Въпроси и отговори за захарния диабет

Въпроси и отговори за захарния диабет Възможно ли е да се направи хипогликемия, ако човек няма диабет? Преди около година съм мерила кръвната си захар и лекарите казаха, че е в нормални граници. Въпреки това много често, когато изгладнея, започвам да треперя,

Напълно възможно е. Нормално има съответствие мужду количеството захари и количеството инсулин-хормона нужен за усвояване на захарите в човешкия организъм. По-пълните хора са със завишено количество на мастната тъкан. Това затруднява обмяната на захарите, поради което се отделя по-голямо количество инсулин. То е неадекватно на храненето - повече инсулин при по- малко захари. В резултат от това захарите рязко падат и човек изпитва проявите на хипогликемията - силен глад, тремор (разтреперване), изпотяване, сърцебиене В такива случаи най-лесно, но не най-правилно, е приемането на сладки изделия. Това повтаря порочния цикъл. По-правилно е да не се гладува, а при нужда да се приема храна, но не захарни изделия. А най-правилно е ослабване и нормализиране на теглото. Тогава проблемът се решава напълно.

ясновидство, безплатно
"С АНТИДИАБЕТ профилите ви
за кръвна захар показват, че... сте здрави!


На 40 г. съм. Преди месец лекарят каза, че имам диабет. Какво е това? Може ли да попречи на работата ми като шофьор, тъй като често пътувам в чужбина?

Това, че сте шофьор няма да попречи на работата ви, но се налага най-напред да бъдете добре обучен от вашия личен лекар и ендокринолог как и с какво да се храните, каква терапия да поддържате, какъв режим да спазвате. Всичко това трябва да се съобрази с вашата професия като шофьор. Ако поддържате нормална за заболяването си гликемия и стойности на кръвно налягане и ако има редовен контрол от личния ви лекар и ендокринолог, не виждам какво може да попречи на работата ви. Мой пациент, който поддържа отличен контрол на диабета, е алпинист и вече покори три 8-хилядника, а в момента атакува връх К2.

Лекарства се продават навсякъде по света, но е добре преди да тръгнете на път, да вземете аптечката си за целия престой в чужбина. Още по-важно е да проверявате родовно нивата на кръвната си захар. Препоръчвам ви да имате апарат за измерване на кръвната захар - глюкомер. Така ще сте наясно какво е състоянието ви и ако се наложи да потърсите навреме компетентна лекарска помощ. Сособността на пациента да се концентрира и реагира, може да бъде нарушена при хипогликемия (ниски нива на кръвната захар). Това може да представлява риск в ситуации, когато тези способности са от особено значение (например при шофиране). Пациентите трябва да бъдат предупреждавани да взимат мерки за избягване на хипогликемии докато шофират, като това е особено важно при тези, които малко или въобще не познават предупреждаващите признаци на хипогликемия, или имат чести хипогликемични епизоди. При тези обстоятелства способността за шофиране трябва да бъде сериозно обсъдена с лекаря.

Неотдавна на сина ми установиха повишена кръвна захар. Каква диета трябва да спазва?

-Синът ви се нуждае от нов диетичен режим. Диетата е нещо временно, а диетичният режим - постоянно. След преглед, ендокринолог трябва да съобрази режима с теглото му, със стадия на заболяването и вида на лечение. Не може пациент, който е 100 кг, да има еднакъв режим с друг с 65 кг. Преди всичко се налага нормализиране на телесното тегло и на обмяната на веществата. Съставя се дневно меню, което отговаря на необходимите количествени и качествени съотношения на хранителните съставки, на вкусовите навици и предпочитания. Дневната храна се разпределя на 5-6 порции. Изрично са забранени захар, сладко, бонбони, шоколад, конфитюр, компот, мед, алкохол. В ограничени количества се разрешават хляб, тестени храни, ориз, картофи, зрял боб, леща, плодове. Предпочитани са зеленчуци, млечни продукти, яйца, месо, растителни мазнини. За подслаждане се използват в умерено количество синтетични субстанции - захарин и сорбит. Диетата се актуализира периодично в зависимост от прогресията на болестта. Необходим е и физически режим и пълноценен сън. Ако след такъв подход не се постигне целта, болестните нарушения се коригират чрез заместително лечение с инсулинови препарати или с медикаменти, които стимулират продукцията на инсулин в организма.

Аз съм на манинил от три години, защото е много евтин и с лекарката ми не сме обсъждали друго лекарство. Спазвам и диета. Но често напоследък чета, че е по-добре да се мине на инсулин, за да се избегнат усложненията. Дали е така? Дали някой може да ми обясни по-подробно и ясно?

Започването на инсулина или лечението с таблетки зависи изцяло от вашето състояние Ако се подържа добра гликемия кръвната захар под 6.1 на гладно и под 7.5 на втория час и гликиран хемоглобин (HbA1c - изследването показва нивата на кръвната захар за три месеца назад) е под 6.5%. не е нужно инсулинолечение. В противен случай е правлно започването му или самостоятелно, или комбинирано с таблетки.

Ранното започване на инсулинолечение води до по-дълго съхраняване на собственото производство на инсулин, което се изявява в използване на по-малки дози инсулин (като лекарство). Така се избягват усложненията. Най-доброто засега лечение е с бифазните аналогови инсулинови смеси.

На 71 години съм и от 13 страдам от диабет тип 2. Основното ми лечение в момента е с хапчета. Заради съпът-стващи заболявани, вземам много и различни лекарства в различни часове на деня. Като мнозина на моята възраст предпочитам по-малко на брой хапчета, за да не забравям някое от лекарствата си. Има ли лекарства за диабет, които се вземат непосредствено преди, или след хранене? Какви трябва да са особеностите на диабета, за да ми бъдат предписани? Ако наистина има такива лекарства, скъпи ли са те и каква част от стойността им поема касата, ако ги има в България?

Захарен диабет тип 2 е хетерогенно заболяване, характеризиращо се както с нарушена инсулинова секреция, така и с резистентност към инсулиновото действие. Патогенезата на заболяването е мултифакторна, но функционални нарушения на ниво на бета-клетката присъстват в най-ранните стадии от развитието му. Снижената първа фаза на инсулинова секреция оказва влияние върху нивото на глюкозата след нахранване, за която има доказателства, че е свързана с повишен сърдечносъдов риск. Ето защо, логично е в лечението на захарен диабет тип 2 употребата на лекарства, които подобрят физиологичния прандиален инсулинов отговор. Такъв медикамент, който да се взима непосредствено след всяко хранене, има. Той е и в България и според милиграмите се доплаща от 26 до 32 лв. от пациента. Все пак дали той е подходящ за вас, може да прецени вашият ендокринолог.

Аз съм на 49 г. Имам диабет, но засега съм само на диета и хапчета и с това поддържам добър контрол на захарта. Скоро четох, че мъжете с моето заболяване рискуват в ранна възраст да имат сексуални проблеми. Какви мерти трябва да се вземат, за да не се случи това?

Еректилната дисфункция (ЕД) е постоянна или повтаряща се неспособност да се постигне или да се поддържа ерекция на пениса, достатъчна за удовлетворяващ сексуален акт. Наистина тя е два пъти по-често срещана при мъжете с диабет. Те са склонни да описват еректилните си проблеми като постоянни. Съотношението на диабетиците с ЕД е 68% спрямо 39% при недиабетната мъжка популация на същата възраст. Еректилната дисфункция засяга между 50 и 75% от пациентите с диабет тип 2, като причината обичайно е смесена - съдово заболяване и диабетна невропатия. Еректилните проблеми при мъжете с диабет са много по-често органични, отколкото психогенни.
Самата проява на еректилна дисфункция може да бъде ранен белег на друг сериозен и недиагностициран до момента здравен проблем като захарен диабет и/или високо артериално налягане.
Конкретният отговор но вашия въпрос е , че най-важното в случая е да се компенсират показателите на захарите, кръвното налягане, нивата на липидите в серума според установените стандарти за ниски усложнения. Само тогава може да бъдете спокоен, че вероятноста за еректилна дисфункция ще бъде малка. И още нещо - важно е тези проблеми да разисквате с вашия личен лекар и ендокринолога ви.

Лекарката ми ми предлага да мина на комбиниран инсулин. Какво означава комбиниран инсулин и с какво ще подобри състоянието ми?

Съществуват различни видове инсулини - бързодействащи, интермедиерни (с по-голяма продължителност на действие) и инсулинови смеси. Вашият лекар ще подбере вида на инсулина и схемата на инжектиране, която би била най-подходящата за вас. Концепцията за готови инсулинови смеси е разработена още през 1964 г., когато за първи път са били смесени интермедиерен и бързодействащ инсулин. Целта е била да се комбинират ползите от двата инсулина в една инжекция. Понастоящем готовите инсулинови смеси заемат около 50.5% от световния пазар на инсулин (36% от българския пазар) и са най-честата и препоръчвана форма на инсулиново лечение при захарен диабет тип 2. Те са най-предпочитаните препарати. Освен обичайните готови инсулинови смеси на интермедиерен и бързодействащ човешки инсулин, са разработени и нови аналогови инсулинови смеси. Аналоговите инсулинови смеси осигуряват физиологично заместване на двете компоненти на инсулинова секреция - стимулираната от хранене и базалната инсулинова секреция. По-бързото начало на действие и по-изразеният снижаващ кръвната глюкоза ефект на бързодействащия аналог аспарт са запазени и в аналоговата смес. Аналоговата смес дава възможност за инжектиране непосредствено преди хранене, което позволява по-голяма гъвкавост на пациентите във всекидневието и подобрява качеството им на живот. Снижава риска от тежки хипогликемии с 50% в сравнение с конвенционалните смеси и показва тенденция към по-малко нощни хипогликемии. Аналоговата смес има по-благоприятен ефект върху телесното тегло в сравнение с конвенционалните смеси и само интермедиерен инсулин.


На 29 г. съм, но и аз, и приятелят ми, с когото планираме да се оженим, се страхуваме от отговорността на това решение, защото съм диабетичка от 17 години. Наследствен ли е диабет тип 1? Може ли бременността да навреди на здравето ми?

- Фамилната \\\"чувствителност\\\" към диабет тип 1 е твърде сложно съчетание на различни гени, които не са напълно известни. Има генетична предразположеност към инсулинозависимия (тип 1) диабет, но тя е слаба. Рискът жена с диабет тип 1 да има дете с това заболяване е малък. Според учените, той не надхвърля 3%. Ако бащата е инсулинозависим диабетик, рискът за потомството му е малко по-висок - около 6%. Учените все още нямат обяснение защо роднинството по бащина линия носи относително по-голям риск.
При брат или сестра с диабет тип 1, вероятността човек да развие същия здравен проблем е средно 8%. Шансът за поява на диабет тип 1 може да достигне до 30% при комбинациите - двама родители или родител (баща) плюс брат/сестра.
Жените с диабет могат да имат нормална бременност и да родят здраво дете, ако вземат необходимите мерки. Основното е да се поддържа нормална кръвна захар. Затова бременността трябва да бъде планирана. Един-два месеца преди забременяването кръвната захар трябва да бъде нормална. Първите 2 месеца след забременяването са изключително важни за развитието на плода, поради което поддържането на нормална кръвна захар е абсолютно задължително. Инсулиновите нужди се променят по време на бременността, като прогресивно се увеличават, особено след третия месец. След раждането инсулиновата доза е почти толкова, колкото е била преди забременяването. Майката-диабетичка може да кърми, като вземе мерки за предпазване от хипогликемии. При планиране на бременност, добре е да потърсете консултация - в Майчин дом има специализиран кабинет, който се занимава с бременни диабетички.

Преди 2 години откриха старчески диабет на съпруга ми, който тогава беше на 62 г. Сега е на хапчета. Но съм чувала, че от диабет се ослепява. Как да се предпази от това?

Около 90% от всички хора със захарна болест на планетата са с диабет тип 2. Обменното нарушение зачестява с възрастта (над 40 г.), но участват и наследствени фактори. Най-застрашени са хората с наднормено тегло, нездравословен режим на хранене и намалена физическа активност. Късните усложнения на диабета настъпват при дългогодишен лош контрол на заболяването. Идеята на лечението и поддържане на диабета в отлична компенсация е да се предпази болния от микро- и макросъдови усложнения.

В последните години (големите многогодишни проучвания-UKDPS, DCCT) категорично се доказа, че поддържането на стойности на кръвната захар близки до нормалните намалява значително риска от усложнения. Освен нормализирането на кръвната захар и гликирания хемоглобин трябва да се поддържат нормални стойности на кръвното налягане и холестерола в кръвта, както и да се правят редовни прегледи при ендокринолог, невролог и офталмолог .
За да се предпазят очите от тежки усложнения, е необходимо поне веднъж в годината съпругът Ви да посещава очен лекар. По време на прегледа офталмологът ще прецени дали е настъпил моментът за провеждане на специално лечение.
Необходимо е съпругът ви, както и вие, да обръщате внимание на краката му, защото там раните обикновено заздравяват трудно и продължително. За да се предпази от появата на рани по краката, е нужно да спазвате добра хигиена, да не използвате режещи инструменти при грижите за краката, да не ходите боси, да носите удобни и меки обувки. Оглеждайте краката си всяка вечер преди лягане. Използвайте огледало, за да огледате стъпалото. Ако забележите и най-малката раничка, обърнете се веднага към вашия лекар. Не забравяйте, че освен високата захар, голям враг на краката ви е тютюнопушенето.


« върни се назад
Посетена за седмицата: 5014 пъти (02 юли 2007   19:39)

  27 август 2012 16:11   |   stanislava   |   germania   |  
sdr kasvamse stanislava i sam na 23 gudini predi edna gudiana mi otkrixa diabet tip 1 i seg sam na insolin iskam da se interesuvam dali ima newto li4enie sa diabeta.mersi
  07 юли 2011 00:02   |   Rex   |   Благоевград   |  
Ей хора, прочистете си червата и черния дроб, яжте качествена храна с нисък GI, пийте билки, задължително правете силови упражнения и ще се избавите от диабета и съпътстващите го проблеми. Но ако разчитате на доктори и хапчета - спукана ви е работата!
  30 юни 2011 14:23   |   Анели   |   Шумен   |  
Много Ви моля да ми отговорите, има ли опасност да имам диабет при следните показатели: При напрежение имам тремор - треперене, зрението ми прогресивно се уврежда, през нощта уринирам често, при напрежение освен треперене имам чувството, че ще колабирам и устата ми пресъхва. На 55 г. съм и последното ми изследване на кръвна захар - сутрин на гладно е 5.270 mmol/l. БЛАГОДАРЯ ВИ.
  30 януари 2010 14:42   |   Елена   |   гр.София   |  
Ако при кравна захар 9,8 се влее глюкоза венозно какво ще стане ?
  15 декември 2009 15:14   |   ДЖЕМИЛЕ   |   Бургас   |  
като измервам кравната си захар ми показва Е 8 какво означава то? моля ви помогнете ми! БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО
  19 октомври 2009 16:23   |   Петя   |   Габрово   |  
Приятеля ми е диабетик ,искам да попитам ако решим да имаме дете дали и то ще има диабет?
  13 април 2009 13:44   |   Атанасова   |   Шумен   |  
Имам съмнения за диабет, защото при стресови ситуации устата ми пресъхва ужасно, чак ми е трудно да говоря, зрението ми е замъглено, често уринирам през нощта. Два пъти получих нещо като световъртежи и един път през нощта, докато спя, имах чувството, че ще колабирам. Моля да Вашето мнение.
  20 февруари 2009 11:17   |   vladimir   |   Sofiya   |  
Диабетик съм от 2002 година.В момента съм на деапрел МР, Сиофор 1000 .Може ли с тези лекарства които вземам да пия билките на Мария Требен които са за регулиране на кръвната захар.Има ли опасност кръвната захар да ми падне до ниво хипогликемия.Предварително благодаря
  30 декември 2008 23:50   |   yori   |   razgrad   |  
какъв е плана за грижи при бременни диабетички?
  05 септември 2008 14:10   |   Георги   |   Сливен   |  
Търся тест ленти за глюкомер Supreme Plus - английски.
Някой може ли да ме упъти откъде може да се купят?
  15 февруари 2008 09:41   |   vasil   |   pernik   |  
От три месеца ми бе открит диабет.В момента взимам хапчета Сиофор 850 два пъти по половин таблетка-сутрин и вечер.Напоследък,когато ходя по малка нужда усещам миризма в урината.Кръвната захар ,коггато я изследвах бе в нормите.На какво се дължи тази миризма в урината?
  09 септември 2007 18:25   |   Маргарита   |   Русе   |  
Може ли диабетик с инсулинозависим диабет да практикува метода на д-р Емилова?
  17 юли 2007 08:12   |   Мира   |   Смолян   |  
Мерих си два пъти кръвната захар и снощи след хранене беше 6,1, а рано сутринта на гладно беше много висока 7,00. Защо е така, не трябва ли след хранене да е по-висока, още повече, че ядох бонбон, хляб, круша и диня и салата? Притеснителни ли са тези резултати? Защото ако е така то трябва да обърна по-сериозно внимание.

lekar.bg препоръчва: