Лечение на диабет, чрез спазване на диета

Лечение на диабет, чрез спазване на диета Един от начини за лечение на диабет е диетата. Ето и основните продукти, които са забранени и позволени.

Заболяване: захарен диабет
Характеристика: диета, при която ще е понижена калоричността за сметка на въглехидратите и животинските мазнини. Белтъците също отговарят на физиологичната норма.
Забранени храни: захар и захарни изделия, които съдържан фабрична захар. Намалена консумация на храни, които съдържат натриев хлорид (сол) и холестерин. Увеличена употреба на храни, които съдържат липотронни вещества, хранителни влакна и витамини(извара, пълнозърнест хляб, риба, плодове, зеленчуци и морски продукти). За предпочитание са продукти, които са варени или печени изделия. При лечение на диабет, чрез диета трябва да се ограничи консумацията на пържени и задушени храни.

Подходяща температура за ястията - обикновена
Химически състав на храните и калоричност: белтъци - 80-90 гр. (60% животински), мазнини–70-75 гр. (25% растителни), въглехидрати–290-340 гр. (най-вече полизахариди); сол–10 гр. и свободни течности–1,2 л

Режим на правилно хранене при диета: 4-5 пъти на ден. Като при всяко хранене е важно да се разпределят равномерно поетите въглехидрати.
Препоръчвани или забранени храни при лечение на диабет:
- Хляб и като цяло хлебни изделия. Ръжен и пълнозърнест хляб, някъде около 250 гр. на ден. Обикновени бисквитки, които не трябва да бъдат маслени.

Изключват се следните продукти и храни: изделия, които са направени от масло или от тесто, което е многолистно;

- Супи, които са приготвени от зеленчуци, от цвекло, месни бульони, таратор, рибни или гъбени бульони, картофени или с фиде.

Изключват се следните храни: солени сирена и топени сирена, а също така и продукти с каймак;
- Яйца. Максимум до 1 дневно, които да са приготвени рохки. Жълтъците трябва да се ограничат;

Много е важно при лечение на диабет да се консултирате с лекар, който да Ви помогне по-добре да съставите своята индивидуална диета. Така ползата ще е по-голяма и ще може да водите нормален начин на живот.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2352 пъти (17 октомври 2010   22:38)

  13 септември 2011 18:19   |   Ела   |   София   |  
от пиенето на солена вода получих отоци в глезените. С хипертония и диабет съм неинсулинозависим, пия 7 вида лекарства и накрая с тази солена вода се подух
  28 май 2011 07:23   |   Пламен Шопов   |   abroad   |  
Радвам се, че вие е помогнал коментара. Също може да прочетете за Гликемичния индекс на храните, който е много важен при диабет. Статия:http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/blog-post_30.html
Желая ви благословение и изцеление.
  25 май 2011 12:27   |   keri2   |   София   |  
ЗА БЯЛО ТЕЧЕНИЕ или друго генекологично пийте запарка от цариче , билката струва 1 лев, продава се по аптеките.Дори да е било нелечимо ви гарантирам.
Ние сме учудени че до сега не сме пробвали, но сега сме щастливи.
  23 февруари 2011 11:03   |   Добрин Георгиев   |   Шумен   |  
Ицзключително полезно предстнавена информация.Доволън съм от нея.Защото ми се изясниха ,неща които само съм подозирал ,но не съм могъл да си ги обясня.Ппоздрави към г-н Шопов.Ако, може да отговори!
  26 октомври 2010 17:24   |   enlisted   |   abroad   |  
Диабет - следствие от хронично обезводняване на организма
Диабетът е резултат от крайна дехидратация на мозъка до степен на увреждане на нервотрансмитерните му системи и особено системата, регулирана от серотонина нервотрансмитер. Мозъкът е устроен така, че при недостиг на вода в тялото, да покачва автоматично нивото на глюкозата, за да може да удовлетвори нуждите си от вода и енергия. Когато хроничната дехидратация се задълбочава постепенно, мозъкът е принуден да разчита повече на глюкоза като източник на енергия и на метаболитното й превръщане на вода. В условията на спешност, произтичаща от стрес, до 85% от допълнителните енергийни изисквания на мозъка се задоволяват само от захарта. Ето защо стресираните хора прибягват към сладки храни. Докато всички останали клетки се нуждаят от инсулин, който да вкара глюкозата през клетъчната стена, мозъчните клетки са независими от инсулина.
Мозъкът е устроен така, че когато продължаващата дълго дехидратация заплашва да му нанесе непоправими увреждания, насочва физиологичните механизми към по високи нива на глюкозата. Мозъкът се спасява по същия начин, по който лекарят спасява пациентите си - с венозно вливане на разтвори, съдържащи захар и сол. Основният проблем произтича от един много важен фактор - при воден дефицит се засяга и метаболизмът на солите натрий и калий.
Това състояние трябва да се лекува с повишаване приема на вода и промяна в храненето, за да се постигне равновесие на минералите и аминокиселините, необходимо за възстановяване на тъканите и задоволяването нуждите на мозъка.
Диабетът е добър пример за вторични увреждания от дехидратацията. Дължащият се на обезводняване диабет, който настъпва обикновено при по възрастни хора, често е обратим. При по младите се наблюдава друг структурно по сериозен и необратим вариант на диабета, наречен юношески диабет ювенилен, захарен диабет тип 1 – възниква в детска възраст. Той изисква сериозно лечение преди развитието на трайни структурни промени, които са необратими. Причината за двата варианта - у възрастните и децата - е една и съща, но възрастните имат повече резерви за възстановяване. Физическият растеж при децата изчерпва бързо техните резерви. Децата с диабет са постоянно обезводнени, а количеството на аминокиселините в организма им непрекъснато се променя.
Най доброто лечение на инсулинонезависимият диабет се състои в редовно приемане на достатъчно количество вода не по малко от два литра на ден и малко повече сол. При тази форма на диабет, когато панкреаса произвежда известно количество инсулин, но то не се освобождава поради действието на простагландин Е, необходимостта от повишаване на кръвната захар може да изчезне и болестта може да претърпи обратно развитие с оптимизиране приема на вода и минерали и промени в храненето.
Нищо, абсолютно не може да замени водата в задоволяване на нуждите на тялото от вода. Вярно е, че и другите напитки съдържат вода, но ефектът им не е същият. Витамините, съдържащи се в пресния плодов сок са много полезни, но приемането на много сок и особено портокалов и грейпфрутов, може да бъде вредно. Соковете могат да засилят първо киселинността в червата, а след това и в цялото тяло. Високото съдържание на калий в соковете може да активира драстично отделянето на хистамин. Това ще доведе до фалшив сигнал за стрес и въвеждане на воден режим при недостатъчно вода в организма.
Как да пием вода?
На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно 2.1 л.. На 2 литра вода се прибавя между половин и една чаена лъжичка сол 1 ч.л. - 2.5-3.0 гр в зависимост от нуждите на организма. Вода трябва да се пие задължително половин час преди ядене и 2-2.5 часа след ядене. Сутрин след ставане от сън трябва да изпиете 2 чаши вода, за да компенсирате загубите на вода по време на сън от дишането и изпотяването.
Примерен дневен режим за пиене на вода със сол:
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.
Използвайте само нерафинирана морска или каменна сол.
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/10/blog-post_24.html

lekar.bg препоръчва: