Всичко за сливиците на детето

Гнойно възпаление на сливиците

Всичко за сливиците на детето Ако детето постоянно се простудява, ако се оплаква от болки в върлото или често боледува от ангина, родителите започват да се замислят дали не се налага отстраняване на сливиците. Но тук следва и един друг въпрос: а дали след това детето няма да стане по-уязвимо по отношение на инфекциите?

Те са предназначени за защита
Предназначени са за глоба, да могат да задържат и унищожават всякаква инфекция, която попадне през устата.

Но често се случва сливиците да не се справят със своята работа. И това става най-вече ако детето е с отслабнал имунитет или в организма му са попаднали прекалено много микроби - в детската градина, в училище. Тогава инфекцията - и бактериалната, и вирусната, попадайки в областта на носоглътката, се задържа върху сливиците и предизвиква възпаление или тонзилит. Острият тонзилит най-често се нарича ангина.

Хроничният тонзилит...

Заболяването веднага заявява за себе си с повишаване на температурата, болки в гърлото, детето се затруднява при поглъщане. Често този процес преминава вяло, но продължително. Ангината е излекувана, но след известно време детето отново започва да се оплаква от парене и болки в гърлото, температурата вечер се повишава, макар и не много, а върху сливиците дори и с просто око могат да се забележат белезникави точици - налепи. Това заболяване се нарича хроничен тонзилит. Ако такова състояние бъде занемарено, с бремето се налага сливиците да бъдат отстранени хирургично.

На развитие на хроничен тонзилит най-много са подложени деца, които са били кърмени изкуствено, които са прекарали рахит или туберкулозна интоксикация, боледуващите от диатези, тези, които имат увеличаване на аденоидите или изкривяване на носовата преградка, наследствена предразположеност към болести на носоглътката и не на последно място - тези деца, които често се простудяват и боледуват от ангини.
...и лечението му
Това заболяване трябва задължително да се лекува, родителите не трябва да разчитат, че ще премине само. Ако възпалителният процес не се е засилил, могат да помогнат и народните средства.
Детето трябва да бъде научено преди всичко всеки път след ядене да си изплаква гърлото. Особено полезна е аптечната настойка от лайка, настойката от шипкови плодове и нас-тойката от боровинки. За приготвянето на такива настойки се взема една супена лъжица от билката и се вари в чаша вода. След като изстине, се прецежда. Гърлото се изплаква с топла настойка. Може да се изплаква и с топъл чай - той добре дезинфекцира сливиците.

Половин час преди ядене давайте на детето чаена лъжичка мед и го накарайте да я задържи в устата си и да смуче меда като бонбон.

При хроничен тонзилит е полезно гърлото да се изплаква 3-4 пъти на ден с 30-процентен разтвор на мед, а също и с настойка от корени на алтей -2 супени лъжици сухи смлени корени се заливат с 2 чаши гореща вода, сместа се оставя да престои през нощта и се прецежда.
Пригответе си смес от прясно изцеден сок от алое с мед в съотношение 1:3. всекидневно намазвайте сливиците на детето (на гладно) в продължение на 2 седмици, а след това още2 седмици, но през ден.

Друго полезно средство е изплакването на гърлото с отвара от дъбова кора - 20 г суха смляна дъбова кора се слага в чаша гореща вода, сместа ври 30 минути на бавен огън под капак, прецежда се и довежда до първоначалния обем.

През деня давайте на детето да посмуче малко парче лимон със захар. Трябва да го накарате бавно да преглъща слюнката, за да може лечебният, дезинфекциращ и премахващ възпалението лимонов сок по-дълго време да остане на сливиците.

Полезните съвети
Много полезно е, когато настъпи сезонът, да се изяждат всеки ден по една чаша боровинки или други горски плодове. Подходящи са и цитрусовите - портокали, мандарини. включете в менюто на детето повече плодове и зеленчуци. Особено полезни са цветното зеле, морковите, ябълките, зеленият лук, кромид лукът, чесънът.

Преди сън направете на детето инхалация. Накарайте го широко да отвори уста и оросете с пулверизатор устната кухина, небцето и сливиците с кайсиево масло. А през деня сложете парче лимон или скилидка чесън да заврят в малък съд и накарайте детето да диша парите 4-5 минути.
Деца с хроничен тонзилит трябва много време да се разхождат на чист въздух, да се занимават с физкултура и добре да се наспиват

Сливиците могат да се лекуват и с лек масаж
Домашните средства, за които говорихме досега, няма да бъдат достатъчни за излекуването на хроничния тонзилит. в болнични условия най-напред промиват сливиците на детето с антисептичен разтвор, след това ги намазват с йоден разтвор.

Съществуват и физиотерапевтични методи на лечение, например ултравиолетово облъчване. Една от последните новости е така нареченият «рубинов лазер». Самият лазер представлява неонов хелий, но е наречен «рубинен» заради своя яркочервен лъч. Облъчването с лазера действа на сливиците като антисептик и обезболяващо средство и освен всичко друго стимулира имунната система.

Друго ново средство е лечението с ултразвук с биологично активни вещества.

Високочестотните колебания действат на сливиците като микромасаж, при което се изчистват налепите и гнойта. С помощта на ултразвук и фонофореза в сливиците се вкарват биоактивни вещества - алое или прополис.

Ултразвукови процедури обаче не се предписват на деца до в-7-годишна възраст, а също и на тези, които са склонни към неврози и различни кръвоизливи. Те не се препоръчват и при наличието на ендокринни нарушения.

Процедурите се правят само в процес на ремисия - не по-рано от месец след обострянето.
Какво показва, че операцията е неизбежна

И все пак понякога се налага сливиците да бъдат отстранени. Те са тясно свързани почти с всички органи и системи на организма. Хроничният тонзилит може да предизвика заболявания на сърдечносъдовата, белодробната и пикочната система, защото инфекцията от сливиците се разпространява с потока кръв по целия организъм. От това страдат и съсирващата система на кръвта, и ендокринната система, и обменните процеси.

Признаците, при които не трябва да се отлага операцията, са следните: често главоболие; постоянни болки в гърлото и видими, увеличаващи се гнойни налепи; бледност на кожата; нарушаване на апетита; увеличаване на шийните и лимфните възли, а също болезненост при напипване; неприятни усещания в сърдечната област и болки в ставите; постоянна бърза уморяемост и намалена работоспособност; вялост и капризност на детето, отказ да си играе; лош дъх от устната кухина. След интервенцията са необходими грижи

Разбира се, сливиците не са излишен орган, но не трябва прекалено да се страда, че трябва да бъдат изрязани, когато това се налага.

След операцията на мястото на сливиците остава така нареченото лимфоидно пръстенче на Пирогов, което служи за бариера за инфекциите, развиващи се в глътката. След като детето претърпи операцията, родителите трябва точно да изпълняват и спазват всички предписания на лекаря
Преди всичко, сутрин и вечер трябва да се измерва температурата на детето и показателите да се записват в тетрадка.

Трябва внимателно да се следи поведението му и при всякакви отклонения в състоянието на здравето му да се съобщава на лекуващия лекар. През първите 2 седмици детето не трябва да яде гореща храна и да пие горещи напитки. Трябва да се ограничи всичко пържено, консервирано, лютиво, а също и продуктите, които изискват интензивно дъвчене. всичко това може да предизвика кръвоизлив.

Детето не трябва да се пренапряга, да се прегрява, не трябва да му се правят горещи бани, може само топъл душ. То трябва да си почива и по възможност да спи и през деня, за да може организмът бързо да се справи със стреса от операцията.

По принцип периодът за възстановяване след отстраняване на сливиците е един месец. След пълното оздравяване на детето родителите трябва да се заемат с укрепване на имунитета му.
Нито сливиците, нито лимфоидното пръстенче на Пирогов няма да защитят детето от болести, ако неговият имунитет не е достатъчно силен.
    << върни се назад Автор: Редактор     06 октомври 2007   22:25

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: