Повече течности при висока температура

Повече течности при висока температура Когато възрастен човек боледува и температурата му започва да се качва рязко нагоре, трябва да знае две особено важни правила.

*Не бързайте да смъквате температурата си по-ниско от 38-39 градуса с лекарства или с водни процедури. Ако се опитате да го направите, ще попречите на организма да се бори с инфекцията по естествен път. Сваляйки температурата си, вие давате шанс на инфекцията да се развива и да причини усложнение на организма. След това ще се наложи продължително лекуване с антибактериални лекарства (антибиотици), с което за дълго време ще загубите работоспособността си.

*Не вземайте средства, които могат изкуствено да повишат температурата и да нанесат на организма необратима вреда. Към тях спадат алкохолът; компресите със спирт и със синап; парене в сауната или горещ душ и вана; електрическо одеяло и горещи напитки (чай от малина например).
Организмът се бори с високата температура с интензивно изпотяване. Потта се изпарява от повърхността на тялото, охлажда организма и го предпазва от прегряване.
Затова всеки, който боледува с повишена температура, трябва до помни следното:

При висока температура не завивайте нито децата, нито възрастните с дебели завивки и не ги обличайте в топли дрехи, които ще попречат на тялото да се охлажда. Завийте болния с леко одеяло с памучен чаршаф, който да може да попива влагата.

Същото важи и за възглавницата. Обуйте на болния чорапи, на тялото - дълга памучна нощница, които да обират потта, но и да не позволяват преохлаждане. Интензивното потене е съпроводено с бързо обезводняване особено при децата, при слаботелесните и при възрастните хора. За да се избегне това обезводняване, болният е длъжен да пие с мярка чиста вода (най-добре минерална) и да приема хранителни добавки със съдържание на калций и на магнезий.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 3228 пъти (27 декември 2007   12:31)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: