Черната ряпа помага при гонартроза

Черната ряпа помага при гонартроза Здравейте, уважаема реакция! Въпросът ми е следният: на какво се дължи гонартрозата и какво точно представлява? Лечима ли е и до каква степен, кои са медикаментите и методите на лечение?
Гонартрозата представлява артроза на колянната става. По принцип артрозата, във всичките си форми, една от които е и гонартрозата, представлява артропатия, която се характеризира с дегенеративни промени на ставния хрущял. Различават се два вида: първична артроза, която се появява след 40-50-годишна възраст и е свързана с дефект в метаболизма на хондроцитите (клетките, произвеждащи матрикса на хрущялната тъкан). Другата форма е вторична - тя се развива на 70-годишна възраст и е свързана със застаряването на ставния хрущял.

Някои стави се з сягат по-често от други: това са ставите на гръбначния стълб, колената (гонартроза) и тазобедрената става.
Диагнозата на болестта се потвърждава чрез рентгеново изследване, ехография и търсене на серологични маркери.

Острата фаза на болестта се лекува с нестероидни противовъзпали-телни средства и с вътреставно инжектиране на кортизонови препарати и аналгетици. Протективното лечение се състои в прием на хрущялни екстракти, глюкозамингликани и ензими. С превантивна цел се използват и някои физиотерапевтични процедури.

Към хирургично лечение (артропротезиране) се прибягва, когато са на-лице случаи с дефинитивно нарушена ставна функция.
За евентуално предотвратяване на болестта могат да се редуцират някои рискови фактори: коригиране на неправилната стойка на тялото, лечение на евентуални метаболитни и хормонални нарушения, контролиране на теглото (затлъстяването е важен рисков фактор), умерена, но постоянна физическа активност.

ЕТО И ИСКАНИТЕ БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ

• Една настъргана черна ряпа и 1 литър бяло вино се слагат в затворен съд. Разклаща се в продължение на 15 дни, след което се прецежда.
Всяка сутрин на гладно се пие по 1 винена чаша от напитката. Изпиват се 2-3 бутилки, след което се прави пауза от 3 месеца и пак може да се повтори до пълно излекуване.

• В 50 мл йодна тинктура се разтварят 5 таблетки аналгин до пълното разтваряне на лекарството. Шишето се разклаща и се маже болното място.

• Към 4 глави счукан чесън се прибавят 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 супена лъжи-ца чист спирт и 1 супена лъжица свинска мас. Всичко се разбърква добре и болните места се налагат с получената смес.
    << върни се назад Автор: Редактор     08 декември 2007   11:20

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: