Няма универсално лекарство срещу артроза

Изпитвам силни болки от артрозата. Заболяването се изостря обикновено в последните месеци на годината и началото на новата. Лекарят ми изписва само мазила, които почти не ми помагат. Какво бихте ми препоръчали от лекарствата или проверени народни рецепти?

При артрозата се разрушава хрущялът на ставите, а след това гладкият хрущял се заменя с костни израстъци. Болестта е хронична, развива се постепенно, с възрастта трудно може да се говори за пълно излекуване. Артрозата винаги е свързана с изменения на съдовете.
Причините, които предизвикват артроза, са хипертония, атеросклероза. При артроза на ставите на краката - варикоза. Към причините може още да се прибави повишено натоварване на ставите и на съдовете на краката и диаб т.

Най-често се засягат тазобедрените стави, коляното и раменната става. При артроза на тазобедрената става (коксартроза) болката започва от горната част на бедрото и се спуска до коляното. При артроза на колянната става болки се появяват при сгъване. Особено силна е болката при слизане по стълбище. При резки движения ставата „скърца".

Що се отнася до лечението, общите препоръки са: нормализиране на теглото, на артериалното налягане, корекция на заболяванията, свързани с изменения в съдовете.

Лечението е продължително. Обикновено се предписват противовъзпалителни препарати, които помагат за регенерация на хрущялната тъкан (за съжаление пълно възстановяване на хрущяла не може да има). Подбира се съдова терапия. При артроза не е необходимо да се поставят превръзки. При болки ефикасни са мазилата. Понякога се налага хирургично лечение - от коригираща операция до ендопротезиране.

Сега в медицинската практика отново влизат препарати на основата на кодеина. В добре подбрани дози те дават добър ефект. Терапията включва също лекарства на основата на новокаина, парацетамола и противовъзпалителни средства. Но универсална схема няма. За всеки пациент тя трябва да бъде подбрана от лекуващия лекар. За намаляване на болките подходяща е физиотерапията - магнитотерапия, йонофорезорадонови вани. На артрозните стави помага студеното.

Ставите не трябва да се затоплят, защото ако има възпаление, ще стане още по-зле. Направете си леден компрес: на болната става сложете хавлиена кърпа, а отгоре - пакет с лед. Постойте така около 20 минути. Това намалява отоците, премахва болката, подобрява кръвообращението. Може да пробвате и леден масаж. Вземете от формичката за лед едно кубче и разтрийте с кръгови движения отначало областта около болното място, а след това със същите кръгови движения масажирайте епицентъра на болката. Такъв масаж се прави не повече от 2-3 минути. В противен случай може да се получи постоянно свиване на съдовете. След като завършите масажа, повъртете ставите, направете няколко обикновени упражнения. Леденият масаж може да се прави 2-3 пъти на ден с прекъсване от няколко часа. От народните средства може да използвате листа от прясно зеле, намазани предварително с тънък слой мед. Такъв компрес трябва да се държи в продължение на 5 часа.
    << върни се назад Автор: Редактор     25 август 2007   17:03

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: