Синдромът на Рейно започва от стрес

Заболяването засяга предимно жените, най-често във възраст между 18-34 години

Синдромът на Рейно започва от стрес На 44 години съм, откриха ми дискова херния и синдром на Рейно. Моля ви да ми обясните какво представляват тези заболявания, има ли лечение за тях и какво е то. Тъй като имам непрекъснато болки в гърба, губя равновесие, ръцете ми изтръпват и нямам чувствителност. Кажете ми какво трябва да правя, за да се подобри състоянието ми и от какво трябва да се предпазя, за да не се влоши, тъй като работата ми е свързана с непрекъснато стоене права?

Болестта на Рейно се характеризира с нарушаване в регулацията на кръвоснабдяването в крайните части на ръцете. Предразполагащи фактори са физическото и психическото напрежение, продължителното излагане на студ и влага, нарушенията в обмяната на веществата, климактериумът. Установява се пр дължителен спазъм на малките артериални съдове (артериоли) на дланите и на пръстите на ръцете. Болестта засяга предимно жените, най-често на възраст между 18-34 години.

ОТ УЧЕБНИКА ПО МЕДИЦИНА
• В болестната картина се наблюдават няколко стадия на протичане. През първия стадий болните се оплакват от изтръпване, студенина и мравучкане на пръстите, които са бледи, студени, с намалена чувствителност и болка - спонтанна и при допир. Обикновено се засягат симетрични пръсти на двете ръце. Отначало признаците на болестта са краткотрайни -за няколко минути преминават. По-късно те стават по-продължителни и траят с часове. Палците почти никога не са засегнати. През втория стадий настъпват атрофични промени по кожата и ноктите, болковите пристъпи зачестяват и стават по-продължителни. През третия стадий кръвооросяването на пръстите е съвсем оскъдно, кожата и ноктите по тях са силно атрофични, след нараняване раничките почти не зарастват. Пръстите са безчувствени, студени, бледи, изглеждат като мумифицирани.

При лечението се прилагат съдоразширяващи медикаменти, хормони, витамини, калолечение, физикални и закалителни процедури, балнео- и климатолечение. Отстраняват се рискови фактори, включително влага и студ, както и инфекциозни огнища. Забраняват се тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. По показание се прибягва до лечение с инфилтрация на съдоразширяващи и обезболяващи лекарства или симпатектомия (специална операция, която се прилага при болестта на Рейно и Бюргер). За дисковата херния ще се спрем по-подробно в отделна статия.
    << върни се назад Автор: Редактор     13 септември 2007   12:12

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: