Полипи на маточната шийка

Полипи на маточната шийка Дори и в най-здравия организъм понякога идват «неканени гости», настаняват се в клетките и изискват своята порция жизнена енергия всякакви «посетители» в нашия организъм оказват влияние върху протичането на физиологичните процеси. Не всички «чужди и нежелани гости» се оказват злокачествени, но дори да са доброкачествени и безобидни, носят хиляди неприятности. НЕ СЕ ИЗРАЖДАТ В РАК

Най-точно бихме определили по-липите като внезапно увеличаване обема на тъканите. Те се загнездват обикновено в лигавицата - носната, стомашната и понякога - в шийката на матката.
Изглеждат по различен начин, различни са по дебелина и дължина -варират от два милиметра до няколко сантиметра.

Това е типичен тумор с «положително ядро» (т.е. не се изражда в злок чествени). Това означава, че сами по себе си не са пагубни, но сериозно пречат на нормалното функциониране на организма, защото водят до патологично изменение в тъканите.
За разлика от много злокачествени тумори полипите дори на ранен стадий «не стоят мирно» и се проявяват болезнено като различни физиологични реакции.

ФАКТОРИ, ПРОВОКИРАЩИ ЗАБОЛЯВАНЕТО
Полипите на шийката на матката засягат ендометриума. Това е рехава слузеста тъкан (лигавица). Разположена е близо до горната част на шийката на матката. в случая възниква възпалителен процес, а оттам - болки, отделяне на неприятен секрет и въобще дискомфорт.
въпреки разпространеното мнение, че появяването на полипи е възрастово заболяване, това не е така. Тази болест не действа избирателно, тя може да засегне всяка жена и девойка, дори в подрастваща възраст. Действително, честа причина за това нарушение са усложнения при раждане. Обаче не по-малко провокиращ фактор са хормоналните нарушения. все пак на първо място в списъка на проблемите си остава инфекцията, получена при полов контакт. Тя провокира възпалителния процес, а той преминава в стадия на тумора.
Освен това много често полипите възникват на основата на съществуваща вече ерозия на шийката на матката. А ако сте се опитали да я лекувате и не се е получило, това още повече засилва вероятността от образуване на полипи.

КЪРВЕНЕТО Е ЯВЕН СИГНАЛ
Независимо че полипите много бързо напомнят за себе си, тоест агресивни са, те действат като по команда. Сигналите се получават или по време на менструацията, или при сексуален контакт.
И в единия, и в другия случай възникват неприятни усещания, нещо като тъпа болка ниско долу в корема. Някои жени предполагат, че това се дължи на менструалния цикъл или на самото полово сношение. Но по-нататък става по-лошо. Менструацията приключва, но коремът продължава да боли. И само след ден-два кървенето започва отново. При това доста интензивно. Същото става и при полов контакт - отначало тъпи болки и дискомфорт, след това - кървене.
въпреки тези «кървави» признаци много жени не обръщат необходимото внимание на това. Те приемат кървенето като някакво нарушение в менструалния цикъл, а болезнения полов акт - като неприятно стечение на обстоятелствата.

Затова много по-важен е третият признак - общо неразположение, понякога прилошаване и загуба на апетит, заедно с понижаване на настроението и бърза уморяемост.
Специалистите все още не могат точно да кажат по какъв начин изброените дотук признаци са свързани с полипите. Предполага се, че появяването на излишни сантиметри в уголемената лигавица по някакъв начин влияе на физиологичното състоянието на жената като цяло.
Съвпадението на тези три признака - болка, кървене и неразположение, може да показва наличие на полипи. Но за да бъде поставена точна диагноза, се налага преглед и специално изследване при гинеколог.

ЛЕЧЕНИЕТО Е ЕДИНСТВЕНО ХИРУРГИЧНО
Операцията сама по себе си не е сложна. Полипите просто се изрязват и изхвърлят.
Те могат да имат както широка плътна основа, така и да се задържат само на тънко дълго краче (възел-че). във втория случай отстраняването е още по-лесно, защото дори не се налага изрязване. Обикновено възловите полипи биват откъртвани от лекаря с ръка. Ако смятате, че тяхното отстраняване е трудно, се лъжете. Повечето полипи се «държат» така, сякаш са чакали специално някой да дойде и да ги махне оттам.

ОПЕРАЦИЯТА СЕ ПРАВИ ПОДНАРКОЗА
След отстраняването на полипа мястото, където е бил преди това, се обгаря с електрически ток, за да се предотврати развитието на възпаление. Защото възпалението може да доведе до ново заболяване - ендометрит, или до рецидив на полипите.
Ако полипите са разположени по-високо, те се отстраняват със специален уред - хистероскоп, който позволява на лекаря да види ясно какво се случва в канала на маточната шийка и как изглежда полипът. Това е по-сложно, защото мястото е труднодостъпно, но в крайна сметка не е нещо страшно.
Няколко дни след премахване на полипите се провежда повторно изследване, за да се разбере дали нещо не е било пропуснато.

ПОЛИПИТЕ НЕ ПРЕЧАТ НА БРЕМЕННОСТТА
Много жени се притесняват, ако по време на бременност им открият полипи на шийката на матката. Те трябва да знаят, че сам по себе си полипът не е някаква страшна болест. И не се изисква спешно и кар-
Появата на полипи не е явление само за възрастни, обяснява д-р Марко Тонев
динално лечение. С други думи, ако диагнозата е поставена, когато у вас расте нов живот, не се налага да се прави операция веднага, още повече да се прекъсва бременността. Статистиката показва, че наличието на полипи почти никога не пречи на нормалното протичане на бременността и на раждането.
След това, когато детето се появи на бял свят, можете да предприемете операция.
Когато полипът е незначителен и провокиран от хормонални изменения при бременността, може да се лекува със свещички и медикаментозно. А може и да изчезне след раждането. Но не трябва да пренебрегвате факта, че хормоналните нарушения, на основата на които са се появили полипи, могат да провокират други неприятности по време на бременност. Ако полипът се появи в ранна бременност и е голям, лекарят може да предприеме хирургичното му отстраняване. Но само в случай че големият полип наистина би попречил на родовия път.
Не е изключено полипът да се е появил преди бременността. Затова, когато планирате да забременеете, се прегледайте за евентуални нарушения.

В КАКВО СЕ СЪСТОИ ДИАГНОСТИКАТА
По принцип лекарите не бързат да поставят диагноза полипи на шийката на матката, защото това заболяване при първичен преглед би могло лесно да бъде сбъркано с други нарушения. Например с миома на лигавицата, защото и при нея има подобни симптоми и подобни провокиращи фактори. «Диагностиката включва няколко важни момента. Първият е влагалищно изследване, преглед с помощта на специален светлинен уред и огледало. По този начин полипите се виждат ясно.
«Непременно се прави тест за доброкачествена тъкан на клетките на шийката на матката, за да се изключи евентуална страшна диагноза. «След това се прави преглед на матката и ултразвуково изследване. «А съвсем окончателна диагноза полипи на шийката на матката се поставя с помощта на метрографията. Това е рентгеново изследване на матката.

Д-р Марко Тонев
    << върни се назад Автор: Редактор     03 октомври 2007   10:13

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: