Кога бодежите в сърцето са опасни?

В половината от случаите болките в сърдечната област не са признак на сърдечно заболяване

Възможно ли е човек навреме да открие, че страда от сърдечносъдово заболяване? Кои оплаквания могат да ни наведат на мисълта, че имаме проблеми със сърцето? Досега нямам оплаквания, но много се страхувам от сърдечен пристъп, защото съпругът ми почина от това.

При множество заболявания на сърдечносъдовата система лекарят може да би окаже ефикасна помощ при условие, че го потърсите навреме Но много хора се паникьосват, когато получат спазми в гръдния кош. Обикновено мислят за най-страшното - инфаркт. А само в половината от случаите болките в сърдечната област са признак на сърдечно заболяване.

Когато се обърнете за консултация към лекаря, защото смятате, че сърцето би създава проблеми, имате големи шансове при прегледа той да установи, че сърцето би е в отлично, в безупречно състояние.

Редица оплаквания хвърлят в паника хората без в действителност да са признак на по-сериозно заболяване. Сред тях са:
• Болки под зърното на лявата гърда или вляво под гръдния кош.
• Силно сърцебиене.
• Дълбоко и забавено дишане, придружено от прималяване.
• Виене на свят, изтръпване на ръцете и краката.

Но дори и действително спиране на сърцето може да се предотврати, ако познаваме състоянието си и не сме изненадани.

Повечето хора смятат, че при претоварване сърцето започва да тупти по-силно, по-бързо и после внезапно спира. Голяма е вероятността да се поддадем на това самовнушение и да започнем да се страхуваме от «спиране на сърцето»!

Не се оставяйте да ви сплашат отживели времето си предразсъдъци. При настъпването на сърдечна криза обикновено разполагате с достатъчно време, за да си помогнете сами или да потърсите чужда помощ.

И все пак има симптоми, които трябва да ви накарат да се замислите за състоянието на сърцето си. Такива са бодежите в сърцето. Тях трябва да приемете като достоверни предупредителни сигнали.

Краткотрайните сърдечни неразположения ви оставят достатъчно време да се консултирате с лекар и да предотвратите инфаркта. Тези сърдечни оплаквания се появяват внезапно, обикновено след напрегната работа, силни емоционални афекти, много обилно хранене.

ВНИМАНИЕ!
Болката се локализира в средата на гръдния кош, дъхът спира. Както я охарактеризират най-често пациентите:«Като че ли в гърдите се е вклинил юмрук».


Тази болка не е гърч, не е отчетливо пробождаща, нито пък прилича на усещането от допир до нажежено желязо. Тя е тъпа, като че ли някаква тежест се е загнездила в гръдния кош. Болката може да се разпростре към врата и/или към ръката. За препоръчване е в такива случаи болният да седне или да се излегне удобно и да запази спокойствие, докато трае пристъпът. Той не трябва да се движи, да прави каквото и да е.

Тази болка понякога се бърка с болката, предизвикана в сърдечната област от обикновено стомашно разстройство.

Сърдечните пристъпи, макар че отзвучават за няколко минути, ви подсказват, че е време да се консултирате по въпроса с лекар.
    << върни се назад Автор: Редактор     27 август 2007   09:59

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: