Запек

Запек Обикновено децата всеки ден ходят по голяма нужда, а кърмачетата - по няколко пъти дневно. Под запек обаче както при децата, така и при възрастните се разбира не само разреждане на честотата на изхожданията, но и намаляване на количеството на изпражненията, а също и затрудненото освобождаване от тях.
Нерядко запекът при децата се съпровожда от болки в корема и повишено образуване на газове. Преди да се предприеме лечение на запека, е важно да се уточнят:
- Характерните особености на запека във всеки конкретен случай (кога и при какви условия се е появил, какво е развитието му във времето, какви други оплаквания го съпътстват, от какво се повлиява и се задълбочава и т. н).
- Хранителните навици на детето.
- Влияе ли психическото състояни на детето върху запека.
- Създадени ли са навици у детето за ходене по голяма нужда и други.

Според причините, които са го предизвикали, когато не е временен или бързопреходен, запекът бива първичен или вторичен.

Към вторичните форми на запек спадат:
• Запек, дължащ се на хранителни фактори (на-алена способност на кърмачето да суче, приемане на недостатъчно храна и/или повръщане, консумация на по-малко млечни храни за сметка на повече тестени храни, недостатъчно приемане на вода и други течности, намалена консумация на плодове и зеленчуци и други).
• Запек, дължащ се на обменни, еднокринни или неврологични заболявания.

Запек, причинен от аномалии в стомашно-чревната система и други.
Към първичните форми на запек се причисляват основно случаите, когато запекът се дължи на психически и на психо-социални фактори:
• Прекалена взискателност на родителите в желанието им да контролират всичко в живота на детето, включително и ходенето му по голяма нужда (или липса на всякаква загриженост и несъздаване на навици за изхождане).
• Редовно потискане на естествената нужда за изхождане (при липса на подходящи условия за това или при прекалена заетост с игра например).

При нужда характерът и видът на запека могат да бъдат уточнени от медицински специалист, който, ако се налага, назначава съответни изследвания за тази цел. Това, което родителите могат да направят и сами, за да се справят със запека на своето дете, е тактично и без насилие да му създават навици за изхождане по голяма нужда, да обогатят диетата му с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и течности и да активизират двигателния му режим.
Независимо от това дали лекарят е назначил медикаментозно лечение за запека, или не, в много от случаите последният се повлиява много добре от приемането на подходящо подбрани хомеопатични медикаменти.
Когато се касае за непостоянен запек, можем да използваме някои от следните медикаменти:
- «Платина» в разреждане 9 или 15 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, може да помогне в случаите, когато запекът настъпва по време на пътуване или след смяна на обичайната обстановка.

- В случаите, когато запек се появява при деца в стрес, претоварени от ежедневните си задължения, и когато са налице неефективни и често болезнени позиви за изхождане по голяма нужда, е препоръчително 2-3 пъти дневно да се приемат по 5 гранули «Нукс вомикa» в разреждане 9 СН.

- «Опиум» в разреждане 15 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, ще ускори възстановяването на нормалната чревна проходимост след хирургическа интервенция. В тези случаи от полза може да бъде редуването през 2-3 часа на «Опиум» с друг хомеопатичен медикамент - «Рафанус сативус нигер» в разреждане 9 СН.

- При запек, настъпващ преди менструация, може да помогне приемането на «Фоликулинум» в разреждане 9 СН - по 5 гранули всеки ден в продължение на седмица преди настъпването на менструацията. Ако запекът изчезва веднага след настъпването на менструацията, от полза може да бъде и приемането на «Лахезис» - в същата дозировка и разреждане като «Фоликулинум».

При постоянен запек поради липса на позиви за изхождане лекарите-хомеопати най-често прибягват до следните симптоматични лекарства:
- «Опиум» в разреждане 5 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е най-подходящ за деца, при които липсват каквито и да било позиви за изхождане, при които изпражненията са твърди и при които има склонност към сънливост и заспиване на гърдата на майката или с биберона.

- «Алумина» в разреждане 5 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, също е препоръчителна при запек с липса на позиви за дефекация и с трудно изхождане в случаите, когато изпражненията са светли, лепкави и се отделят трудно от памперса или пелената.

- «Графитес» е хомеопатичен медикамент, използван в случаите на т. нар. атони-чен запек. Той е подходящ за лечение, когато изпражненията на детето са обемни и покрити със слуз и когато изхождането е съпроводено от болки. С лечебна цел е препоръчително 1-2 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента в разреждане 5 или 9 СН.

- «Бриониа» в разреждане 5 или 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, се препоръчва за лечение на запек с големи, твърди и сухи изпражнения при деца със сухи лигавици и повишена жажда.

- «Хидрастис канаденсис» в разреждане 5 или 9 СН може да помогне при запек без позиви за изхождане с твърди, натрошени изпражнения, обвити с гъста слуз.

- «Силицеа» в разреждане 9 или 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчтелен за лечение на запек без позиви за изхождане при деца, които трудно отделят изпражненията, които са слаби, страхливи, лесно се уморяват и са силно притеснителни и чувствителни. При тях често е налице тенденция към рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища и/или на пикочните пътища.

При постоянен запек, свързан с неефикасни и нерядко болезнени позиви за изхождане по голяма нужда, може да се прибегне до:
- «Магнезия муриатика» в разреждане 5 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули. Това хомеопатично лекарство е подходящо за лечение на запек със спастични болки в корема и повишено образуване на газове, когато изпражненията са малки, твърди и натрошени, наподобяват тези на овцата и се изхвърлят много трудно. Допълнителна индикация за използване на този медикамент е непоносимостта към мляко.

-«Нукс вомика» в разреждане 5 или 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, е подходящ за лечение на запек при лакоми и раздразнителни деца, които се стряскат и от най-лекия шум и които страдат често от повишено образуване на газове в стомашно-чревната система и от гадене и повръщане, което облекчава състоянието им. При тези деца запекът, съпроводен от напразни позиви за изхождане, нерядко се редува с разстройство.

- «Ликоподиум» в разреждане 5 или 9 СН е препоръчителен за лечение на запек с напразни позиви за изхождане и подуване в долната част на корема при злояди деца, обичащи сладко. Това е и един от основните хомеопатични медикаменти за лечение на запек при кърмачета.

- «Каустикум» в разреждане 5 или 9 СН, по 5 гранули 1-2 пъти дневно, повлиява много добре на запек с чести и неефикасни позиви за изхождане, като детето се изхожда по-лесно, когато е право. Нерядко са налице болки при напън.
    << върни се назад Автор: Редактор     14 септември 2007   15:47

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: