Мъртвата кост

Защо се появява «кокалчето» на големия пръст на крака?

Мъртвата кост Аз съм на 42 години и ме измъчва мъртва кост1 на кокълчето до големия пръст. Кажете ми има ли някакъв начин да се премахне тази кост, без да се налага да се отстранява оперативно?
Острите носове на обувките, виcoкитe и тънки токчета и като добавка неправилното хранене водят до образуването на т.нар. «кокалче» - мъртва кост, която много трудно се лекува.

КАК ИЗРАСТВА КОКАЛЧЕТО?
Същността на тази патология е в това, че заради излишъци на минерални соли в организма възникват възпалителни заболявания. Те увреждат преди всичко част от ставата, която съединява две повърхности на костта. Хрущялната става губи своята еластичност, променя механиката на движенията на ставите, амортизират се крайниците. Едновременно с това хрущялът започва да се разраства по краищата, а след това вече се превръща в мъртва кост.
Отначало, когато измененията на ставата са минимални, човек въобще не обръща внимание.

Но с времето болката започва да се усеща все повече и повече. Отначало тя е периодична и се
усеща само при големи физически натоварвания, а след това боли и дори в състояние на покой.

ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА «КОКАЛЧЕ» Е ПЛОСКОСТЪПИЕТО.
Да, така е, плоските стъпала наистина не са ставно заболяване, но могат да доведат до деформации на ставите около палеца на крака. От всички органи на човешкото тяло само сърцето има по-голямо натоварване от краката. При плоскостъпието кракът престава да изпълнява ролята на амортисьор. Това е единствената причина човек да се изморява бързо при ходене, за болки в стъпалата, в бедрата и коленете и, разбира се - в гръбначния стълб. Но най-много страдат ставите около големите палци на краката - появява се т.нар. мъртва кост.

Ако страдате от плоскостъпие и искате да намалите болката и/или образуването на мъртва кост, слагайте в обувките си специални, за тази цел, стелки. Те единствено могат да помогнат за възстановяването на естествена форма на ходилата. Те не caмo ще ви помогнат да избавите краката си от силни болки, но и за кратко време ще отрегулират тонуса на мускулите. Помагат да се разпредели равномерно кръвното налягане по ходилата и снемат голямото напрежение от някои точки-по крайника.

МАСАЖЪТ
Ако ви се налага да стоите дълго време прави, използвайте няколко от свободните си минути, за да си направите масаж на краката.
Ако имате «кокалче» , масажът ще ви причини по-силна болка, но трябва да търпите.
Свалете обувките си, погладете леко стъпалата си отдолу с дланта. След това направете няколко разтривания с юмрук. Същото направете на мъртвата кост, ако имате такава.

1. Хванете големия палец на крака си за върха и плавно го отстранете от другите пръсти. възможно е да чуете и усетите силно изпукване на ставата, но това не бива да ви смущава.
2. Раздвижете големия си пръст нагоре и надолу, а след това му направете лек масаж.
3. Сложете под стъпалото си един орех или топче за тенис и си направете масаж по цялото ходило.

Изключително полезно е да се правят упражнения на стъпалата върху специално гумено килимче с шипове по няколко пъти на ден.

ОБУВКИТЕ ТРЯБВА ДА СА УДОБНИ
Краката са принудени да издържат огромния товар на тялото в продължение на много часове
А освен това всеки от нас увеличава натоварването, като обуе тесни или с високи токове обувки. И тогава горките крака - труженици, се уморяват двойно повече. Постоянното носене на обувки с високи и тънки токове е честата причина за образуване на «кокалче» (мъртва кост).

Жените, които вече имат «кокалче» , знаят, че е не-възможно да се ходи с високи обувки. Два часа подобна екзекуция предизвиква обостряне за цяла седмица.

Разбира се, всяка жена може да има в гардероба си обувки на високи токове, но трябва да ги обува само по празниците и да подбира кожата и изработката им много внимателно. Те трябва да бъдат направени от мека естествена кожа, за да не оказват допълнително притискане на мъртвата кост. И ако токът е повече от 5 сантиметра, това трябва да е за сметка на подметката.

ПРИЧИНА ЗА ПОЯВАТА НА БОЛЕЗНЕН КОСТЕН ИЗРАСТЪК НА КРАКА МОЖЕ ДА СТАНЕ И ОБЩОТО НАРУШЕНИЕ НА ВОДНО-СОЛЕВИЯ ОБМЕН В ОРГАНИЗМА .

Най-често мъртвата кост се появява у хората, които страдат от артрит. В общата програма за «витаминизация» важно място трябва да се отдели на някои видове микроелементи и най-вече на калция и магнезия. Именно балансът на тези микроелементи може да предотврати отлагането на калция и деформирането на ставите.

Една от причините за натрупване на излишни соли в организма е прекалената употреба на минерална вода. вярно е, все пак минералната вода е лечебно средство и точно за това не трябва да я пием, постоянно. Изследванията показват, че при преминаването на вегетарианска храна състоянието на ставите коренно се подобрява. Учените са открили и доказали, че мастните киселини омега-3, каквито съдържат много от рибите, помагат за намаляване на болките при възпалени стави.

Не можем да кажем, че с помощта на някаква диета ще изчезне или ще се намали мъртвата кост. Но с вярна диета, препоръчана от специалист, може да се спре развитието на тази кост и да намалят болките.

Хубаво е от време на време да се пият билкови отвари, които действат противовъзпалително и болкоуспокояващо, а също така и тези, които имат способността да извеждат солите от организма и да нормализират обменните процеси на веществата.

За тази цел може да се използва полският хвощ.

НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

КОМПРЕСИ
През лятото се правят нощни компреси с листата на лопуша. Част от един лист от обратната (мъхеста) страна се слага на мъртвата кост, за да престои така през цялата нощ. Полезна е и отварата от корените на лопуша.

АРОМАТИЧНИ МАСЛА
Te се използват най-вече за разтриване и за правене на лечебни масажи. По този начин се усилва кръвообращението около болния орган, значително намаляват болките. Най-голямо облекчение носи камфоровото масло. втриването на това масло се прави не повече от два пъти на ден върху болния участък в продължение на 10 дни.

ВАНА
3a снемането на болката от възпалени стави направете топла вана за краката си, като сложите във водата една чаша отвара от лайка.

ГЛИНА
При много от заболяванията на ставите може да помогне глината. Купете си един пакет от аптеката или от магазина, разтворете я във вода, но така, че да се получи гъста каша. Сложете една питка от глината върху мъртвата кост, след това завийте с полиетилен и отгоре с бинт. До една седмица мъртвата кост значително ще намалее.

МАС
Разтопете на котлона несолена свинска мас и я намажете върху обратната страна на листа от лопуш. След като маста застине, я залепете за болното място или за мъртвата кост и я превържете с бинт. Процедурата се повтаря до решаването на проблема.

    << върни се назад Автор: Редактор     17 септември 2007   13:50

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: