В момента лявото ми коляно е силно подуто, болките са много силни и куцам. Дясното коляно също започна да ме боли, защото го претоварвам заради лявото. Ходенето по мъките пак започва и не знам вече дали ще му се види края.
Лек няма и ще си го влача с мен до края... Но не знам кога да очаквам деформациите в ставите. Все пак съм на 23... Млада съм все още, а нямам желание вече да се забавлявам. Нямам и особена възможност да се забавлявам имайки предвид болките. Който може да ми даде съвет какво да правя- ще бъда много благодарна, защото не съм споделила това с родителите си и не искам да ги притеснявам. Благодаря ви предварително!
Надявам се да не съм отчаяла някого с историята си!
  16 август 2008 13:20   |   галя   |   София   |  
Поставиха диагноза РА на съпруга ми. Пие от около месец Преднизолон и Салазопирин. Болките се поуталожиха, но не спряха. Много се надявам на холеопатия. Лекарствата са силни и симпоматични. Опитали ли сте с алкална диета? Прием на целина,моркови,медиц.тамян,кафяви водорасли,рибено масло? Компреси с тамян? Ако ви интересува пишете ми на galushka_gal.abv.bg.Споделете хомеопат и хомеоп.продукти, моля.
  21 юли 2008 15:07   |   галена   |   Sofia   |  
От 10 години боледувам от псориатичен артрит. Лекуват ме с метилпредмизолон-1 табл. и метотрексат-10 мг.седмично. Действително, съм добре и мога да вървя- нещо, което преди не можех. Но от кортизоновия препарат получих диабет, напълняване и окосмяване. Била съм при много лекари, ползвала съм много лекарства, но нито един от тях не обединява дерматологичното с ревматологичното заболяване и дерматолозите ми се карат, че пия кортизон, а ревматолозите ми казват да не ги слушам. Моята професия не е медицина и аз страдам от това, че не мога да си помогна.
Ако някой от Вас знае нещо по проблема, ще му бъда благодарна да ми пише или сподели своят опит.
  05 юли 2008 14:53   |   assd   |   Plovdiv   |  
Аз сам на 40 години.Поставиха ми диагнозата ревматоиден полиартрит когато бях на 14 год.Пробвала сам всякакви лечения.Изчетох всякаква литература.Така разбрах ,че от това заболиаване няма излекуване.То е едно от трите заболявания в света за които няма излекуване .Има само задаржащи болеста лекарства.Едно от най-добрите е на Pfizer - Feldene.Българския вариант е "Пироксикам"Много лекари в света препорачват намаляване на месните храни и това наистина има въздеиствие.Мисля,че кортизонови препарати могат да се дават само в много крайни случаи.Приемала сам ги ,помогнаха ми за момента ,но след това зъбите ми започнаха да се ронят в буквалния смисъл.Не давайте да правят на детето ви никакви пункции-страшно е , защото всяка става е обвита със стерилна обвивка и при пункция тя се нарушава.Влизат други микроби.Мога да препоръчам д-р Георги Петров от клиника "Тримонциум"гр. Пловдив.Стигнах до инвалидна количка , а сега мога да тичам благодарение на него.Той не е ревматолог ,а травматолог -ортопед.Но всъщност единствен той можа да ми обясни много за моето заболяване и да ме изправи на крака.
  18 юни 2008 22:54   |   anele   |   sofia   |  
Доц. Михайлова е детски ревматолог и работи много активно с деца страдащи от ювенилен ревматоимен артрит. Има опит с новите терапевтични методи. Можете да я откриета в Специалицираната педиатрична болница в София.
  21 май 2008 20:28   |   Nurdan   |   Shumen   |  
Mnogo blagodaria za adresa i telefona. Ste se obadia. Vie ste angel.
  21 май 2008 12:12   |   kiko   |   Samokov   |  
И аз страдам от ревматоиден артрит. Станаха 8 години откакто ми го откриха а съм на 32 г. Ходил съм каде ли не. Мястото е София, клиниката по ревматология / доколкото знам е единствената в България/ намира се на ул.Урвич 13 ето ти един телефон 029581230 всички доктори работят със здравната каса. Успех!
  20 май 2008 11:29   |   Nurdan   |   Shumen   |  
Mnogo hora stradat ot artrit vklu4itelno i az no zasto niama lekari koito da rabotiat kam zdravna kasa.Mnogo sa skapi isledvaniata.Az sam ot Shumen v nasia grad ima samo 1 revmatolog.Interesuvam se za dr gradove da rabotiat kam kasata. Ima vav Varna no i tam priema e platen. Ako niakoi znae da pise.Blagodaria.
  14 април 2008 15:06   |   Йорданова   |   София   |  
Аз страдам от ревматоиден артрит от 5-годишна възраст. Опитала съм всякакви медикаменти, вкл. и метотрексат, но когато спра приема им - започва отново възпалителния процес, да не говоря за всички странични действия на тези лекарства. От 6 месеца пия метилпреднизолон и афламил, като налалявам постепенно дозата им и най-важното - открих какво невероятно въздействие има йогата - три месеца се чудих дали да опитам / посещавала съм физиотерапия и рехабилитация /, но сега от личен опит знам - действа, лека - полека, но действа и не вреди на нито един друг орган, дори напротив - помага на целия организъм.
  10 април 2008 15:25   |   Павлина Косева   |   В.Търново   |  
До П.Петрова -
И аз съм за хомеопатията. Става наистина бавно но има надежда. Не се отказвайте. Освен това детския организъм по-лесно реагира на лечение.
Искрено Ви желая подобрение и по-нататъшно оздравяване. Кураж на малката и на Вас
  22 март 2008 15:33   |   Хюмира   |   София   |  
Здравейте. Страдам от болест на Бехтерев. Приемам НСПВС от 3 години. За съжаление Аулинът със всичките му производни вече не ми действа. Най-добре се повлиях от Диклофенак, но той ми предизвика сериозни проблеми със стомаха и го спрях, същото важи и за Дей ран. Афламил и Целебрекс не успяват да ми помогнат за болките. Моля ви, дайте някаква алтернатива на тези препарати!!!
  02 март 2008 21:21   |   В.Георгиева   |   София   |  
Г-жо Петрова,не съм съгласна с вас относно спирането на имуносупресори,не зная защо е нужно детето да се мъчи с хомеопатия-след като примерно едно лечение с Метотраксат може да доведе по-бързото влизане в ремисия.
3 години се инатих и не пих кортикостероиди,но сега след като вече нямам избор ги пия и съм определено по-добре.
  20 февруари 2008 11:42   |   П. Петрова   |   София   |  
Дъщера ми страда от това заболяване от 4-годишна, а сега е почти на 10. Появи се след настинка, която продължи с по-упорита кашлица и хрема.Това за нас не беше нещо необичайно, тъй като ни откриха трета сливица. Детето ми се оплакваше от болки в едото краче, но кой обръща внимание за всяко "хленчене".Така се появи отток на дясната колянна става и започна нашето ходене по мъките. Поставиха ни диагноза "ревматоиден артрит"! Започнахме лечение в поликлиниката към "Детска педиатрия" в София. Преминахме през всякакви възможни схеми на лечение и има 4 извършени ставни пункций. Това не исках да прдължава до безкрайност и без резултат. Състоянието на детето не се подобряваше. Опитала съм всичко от компреси, кортикостероиди до билколечение, хранене по кръвна група.....до хомеопатия. За втори път спирам кортикостероидното лечение, което обезобразява децата ни. Сега правя изследвания на стафилококи в кръвта и прилагам лечение с хомеопатия. Процеса на лечение при хомеопатията е много бавен, но със сигурност не уврежда всички органи и детето ми има шанс да оздравее и да води един пълноценен живот !

lekar.bg препоръчва: