Всичко за множествената склероза

Всичко за множествената склероза Преди повече от сто години френският лекар Жан Мартен Шарко за пръв път е описал множествената склероза като заболяване. Но и до днес учените-медици се занимават с изучаването на причините за възникването и. В днешно време тя се смята за най-разпространеното увреждане на централната нервна система. Милиони хора от целия свят, и то в пълния разцвет на силите си - от 15 до 45-годишпа възраст - страдат от множествена склероза.

Предполага се, че е следствие от автоимунен процес
Заболяването възниква в резултат на разрушаване на миелиновата обвивка на нервните клетки, разположени в гръбначния и главния мозък. Разрушаването на миелина намалява скоростта на разпространение на импулсите по тези клетки. Тъй като взаимодействието между нер ните клетки е много сложно, забавянето на разпространението на тези импулси дори и върху малка част от невроните може да доведе до сериозни неврологични разстройства.
Симптомите на болестта често започват да се проявяват още в юношеска възраст, постепенно прогресират и така, след 20-25 години, настъпва смърт.
Сред ранните признаци са неволни движения в очните ябълки, забавяне на речта, тре-мор, пробождане и парене под мишниците и в краката. Освен това се нарушава и походката.

Според това как и колко бързо прогресира болестта, симптомите стават по-силно изразени.
Освен двигателни изменения в много от случаите настъпват и психични нарушения. Множествената склероза обаче отбелязва и периоди на ремисия.
Характерът на това заболяване и до момента не е съвсем ясен. Много учени предполагат, че става дума за автоимунен процес, който предшества въздействието на някакъв още неидентифициран вирус върху миелиновата обвивка.

Както и при другите автоимунни заболявания, лечението на множествената склероза включва приемане на противовъзпалителни и имуносупресив-ни лекарствени препарати по време на пристъпите. Не вярвайте на обещания за чудодейно оцеляване Медиците споделят случаи от своята практика, при които сред болните и техните близки се носят слухове за излекуване по някакво чудо на това коварно заболяване. Често могат да се чуят разкази за това, че някой болен, след прием на някакви средства, станал от инвалидната количка и започнал да ходи.

Специалистите смятат, че, за съжаление, това не може да се случи. Заболяването има вълнообразно протичане {пристъпите се сменят с ремисии), затова в повечето случаи е възможно временно подобряване на състоянието. Но болестта никога не отстъпва изцяло и не изчезва съвсем.
За съжаление, независимо от разясненията на лекарите, много болни свързват всички свои надежди именно с чудодейните методи за излекуване.

Казваме „за съжаление\", защото след това те са горчиво разочаровани поради факта, че очакванията им не се оправдават. Освен това е изгубено време и вече е по-трудно да им се помогне.

Ако болните действително искат да облекчат състоянието си, трябва да се „сприятелят\" със своята болест, да се научат да живеят с нея.
Но за целта е необходимо да знаят много повече за множествената склероза.

Болестта връхлита неочаквано
Множествената склероза няма нищо общо с обикновената разсеяност. Както споменахме, това е автоимунен процес, т.е. предизвикан от разстройства в работата на имунната система. А иначе представлява възпалително заболяване на нервната система. При това протича огнищно (налице са много огнища в засегнатата област). Разрушава се обвивката на нервните влакна. Както споменахме, тази обвивка е съставена от веществото миелин. При това заболяване основно страда централната нервна система - главният и гръбначният мозък.

Тук ще дадем малко повече обяснения за миелина. Той образува защитния слой около нервните израстъци. Ако миелиновата обвивка се увреди, предаването на сигналите не само се забавя, но може и въобще да се прекрати. И тогава се появяват симптомите на множествената склероза.
При магнитно-резонансна томография на мозъка, при много болни още в ранен стадий от заболяването се откриват много уплътнения, предизвикани от разрушаването на миелина. Забелязва се и локална атрофия на нервните влакна.

Коя е причината за измененията
Изследователите и досега си блъскат главата над въпроса: коя е причината за тези изменения?
Около местата на разрушаване на миелина винаги се развива възпаление. Но учените така и не са изяснили кое е първичното и кое е вторичното: дали възпалението предизвиква разрушаването на миелина? Или е обратното? А защо не всички тези процеси да са вследствие на някакъв друг процес в организма, за който все още не се знае нищо?
Имало е случаи, когато хора са преболедували обикновени остри респираторни вирусни инфекции и след няколко месеца отиват при лекар със симптоми на множествена склероза.

От много години специалистите се опитват да открият този вирус, който може би провокира организма към подобна реакция. Сред „заподозрените\" са някои видове шарка, херпесът, различните ретровируси. Обаче „виновникът\" все още не е открит. Роля играе и качеството на живота на човека
Изследователите са изпробвали да потърсят причините и другаде, за да разберат дали склонността към множествена склероза не се корени в обстоятелствата на живота на самия пациент.

Така се и оказало. Около промишлените зони с висока степен на химическо замърсяване вероятността от развитие на множествена склероза е много по-висока. Но това пак не е причина.

Голямо значение може да има и наследствената предразположеност.
Специалистите признават, че нито един от признаците, по които в днешно време се поставя диагноза на пациентите, не е решаващ. Случва се така, че съдейки по томографията на болния човек, в мозъка му, както се казва, няма живо място, а той се чувства добре.

При друг болен мозъчната томография дава минимални признаци на заболяването, а клиничната картина на множествената склероза е налице.

Как се проявява заболяването?
При хора, които по-рано не са се оплаквали от здравето си, постепенно нарастват нарушението на координацията, чувствителността, зрението, интелекта. Силата на мускулите им намалява, придвижването им става по-трудно, нарушават се функциите на тазовите органи.

Не ВСИЧКО е толкова отчайващо
Все пак не се отчайвайте. Диагнозата „множествена склероза\" не е присъда. Дори при тежка форма на протичане на болестта, нарушенията могат да бъдат потиснати за дълго време, дори за 10-20 години. Това обаче може да стане, ако паралелно с назначените от невролога медикаменти и процедури се спазват няколко прости правила:
• Не се преуморявайте.
• Не прекарвайте много време на слънце.
• Приемайте медикаменти само по препоръка на лекарите-специалисти.
• Избягвайте резките климатични промени, както и промяната на часовите пояси.
• Старайте се да не нервничите.
• Прекарвайте колкото се може повече време на чист въздух.

ПОМАГАТ ЛИ ИНЖЕКЦИИТЕ И ТАБЛЕТКИТЕ

През последните години медиците вече разполагат с нови ефикасни средства за предотвратяване на опасните усложнения на множествената склероза. Но, както и при почти всички заболявания, за да се получи този ефект,болният трябва да започне лечението в най-ранен стадий.

Това, както се досещате, е свързано с доста големи проблеми. Имат се предвид чисто организационни проблеми, свързани с воденето на отчет на болните. Те се делят на инвалидни групи. Но понякога от полезрението на специалистите могат да отпаднат хора с ранни проявления на множествената склероза. А точно за тези случаи има разработени най-ефикасни методи на лечение.

В сложните случаи на заболяването за уточняване на диагнозата е необходима магнитно-резонансна томография. Това изследване се прави в големите градове и столицата, но не е достъпно за по-малките провинциални райони.
По този повод трябва да споменем и нивото на квалифицираните невролози. По места то си остава на степен „има какво да се желае\".

Но да се надяваме, че ще се създадат повече специализирани центрове за лечение на множествена склероза, че работата на лекарите ще бъде по-координирана, ще се прилагат новите подбрани методи на лечение.

БОЛЕСТТА ВЕЧЕ НЕ ИЗГЛЕЖДА ТОЛКОВА СТРАШНА
В днешно време вече множествената склероза не изглежда така страшна, както например преди десет години. Въпреки че все още не може да бъде излекувана, както и повечето други хронични заболявания. Но с всяка изминала година се появяват нови даващи надежда препарати и методи на лечение.

Вече е напълно реално да се намали активността на процеса, да се удължат периодите на ремисия, съответно да се намали честотата на обострянията до 30 процента.
През последното десетилетие са разработени и се приемат няколко препарати, които регулират имунната реакция (имунния отговор) на организма по отношение едни или други външни „провокации\". Към тези препарати спадат преди всичко бета-интерфероните. Обаче тези лекарства са много скъпи. Знаем, че предписването и ползването на скъпи лекарства в България се регулира от Здравната каса.

Знаем и за редицата проблеми в тази институция. Нямаме точна информация дали се дават безплатно и какво количество се полага на болен, факт е само, че тези препарати помагат на болните с множествена склероза. Може би всичко е съобразено с инвалидната група, към която са причислени болните. Може би е трудно на лекарите да обяснят на болния защо той не може (евентуално) да получи бета-интерферони, а ще му прилагат някаква симптоматична терапия. Отново ще кажем, че това е въпрос не от нашата компетенция, а на ниво здравно министерство, здравна каса и т.н. И ще повторим, че бета-интерфероните са най-ефикасните медикаменти на този етап.

Индивидуално подбраната методика може съществено да подобри качеството на живот на болните. Освен медикаментите в такава методика се включват много други процедури - лечебна физкултура, физиотерапия и т.н. Всеки болен трябва да изпълнява такива процедури, дори и в домашни условия.

ПРЕПОРЪКИ ЗА МЕНЮТО И ПРОДУКТИТЕ
При множествена склероза болният трябва да внимава как и с какво се храни. В случая няма определена някаква твърда диета, но е необходимо да се спазват конкретни препоръки.
Намалете месните продукти, наблягайте на растителните мазнини и на белтъчините.

На масата трябва да имате плодове, зеленчуци, морски
продукти, нетлъсти видове риба {с изключение на скумрията, сьомгата, херингата). Трябва да имате ръжен хляб, каша от пълнозърнесто брашно, магданоз, целина, копър, киселомлечни продукти.

Всекидневно изяждайте по една супена лъжица пшенични кълнове и 2-3 скилидки чесън. А може и половин глава лук.
Приготвяйте всичките си ястия с растително масло.

НЕОБХОДИМИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ЗА БОЛНИТЕ МУСКУЛИ
За да поддържате мускулите си в тонус и да предотвратите прогресирането на мускулната слабост, всеки ден изпълнявайте комплекс упражнения.
Прехвърлете теглото на тялото от единия на другия крак. Седнете на стола и стегнете мускулите в слабините за 2-3 секунди. Опитайте се постепенно да стигнете до 10 секунди по време на това упражнение. Но в никакъв случай не напрягайте мускулите на корема, ханша и краката.
Легнете на килима, приберете ръце до тялото си, леко разтворете крака и ги свийте в коленете. Опирайки се на петите, повдигайте и отпускайте таза, като напрягате мускулите на ханша {в областта на ябълките).
Разтягайте с ръцете си специални тренировъчни пружини или гумен ластик.

Направете си от подходящ материал или предмет малко гумено кръгче, пъхнете в него върховете на пръстите си и го разтягайте в различни посоки.

Повторете всяко упражнение по 10 пъти
Всеки ден самостоятелно масажирайте мускулите на ръцете и краката си. Ако са напрегнати, движенията ви трябва да бъдат много леки, без силен натиск. Ако обаче тонусът е намален, правете точно обратното - извършвайте интензивни движения.
И освен това периодично поглаждайте с длани дясната долна част на корема по посока на часовниковата стрелка.

От пощата
ПОМОГНА МИ НАСТОИКА ОТ ИНДИЙСКИ ЛУК
Аз боледувам от дълги години от множествена склероза и освен традиционното лечение продължих да търся методи и лекарства, които да ми помогнат. Първо използвах специален балсам за увредена кожа и предположих, че ще повлияе за възстановяване и на миелина. Отначало го нанасях на гръбначния си стълб и слепоочията приблизително един месец.

След това го замених с настойка от индийски лук. Ето как се приготвя тя: вземат се 3 луковици заедно с листата
и се смилат в машинката за месо. След това се слагат в 2-литров буркан и се заливат догоре с вода. Настойката се държи 40 дни на тъмно място при стайна температура, като периодично се разклаща. След това се изцежда.
Замених балсама с настойката от индийски лук, защото и двете средства не трябва да се ползват много дълго време.
И в крайна сметка това лечение много ми помогна. Станах по-силна и по-издръжлива.

14 ГОДИНИ БЕЗ МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА
Искам да споделя с вашите читатели една схема за комплексно лечение на множествена склероза.
1. Лечение с ухапване от пчели: 1-ви ден - една пчела; 2-ри ден - 2; 3-ти ден - 3; 4-ти - 4 и 5-и - 5. След това се използват всекидневно по 5 пчели на ден, като започнете от ший-ната част на гръбначния стълб и стигнете до опашната кост. Ако нямате пчели или не можете да приложите тази процедура, разтривайте гръбначния си стълб с мехлем от пчелна отрова сутрин и вечер.

2. Може да се използва и прополис - 30 капки 3 пъти на ден {аптечна настойка).
Прополисът се капва в 50 мл вода. Моята сестра боледува от множествена склероза и лежа в болницата цял месец.
Изписаха я като й казаха, че не могат да я излекуват. Тогава ние с майка ми прочетохме много книги в търсене на някакво лечение. Започнахме да я лекуваме по горната схема, защото тя въобще не можеше да ходи. И след това 14 години моята сестра живя без признаци на множествена склероза.


ВЗЕМЕТЕ СИ КУЧЕ И ЩЕ СЕ СПРАВИТЕ С БОЛЕСТТА
Здравейте, уважаема редакция! Искам да кажа на всички, които отскоро боледуват от множествена склероза {както се случи и на мен), следното: имайте предвид, че много ще ви боли, ще получавате унижения и обиди. Но трябва да преминете през това състояние, или, както се казва, да преодолеете себе си. Знайте, че таблетките няма да ви помогнат.
Но си вземете едно добро куче. Грижата за него ще ви помогне да се справите с болестта.


« върни се назад
Посетена за седмицата: 10659 пъти (05 декември 2007   21:36)

  27 март 2014 13:27   |   Елена   |   Sofiq   |  
Габриела ,Вие сте луда, за да напишете подобно нещо под статия, която четат болни хора с МС, опрделяте се като лекар, жалко за хората които лекувате тогава наистина , да ми каже на мен лекар, че защотото съм себична съм се разболяла от множествена склероза , е ... поговорете с психиатър жалко за дъщеря ви, може би себичността й е плод на недоглеждане от личната й майка
  15 март 2014 23:21   |   Xxx   |   Ccc   |  
Здравейта, случайно намерих това в интернет. Моята диагноза я имам от миналата година. След несполучливи диагнози за дискова херния в България извън нея се изследвах. Започнах веднага лечение с Авонекс , првите може би два месеца беше ужасно.
След това си мислех, че ще седна в инвалидна количка и така няколко месеца.
Физиотерапия , движение и едни вълшебни хапчета Фампридин.
Вече вървя , да с леко промна походка . Но ... В повечето случаи е въпрос на психологична настройка.
  08 януари 2013 10:36   |   rusi4a   |   asenovgrad   |  
zdravei violeta-spored men trqbva da kaje6 na 4oveka do teb,ta nali cql jivit 6te e s teb i v dobro i lo6o.kaji mu,pyk kakvoto stane.a otnosno priqtelite-kato kaje6 za zabolqvaneto koito proqvi razbirane,zna4i toi ti e priqtel.po princip v trudnite momenti se razbira koi sa ti priqteli.s usmivka priemai tova koeto vidi6 i razbere6 za uj priqtelite,a vse nqkoi 6te ostane do teb,ako ne sega ponatatyk ima vreme.misli pozitivno ne si sama- ima i drugi kato teb i men.uspeh
  07 януари 2013 15:55   |   violeta   |   sofia   |  
zdraveite i az imam tova zabolqvane MS.imamgo ot 17 godi6na.sega dori sled tolkova godime me povtori pak.togava oslepqh s dqsnoto oko.da naistina e mnogo trudno da kaje6 na 4oveka koito e do teb,4e si bolen ot tova.Sigorno 6e popitate za6to?Ami za6toto ne vsi4ki priemat,a i kato kaje6 na nqkoi,4e si bolen ot MS i te sqka6 im kazvah ,4e imah rak ili spin.i izvednaj kakto si imal priatele ve4e prosto gi nqma6.nqma go i 4oveka do teb ,koito e bil s teb v nai trudnite ti momentii zatova neznam kakvo i kak da napravq.ve4e vsi4ko si paza v men.da znam,4e ne e hubavo,no sega kato 4etoh tezi statii iskam prosto edn priatelski savet ot ves?a sa6to taka i skoro 6e se omagvam i neznam kak da kaja na moqn partnior.
  13 ноември 2012 14:58   |   габриела   |   смолян   |  
Имам дъщеря,която повече от 15 години боледува от МС.Протичането на заболяването е различно при всеки болен, но тъй като имам вече своите наблюдения и съм разговаряла с болни,с техни близки и с невролози,които лекуват такива болни,мога да каже , че от това заболяване боледуват хора с труден характер,себични и нерядко дори неприятни.С годините поради заболяването те стават още по-неприятни.Настройват се агресивно тъкмо към тези,които се грижат за тях и се държат дори нахално и безпардонно,имат и болестен инат.Наблюдавайте напр. Слави Трифонов и Диляна Грозданова- то е високомерие, то е болестно чувство за непогрешимост и превъзходство.Те също са болни от МС, но го отричат.Болните от МС отричат дори очевадното,щом решат ,че уронва огромното им чувство за собствена значимост!!!Тъй като и аз съм лекар, мога отговорно да заявя след много години наблюдение,че МС възниква у хора с болестно големи амбиции и към себе си, и към околните,хора с трудни характери близки до т.нар. характеропатия.На следващо ниво това отключва и прояви на физическо ниво,каквото е миелиновото стопяване на нервните връзки и образуването на склеротични плаки.Най-често този преход се предшества от вирусно заб.или физическа ,или емоционална травма.Така, че приказката кой каквото сам си причини, цяло село не може!!!Тези болни,които осъзнаят лошотиите в характера си и правят всичко възможно да се променят,обикновено влизат в дълги ремисии и се спасяват,но това за съж. са малко болни.Най-тежката битка в живота е битката със самия себе си!!!
  06 май 2012 19:29   |   Yordanka Danova   |   Bankya - Sofiya   |  
Zdraveite Albena, az sushto eksperimentiram s bilki, kato vas i sushto, kato vas se nadyavam da se izlekuvam nyakoi slunchev den.Vse mi se struva, che e vuzmojno chovek da se izlekuva stiga da zapochne navreme.Bihte li spodelila s men, kakvi bilki piete i kak se chuvstvate s tyah?.E-maila mi e dani_dtr@abv.bg Kakvo shte kajesh za kombinirano lechenie s bilki i skupotsenni kamuni. Az mislya, che shte bude dobre.Jelaya vi uspeh. Dani.
  06 май 2012 08:18   |   Albena Petrova   |   Sofiq   |  
Zdraveite.Az prosto si spodelqm,no dano tova spodelqne da pomogne na nqkoi.S diagnoza ms sum ot 98-a godina,no moga da kaja,4e ty sum si ok,ty se vlo6 i avam,no ne se predavam i postoqnno eksperimentiram sus sebe si i ponqkoga se poly4ava,no ot ytvurdenite lekarstva za tova zabolqvane....ne sum poly4ila koi znae kakvo podobrenie,no vseki sam izbira kakvo,kak,koga i t.n.S yogata,bilkite i jileneto na p4eli sum si ok i sum si postavila za cel da se opravq nqkoi den.Zatova vseki prosto trqbva da se bori za da ne go suborqt....znam,4e e trydne,no lesen jivot nqma.Mnogo mudrosti sa kazani ot mnogo hora-povqrvaite im i se borete za vseki edin mig jivot-6tom az moga-zna4i vseki go moje.Az vqrvam v sebe si i Gospod,ne sum fanati4ka,no trqbva da se vqrva v ne6to-Vanga predi da otide v otvudnoto kaza-VQRVAITE-ne e kazala v kakvo,no ako ne vqrva 4ovek v kakvoto i da e-nqma kak da stane....taka,4e-vqrvaite
  06 май 2012 04:08   |   Maya   |   usa   |  
Здравей Лора,аз се казвам Мая ,диагностицираха ме със Множествена склероза през 2008 ,мойта история е много дълга ,но накратко ще се опитам да я разкажа .През 2000 година започнах да получавам много странни припадъци и ми казаха че имам епилепсия и така си живеех дълги години ,ожених се и забременях ,като през тези години живеех със мисалта че имам епилепсия ,но родих и всичко беше нормално до момента докато не се преместихме със моето семейство в Америка и след един месец от пребиваването ни в америка аз получих раздвояване на погледа и и дезориентация ,лекарите тук ми казаха че нямам епилепсия а многожествена склероза ,а дъщеря ми беше на 1 година и 4 месеца и ада беше огромен не ми даваха да видя дъщеря си за да не изпадна в по-голяма депресия ,но както и да е запо4нах лечение със стероиди и значитело имаше подобрение ,благодария на госод ,че се оправих толкова бързо.Това кото ще ти кажа е да не си играеш със здравето защото то е много важно ,говори със лекарите ,може да е моментно ,но недей да отлагаш.
  03 май 2012 23:42   |   Lora   |   Ryse   |  
Zdraveite,az sam s diagnozata MC ot noemvri minalata godina,sega sam bremenna i mi se poly4i zamagliavane v liavoto oko, razdvoena sam ot tova 4e ako se svarja s doktorite si da ne me tiknat v bolnivata ,za da ovladeiat pristapa, a imenno mmedikamentite znaia 4e sa vredni pri eventyalna bremennost,ako ima maiki ,prejiveli sa6oto ,molia vi cpodele mi mnenieto si .Predvaritelno vi blagodaria


  10 март 2012 23:34   |   пламен   |   русе   |  
Съпругата ми е болна от МS от 23 години.Най- голяма полза намерихме от барокамерата във Варна.Още след 3-та,4-та процедура се усеща разликата.Лошото е че е платено лечение и се прави два пъти в годината.Влиза се в камерата,повишават налягането до нужното ниво и се диша 40 минути с кислородна маска.Правили сме по 10 процедури два пъти в годината когато можем да си го позволим разбира се.
  03 февруари 2012 12:29   |   ira nikolova   |   burgas   |  
Кремена,пишете ми на мейл feniks_ira@abv.bg.Аз също съм с МС.
  19 януари 2012 20:57   |   kremena pamporova   |   burgas   |  
здравейте,имам дианоза МС от 4-5 месеца , а от 5 седмици съм на лечение с АВОНЕКС,но след като си поствя инжекцията съм много зле 3-4 дена,и ето дошло време за следващата инжекция-ПОМОГНЕТЕ МИ-има ли други като мен да се чувстват толкова зле толкова дълго?
  27 ноември 2011 09:32   |   Albena Petrova   |   gr.Sofiq   |  
Pi6a za koi li put,no ot vsi4ki ne6ta,koito si izprobvam-yoga ima nai-osezaem efekt i smelo qpreporu4vam na vsi4kine otnema mnogo vreme i pari.Stava bavno,no puke e dulgotraino i sigyrno-taka 4e jelaq na vsi4ki da ysetqt podobrenie kato men i veseli praznici s mnogo ysmivki i leki zapivki
  26 ноември 2011 23:12   |   Yordanka Dimitrova   |   Sofiya   |  
Otkriha mi MS prez 2010g iuli mesets.Zasegna mi zrenieto i napravih mnogo silna deprewsiya.Ot april do dekemvri sushtata godina lejah 5 puti v bolnitsa i stavah vse po zle.Misleh, che mi e doshul krayat.I togava reshih da se borya.Neprekusnato tursya v neta lechenie.Zapochnah s alternativna meditsina se chuvstvam dosta po-dobre.Ne moga samo da si vurna zrenieto i sunyat, no se nadyavam i tova da stane.Az ne vzemam lekarstva za Ms, zatova moga da kaja, che alternativnata meditsina mi pomogna, makar, che lechenieto si go izbrah az.Jelaya na vsichki kusmet, no spored men tryabva da ima lechenie.Inache samo da se pravim, che bolestta ne sushtestvuva na men pone ne mi pomogna.
  05 октомври 2011 09:55   |   Albena Petrova   |   Sofiq   |  
zdravei ko6arica,men li4no ne sa me nabludavali po vreme na jileneto,no e hybavo da se pravqt izsledvaniq na kruv i yrina i ne znam v Bulgariq nqkoi lekar da se zanimava s tova.Az spodelqm opita si i produljavam otvreme-navreme s jileneto i si se 4yvstvam dobre,no az se zanimavam i s yoga i s netradicionna medicina kato reiki i razni podobni.Ne preporuchvam na nikoi ni6to,prosto spodelqm,za6toto ot lekarstvata ne sum poly4ila koi znaqe kakvo podpbrenie,a ne me e strah da ekspiremintiram susw sebe si,a otnosno jileneto-navremeto gledah po Discovery za edin bolen i na nego my se otrazi dobre i re6ih da probvam,a i ne sum alergi4na,taka 4e yspeh na vsi4ki i 6tom az yspqvam da se podobrqvam-vseki moje.....
  21 септември 2011 21:14   |   geri   |   ko6arica   |  
Zdravei Albena, sega vidqh poblikaciqta ti otnosno p4elite. Iskam da te popitam tezi ojilvaniq ot p4eli kak to4no stavat trqbvali bolniq da e pod lekarsko nabludenie? , osven 4e se pravqt testove za alergiq pravi li se ne6to drugo, ili ima lekari koito se zanimavat samo s tova. 6te ti bada blagodarna za informaciqta
  21 август 2011 19:31   |   Keti   |   Varna   |  
Ot 10 g.sym bolna ot MS i sym izpadala vyv kakvi li ne sitoacii no stignah do izvoda 4e kolkoto po malko mislq za bolesta tolkova po dobre se 4uvstvam ina4e izpadam vyv dupka i depresiq zatova mnoeto mnenie e opitaite se da jiveete pylnoceno dvijete se kolkoto moje pove4e az vseki den izminavam po dva pyti po 3kl.i kolkoto pove4e se dvija tolkova mi e po dobre dori ponqkga se umorqvam spiram po4ivam i prodyljavam predi kogato padneh po ulicite se pretesnqvah kakvo 6te si pomislqt horata nqkoi si misleha 4e sym piqna i zalitam no ve4e nemi puka ako padna stavam iztryskvam se i prodyljavam vajnoto e 4e stavam:jelaq na vsi4ki da se 4yvstvat vse podobre da bydat optimisti i polojitelno nastroeni dori i kogato ni gledat kato prokajeni i otkazvat da zapo4nem rabota poneje sme bolni ta nie sme normalni i moje bi po inteligentni i ot tqh:
  17 август 2011 13:55   |   Albena Petrova   |   gr.Sofiq   |  
bolna sum ot 14 godini i pove4e i si rodih dete naskoro,a i doktorite kazvat,4e pri vsqka bremennost se podobrqvat bolnite ot ms....no li4no az se vlo6ih sled tova,nbo yse6taneto za noviqt jivot vutre v men e neopisyemo....taka 4e gore6to go preporuchvam na vseki....a ina4e iskam da spodelq opitut si s jilene na p4eli po grubnaka-vseki den se yveli4ava po edna,no tova se pravi sled izsedvane za alergii kum p4eli i v zavisimost koi oblasti na grubnakut sa s plaki.az stignah do 7 yjilvaniq i poly4ih podobreniq,no ne vednqgq i 6te go napravq pak,a za jileneto sa davali po discovery...
  17 август 2011 13:18   |   Albena Petrova   |   Sofiq   |  
Албена Петрова
  18 юли 2011 22:20   |   nora   |   shumen   |  
ot 11 godini sam bolna ot ms mnojestvena sklerozaima li shans pri bremennost zdravoslovnoto mi sastoqnie da se vlushi?
  12 февруари 2011 19:20   |   alieva   |   amsterdam   |  
tozi,kojto e napisal statiyata e sis nai-mnogo sredno obrazuvanie.
ne mu viarvajte.toj samiya ima nujda ot psigolog.
pisanoto ot nego ,pokazva che ne e spesialist nevrolog.
mnogo nisko kachestvo na izkazvane.gore glavite!!!
imam vipros kim nego:toj niama li da umre,ako ne e bolen ot mc???
  23 август 2010 23:44   |   гери   |   кошарица   |  
аз искам да попитам този мехлем от пчелна отрова колко време се ползва
  15 юни 2010 15:52   |   tzetanka   |   v.tarnovo   |  
predi dve godini polu4ix iztrupvane na lqvata raka sled tova mi iztrapna i tzqlata lqva polovina na tqloto ot glavata do krakata i tazi godina april mesez qmr pokaza 4e imam ms .lekarqt mi kaza 4e nqmam nujda v momenta ot nqkakvo le4enie.4ustvam se dobre ot vreme na vreme se 4uvstvam umorena,nervna,malko nespokoina no go otdavam na tova 4e nemoga da svikna s tazi diagnoza postoqnno se prokradva vsaznanieto mi,a sa6to taka gledam i 4godi6niqt mi sin,bezrabotna sam imoje bi i tova mi okazva vliqnie,no ob6o vzeto ne se predavam ima mnogo ne6a koito trqbva da pravq za napred i bolesta 6e ostane na zaden plan no 6e probvam nqkoi ot retzeptite koito pi6ete.blagodarq za va6ite preporaki.
  18 април 2010 18:25   |   Илонка   |   Враца   |  
Преди 2 дни ми поставиха диагнозата ,на 26 години съм и съм уплашена до смърт.Баща ми след няколко дни ще навърши 51 години и има същата болест,а вече е на легло.Всички ми казват че при него е различно защото не се е лекувал,но не искам да свърша като него преди още наистина да съм започнала живота си.Предстой ми лечение в София и не знам какво ме очаква в бъдеще,сигурно трябва да се моля за чудо и да бъде оптимистка,но просто съм ужасена.
  11 ноември 2009 19:38   |   АНИ   |   София   |  
Движете се колкото можете повече - разходки, упражнения - кой колкото може и иска. И най вече си живейте живота. Всичко останало е до организъм.
  05 ноември 2009 21:54   |   Боряна   |   Видин   |  
Използвайте метода на Хосе Силва за позитивно мислене и позитивно програмиране на организма и живота.Прочетете книгата му "Ти лечителят" и "Силата на продажбите".Не всичко в живота е даденост, някои неща могат да се променят към добро.Пробвала съм и деи=йства.
  14 септември 2009 17:38   |   Албена   |   Sofiq   |  
играя йога от известно време-колкото мога,но е много полезно...препоръчвам го горещо на всички
  20 юли 2009 18:28   |   Ibrahim   |   Varna   |  
Ако някой знае точно какво представлява Индийския лук и къде мога да го намеря и да си купя моля да ми пише на пощата ibrahimhasanov@abv.bg
  17 юли 2009 09:46   |   Albena Petrova   |   Sofiq   |  
V momenta piq tova lekarstvo-za koeto 6te pi6a i se eyvstvam mnogo po-dobre.350 grama 4esun se nasturgva i zaliva s 300 grama vodka-10 dni se durji na tumnoaz go durjah v hladilnika,sled tova se precejda i se pie sytrin na gladno s kiselo mlqko,1-iq den 1 kapka,2-iq 2,3-iq 3 i vseki den se yveli4ava s po 1,dokato stanat25 kapki i taka do kraq,no efektut e dobur,kaza mi go edna bolna,koqto go pie ot 4 godini-1 doza edin put v godinata,taka 4e probvaite,dori da ne pomognev koeto se sumnqvam,pone nqma da navredi.
  15 юни 2009 21:27   |   Иванов   |   Русе   |  
От 20 години съм с това заболяване - нямаше още ЯМР, когато ми поставиха диагнозата. Знаете какви времена бяха - нямаше лекарства и т.н. лекувал съм се в къщи , сам съм се обслужвал. Минал съм през всички лечения, които са използвани през тези години и все още съм жив и в сравнително добро състояние. На външен вид не може да се каже, че съм болен. Основното е да не се затвори човек в себе си, да има добро семейство, което го разбира, а най-важното, което за съжаление е извън възможностите на човек, е каква е съдбата на съответния човек. Виждал съм всякакви случаи. Много от хората, с които бях в болница преди години отдавна се преселиха в един по-добър свят, въпреки че сни лекуваха с еднакви лекарства , а аз който тогава бях много зле, още съм си в движение. Няма как да се обясни - всичко е строго индивидуално и почти не зависи от това какво ядеш и с какво се лекуваш. Аз щях да умра не от заболяването , а от лечението с Копаксон. Така че, уважаеми колеги по съдба, това което може да се направи, е носете си новите дрехи, правете това което ви харесва, а ако нямате възможност - това, което трябва. Не мислете за заболяването, но се съобразявайте с него. Работете, дори пряко сили, ако това ви помага да забравите проблемите с болесттта и ще я преодолеете, доколкото е възможно. Не се доверявайте прекалено на лекарите, защото ако докторът не е болен от МС, той никога не може да те разбере напълно, въпреки и да има най-добри намерения. Според професора, който установи диагнозата ми, през 1992г трябваше вече да има лечение, а още не известна причината.
  03 юни 2009 15:44   |   РУСЛАНА ХАДЖИЙСКА   |   АСЕНОВГРАД   |  
КОГАТО МИ ОТКРИХА БОЛЕСТТА В ЯМР-ТО ЖЕНАТА МИ КАЗА ДА ГЛЕДАМ ПОЗИТИВНО НА НЕЩАТА И АЗ ТОВА Й ПРАВЯ.ОПИТАЙ И ТИ,МОЖЕ И ДА ТИ ХАРЕСА
  20 май 2009 15:31   |   aneta   |   Sofia   |  
Predi 3 godini biah na 35 godini i otidoh na more- polu4ih razdvoeno vigdane s ednoto oko- mina spontanno za 2 dni- otkriha mi MS.Ottogava sam na Betaferon. Iskam da spodelia, che ne mnogo vagno da mislish pozitivno i da se zabavliavash vseki mig. Osven tova pomagat priateli, semeistvo, kolegi. Bolestta e bich, no ne triabva da dopuskame da pobedi...................Givotat e bitka.
  08 май 2009 20:32   |   Мар   |   Ботевград   |  
Имайте вяра и не се отчайвайте! Не се предавайте и много дълго ще запазите качеството на своя живот! Не се доверявайте на врачки, магове и "лечители", защото те умеят само 2 неща - да Ви грабят и лъжат.
  25 април 2009 18:22   |   ели   |   sofia   |  
На 7-ми март 2008г. ми поставиха диагноза МС след ЯМР, който направих по повод главоболие при навеждане и изправяне, след прекаран грип с висока температура. Но не е само това.Откриха ми и тумор на пинеалната жлеза.Започна се едно ходене по мъките.Разбирате ме какво е да ти поставят две тежки диагнози.Бях на 53години.Изглеждаше ми невъзможно да се разболея от МС.Единственото, което чуствах преди това беше умора и безразличие.Но 1година по-рано изкарах фациалис за който ми казаха че е периферен. Сега обаче аз връщайки се назад започвам да си мисля, че съм имала някои симптоми от по-рано, но не съм им обръщала внимание, тъй като не са били фрапиращи. Сега непрекъснато чета в интернет исе убеждавам, чесъм била болна без да знам. Това ми казват и лекарите.Но едно е ясно-сега станах по-щастлива и много повече се радвам на дребните неща, на всеки един миг от живота. Старая се да не мисля за заболяванията си.Пишете ми за вашето мнение по въпроса
  23 март 2009 16:29   |   нати   |   софия   |  
на 8 март получих схващане на дясната част на лицето и клепача,което е пареза на невус фациалисДнес бях на невролг който се съмнява,че това е един от симптомите на МС
Другата седмица съм на магнитен резонанс,който надявам се да покаже дали съм болна
Сте пиша отново след изследването Наи от София
  19 март 2009 18:06   |   albena petrova   |   sofiq   |  
vsi4ko zavisi ot mislite v glavata,preporu4vam na vsi4ki da gledat filma Tainata-The secret,mnogo poo6trqva6to film4e-na men mi pomogna,predpolagam i na mnogo drygi 6te pomogne
  04 януари 2009 22:52   |   веселка христова   |   с.брусен   |  През 2005 разбрах че имам МС симптомите бяха загуба на зрението на дясното око .Искам да кажа на всички че колкото по-рано обърнете внимание на всяка болест вкл.и на МС има надежда повярвайте.Благодарна съм на лекарите които ме посъветваха да не се бавя с лечението.Работя гледам си децата радвам им се и не мисля за това че имам диагноза МС.Желая на всички много здраве,щастие и моля Ви колкото по-рано започваме лечение има надежда


  29 декември 2008 22:22   |   Гюлкибар Юзеир   |   Пловдив   |  
Господ дава този товар , на този който може да носи. Съветвам всеки болен с тази диагноза ,да приеме за естествено това което е в момента.Колкото по-бързо свикнеш с тази диагноза толкова по- лесно ще преживееш. Вярно е , че сега ще разбереш кой ти е бил приятел и на кого може да разчиташ.Докато установят точната диагноза професионалния ти жизнен цикъл се променя и докато влезеш в релсите от които си излязъл поради отсъствието по време на болница.
Моя съвет е мислете положително,разчитайте на себе си и не си мислете , че сте болни има по тежки болести живи сте здврави сте , не сте може да се грижите за себе сил
сутрин на гладно вземете лъжица мед.
Не си променяйте начина на живот.
През ден яжте риба и кълнове от житни растения и медикаментите от невролога.
Успокойте се и не мислете за болестта , малко или много бъдете егоисти спортувайте колкото можете /аз нямам воля за спорт замествам с работата си/.
Желая В и на всички преди всичко много здраве и късмет.
Новото лекарство ефикасно за болестта е ALUMTUZUMAP.Усмихнете се повече .
  04 ноември 2008 19:16   |   AlbenaPetrova   |   gr.Sofiq   |  
Preporu4vam na vsi4ki s MS da piqt redovno detskoto sirop4e"Aprovit"-sudurja vitamini i aminokiselini,koito sa mnogo polezni za nas bolnite.Az izpih 4 i produljavam.Po-dobre sum,taka,4e koito ima jelanie-da opita,za meseca trqbvat 5 ili 6 opakovkiedno sirop4e stryva okolo 5lv.,taka 4e ne e mnogo skupo.Nai-vajnoto za vsi4ki s MS e da ne im pyka i da si jiveqt jivotut kakto im haresvadokolkoto tova e vuzmojno i da ne se predavat za ni6to na sveta!
  05 септември 2008 03:22   |   Maya Asenova   |   Sofiq   |  
Zdraweite ,i az ne sam mnogo saglasna ot napisanoto v tazi statiq,az sam na 23 godini i imam da6terq na dve godini ,tazi godina mi otkriha MS ,zapoznah se sas mnogo hora sas sa6tata diagnoza i te sa jivi i zdravi i jiveqt palnocenno ,bolestta e lo6a ne q pojelavam na nikogo.Pojelavam na vsichki hora spokoen jivot bez mnogo stres ,za6toto kakto znaem stresat ,e osnovnata pricina do nashiq nepriqtel !
  17 август 2008 17:12   |   albena petrova   |   sofiq   |  
Ne sum suglasna s napisaneto,ot MS se ymira,ako ne iska6 da jivee6,a ne vinagi.Az sum bolna ot MS pove4e ot 10 godini,a poznavam drygi,koito sa bolni ot pove4e vreme i sa o6te givi,taka 4e avtorut na tozi sait ne e prav,vsi4ki 6te ymrem-6tom se ragda6-ymira6,no ne e zadulgitelno da e ot MS!
  06 февруари 2008 16:55   |   Димитрина Христова   |   София   |  
Здравейте. Бих искала да споделя нещо, което съвсем на скоро се появи на българския пазар. Терапия чрез регулация на био-електромагнитното поле. Използвах терапията във връзка с гинекологичните ми проблеми, но това пък бе поводът да науча нещо повече за тази новост. Помага при много голяма галама заболявания в това число и автоимунните. Терапията е напълно безболезнена и без странични действия.

lekar.bg препоръчва: