Остеомиелитът се лекува с антибиотици

Кажете ни нещо повече за остеомиелита. Как се развива заболяването, какви са симптомите и как се лекува?
Инфекцията при остеомиелит (възпаление на костта) Възниква най-често при травматичните увреди на тъканите, при откритите счупвания, при огнестрелни наранявания, в съседство с гнойни огнища (фурункули, ангина, кариозни зъби, възпаление на средното ухо), по кръвен път и др. Най-често процесът се развива в дългите кости, особено в детската възраст - в периода на расте>к на костите.
Това се получава, защото кръвоносните съдове на костите са по-широки, кръвта в тях тече по-бавно и се създават условия за задържане на микробите, разнасяни чрез кръвта. В резултат на възпалителния процес в костта настъпва разстро ство в кръвообращението и запушване на съдовете, което води до „гладуване" на костта и до некроза.

ВНИМАНИЕ!
Възпалението може да започне както от периоста, така и от костния мозък. Костта между тях има устройство с голям брой т.нар. Хаверсови канали, които свързват повърхността с костния мозък и това създава условия възпалителният процес, локализиран първоначално в костния мозък или в периоста, да се разпространи и върху останалата част от костта.

Остеомиелитът най-често се локализира в места с обилно кръвоснабдяване. Това са предимно дългите кости - бедро, тибия, хумерус и радиус.

Острите форми започват внезапно с висока температура и с втрисане без конкретна причина - понякога след травма, след преумора или след настинка. При децата могат да възникнат дели-ри и конвулсии. От местните симптоми най-рано се появява болката, която е спонтанна и палпаторна. В началото обхваща целия крайник и съседните стави на болната кост. Тя е интермитентна (преходна), но впоследствие става постоянна и се локализира в областта на засегнатото място. След няколко дни се появява флегмонозно подуване на съответните меки тъкани със зачервяване на кожата.

При съседство със ставите се получава и симптоматичен хидропс. Движенията на крайника са запазени, но ограничени и болезнени. Пулсът е ускорен, лицето - бледо, общото състояние на организма е тежко. В следващите няколко дни се оформя абсцес (гнойник), който, ако не се отвори, пробива навън. След пробива температурата спада.

Хроничният стадий настъпва след пробива и се характеризира с изтичане на гнойна материя. През този стадий се образуват секвестри (отломки, парчета от костта) и след тяхното изхвърляне фистулата престава да гнои.

Рентгеновата снимка в острия стадий не показва изменения на костта. По-късно секвестрите се очертават.

Лечението на остеомиелита в началото се провежда с антибиотици. Консервативно лечение е възможно в ранния стадий. Ако този момент бъде пропуснат, тогава се налага оперативна намеса.
    << върни се назад Автор: Редактор     25 август 2007   16:59

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: