Глаукомата не присъда! Лекува се!

На 60 години съм. Имам проблем с очите - катаракта и високо очно налягане на двете очи. Много познати ми казват за рецептата от народната медицина - преварена вода с мед. Вярно ли е това и какви са пропорциите?
Повишеното очно налягане е характерен синдром на заболяване на окото, наречено глаукома. Във вътрешността на окото се намира една структура (ресничесто тяло), отговорна за секрецията на течност (вътреочна течност). Тази течност, било поради повишена продукция, било поради затруднение в отичането през специални пространства (канали на Шлем) обуславя повишаване на вътреочното налягане (нормалните стойности са между 10 и 21 mmHg).
Ако причината за патологичния процес е в ка-налчетата на филтриращите пространства, се го ори за проста хронична глаукома или за глаукома с открит камерен ъгъл. При глаукомата със закрит ъгъл (остра или застойна глаукома) ъгълът на филтрация се стеснява от иридо-корнеалния контакт. Това затруднява нормалното отичане на вътреочната течност през филтриращите пространства с последващо повишаване на вътреочното налягане. Глаукомата обикновено засяга едновременно и двете очи. Ако един човек страда от глаукома на едното око, впоследствие се засяга и другото.

При острия пристъп глаукомата се лекува чрез колири (колир - медикамент, който се поставя в конюнктивалния сак с терапевтична или с диагностична цел), понижаващи очното налягане. Ако то не се промени след осем часа, се предпириема лечение с лазер или хирургична интервенция.

Лечението на първична глаукома е с локални средства - холинергични агонисти (Pilocarpin), адренергични агонисти (Adrenalin), Бета-адренергични блокери (Timolol), инхибитори на карбо-анхидразата (Acetanolamid). При резистентни случаи се добавя оперативно лазерно лечение.

При хронична глаукома лечението с колири е години наред, докато стане възможен добрият контрол на вътреочното налягане. При изчерпване на възможностите се пристъпва към хирургична интервенция, която се осъществява или с лазер, или по традиционната методика.

Вторичната глаукома съпътства други очни заболявания. Острото увеличение на вътреочното налягане настъпва с дилатация на папилата, причиняваща силна болка в окото и лицето, гадене, повръщане, цветни ореоли около източниците на светлина и загуба на зрителната острота. Хиперемията на конюнктивата, отокът на корнеята, както и фиксираната, средно разширена зеница, са често срещани симптоми. Лечението е системно намаляване на ВОН чрез хиперосмотични средства Manitol i.v., Sorbitol p.os, лазерна иридотомия.

Към отговора ще прибавим и споменатата от вас рецепта от народната медицина, която е много популярна и която искрено се надяваме да ви помогне: в 100 грама преварена вода се слага една чаена лъжичка мед. Капва се в окото по четири капки три пъти дневно. Не се притеснявайте, ако в началото се появи щипане (в случай че решите да я пробвате).


    << върни се назад Автор: Редактор     25 август 2007   10:44

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: