Тромбофлебитът - опасно за живота!

Тромбофлебитът - опасно за живота! Интересува ме доколко опасно е заболяването тромбофлебит? И каква е разликата между тромбофлебит и флеботромбоза, ако въобще има такава разлика? Питам, защото имам епикризи от двама различни лекари и в едната е отбелязано едното заболяване, а в другата - другото.

Двете наименования, за които ни пишете, могат да се чуят доста често от лекарите при поставяне на диагноза, но невинаги се употребяват правилно. Някои лекари наричат тромбофлебита - отоци от варикозна болест по крайниците или характерна пигментация на кожата на коленете на фона на хронична венозна недостатъчност. Термините са много близки и разликата между тях невинаги е ясна дори и на специалистите.

• Тромбът е образувание от сгъстена кръв в кухината на кръвон сния съд. Такъв тромб може да се образува и във вената, и в артерията, и в капиляра.
• Тромбофлебитът се състои от две думи - «тромб» и «флебит». Флебитът е възпалителното изменение в стените на вената.
• При изменение в подкожните вени често се говори за тромбофлебит (когато възпалителните изменения са на кожата като отоци и почервеняване), а патологията на дълбоките вени се нарича флеботромбоза. в този случай видими изменения по кожата липсват.

ОТКЪДЕ ИДВА ОПАСНОСТТА?
За да си представим с какво точно е опасен тромбът, трябва да потърсим помощ от анатомията. Това че има кръгове на кръвообращението, сме го учили още в училище.
Част от тази система в организма е вената, която отива в дясното предсърдие на сърцето.

Именно в тази вена се събира кръвта от долните крайници и от органите в таза. Когато тази кръв напусне сърцето, попада в белия дроб, като тече в артериите на двете му половини.

При тромбиране на голямата вена вътре на стените й се образува съсирек, който понякога може да се придвижва повече от десет сантиметра. Такъв тромб невинаги се фиксира точно към стената на вената, а продължава да се движи в свободното й пространство като поплавък. в определен момент обаче тромбът се откъсва от мястото си и заедно с кръвотока се отправя към сърцето. Той не може да спре в кухините на сърцето, защото кръвният поток е много мощен, а продължава по-на-татък към белодробните артерии, където нарушава нормалното движение на кръвта. възниква състояние, което се нарича тробмоемболия на белодробната артерия. При такава ситуация човек може да умре само след няколко минути. За щастие подобни случаи се срещат много рядко.

РИСКЪТ ДА СЕ ОТКЪСНЕ ТРОМБЪТ Е ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ
Преди всичко е необходимо навреме и правилно да се лекува варикозната болест
Не трябва да се доверяваме на различните шарлатански обещания, че с помощта на билки или био-добавки ще се избавим от болестта. Ако има показания за оперативно лечение - трябва час по-скоро да се избърши операцията. варикозните вени не търпят обратно развитие. всичките консервативни методи за лечение на варикозната болест могат да забавят нейното развитие, но не и да я излекуват.

ЗАПОМНЕТЕ!
Ако кожата над вените се е възпалила (почервеняла) на нивото на коленните стави, значи тромбът е някъде около средата на бедрото. И продължава да се движи нагоре. Това показва, че е необходимо да се започне спешното му отстраняване. По какъв начин - ще реши специалистът.

Рискът да се откъсне тромбът е през първите две седмици от образуването му. Затова при първите симптоми на появата на тромб в повърхностните или в дълбоките вени е най-добре да се остане в леглото до пристигането на лекар. Движението на краката може да доведе до тромбоемболия. А това вече е опасно.

КЪДЕ СЕ ФОРМИРАТ ОПАСНИТЕ СЪСИРЕЦИ?
В повечето случаи опасните съсиреци - тромби, се формират във вените на долните крайници и на таза. Тромбообразуването най-често възниква на фона на варикозната болест, когато нормалният ток на кръвта във варикозните вени се наруши. Това всъщност е причината за възникването на флеботромбоза. Понякога това може да се случи при променен състав на кръвта или поради внезапни травми.

Изследователи са доказали, че рискът от възникването на тромбоза расте с около 10 на сто при жените, кoитo използват контрацептиви.

ПОНЯКОГА САМО ПОДОЗИРАМЕ ТРОМБОФЛЕБИТ
Симптомите на това заболяване са твърде характерни - характерното почервеняване на кожата над вените във вид на ленти. Под тези почервенели участъци могат да се напипат твърди уплътнения. Болките при ходене не са чак толкова силни.

Тромбозата при дълбоките вени се проявява с отоци по крайниците, с чувството за тежест, с умерени болки.
Но, разбира се, не всеки оток е следствие от тромбоза. Отоци на долните крайници могат да възникнат и при сърдечна недостатъчност или при проблеми с бъбреците.

    << върни се назад Автор: Редактор     25 септември 2007   12:21

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: